El programa

L'ART DE L'ARTESÀ

En cada programa, ens introduïm en un ofici, cercant per Catalunya els darrers artesans. Seran ells mateixos qui ens expliquen el seu treball, el seu ofici i el seu art.


http://televisiodelripolles.xiptv.cat/l-art-de-l-artesa

Mira el programa a

On s'emet?
Capítols

 • 39

  - 05/12/12

  PESSEBRISTA

  Amadeu Anglada és un dels membres actuals de la coneguda dins el món del pessebrisme com a “escola d’Olot”. Anglada ens ensenya el procés per a crear una figura del tradicional pessebre feta en base de fang. L’olotí es pren el pessebrisme com una afició més que li ocupa tot l’any. La màgia del Nadal viu tot l’any a les mans d’aquest escultor.

 • 38

  - 28/11/12

  APICULTOR

  Can Panosa és una masia de Sant Pere Torelló ubicada en un entorn privilegiat per al cultiu de la mel. A la zona hi ha diferents espais que generen uns microclimes propis que permeten tenir una gran varietat de mels segons la seva pol·linització. Aquesta empresa familiar osonenca ens ensenyarà la seva passió per la mel que també volen acostar a grups de nens i joves.

 • 37

  - 21/11/12

  FORMATGERA

  Esther Camps és la propietària de la formatgeria Herbacol, ubicada a Queralbs. Camps va començar una nova vida lluny de la ciutat i els formatges es van creuar en el seu camí. El que va començar amb incertesa s’ha convertit en una passió.

 • 36

  - 14/11/12

  MODISTA

  Sílvia Danés és una modista ripollesa que ha dedicat tota la seva vida al món de la costura. Ja jubilada, segueix fent treballs de modista. Ha fet vestits de totes menes i mides (fins i tot per gegants), a més de disfresses. En aquest Art de l’Artesà ens contagiem d’una passió per una feina ben feta i que ens transmet la seva protagonista.

 • 35

  - 07/11/12

  XARCUTER

  Com es fan els fuets i la resta d’embotits? Jordi Vilarrasa, de Sant Joan les Fonts, ens explica com treballen la carn. Vilarrassa respecte el procés de la manera més artesanal possible i recull l’herència feta servir a moltes cases de pagès. El xarcuter també ens explicarà tota la feina que ha anat fent al llarg dels anys.

 • 34

  - 31/10/12

  SABATER

  Com es fa una sabata a la manera tradicional? Josep Sellas, sabater de Campdevànol ja jubilat, ens obra de nou les portes del seu taller per recuperar una professió que està desapareixent tal i com l’havíem conegut fins ara.

 • 33

  - 24/10/12

  HERBOLARI

  Anem fins a Vilanova de Sau on en Joan Carles Rey ens explicarà alguns dels secrets de les plantes que hi ha als entorns. Rey també ens convida al seu obrador on ens explica les múltiples possibilitats d’aquests plantes ja siguin sabons, infusions o olis essencials. La tradició es barreja amb les demandes més actuals en la feina d’aquest herbolari d’Osona.

 • 32

  - 17/10/12

  PUNTAIRE

  “Fer punta al coixí” ha estat un dels mecanismes d’esbarjo que ha tingut la societat, especialment la femenina. A hores d’ara, continua tenint els seus adeptes. Ens endinsa en aquest món la Conxita Roset des del seu taller de Ripoll. Ens ensenyarà com treballen i les múltiples possibilitats que dóna aquest laboriós estil de confecció. Les puntaires, com ens explica Roset, s’han posat al dia i han adaptat novetats tecnològiques per avançar.

 • 31

  - 10/10/12

  XOCOLATERS

 • 30

  - 03/10/12

  NINOTAIRE

  La famosa ninotaire vigatana Pilarín Bayés ens ensenya la “cuina” on crea les seves il·lustracions. Bayés ens deixa fer de tastaolletes ensenyant-nos algunes vessants artístiques com les seves vinyetes gràfiques i els quadres en els que està treballant. Bayés també ens fa un repàs a la seva carrera des del seu espai de creació a Vic.

 • 29

  - 26/09/12

  FORNER

  Joan Masmitjà, el forner de Vidrà (Osona) ens obra les seves portes del seu obrador per ensenyar-nos els secrets de l’elaboració del pa. Elaborat a la manera tradicional, Masmitjà explica els passos per preparar el pa i la seva cocció en un forn de llenya. Des de fa més de 20 anys és l’encarregat de fer aquesta feina al poble, una passió que renova dia a dia.

 • 28

  - 19/09/12

  ESCULTOR

  En aquest capítol coneixem a l’olotí Joan Ferrés, un dels millors escultors figurinistes del país. És autor entre d’altres de l’escultura de Jacint Verdaguer al santuari de la Mare de Déu del Mont. Ens obra les portes del seu taller on està preparant les obres de la retrospectiva que exhibirà al desembre a la ciutat on ha viscut i s’ha format.

