El programa

SOLIDÀRIA

Penedès TV produeix aquest programa amb l'objectiu de difondre moltes de les activitats que desenvolupen les organitzacions no governamentals de Catalunya en l'àmbit de la solidaritat i la cooperació al desenvolupament. El programa tracta temes d'actualitat amb reportatges d'activitats solidàries i entrevistes.


http://www.xiptv.cat/solidaria

Mira el programa a

On s'emet?
Capítols

 • 439

  - 06/07/12

  RESUM

 • 438

  - 29/06/12

  RESUM DE LES INICIATIVES SOLIDÀRIES DESTACADES DE LA TEMPORADA

  A la Iniciativa Solidària repassem alguns dels temes que hem tractat durant els darrers mesos. Tornarem a veure com va anar el Concurs de Curtmetratges que organitza Mans Unides, visitarem de nou la cooperativa Alternativa 3 i la feina que fa amb el Comerç just, us tornarem a explicar com podeu col·laborar amb alguns projectes solidaris a través del micromecenatge, i coneixerem la tasca que fa Ulls del Món, per recuperar la vista de milers de persones. I a la veu Solidària, reviurem algunes de les entrevistes més destacades dels darrers mesos. Tornarem a escoltar a l’Eduard Soler, sobre la campanya “Salut a l’Àfrica”, coneixerem d’aprop la història de la Nadia Ghulam, una afganesa que viu a Catalunya des de fa uns anys i que ha escrit “El secret del meu turbant”. El Gerard Càrdenas, ens explicarà els projectes amb els què treballa l’ONG Alternativa 3, la Laura Sancho ens donarà més detalls sobre el micromecenatge, el José Maria Piñero ens obrirà les portes al Senegal, a través de la feina que fa la seva ONG, Yakaar África, i la Núria Ramon ens explicarà quins beneficis aporta la Fundació Ulls del Món.

 • 437

  - 22/06/12

  DRETS VULNERATS A PALESTINA, ACCIÓ CONTRA LA FAM, RWANDA I BICICLETES SENSE FRONTERES

  Sovint la imatge que ens arriba de Palestina, és la dels problemes polítics, i la guerra, però darrera de tot això, els seus ciutadans passen moltes altres dificultats. Al Solidària d’aquesta setmana ens hem fixat en l’alimentació i la salut, dos drets imprescindibles i que estan completament vulnerats en aquesta zona. Per conèixer més de prop aquesta situació hem entrevistat al Jean-Raphaël Poitou, responsable a la zona d’Euràsia d’Acció Contra la Fam. Poitou ens ha explicat des de quan dura aquest problema, i també quin és l’accés a l’aigua. També dediquem una mirada especial a Victoire Ingabire defensora dels drets humans de Rwanda que viu en arrest domiciliari per ordre del règim dictatorial de Paul Kagame. Ingabire s'ha convertit en un símbol de la lluita per la llibertat, la democràcia i la justícia per Rwanda i en tot un exemple de la repressió de tots aquells que s'atreveixen a desafiar el poder absolut de Paul Kagame. I també coneixerem la tasca que realitza l’ONG Empordanesa “Bicicletes sense fronteres”, i els 3 projectes que té en marxa ara mateix a casa nostra, a l’Índia i a Gambia.

 • 436

  - 15/06/12

  ONG YAKAAR ÀFRICA I CAMPANYA 'SOM'

  mira'l a

  Al Solidària d’aquesta setmana coneixem l’ONG espanyola Yakaar África que compta amb una vintena de socis catalans. La setmana passada van celebrar una de les seves assemblees anuals a Catalunya amb la participació d’una quarantena de socis. L’ONG es dedica a tirar endavant diversos projectes al Senegal i compta amb uns 150 socis d’arreu de l’Estat. Per explicar-nos més a fons el funcionament de l’ONG i els objectius hem entrevistat al José María Piñero, president de l’ONG. Piñero ens donarà tots els detalls sobre Yakaar África i ens explicarà com es gestiona l’ONG. I coneixerem els alumnes de 2n d’ESO de l’IES Estatut de Rubí que han participat a la campanya "SOM" per intentar canviar el món. Una iniciativa impulsada des de més de 25 ONG’s de tot l’Estat i que consistia en portar, durant tot el dia una peça de roba del revés.

 • 435

  - 08/06/12

  FUNDACIÓ ULLS DEL MÓN, CAMPANYA SOMOS I ALERTA FAM, PREVENIM-LA!

  Aquesta setmana al Solidària, coneixem a fons la Fundació Ulls del Món, una entitat sense ànim de lucre que des de fa 11 anys es dedica a retornar la visió a aquelles persones dels països més pobres que no tenen recursos per accedir a un tractament. Un dels principals objectius és la formació de metges locals perquè puguin acabar sent autònoms en matèria de prevenció i curació de les malalties oculars. Per conèixer més a fons els objectius i les tasques d’aquesta entitat, hem entrevistat a la seva directora general, la Núria Ramon, a la seu d’Ulls del Món a Barcelona. Ramon ens explicarà tot aquells dubtes que ens hagin quedat sobre el funcionament de l’entitat. També ens fem ressò de la campanya SOMOS que vol sensibilitzar a la població sobre la tasca que fan els voluntaris de les ONG’s. En total ho impulsen 25 organitzacions de tot l’Estat Espanyol que s’han sumat per treballar en aquesta causa. I visitarem l’exposició Alerta fam, prevenim-la!” que es pot visitar fins al mes de setembre al Palau Robert de Barcelona. La mostra pretén conscienciar la societat sobre les causes i els greus problemes de malnutrició i inseguretat alimentària que afecten les regions de la Banya d’Àfrica i del Sahel.

 • 434

  - 01/06/12

  MICRODONACIONS, SITUACIÓ A SÍRIA, MANIFESTACIÓ A VIC CONTRA EL RACISME I L'ESCOLA LA PAU DE SANT SADURNÍ D'ANOIA

  mira'l a

  Al programa d’aquesta setmana parlem de les microdonacions, una nova modalitat per finançar projectes solidaris a través de petites aportacions que pot fer qualsevol persona o empresa. Ara mateix hi ha força plataformes que ofereixen aquesta possibilitat, i centenars de projectes han pogut tirar endavant. Un sistema que ja fa anys que funciona, però que en època de crisi està tenint més èxit que mai. La situació a Síria no millora. De fet en aquesta última setmana han mort gairebé un centenar de persones pels enfrontaments violents entre el rebels i l'exèrcit. De poc ha servit la visita de l’enviat especial de l’ONU Kofi Annan que s’ha entrevistat amb el president del país, Bashar Al-Assad, per transmetre-li la seva preocupació i demanar-li que s’aturi la massacre. Centenars de persones s’han manifestat a Vic contra el racisme i a favor de la Convivència. Tot arran de l’agressió que Josep Anglada, líder de Plataforma per Catalunya, va fer contra dos nois al mes d’abril. I també visitarem l’Escola La Pau de Sant Sadurní d’Anoia que ha recaptat gairebé 1000 euros gràcies a un mercat solidari. Els diners els destinaran a una escola de Nicaragua que acull nens del carrer

 • 433

  - 25/05/12

  MARHABA, BERNAT SELLARÈS, DIAWO

  mira'l a

  Marhaba és la nova sèrie que s’emet a través de la Xarxa de Televisions Locals dins de la secció DO. Es tracta del 3r quadern de viatges després de Ruta 66 i “Des d’Egipte, sense tu”. De moment, ja s’han emès els 2 primers capítols dels 13 totals. Marhaba retrata l’experiència d’un jove, que després d’agredir una noia magrebina és enviat pels Serveis Socials a passar uns dies al Marroc. El Bernat Sellarès, de 23 anys, tenia clar des de feia temps que volia conèixer la realitat llatinoamericana de la mà d’una ONG i la tardor passada va estar tres mesos al Perú, amb un amic seu. L’experiència ha estat molt positiva i no descarta participar en altres iniciatives semblants a aquesta més endavant. I coneixerem la dura història del Diawo, un jove senegalès de 32 anys que viu a Figueres i pateix una greu malaltia degenerativa. Ara per ara, no es pot fer càrrec del tractament mèdic, que costa uns 200 euros mensuals. Malviu al rebedor d’un pis patera, mentre alguns veïns intenten ajudar-lo per aconseguir un tractament que li alleugi els dolors que pateix.

