El programa

LA RUTA DELS TEMPLERS

Sèrie de reportatges històrics i divulgatius sobre la implantació de l’ordre dels templers a l'antiga Corona d'Aragó. Al llarg dels capítols farem un recorregut per 13 poblacions amb reconeguda presència dels templers, a través de les restes patrimonials que encara perduren avui en dia al territori i amb històries escenificades dels moments històrics més significatius.

Mira el programa a

On s'emet?
Capítols

 • 13

  - 06/04/10

  MONTSÓ

  mira'l a

  (Saragossa) Punt final del viatge. JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera, bastió de l'Orde. Montsó va ser el darrer castell templer a caure. El castell que va hostatjar en Jaume I el Conqueridor quan era infant, va veure morir l'Orde del Temple. El seu alcalde ens explica com Montsó deu part de la seva prosperitat al turisme cultural perquè ha hagut de sobreviure gràcies a una indústria aliena al passat templer.

 • 12

  - 30/03/10

  MIRAVET

  mira'l a

  (Tarragona) JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera emblemàtica a Catalunya per moltes raons. Visitem el formidable castell, penúltim a caure, i fent una ullada al seu voltant, anirem a cercar els oficis ja existents a l'època templera com ara el conreu, el treball de la terrissa i el pas de barca del riu Ebre.

 • 11

  - 23/03/10

  CASTELLOT

  mira'l a

  (Terol) JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera d'importància extrema al sud de la Corona dAragó. El seu castell, avui enderrocat, era un veritable niu d'àligues, on un grapat de frares van resistir un setge terrible. Avui, Castellot sobreviu a l'ombra del passat templer amb una torre templera museïtzada, i mira d'atreure al turisme amb bons productes derivats del porc i una interessant iniciativa basada en les seves restes prehistòriques: Dinòpolis.

 • 10

  - 16/03/10

  CANTAVELLA

  (Terol) JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera de gran importància al sud de la Corona d'Aragó. El seu castell va passar dels templers als hospitalers i fins i tot va ser modificat com a baluard a les guerres carlines. Els motors econòmics actuals de Cantavella giren al voltant d'oficis medievals com el treball de la pedra, però també hi sobreviuen els pastors i el turisme rural al voltant del castell.

 • 9

  - 09/03/10

  PALAU SOLITÀ I PLEGAMANS

  mira'l a

  (Barcelona) JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera i tot seguit visitem les restes de l'església de la comanda, una necròpolis templera, i l'entorn medieval de Palau. Aquesta comanda va ser més important que la comanda de Barcelona, i encara avui part de la seva economia conserva trets medievals templers. Ho descobrirem visitant-ne masies, explotacions de boscos i el museu de pagès.

 • 8

  - 02/03/10

  SAINTE EULALIE DE CERNON

  mira'l a

  JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera a terres de la Corona d'Aragó en època templera. Visitem la seva magnfica estructura, els pobles templers de la regió de l'Aveyron i coneixerem el desenvolupament actual de les economies locals visitant les caves de formatge Roquefort, el nou pont de Millau i les granges basades en el turisme cultural d'origen templer.

 • 7

  - 23/02/10

  MASDÉU

  mira'l a

  Pirineus Occidentals /França. JM Sans i Travé ens explica el més destacat d’aquesta comanda templera i tot seguit visitem les restes de la gran comanda, destruïda per accident pels alemanys a la segona guerra mundial. Mas Déu està relacionada amb Elne, Perpignan i Cotlliure, entorns que també visitem mentre escoltem la realitat de la regió de mans del president de la Regió Pirineus Occidental.

 • 6

  - 16/02/10

  PUIG-REIG (Barcelona)

  mira'l a

  JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera i tot seguit visitem el Mas Periques, el pont damunt el Llobregat i l'església de San Martí, la qual conté les boniques pintures templeres encara visibles. Puig-reig recull les tradicions artesanals templeres esdevenint motor econòmic avui dia, així com el talent col·lectiu per les arts, herència d'en Guillem de Berguedà, tal com ens explica la seva regidora de Cultura.

 • 5

  - 09/02/10

  BARBERÀ DE LA CONCA (Tarragona)

  mira'l a

  JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera i tot seguit visitem el castell, casal d'aquesta riquíssima comanda. L'alcalde ens parla del castell com a motor econòmic i del vi, amb l'orgull de ser el poble que va veure néixer la primera cooperativa agrícola d'Espanya. La Festa del Castell recorda cada any el passat templer de Barberà de la Conca.

 • 4

  - 02/02/10

  GRANYENA (Lleida)

  mira'l a

  JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera i tot seguit visitem les esferedores estances soterrànies encara senceres. El castell de Granyena va ser el primer castell que els templers van rebre a Catalunya. L'alcalde de Granyena i un empresari viticultor ens expliquen la seva microeconomia del vi, sector directament vinculat als templers.

 • 3

  - 26/01/10

  GARDENY (LLeida)

  mira'l a

  JM Sans i Travé ens explica el més destacat daquesta comanda templera i tot seguit visitem el complex templer més important de Catalunya. Gardeny va ser el cap i casal de Catalunya a la terra ferma en temps dels templers. El seu alcalde ens explica la connexió de la Lleida templera i els seus motors econòmics actuals.

 • 2

  - 19/01/10

  HORTA DE SANT JOAN (Tarragona)

  mira'l a

  JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera i tot seguit visitem el convent de la Mare de Déu dels Àngels, darrer testimoni del pas dels templers. Horta gaudeix d'una de les més belles vies verdes del pas, la qual discorre sota aquest imponent convent templer. Per aquest motiu, el turisme rural-històric ha esdevingut la salvació de la petita economia del poble, encara lligat al seu passat templer.

 • 1

  - 12/01/10

  PEÑÍSCOLA

  mira'l a

  El Castell de Peníscola és una fortalesa que ocupa la zona més elevada del penyal sobre el qual se sustenta l'antiga ciutadella. Es va començar a construir en 1.294, concloent-se l'obra en 1.307 i els seus promotors, els enigmàtics templers, la van edificar a imatge i semblança dels castells de Terra Santa. Compartix amb el Vaticà i el palau dels papes d'Avinyó el privilegi d'haver sigut seu pontifícia, ja que l'època més important dels seus més de 700 anys d'existència va ser aquella en què va ser refugi de D. Pedro de Luna, el papa Luna, Benet XIII.
Ens productor

ARS LIVIA

Can Gaietà 27 ESC E 1r 1a
08391, Tiana
Barcelona

arslivia@hotmail.com