 • 27

  - 12/09/12

  RATAFIERS

  La recuperació de la recepta tradicional familiar de la ratafia és l’aposta d’en Marc i en David de Ribes de Freser. Han començat la distribució de Ratafia Moliné, un dels productes que recuperen les receptes tradicionals. En el programa ensenyen el procés de producció del licor i els problemes que han tingut per comercialitzar-la.

 • 26

  - 04/07/12

  RELLOTGERA

  Programa dedicat a l'ofici de rellotger on el coneixerem a través de la Rosa Comas que fa 21 anys que regenta la rellotgeria al carrer Ballesteries de Girona. Un ofici de tradició familiar que està apunt de celebrar els 150 anys.

 • 25

  - 27/06/12

  RAJOLER

  Joan Ferrer ens mostra l'ofici de rajoler, a la rajoleria de Can Marc de Regencós (baix Empordà). En Joan és la dotzena generació que fa aquest ofici, encara artesanalment i amb forn de llenya.

 • 24

  - 20/06/12

  MAQUETISTA

  Josep M. Anglada de Sant Joan de les Abadesses ens mostra com fa les seves maquetes, que va començar als anys 90 degut a la seva afició a les miniatures. Actualment n’ha fet una trentena d’esglésies romàniques del Ripollès. Nascut al petit poble d’Ogassa de la comarca del Ripollès ara comença a reproduir en maquetes les instal·lacions de les antigues mines.

 • 23

  - 13/06/12

  GANIVETER

 • 22

  - 06/06/12

  BARRETER

  Carles Martí ens mostra l’ofici de barreter. desprès d’haver estudiat disseny de moda i més endavant especialitzar-se a França en una escola de barreters, acumula ja més de 20 anys de tradició i saviesa barretaire. El seu objectiu és recuperar la tradició i alhora innovar, dit d’una altra manera, donar-li al barret de tota la vida un caire modern i actual.

 • 21

  - 30/05/12

  ART EN VIDRE

  Marc Segura ens mostra com treballa el vidre decoratiu i artístic des de la seva pròpia empresa, SGO La Garriga, aconseguint uns excel.lents acabats.

 • 20

  - 23/05/12

  NINES DE PORCELANA

  La Montserrat Dalmau de Vilablareix és una apasionada de les nines de porcelana i fa uns 25 anys que en fa reproduccions seguint les tècniques més antigues i cuidant tots els detalls, la pintura, la roba, els complements. En aquest programa ens farem una idea de la feina que hi ha per fer-les.

 • 19

  - 16/05/12

  CISTELLER

  Joan Farré de Folgueroles ens mostra l’ofici de Cisteller que va començar fa més de 30 anys fent d’aprenent i també pel seu compte. Amb aquests anys ha sapigut mantenir l’ofici més tradicional i alhora posar-lo al dia fent noves formes i estructures.

 • 18

  - 09/05/12

  ESMALTS AL FOC

  Silvia Solans de Sant Quirze de Besora ens ensenya la tècnica dels esmalts al foc que ha après fent algun curs, però sobretot de forma autodidacta.

 • 17

  - 02/05/12

  JOIER

  Enric Isern de Ripoll ens mostra l’ofici de joier. De petit tenia molta afició artística i quan va estudiar va acabar descobrint aques ofici que ja fa gairebé 30 anys que hi treballa.

 • 16

  - 25/04/12

  MAQUETES DE COURE

  En Jordi Diví de Puigcerdà ens ensenya la seva passió per el món del maquetisme, fet principalment de coure. Ens mostra la seva col.lecció que va ampliant amb els anys, dedicada sobretot a les bicicletes i el món del motor.

 • 15

  - 11/04/12

  CONSTRUCTOR DE GEGANTS

  Programa dedicat a la fabricació de peces amb cartró pedra, de tota mena i formes, on destaca la construcció de gegants. Un taller situat a Navata (Alt Empordà) on en David Ventura i la Neus Hosta ja fa uns 30 anys que hi treballen.

 • 14

  - 11/04/12

  GUITARRER

  En Ricard Segura ens explica com fa guitarres al seu taller de Matadepera. Un procés totalment artesanal que ja fa uns 35 anys que ha aprés de forma autodidacta. Aquest luthier és un constructor de guitarres tant clàssiques com flamenques i ell es defineix més com a Guitarrer. La seva experiència com a músic l’ajuda a aconseguir uns instruments de gran qualitat.