 • 432

  - 18/05/12

  PROJECTE SOL SOLIDARI, NÀDIA GHULAM, ATENCIÓ SANITÀRIA PELS SENSEPAPERS, SENEGALESOS A LA FESTA DE MOROS I CRISTIANS

  mira'l a

  L’ONG Empordanesa “Sol Solidari” porta l’electricitat a poblats d’Uganda a través de l’energia solar. Per fer-ho, s’ha creat una estructura comercial, on dones de l'ONG Women First publiciten i venen aquests sistemes formats per una petita placa solar, una bateria, bombetes de leds i un carregador de mòbil. A la veu Solidària entrevistem a la Nàdia Ghulam, una jove afganesa instal•lada a Catalunya des de fa 5 anys i que al 2010 va guanyar el premi Prudenci Bertrana per la novel•la 'El secret del meu turbant'. Un relat biogràfic sobre la supervivència de la Nàdia a Kabul fent-se passar, durant anys, pel seu germà mort per poder sobreviure. Els Centres d’Atenció Primària seguiran atenent als immigrants “sensepapers”, malgrat el Decret Sanitari aprovat pel govern de Mariano Rajoy. Així ho ha anunciat la Conselleria de Salut. El col•lectiu de metges alerta que això podria comportar més risc d’infecció de malalties, a banda d’un greuge comparatiu amb el col•lectiu immigrant. Integrar als immigrants en les cultures de casa nostra és precisament el que promou la festa de Moros i Cristians de Lleida, que comptarà amb la participació del col•lectiu de senegalesos Senegalesos a la Festa de Moros i Cristians

 • 431

  - 11/05/12

  FESTA DEL COMERÇ JUST I LA BANCA ÈTICA, TEMPORERS PEL CAMP I INTERMON OXFAM TRAILWALKER

  mira'l a

  Aquest cap de setmana es celebra la XIII Festa del Comerç Just i la Banca Ètica a més de 30 municipis catalans. De fet, tot el mes de maig està dedicat a aquestes dues accions solidàries. Sota el lema "És just el que necessitem", es volen donar a conèixer les opcions del Comerç Just i la Banca Ètica. La Festa està organitzada per SETEM, Alternativa 3, FETS Intermón Oxfam, Fiare i la Xarxa de Consum Solidari. Per parlar sobre la banca ètica, a la Veu Solidària entrevistem al Gabriel Abascal president de Fiare, un projecte de Banca Ètica ciutadana i cooperativa. El seu principal objectiu és canalitzar l’estalvi de persones i organitzacions al servei de projectes de l’economia social i solidària. És a dir, projectes que treballin per una realitat més justa, participativa i inclusiva. Els primers temporers han començat a arribar a algunes zones de Catalunya per treballar al camp durant uns mesos per tal de guanyar prou diners i enviar-los cap als seus països. Hem conegut el cas de la Liliana, una dona de Colòmbia que ja ha arribat a Torres del Segre, on s’hi quedarà durant 4 mesos. 1.200 persones han participat a la Intermon Oxfam Trailwalker per recaptar diners per l’Àfrica. En total han recollit 650mil euros. Els participants havien de recórrer els 100 quilòmetres que separen Olot de Sant Feliu de Guíxols en menys de 32 hores.

 • 430

  - 04/05/12

  COOPERATIVA ALTERNATIVA3, CENTRE D'INTERNAMENT D'ESTRANGERS ZONA FRANCA, CRISI ALIMENTÀRIA AL SAHEL

  mira'l a

  La Cooperativa Alternativa3 treballa des de fa 20 anys en la importació, elaboració i distribució de productes de comerç just. Entre aquests hi ha des de cafè, fins a xocolates passant per altres productes alimentaris com pastes o sucre, però també elaboren productes per al benestar personal com ara sabons o complements, joguines i samarretes, entre d’altres. Per conèixer-ne tots els detalls hem entrevistat al Gerard Càrdenas, tècnic de la cooperativa. Per primera vegada els mitjans de comunicació han pogut entrar al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. El Ministeri de l’Interior s’ha compromès ha elaborar un nou reglament que permetrà que les ONG’s hi accedeixin. Tot i així, moltes entitats s’han mostrat decebudes amb aquests canvis i creuen que només serveixen per rentar la imatge dels CIE. De fet, fa uns dies SOS Racisme Catalunya va denunciar de nou maltractaments als interns. La crisi alimentària a l’Àfrica continua. En aquest cas, però, es trasllada també al Sahel, on els nivells de desnutrició augmenten dia a dia. Les principals ONG’s que treballen a la zona, només tenen garantit entre un 15 i un 34 per cent dels fons necessaris per prevenir la crisi que pateixen milions d persones.

 • 429

  - 27/04/12

  FARMACÈUTICS MUNDI

  Mans Unides ha fet entrega dels premis del concurs de clipmetratges “El teu punt de vista pot canviar el món”. Es tracta d’un certamen que ja arriba a la 3a edició i que consisteix en que tant escoles com persones particulars expressin en un minut la seva visió del continent africà. El guanyador en la categoria general viatjarà al Senegal amb el president del jurat, el director Imanol Uribe, per visitar alguns dels projectes de desenvolupament que Mans Unides porta a terme al país. A la veu Solidària parlem amb l’Eduard Soler membre de Farmacèutics Mundi, que ens parla sobre accés als medicaments a l’Àfrica i també de la campanya “Dret a la Salut a l’Àfrica”. Soler ens explicarà el problema actual de subministrament de medicaments al continent i de les dificultats amb les que es trobaran els habitants si no es troba una solució aviat. I També us explicarem que la setmana vinent comença el Cicle de cinema i documentals de la campanya “Dret a la salut a l’Àfrica” amb la projecció de “El secret de Chanda” als cinemes Girona de Barcelona.

 • 428

  - 20/04/12

  CAMPANYA CONTRA EL CHAGAS, OLGA DEL RÍO, VISITA ALS REFUGIATS DEL TINDOUF, LLIBRES PER SANT JORDI

  mira'l a

  La Fundació Fútbol Club Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Fundació Leo Messi, el Banc Interamericà de Desenvolupament i l’Institut Català de la Salut, tiren endavant una campanya que pretén conscienciar a la població sobre la malaltia de Chagas. Una patologia que principalment es dóna a l’Amèrica Llatina. El vídeo compta amb la col·laboració de Leo Messi. Definir la missió de servei públic audiovisual i analitzar si les cadenes de televisió públiques del sud de la Mediterrània compleixen els seus principis, són els objectius principals de l’informe regional “La missió de Servei Públic Audiovisual a la regió del Magreb i el Mashrek”. Per parlar-ne, al Solidària d’avui hem entrevistat l’Olga del Río vicepresidenta de l’Observatori, coordinadora de l’estudi i professora de la UAB i la UdG. Estudiants del cicle formatiu de grau superior de Serveis socioeducatius de l’IES Ronda de Lleida han passat 10 dies en un camp de refugiats al Tindouf, al Sàhara Occidental, per veure d’aprop les condicions de vida a les que s’enfronten durant el dia a dia. L’objectiu és que coneguin de primera mà la realitat dels seus habitants i pugin ser millors professionals en un futur. Des de l’Institut Català Internacional per la Pau proposen alguns llibres solidaris de les seves col·leccions sobre pau i noviolència per regalar per Sant Jordi. Apunta’t a aquesta iniciativa i per Sant Jordi, sigues Solidari!

 • 427

  - 13/04/12

  REHABILITACIÓ FERITS GUERRA LÍBIA A L'INSTITUT GUTTMANN, VEU SOLIDÀRIA ORIOL ANDRÉS, PLUJA DEL NORD, ALTERNATIVA3

  mira'l a

  La guerra de Líbia ha deixat més de 50.000 ferits. Per això, el nou govern ajuda a alguns dels que han lluitat pel país amb una atenció que és impensable ara mateix a Líbia amb un sistema sanitari deficient. Un acord amb l'ambaixada ha permès traslladar més de 45 ferits a Catalunya. 3 d'ells segueixen un programa de rehabilitació a l'Institut Guttmann de Badalona. A la Veu Solidària parlem amb l’Oriol Andrés un dels autors de la sèrie de Documentals per la Pau. Aquest periodista interessat pels temes socials i de denúncia s’ha format en la comunicació dels conflictes i processos de Pau i també en documentals. Té clar que convé explicar l’endemà del conflicte. Fer reviure el paper de les dones marroquines que van lluitar per la independència del país és l’objectiu del documental “Pluja del Nord”. Una feminista del país va a la recerca d’històries de dones valentes i compromeses als anys 50. Diverses mirades particulars que volen explicar la història recent del Marroc i impedir que les seves protagonistes quedin en l’oblit. Existeix una manera de casar-nos de forma solidària. Des d’Alternativa3 ens ofereixen detalls solidaris originals i justos per regalar en un dels dies més especials alhora que contribuïm a potenciar el comerç just.

 • 426

  - 06/04/12

  FUNDACIÓ LLEIDA SOLIDÀRIA, ABDERRAHMAN MOHAMED, CURT PER LA INTEGRACIÓ I LULA DA SILVA

  Facilitar la sobirania alimentària d'Etiòpia 400 famílies d’una població etíop podran regar durant tot l'any 100 hectàrees de terra de conreu a partir d'aquest estiu, que és quan la Fundació Lleida Solidària acabarà el seu projecte d'una presa. Això facilitarà la sobirania alimentària d'aquest poble. El projecte va començar fa 3 anys amb la col·laboració d'una escola d'enginyeria. Lluiten des de la resistència i l’activisme Abderrahman Mohamed lidera el moviment d’estudiants sahrauís a l’Estat espanyol, que lluita per la llibertat i la independència del poble sahrauí, des de la resistència, l’activisme i la sensibilització. També promouen i desenvolupen projectes d’assistència humanitària i programes de cooperació amb el poble sahrauí. Curt per a la integració nouvinguts 25 alumnes badalonins han elaborat un curtmetratge per explicar la vida d'una noia nouvinguda que comença a aprendre el català. Un projecte que reuneix a joves immigrants perquè aprenguin la llengua i els costums de la ciutat a través del lleure. Lluita contra la pobresa i la desigualtat L’expresident del Brasil Lula da Silva ha estat distingit amb el Premi Internacional Catalunya 2012 en reconeixement al que el jurat considera una acció política de creixement econòmic just i de lluitat contra la pobresa i la desigualtat

 • 425

  - 30/03/12

  VIDEO ONG INVISIBLE CHILDREN, UNA MIRADA AL SUD DEL SENEGAL, PRESSIÓ PERQUÈ EL 0,7% ES GESTIONI AQUÍ, CINEMATOGRAFIA LLATINOAMERICANA

  mira'l a

  “Kony 2012”, de l’ONG Invisible Children, denuncia les atrocitats comeses pel criminal ugandès que el busca el Tribunal Penal de la Haia per haver segrestat i convertit en soldats milers de nens. Un vídeo, criticat als Estats Units, perquè Kony ja fa força temps que va fugir al sud del Sudan o la República Centreafricana. La fotògrafa Lourdes Sogas ha estat a la zona de Kafountine, al sud de Senegal, en col·laboració amb l'ONG Catalunya Casamance, que treballa en l'alfabetització de les dones. Sogas posar èmfasi en la mirada, i en la particularitat amb que cadascú mira. La Generalitat i les entitats del tercer sector de Catalunya pressionen el govern espanyol perquè acati la sentència del Tribunal Suprem i d’aquesta manera pugui gestionar el 0'7 per cent de l'IRPF. El govern català presentarà un requeriment judicial. La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida afronta la majoria d'edat amb la retallada pressupostària més important de la seva història: un 20 per cent. Malgrat això, els responsables estan satisfets que no afecti la qualitat de les produccions presentades.

 • 424

  - 23/03/12

  L'ORIGEN DE LA ROBA, OBRERES AL MARROC, UNCOPDEMÀ

  mira'l a

  Traçar l’origen de la roba i condicions laborals El documental 'Perder el fil' tracta la producció de roba de treball al Marroc i explica les dificultats de traçar l’origen de la roba dels policies, bombers o jardiners de les administracions públiques europees i les condicions laborals de les persones que la confeccionen. Dóna fe de les reivindicacions de les obreres La Latifa Tadlaoui, de Tànger, és la presidenta de l’Associació de Dones Obreres Attawasol del Marroc i duu més de 15 anys terballant en la confecció per a Mango i el grup Inditex. Dóna fe de les reivindicacions de les dones a les fàbriques tèxtils i de com han de fer front a la feina condicions sovint infrahumanes. Els beneficis es destinen a diverses ONG Moltes famílies han participat a la festa Uncopdemà, al Tibidabo. La fundació Real Dreams i l'ajuntament de Barcelona sensibilitzen així sobre els drets de la infància. Els beneficis recaptats amb les activitats fetes durant tota la jornada es destinen a diverses ONG’s.

 • 423

  - 16/03/12

  RELACIONS JUSTES, LLIBERTAT PEL TIBET, KOFI ANNAN

  mira'l a

  Fomenten unes relacions justes Pagesos Solidaris és una fundació impulsada per les Unions de pagesos i ramaders dels Països Catalans. Fa una dècada que participa en el desenvolupament humà, econòmic i social de les societats agràries més empobrides. Fomenta unes relacions justes i enforteix la solidaritat entre pagesos de diferents països. Exigeixen pel Tibet la llibertat Suport Tibet denuncia tothora la situació de discriminació i assimilació per part de la Xina que pateix aquest territori. Exigeixen un status de llibertat pel país ocupat des de fa més de cinquanta anys. La població tibetana pateix una repressió sistemática. Ens ho explicarà àmpliament el president de l’entitat, Albert Carrasco. No es poden permetre “fracassar” L’emissari internacional a Síria, Kofi Annan, diu que serà difícil arribar a un acord per aturar el vessament de sang, però ha expressat el seu optimisme després de la trobada. Considera que cal tenir esperances. “No ens podem permetre el luxe de fracassar", ha afegit.

 • 422

  - 09/03/12

  PEPE BEÚNZA, PRIMER OBJECTOR DE L'ESTAT-ORIOL FONT, JOVE COMPROMÈS-MAGÍ VALLS, UN VIATGE SOLIDARI PER ACTUAR DAVANT NENS BOLIVIANS AMB POCS RECURSOS

  PGM 422 El primer objector de consciència de l’Estat per raons ideològiques, Pepe Beúnza, ha estat guardonat en nom del col·lectiu i ha reivindicat la cultura de pau “per construir una societat més justa i pacífica”. Es preservarà la memòria del moviment d’objectors. Reconeguda la llarga lluita d’objectors i insubmisos L’Oriol Font, de 22 anys, tenia clar des de feia temps que volia conèixer la realitat llatinoamericana de la mà d’una ONG. La tardor passada va estar tres mesos al Perú, juntament amb un amic. Diu que les vivències són un estímul per seguir ajudant els altres. Jove compromès amb la realitat llatinoamericana Inflar 2.000 globus a pulmó. És el repte que ha complert el pallasso i actor Magí Valls a la plaça Sant Francesc de Lleida. Una iniciativa original per recollir diners per organitzar un viatge solidari a Bolívia per actuar davant infants amb pocs recursos. Per actuar pels infants amb pocs recursos Una trentena de caus dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya han participat el primer cap de setmana de març en un recapte d’aliments, amb 90 punts de recollida i més de 1.800 voluntaris. Han acabat recollint més de quinze mil tones d'aliments. El compromís d’infants i joves, sobradament demostrat