 • 13

  - 04/04/12

  ARTESÀ DEL CUIR

  En aquest programa coneixem a Santi Sallent de Sant Pere de Torelló que es defineix com artesà del cuir. Un ofici que fa uns 20 anys que s’hi dedica després de començar amb un company com a entreteniment i mica en mica i de forma auto didacta ha anat creant el seu estil propi amb les seves tècniques, aconseguint peces úniques.

 • 12

  - 28/03/12

  TALLISTA

  En aquest programa coneixem l’ofici de Tallista, veurem com es treballa la fusta de la mà de Joan Montero d’Olot. Després d’estudiar a l’escola de belles arts li va sortir la oportunitat d’aprendre a fer escultures i així es va iniciar a la talla, especialitzant-se en imatges religioses i figures decoratives.

 • 11

  - 21/03/12

  BOTER

  Joan Campà de Campdevànol ens mostra l’ofici de boter, cosint a mà, i sent un dels pocs que ho fan a Espanya. Als 7 anys ja mirava el seu pare com feia l’ofici i de més gran en va apendre, tot i que no va seguir-lo. Ara que disposa de més temps ha volgut fer un homenatge al seu pare recuperant aquest ofici i fins i tot fa classes per si algún jove acaba continuant aquesta tradició familiar.

 • 10

  - 14/03/12

  CULLERAIRE

  Ramon Pujol de Sant Pere de Torelló ens mostra com fa culleres de boix. Amb més de 90 anys i treballant com a torner de fusta, ara aprofita el seu temps lliure per el.laborar culleres artesanalment.

 • 9

  - 07/03/12

  LLAUNER

  En aquest programa de l’Art de l’Artesà coneixerem l’ofici de llauner de la mà de Ramon Boix que te una botiga a Girona amb una continuïtat familiar de més de 100 anys. Tres generacions de Boix s’han dedicat a l’activitat artesanal del bronze i de la llauna.

 • 8

  - 29/02/12

  CERAMISTA

  Joan Carrillo ens mostra l'ofici de Ceramista que ja fa uns 45 anys que hi treballa des del seu taller de Ridaura, a la comarca de la Garrrotxa. Des de ben jove va començar a experimentar i provar fins aprendre l'ofici. Actualment les seves creacions son impressionants.

 • 7

  - 22/02/12

  LUTHIER

  Prova

 • 6

  - 15/02/12

  FABRICACIÓ DE SANTS

  Programa dedicat a conèixer les tècniques emprades en imatgeria religiosa i als vell oficis artístics relacionats amb aquesta activitat tant arrelada a la Garrotxa. I ho fem des del museu dels Sants d’Olot on encara queda un dels pocs tallers que n’el.laboren.

 • 5

  - 08/02/12

  FERRER

  Evarist Figueras, ferrer de Mieres a la Garrotxa, ens mostra el seu ofici seguint la tradició familiar, adaptada als nous temps, però sense perdre l'essència d'aquest antic ofici.

 • 4

  - 01/02/12

  TORNER DE FUSTA

  Durant dècades la zona de la Vall del Ges, a la comarca d’Osona, ha estat pionera en la indústria de la Torneria de Fusta. L’ofici de torner ha evolucionat molt al llarg dels anys, però a Torelló encara queden artesans que tornegen a pols. Jaume Colom ens explica l’ofici antic de Torner de Fusta i la importància d’aquesta indústria a la Vall del Ges, que ha comportat la construcció del Museu de la Torneria a la població de Torelló.

 • 3

  - 25/01/12

  CARRETERS

  Amb l’arribada dels automòbils, els carros, tant utilitzats durant molts anys, van desaparèixer, i amb ells, els seus creadors i reparadors: Els Carreters. En aquest programa coneixerem Josep Codina i Lluís Font, dos carreters de la comarca d’Osona amb qui podrem descobrir a fons aquest ofici tan antic.

 • 2

  - 18/01/12

  TEIXIDORA

  Marian Reyes és una de les teixidores més conegudes a Catalunya. Amb el seu petit taller instal·lat a Castelldefels, ple de telers tradicionals, Marian Reyes ha dedicat la seva vida a teixir a mà, igual com es feia antigament. A més de tenir el Carnet de Mestra Artesana, aquesta teixidora també es dedica a ensenyar als més menuts l’art de teixir, i és la gestora cultural del Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya.

 • 1

  - 11/01/12

  ESCLOPER

  Programa dedicat a l’ofici d’escloper de la mà de Ramon Seira, de Terrassa. Una tradició que ha continuat del seu pare que era fuster i ja feia esclops, entre d’altres coses. Ara en Ramon segueix fent esclops com a afició i ja ha ensenyat l’ofoci al seu fill.
Ens productor

TVR - Televisió del Ripollès

Crta. C-17 km 91,5 (colònia Santa Maria)
17500, Ripoll
Girona

http://www.televisiodelripolles.com

tvripolles@terra.es