 • 421

  - 02/03/12

  ENTREPOBLES-AJUTS A FAMÍLIES CREU ROJA GIRONA-AMICS DE SÍRIA-ELECCIONS SENEGALESES AL VALLÈS OCCIDENTAL

  mira'l a

  El film “También la lluvia”, juntament amb l’exposició “... i també la terra, també la vida”, vol significar àmbits comuns entre el contingut de la pel·lícula i el treball d’Entrepobles: sobirania alimentària amb famílies camperoles i comunitats indígenes, a més de la defensa del territori, de l’aigua i de la biodiversitat. Jaume Canals està implicat amb Entrepobles des de fa vora vint anys. Ens comentarà quina pedagogia fan aquí i en quin missatge transmeten i reivindiquen insistentment més encara en l’actual context de retallades dels pressupostos al 0’7% a cooperació. La meitat dels gironins que reben un ajut bàsic de Creu Roja, han perdut durant el 2011 totes les prestacions econòmiques. Ho indica un estudi de la ONG, que alerta que el suport que reben ara els afectats de les seves famílies, comença a tenir un límit. El suport a les famílies penja d’un fil. I en clau internacional, els Amics de Síria demanen el final de la violència i noves sancions a un règim que com condemnen segueix matant. A casa nostra, senegalesos com els del Vallès Occidental han exercit el seu dret a vot en la primera volta de les presidencials. Exerceixen el seu dret a vot aquí.

 • 420

  - 24/02/12

  MARXA DE LA SOLIDARITAT, LLUITA SAHARAUI, AUPAPAU, MIREM-NOS EN POSITIU

  mira'l a

  - Marxa de la Solidaritat de Mans Unides Més de 400 alumnes participants han buscat patrocinadors pels 20 quilòmetres de la Marxa solidària, i aquests diners es destinen a un projecte solidari. Enguany les beneficiàries seran més d’un centenar de nenes de l’Índia, on Mans Unides té previst construir un internat perquè puguin formar-se en unes condicions òptimes. - Ha gaudit de l’hospitalitat i la noblesa dels sahrauís Amb l’exposició “Hijos del sol y el viento”, Paco Delgado i Flaviano de Pablo recorden el poble sahrauí que lluita pels seus drets més fonamentals i per a un referèndum d’autodeterminació d’acord amb la legalitat internacional. Delgado ens ofereix imatges més intimistes i familiars després de compartir estades amb la població sahrauí. - Badalona es bolca amb un festival benèfic També ens atansarem a Badalona, per fer costat a l’AUPAPAU, que és un festival benèfic per a la Pau i la Justícia Social que se celebra a la tercera ciutat del país des de fa tres anys ja amb l'objectiu de recollir menjar per a les famílies més necessitades. - “Mirem-nos en positiu” L'associació catalana per al desenvolupament i la cooperació de Lleida va engegar al desembre la campanya 'Mirem-nos en positiu' i fa dies ha incorporat una iniciativa que vol desmentir rumors sobre la immigració a través del pa. Hi participen uns 70 forns.

 • 419

  - 17/02/12

  NENS SOLDAT A 15 PAÏSOS, FÀRMACS PER A PERSONES EN RISC D'EXCLUSIÓ, ALBA GUASCH

  mira'l a

  - Nens (i nenes) soldat, encara a 15 països UNICEF calcula que hi ha 300.000 nens soldat a tot el món, tot i que no hi ha una xifra consensuada. És esperançador, en tot cas, constatar que en els darrers temps el nombre d’infants soldat ha disminuït i els països que en reclutaven en són la meitat. - Fàrmacs per a persones en risc d’exclusió Més de 200 farmàcies de Barcelona, Girona o Tarragona han celebrat la cinquena jornada solidària de recollida de medicaments. N'han recollit deu mil, el doble que l'any passat. Els fàrmacs són per a unes quinze mil persones en risc d'exclusió social i de pobresa. - Un cop retornada, la difusió és essencial Alba Guasch és una de les centenars de participants en els camps de solidaritat de Setem. L’estiu passat, durant un mes sencer, va ser present a la part anglòfona del Camerun. Amb ella i els altres companys els van acollir amb un constant somriure. Manté encara avui una molt bona relació amb la família d’acollida. Ens en parlarà.

 • 418

  - 10/02/12

  LA SALLUT, DRET DE TOTS - UNA VIDA AJUDANT A MALAWI - DIA ESCOLAR DE LA NO VIOLÈNCIA

  mira'l a

  “La Salut, Dret de Tots. Actua!” Aquesta setmana ens acostem a Mans Unides, que fa més de mig segle que lluita contra la fam i la pobresa i pel desenvolupament dels pobles empobrits. Ara focalitza la campanya amb la salut, ja que aquesta i el desenvolupament estan estretament vinculats i aborda el problema de les malalties que són una pandèmia com la SIDA, la malària i d’altres d’oblidades. Una vida ajudant la gent de Malawi El missioner Julio Feliu ens transmetrà les seves experiències en la lluita contra el subdesenvolupament, la fam, la pobresa i les malalties a Malawi, on resideix des de 1967, en diferents zones rurals. Ara fa un any que desenvolupa la seva tasca a Chinsapo, un suburbi o slum de la capital, Lilongwe. Dia escolar de la no violència I recuperarem l’apartat de la “generació solidària” per apropar-nos als escolars catalans que han treballat accions en favor de la pau i per resoldre els conflictes a través del diàleg. El dia escolar per la no violència demostra que els centres educatius fan pedagogia als joves perquè en prenguin consciència.  

 • 417

  - 03/02/12

  CONVIURE I COL·LABORAR AMB ORGANITZACIONS LOCALS, ANTIGA PARTICIPANT I CORRESPONSABLE, DIA ESCOLAR DE NO VIOLÈNCIA A BADALONA, REFORÇAR EL PERSONAL MÈDIC ALS PAÏSOS EMPOBRITS

  mira'l a

  Després de més de 20 anys, prop de 4.700 persones han pres part en algun dels diversos Camps de Solidaritat tot formant-se, convivint i col·laborant amb organitzacions d’Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica en àmbits com l’educació, el comerç just, l’emigració o els drets humans. Conviure i col·laborar amb organitzacions locals El 2007, la Cristina Alier va participar en un Camp a l’Índia i l’estiu passat en va coordinar un al Senegal. Té clar que l’experiència “et marca molt”. Avui dia és la coresponsable d’explicar als futurs participants què persegueix la iniciativa i fer-los arribar les pròpies vivències. Antiga participant, avui n’és coresponsable Badalona ha commemorat el Dia Escolar de la No Violència i la Pau amb el punt i final a l'activitat Contes per la Pau, en què més de 350 alumnes han treballat de forma coordinada en l'elaboració d'històries. Uns contes on es genera un conflicte i els propis alumnes el gestionen i el solucionen. Alumnes que gestionen i solucionen conflictes La manca de personal sanitari en els 57 països més empobrits requereix una aposta clara de la cooperació al desenvolupament. La comissió que tracta aquests assumptes al Parlament ha debatut una proposta per reforçar precisament els professionals mèdics al Sud. Reforçar de personal mèdic països empobrits

 • 416

  - 27/01/12

  L'EDUCACIÓ COM A TRANSFORMACIÓ DE VIDA, XAVIER MASLLORENS, URGEIX AJUDA A LA BANYA D'ÀFRICA I A HAITÍ

  mira'l a

  -Des del 1988, ESF promou el dret a una educació transformadora i per a tothom. Treballen amb accions a 11 països de l’Amèrica Llatina i programes de sensibilització a l’Estat perquè cada vegada més persones i col·lectius participin en la construcció d’un món just, equitatiu i solidari. -Fa 9 mesos s’hi va incorporar com a director general, Xavier Masllorens, amb l’encàrrec de dinamitzar l’associació, estabilitzar la situació econòmica i financera i liderar el pla estratègic pels propers anys. Tot plegat per tenir més impacte en la vida de les persones. -No ens oblidem de la Banya d’Àfrica i de la fam que pateix la població: Sis mesos després de l'inici de la crisi alimentària, segueix patint la pitjor sequera que es coneix des de fa 60 anys. I dos anys després el terratrèmol a Haití, la tasca segueix sent immensa: 550.000 persones (segons dades d'UNICEF) romanen en els campaments de desplaçats. -La campanya Restaurants contra la Fam 2011, de l’1 d'octubre al 15 de novembre passat, amb més de 480 hotelers adscrits d’arreu de l’Estat ha aconseguit 100.000 euros per als projectes de lluita contra al desnutrició d'Acció contra la Fam.

 • 415

  - 20/01/12

  CAMPS SAHRAUÍS, PREMI CONSTRUCTORS DE PAU,

  mira'l a

  - Promovent tallers mines antipersona L’ACAPS Wilaia Alt Penedès impulsa un projecte de suport a les víctimes de les mines i els artefactes explosius. 12 cooperants, d’edats diverses, han promogut la iniciativa durant deu dies als campaments. - La veu d’un activista obstinat i incisiu Miquel Cartró duu des del 1996 recolzant accions en pro de la població sahrauí.Ja ha estat 11 vegades als campaments i denuncia que el conflicte sahrauí continua enquistat i veu una població jove formada sense esperança laboral ni futur de reeixir. Lamenta els continus bloqueigs de França i Espanya. - Conegut el primer premi Constructors de Pau  El col·lectiu d’objectors i insubmisos, amb Pepe Beúnza com a símbol, ha estat guardonat amb la primera edició del Premi ICIP Constructors de Pau. Reconeix la tasca del col·lectiu en representar una lluita llarga i diversa contra el servei militar obligatori. - Fer front a la desnutrició endèmica A Guatemala el president investit recentment propugna accions per per front als greus problemes de nutrició que arrossega la població des de fa dècades.  

 • 414

  - 13/01/12

  DOCUMENTAL PER LA PAU, SERGI PICAZO, RETIRADA IRAK

  mira'l a

  - Una sèrie documental per la pau Quines són les iniciatives psicosocials per esborrar les seqüeles de la guerra i el patiment? Com poden perdonar les víctimes d’un poble massacrat si no s’han fet polítiques de reconeixement i reparació? Són algunes de les qüestions que es responen a una sèrie documental que tracta el després de la pau. - Convé explicar l’endemà del conflicte Sergi Picazo n’és un dels autors. Inquiet i interessat pel periodisme social i de denúncia tracta temes de la pau, després d’haver fet també un postgrau a la UAB. Té clar que cal anar més enllà dels mitjans habituals i explicar l’endemà del conflicte bèl·lic. - Fi a l’ocupació d’uns 9 anys A l'Afganistan s’han retirat definitivament les tropes dels Estats Units, que posen fi a una ocupació que ha durat prop de 9 anys. - Més clipmetratges A la part final ens retrobarem amb propostes dels clipmetratges de Mans Unides "el teu punt de vista pot canviar al món".

 • 413

  - 30/12/11

  50 ANYS AMNISTIA INTERNACIONAL, ANDREU FELIP, AUGMENT DE LA POBRESA INFANTIL

  - 50 d'anys d'Amnistia Internacional Aquesta setmana ens atansarem d'entrada a la seu d'Amnistia Internacional a Catalunya, per tractar del mig segle d'història de l'organització que defensa a ultrança els drets humans. El seu portaveu, Daniel Vilaró, ens en resseguirà la trajectòria combativa.  - "El país ha de seguir implicat en la cooperació" Implicat en la cooperació internacional des que era jove quan se solidaritza amb altres pobles del món que malden per a la llibertat cultural i nacional, l'Andreu Felip diu que el país ha de seguir com un actor actiu en la comunitat internacional i que no ens en podem desentendre. Veu necessària més que mai les accions al Sud.  - Alerten de l'augment de la pobresa infantil  I més de la meitat d'usuaris de Càritas de l'Àrea Metropolitana són persones amb família i fills. L'entitat social alerta de l'augment de la pobresa infantil: un 36 per cent de les persones ateses són menors. També creix el nombre de persones que hi acudeixen derivades directament pels serveis socials dels ajuntaments. 

 • 412

  - 23/12/11

  412

  mira'l a

 • 411

  - 16/12/11

  RÀDIO A SIERRA LEONA, PERIODISME XINA, DIA DRETS HUMANS, PRESSUPOST COOPERACIÓ

  mira'l a

  -Una ràdio amb funció educativa i sanitària Fa sis anys, Pemi Fortuny i la seva companya van impulsar la creació d’una ràdio a Sierra Leona. Cat Ràdio Bar-Ming és ja una realitat i més de 3 milions de persones d’arreu de país la sintonitzen. Té una funció educativa i sanitària. Es vol que cada cop sigui més autosuficient i la gestioni la mateixa comunitat. - La dificultat d’exercir el periodisme a la Xina  Rosa Maria Calaf explica que el continent asiàtic és un dels que té més dificultats per accedir a les llibertats d’expressió i d’informació. Diu que hi ha pocs periodistes que realment se la juguin. Els corresponsals estrangers topen amb l’hermetisme de les autoritats xineses que es blinden a cedir determinades informacions. - El dia dels DDHH, centrat en la llibertat d’expressió Les revoltes al món àrab per reivindicar governs democràtics han marcat l’any. Precisament la lluita contra els abusos de poder és un dels propòsits d’Amnistia Internacional, que coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, s'ha centrat en la defensa de la llibertat d'expressió. - S’ha reduït a la meitat la partida a cooperació  La coordinadora d'ONGD i Altres moviments solidaris de Lleida denuncia la reducció del pressupost municipal destinat a cooperació en els darrers anys. Ara la partida destinada a transferències a l'exterior per a projectes solidaris s'ha reduït a més de la meitat.

 • 410

  - 09/12/11

  MUNICIPIS SOLIDARIS, TREBALLANT PEL COR D'ÀFRICA, OBJECTIUS ASSOLITS, 3ª EDICIÓ CLIPS MANS UNIDES

  mira'l a

  Al programa d'avui parlarem de com un municipi solidari, Gavà, col·labora en la reconstrucció de Palestina; també parlarem amb un jove del Congo que està fent un doctorat al nostre país sobre migracions internacionals i treballa pel Cor d'Àfrica; el gran recapte d'aliments organitzat fa uns dies ha assolit els objectius previstos amb més de 1.000 tones recollides; i veurem els primers clips que han arribat a la 3ª edició del festival de Mans Unides.

 • 409

  - 02/12/11

  GRAN RECAPTE ALIMENTS, PEDAGOGIA I COOPERACIÓ, SENSE LLAR

  mira'l a

  - Ajuda social per poder sobreviure Cada vegada són més les persones que necessiten algun tipus d'ajuda social per poder sobreviure. El Banc dels Aliments ha comptat amb més de 600 punts de recollida repartits a tot territori en el Gran Recapte. Centenars de voluntaris hi han col·laborat. - Pedagogia de la necessitat de cooperar Les xerrades als adolescents formen part de l’agenda de les ONGs i la cooperació. El president de la FCONGD, Francesc Mateu, ha esbossat a alumnes del país quina és la importància de la solidaritat i l’acció humanitària. I la necessitat de sensibilitzar-se del que ocorre en un món cada cop més globalitzat. -"Tots som ciutadans. Ningú sense llar" I segons Càritas és urgent fer visible les persones sense llar perquè la societat i els governs sàpiguen que els estigmes i els prejudicis no ajuden a la seva reinserció i que aquesta és lenta però possible.

 • 408

  - 25/11/11

  ANIMACIONS PER LA PAU, DESNUTRICIÓ, MOSTRA CINEMA INDÍGENA

  mira'l a

  - Animacions: material d’educació per a la pau Amb el concurs d’animació per la pau, sota el lema “Participa, guanyarà tot el món”, es promou la creació de material audiovisual relacionat amb la cultura de pau, que servirà posteriorment per a la sensibilització i l’educació per a la pau per a la població en general. En sabrem més coses conversant amb el coordinador, Toni Viader. - Menys del 10% dels infants hi accedeixen Tot i que avui dia existeixen els mitjans i el coneixement per a prevenir, diagnosticar i tractar la desnutrició, menys del 10% dels nens desnodrits aconsegueix accedir al tractament. 9.000 milions de dòlars serien suficients per fer front a la desnutrició severa al món. - El sanejament, a la cua dels Objectius del Mil·leni El sanejament es troba avui a la cua dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, pocs avenços s'hi han aconseguit. Existeixen solucions que podrien alleujar en gran mesura aquesta manca, més enllà de la construcció de latrines i obres de drenatge. - Finestra audiovisual dels pobles indígenes La Cinquena Mostra de Cinema Indígena de Barcelona és una finestra audiovisual dels pobles indígenes i les seves lluites en defensa de la terra i el territori.

 • 407

  - 18/11/11

  ULLS DEL MÓN, BANC ALIMENTS, ALCALDES PER LA PAU

  - Una dècada obrint els ulls al món Després de deu anys, la Fundació Ulls del món, amb els seus voluntaris i els equips oftalmològics locals formats sobre el terreny, ha tornat la visió a milers de persones dels territoris empobrits. Així, han recuperat la capacitat de ser autosuficients i han fet un pas endavant per sortir de la situació de pobresa en què es troben. La Núria Ramon és la directora general de la Fundació, per la qual és clau la formació i capacitats de personal allà on desenvolupen els programes per fer front a les dificultats oculars de la població. - Gran recapte d'aliments La Fundació Banc d'Aliments confia en doblar el número de productes aconseguits l'any passat en el Gran Recapte, que va arribar a les 400 tones. Amb l’efecte crida les donacions podrien arribar als 800.000kg o més i donar resposta a la demanda creixent. - Alcaldes que debaten com aconseguir la pau Granollers ha estat recentment la capital mundial de les Conferències d'Alcaldes per la Pau. Durant uns dies els alcaldes de tot el món han debatut sobre com aconseguir objectius com la pau, el desarmament o l'eliminació de les armes nuclears.

 • 406

  - 11/11/11

  ACCIÓ CONTRA LA FAM, POLÍTICA SOCIAL, DISCURS RACISTA

  mira'l a

  - “Fes pinya contra la fam” Campanya dels Xicots de Vilafranca que vol recollir 4.000€ per ajudar a Creu Roja en les seves accions per combatre la fam als països de la banya d’Àfrica. - Enginyer agrònom, amb els més necessitats En Luis és enginyer agrònom i a l’actualitat coordina les delegacions territorials d’Acció contra la Fam a l’Estat. Ha trepitjat el terreny amb els projectes per als més necessitats. Destaca la professionalització dels cooperants i esbossarà quina és la seva tasca a l’organització. - Es demana una resposta urgent Un manifest denuncia a Lleida que la pobresa creix i demana una resposta urgent a les administracions perquè prioritzin les polítiques socials i racionalitzin els calendaris de subvencions. La xarxa d’entitats socials tem que acabin desapareixent-ne algunes. - Un cop més, preocupació pel discurs racista Amb la campanya electoral arriben els nous Mistos Electorals, la iniciativa de denúncia del discurs polític racista. SOS Racisme mostra un cop més la preocupació pel probable augment del discurs irresponsable i incendiari entre els candidates i candidates.

 • 405

  - 04/11/11

  MUSEU DE LA TECNICA, MBUYI KABUNDA, RETALLADES I POBRESA SOCIALS

  mira'l a

  - Hi ha les eines, falta voluntat política El Museu de la Tècnica acull l’exposició L’aigua que treu la fam que consciencia la societat catalana de la gana que pateixen 925 milions de persones cada dia al món. I deixa clar que les solucions tècniques per eradicar-la hi són però que falta voluntat política. -Preocupat seriosament per la crisi dels DDHH Mbuyi Kabunda, originari del Congo, és membre de l'Institut Internacional de Drets Humans d'Estrasburg i professor universitari. Denuncia que la cooperació d’Occident en 50 anys ha estat un fracàs. Veu amb bons ulls la tasca de les ONGs i els proposa solucions i que lluitin contra la cultura de la impunitat i la corrupció. -Les entitats socials pateixen les ‘tisorades’ Toc d'alerta a les organitzacions sense ànim de lucre que treballen pels serveis socials. El govern català ha endarrerit el pagament 15 dies per finançar les entitats socials. Un mal menor que, això sí, ha fet trontollar la tresoreria de la majoria d'organitzacions. -Sensibilitzar-nos de la pobresa Amb aquesta anunci, les entitats socials del nostre país volen sensibilitzar la ciutadania sobre la pobresa. Segons les dades de la Taula del Tercer Sector, uns 170mil catalans deixaran de rebre el subsidi de l'atur des d’ara fins al març.

 • 404

  - 28/10/11

  COOPERACIÓ LOCAL, SEGRESTOS COOPERANTS, ETA, ELECCIONS TUNÍSIA

  mira'l a

  - Tot i la crisi, aposten per la solidaritat Fires de solidaritat com la de Vilafranca i Lleida, amb el Solidàrium, demostren que tot i la crisi els ajuntaments del país donen suport a les ONGs i entitats socials a favor de la cooperació internacional. El contacte amb els convilatans és clau per estendre el missatge solidari i explicar i difondre les activitats dels activistes i cooperants. - Segrestos que fan replantejar la cooperació El triple segrest a un campament sahrauí, sumat al de dies enrere de dues cooperants a Kènia, obre el debat sobre la seguretat. Algunes veus apunten que s’hauria de replantejar la cooperació que implica ONGs i estats. Al-Qaida també estaria darrere el nou rapte, el primer que té lloc en campaments sahrauís. -L’ONU li demana que entregui “definitivament” les armes Les Nacions Unides han demanat a ETA que entregui les armes “definitivament” després d’anunciar que renuncia a la violència. El seu secretari general, Ban Ki-moon, va celebrar el comunicat dels etarres i els va emplaçar a complir el seu compromís. - Les primeres eleccions lliures a Tunísia Nou mesos després de la caiguda del règim de Ben Alí, Tunísia ha viscut una jornada històrica amb les primeres eleccions democràtiques lliures. És el país que va iniciar les revoltes ciutadanes conegudes com “la primavera àrab.

 • 403

  - 21/10/11

  SOLIDARITAT OLÍMPICA, ACNUR, CONFERÈNCIA PAU DONOSTI

  mira'l a

  - S’entrenen aquí fruit de la Solidaritat Olímpica Des de fa unes setmanes al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat viuen dues nedadores de Palestina que s’entrenen pels Jocs Olímpics de Londres gràcies al programa de Solidaritat Olímpica, que permet a esportistes de països amb dificultats i manca d'infraestructures esportives treballar en condicions òptimes. - La veu del Comitè Català de l’ACNUR La catedràtica de filosofia moral i política Victòria Camps és la presidenta del Comitè Català de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats. Reconeix que la tipologia de refugiats al món és diversa i va en augment a causa dels conflictes latents. - El full de ruta per la pau a Euskal Herria Destacades personalitats internacionals, com l'exsecretari general de l'ONU i premi Nobel de la Pau, Kofi Annan, o el dirigent del Sinn Féin, Gerry Adams, han participat a la conferència de pau a Donosti que dibuixa un full de ruta per aconseguir la pau a Euskal Herria. - La indignació per “un canvi global” Més de 80 països, quasi mil ciutats arreu del món, entre les quals, Barcelona, Girona o Lleida, han esclatat en un crit transformat en marea humana. La convocatòria del moviment dels indignats per “un canvi global” ha condemnat a casa nostra les retallades.

 • 402

  - 14/10/11

  CLIPMETRATGES, RETALLADES SOLIDARITAT, SOLIDARITAT FAMILIAR

  mira'l a

  - 3r concurs de clipmetratges És una activitat d’educació per al desenvolupament de Mans Unides que consisteix en realitzar videos d’un minut sobre desenvolupament, pobresa i les desiguals relacions Nord-Sud. Enguany se centren en l’Àfrica, on l’esperança de vida dels habitants disminueix cada dia. De nou, Santiago Zannou forma part del jurat del concurs de clips. El cineasta aviat estrenarà un film justament ambientat a l’Àfrica, “La puerta de no retorno”. Li agrada oferir sempre una mirada compromesa, donar veu a les persones oblidades. Amb el seu cine intenta que cridin ben alt i fort perquè tots les puguem escoltar. - Retallen un 60% la partida solidària municipal Més d'una trentena d’ONG a la 19a Fira de la Solidaritat, celebrada recentment a la Rambla de Badalona. L'edició d'enguany ha rebut però la crítica d'alguns col·lectius que protesten contra la retallada del 60% que l'Ajuntament badaloní ha fet en matèria de solidaritat. - La solidaritat familiar, avui com fa 20 anys En temps de crisi, la família es converteix en el principal suport. Així ho posa de manifest un estudi de l'Obra Social de la Caixa, que conclou que la solidaritat familiar a l’Estat espanyol es troba ara en els mateixos valors que fa 20 anys.

 • 401

  - 07/10/11

  PALESTINA, MARTA SOLANO, FUNDACIÓ ULLS DEL MÓN, PALLAPUPES, INDIGNATS EUA

  mira'l a

  - Un pas amb resultat incert El pas que acaba de fer Palestina és de resultat incert. Aquesta vegada dialoga de tu a tu. El president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas ha demostrat la voluntat d’apostar per la via pacífica, negociada i multilateral. - Periodisme com a transformació social Porta tres anys a Setem i com a responsable de comunicació s’encarrega de donar a conèixer les campanyes i activitats de l’organització. Marta Solano reflexionarà sobre el paper del periodisme com a instrument de transformació social. - Una exposició fotogràfica recorda la tasca de la Fundació Ulls del Món. A Bolívia hi ha milers de persones cegues com a conseqüència de malalties que es poden prevenir o curar, la majoria de les quals tenen una solució ràpida en el nostre entorn. - Somriures als hospitals Els Pallapupes porten l’alegria als nens i nenes hospitalitzats i enguany celebren una jornada per la solidaritat amb uns 30 mil nassos solidaris. - Indignació als EUA. Als Estats Units els indignats han estès les protestes contra la crisi a nivell mundial.

 • 400

  - 30/09/11

  ESCOLTAR PER LA PAU, AGENDA PAU, SOLIDARITATS, SAHRAUIS

  -Participar activament en l’experiència de l’escolta Escoltar és obrir el buit, generar espais neutres on sigui possible la receptivitat. Un projecte artístic anomenat “Escolta” reflexiona i experimenta amb un seguit d’accions al voltant de l’escolta com a condició per a la pau. - L’agenda de la pau, més gran que mai ''L’agenda de la pau avui és més gran que mai”. Ho sosté el professor de relacions internacionals de la UAB i president de l’ICIP, Rafael Garasa. Ens valorarà l’evolució en la lluita antiterrorista durant l’última dècada i els reptes de futur en l’àmbit pacifista. - Vilafranca acarona la 12a edició “Solidaritats” L’octubre és sinònim de mes solidari. Arriben fires, activitats i mostres solidàries arreu del país. Vilafranca del Penedès n’és un exemple. La 12a edició del “Solidaritats” comptarà durant quatre setmanes amb un grapat d’activitats per a tots els gustos. - Rebut com un heroi; i les dones saudites votaran I al món: el president de l’Autoritat Palestina ha estat rebut com un heroi després d’haver demanat a Nova York l’ingrés del país a l’ONU. Les dones saudites podran votar a les municipals del 2015. I els colons marroquins no cessen les hostilitats contra els sahrauís.

 • 399

  - 23/09/11

  SOPAR SOLIDARI, ERDOGAN, XARXA PER LA POBRESA

  mira'l a

  “Olé a la solidaritat!” Aquesta setmana tractem una iniciativa que suma complicitats en la societat civil catalana. La novella fundació Child to Child promou un sopar espectacle solidari pel proper 29 de setembre a la nit. Els fons recollits es destinaran a un casal menjador del Raval. L’artista i ballarina Chiqui Martí és l’ambaixadora d’aquesta iniciativa. Ja ha participat en altres esdeveniments solidaris. Un rostre conegut que contribuirà de ben segur a aportar el seu granet de sorra per fer més fàcil la vida dels joves i les famílies que més ho necessiten al bell mig de Barcelona. Estrènyer llaços després del suport explícit El mandatari turc Erdogan ha aprofitat una recent visita a Líbia per estrènyer llaços polítics i econòmics amb els nous líders del país, després del suport explícit de Turquia a l'hora de posar fi al règim de Moammar al-Gaddafi. Xarxa per atendre la pobresa La Paeria, Càritas, la fundació Arrels i el Bisbat de Lleida treballen en xarxa per atendre les persones sense llar de la ciutat. Han creat un Consorci que permet unir esforços i anar més enllà de l'allotjament puntual. Un treball conjunt que busca la reinserció.

 • 398

  - 16/09/11

  BANYA ÀFRICA, TORNADA SOLIDÀRIA A L'ESCOLA, LÍBIA

  mira'l a

  - 12 milions de persones desnodrides L'emergència humanitària a Somàlia, Uganda, Etiòpia, Djibuti i Kenya afecta 12 milions de persones i al llarg d’aquest estiu s'ha agreujat. Les entitats del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència insisteixen en una crida conjunta a reaccionar. - Una dècada, a Acció contra la Fam I més de dos mesos després de l'inici “formal” de l'emergència a la Banya d'Àfrica, Acció contra la Fam adverteix que la situació nutricional és tan delicada i els mitjans de vida de la població estan tan danyats que l'emergència s'estendrà, almenys, fins al 2012. En parlarem amb la delegada a Catalunya, Natalia Anguera. - Tornada solidària a l’escola Més de 130 localitats de l’Estat han acollit la tercera edició de la tornada a l’escola solidària. Una iniciativa impulsada per la Fundació Solidaritat d’un supermercat i Creu Roja Espanyola que ha reduït, en la mesura del possible, l’impacte econòmic que suposa l’adquisició de material escolar a les famílies amb més dificultats econòmiques. - Alliberament a Líbia Ja ha expirat l'ultimàtum a les forces de Gadaffi perquè abandonessin les armes, tot i això els combats han continuat en algunes zones de Líbia. Els rebels han guanyat posicions i l’OTAN hauria bombardejat també la zona les darreres hores.

 • 397

  - 09/09/11

  RESUM ESTIU 10

 • 396

  - 02/09/11

  RESUM ESTIU 9

  mira'l a

 • 395

  - 26/08/11

  RESUM ESTIU 8

  mira'l a

 • 394

  - 19/08/11

  RESUM ESTIU 7

 • 393

  - 12/08/11

  RESUM ESTIU 6

  mira'l a

 • 392

  - 05/08/11

  RESUM ESTIU 5

  mira'l a

 • 388

  - 08/07/11

  RESUM ESTIU 1

  mira'l a

  -Coneixement entre cultures: 1a Reunió Euroàrab a Barcelona. -Joan Duran, artista resident a Belize i director del projecte multinacional d'arts visuals d'artistes joves o emergents de centreamèrica. - 1a casa per infants i adolescents amb risc d'exculsió social. - Intent fallit de cop d'estat a Equador.

 • 387

  - 01/07/11

  GORÉE, MAME, ESPERA UN MILAGRO, AUTOESTIMA I RISC D'EXCLUSIÓ

  mira'l a

  - Els joves africans perdonen, però no obliden Avui la casa museu dels esclaus de Gorée s’ha convertit en un lloc de pelegrinatge. Les noves generacions d’africans perdonen però no obliden aquell passat d’esclavatge. Un drama que a més va espoliar la riquesa de l’Àfrica i del que el continent encara no ha aixecat cap. - Una defensora de la causa de les dones En aquest ampli reportatge coneixerem la Mame, una intel·lectual africana que defensa la causa de les dones. Subratlla que és la feina més noble en aquesta vida, en aquest món. Té dues filles i volen estudiar com la mare, que assegura que si emprenen el camí de l’estudi i de la defensa social s’haurà guanyat el paradís. -En el segon aniversari de la mort de Vicenç Ferrer En el segon aniversari de la mort de Vicenç Ferrer la Fundació que duu el seu nom ha estrenat recentment el premiat documental titulat “Espera un Milagro”. Un treball que explica la feina de l’organització a través de la veu dels dàlits. - Els més febles en el context de la pobresa La pèrdua de la feina ha provocat que moltes famílies que ja tenien pocs recursos estiguin ara en risc d'exclusió social i econòmica. Els nens són els més febles davant aquesta situació. Per evitar que caiguin en el cercle viciós de la pobresa és important que tinguin una elevada autoestima.

 • 386

  - 23/06/11

  COLOMBIA, FUNDACIÓ PER LA PAU, RETALLADES, 15M A BARCELONA

  mira'l a

  - La cooperació catalana, amb la pau a Colòmbia Al municipi colombià de Tarso hi ha una iniciativa que s’estén per tot el país: declarar-se en territori de pau per fer fora del municipi els grups armats i buscar un final consensuat i pacífic del conflicte. Compten amb el suport de la cooperació catalana per enfortir la cultura de la democràcia participativa dels ciutadans. - Xavier Masllorens, nou president Fundació per la Pau El 28 d’abril de 1983 es presentava públicament a Barcelona la Fundació per la Pau amb Alfons Banda com a president. 28 anys després, Banda passa el testimoni a Xavier Masllorens, que també forma part de l’entitat des de l’inici. És director de l’ONG Educació Sense Fronteres i autor de diverses publicacions. - Demanen a Mas que reconsideri la retallada en cooperació La Federació Catalana d’ONG’s publica una carta oberta al president Mas perquè reconsideri la retallada en Cooperació Internacional, condemna les agressions als diputats i les diputades, i demana centrar el debat social en la retallada dels pressupostos. -La de BCN, la manifestació més multitudinària El moviment 15M, dels indignats, ha sabut netejar la imatge tacada pels incidents del Parlament. Milers de persones s’han manifestat a diferents ciutats catalanes i espanyoles. A Barcelona ha tingut lloc una de les més multitudinàries.

 • 385

  - 17/06/11

  COOPERACIÓ A PALESTINA, INFORME RACISME, 15M, EXPLOTACIÓ INFANTIL

  mira'l a

  - La cooperació catalana, amb un centre cívic a Palestina La cooperació catalana dóna suport a un centre cívic a Palestina que dóna alternatives d’oci i cultura a joves i infants per poder fugir de la situació de conflicte i oblidar-lo ni que sigui per una estona. També facilita la formació professional i acadèmica per a adults. - Receptes per aturar el rebrot discriminatori SOS Racisme Catalunya ha presentat l’informe “L’estat del Racisme a Catalunya 2010”, l’únic document que analitza la situació del racisme a Catalunya a partir dels casos atesos des del Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia. En parlarem amb la portaveu de l’entitat, Alba Cuevas. - Un mes del moviment “Democràcia real ja!” El 15 de maig milers de persones es van manifestar a diverses ciutats de l’Estat sota el lema "Democràcia real ja!", per mostrar el seu desacord amb els polítics i el sistema financer actual. Un mes després farem la retrospectiva del moviment dels indignats. - Curses contra l’explotació infantil En motiu del Dia Internacional contra el treball infantil s’han celebrat actes a tot el món entre els quals curses d’atletisme com aquesta que ha permès recollir més de 27 MIL euros per lluitar contra l'explotació dels més petits.

 • 384

  - 10/06/11

  MLADIC, LLENGÜES INDÍGENES, NEOLIBERALISME, FESTA DE LA DIVERSITAT

  mira'l a

  - Mladic, a la Haia L'excap militar de l'exèrcit serbi de Bòsnia, Ratko Mladic, s'ha assegut per primera vegada al Tribunal Penal de la Haia acusat de crims contra la humanitat durant la Guerra dels Balcans, fa quasi 20 anys. Ha estat un dels fugitius més buscats de la darrera dècada. - Promoure l’ús de les llengües indígenes La cooperació catalana col·labora amb el poble shuar, a l’Amazònia equatoriana, per a l’ús de les llengües pròpies entre les poblacions originàries. Es promou l’alfabetització i l’educació per a garantir-ne la seva recuperació i pervivència. S’elabora material docent i es formen professors amb la llicenciatura d’Educació Intercultural Bilingüe. - Les promeses del neoliberalisme, falses A finals dels noranta va començar a estudiar els moviments socials i sobretot el de l’antiglobalització quan havia emergit espontàniament. Plantejant una crítica global a les polítiques neoliberals, convertides en un dogma. L’activista Josep Maria Antentas assenyala que les promeses del neoliberalisme s’han demostrat falses. - Punt de trobada de diverses cultures i sensibilitats Més de 90 entitats han participat en la Festa de la Diversitat a L’Hospitalet. Els assistents han pogut participar en una gran oferta d'activitats. És la dissetena edició de l’esdeveniment que es concep com a punt de trobada i debat de diverses cultures i sensibilitats.

 • 383

  - 03/06/11

  SONIRANIA ALIMENTÀRIA, SAHARA LLIURE, CAMINADES CONTRA LA FAM, AMNISTIA INTERNACIONAL

  mira'l a

  - Sobirania alimentària, un model alternatiu al Brasil El moviment dels treballadors rurals sense terres al Brasil defensa un model alternatiu que anomenen sobirania alimentària. Reclama que el dret a produir els propis aliments ha d’estar per sobre de les polítiques macroeconòmiques. La cooperació catalana hi dóna suport amb diferents accions. Les repassarem només començar. -La veu de qui no defalleix pel Sàhara lliure Recentment l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí s’ha reconvertit en la federació d’entitats del país amigues del poble sahrauí. En són 28. Núria Salamé n’és la presidenta des de fa quatre anys. Ens recordarà els objectius que propugnen i els projectes que duen a terme. - Caminades contra la fam "Caminades contra la fam" a un centenar de països han recaptat fons per a la compra d'aliments amb els quals es podran finançar més de 100.000 menjars. Les Nacions Unides destinaran aquest any els recursos als centres educatius de Bangladesh i de l'Índia. - 50 anys defensant els drets dels oprimits El 28 de maig Amnistia Internacional ha complert 50 anys. Durant aquest mig segle, l'organització ha lluitat, i continua fent-ho, per defensar els drets dels oprimits i per acabar amb les injustícies i la falta de llibertat arreu del món.

 • 382

  - 27/05/11

  PENYA BLAUGRANA SOLIDÀRIA, COBERTURA SANITÀRIA, CINEMA SOLIDARI, MEMORIAL VÍCTIMES SIDA

  mira'l a

  - Penya blaugrana que propaga valors Meritxell Solidària col·labora amb l’educació dels infants al Camerun des del 1999. Aquesta penya blaugrana considera que no es poden quedar només en el món de l’esport i convé estendre els valors que van més enllà de l’estricta competició. En parlarem amb el president de l’entitat, Jordi Salsas. - Perilla la cobertura sanitària Amnistia internacional denuncia la poca protecció al dret a la Salut que hi ha a Espanya. Asseguren que prop de 200mil persones podrien no tenir cobertura sanitària pública perquè ja no reben cap tipus de subsidi de desocupació o perquè no han treballat mai. - Cinema per a persones en risc d’exclusió A partir del setembre, L'Atlàntida de Vic oferirà entrades a un preu molt reduït a entitats que treballen amb persones en risc d'exclusió social. D’aquesta manera, es pot arribar a un tipus de públic que no sol acudir als equipaments culturals. - 18è Memorial per les víctimes de la sida al món Aquest any en fa 30 dels primers casos de Sida. Durant aquest temps, han mort 25 milions d'infectats pel VIH al món. En record de totes aquestes víctimes, s'ha celebrat a Barcelona el 18è Memorial Internacional organitzat per l'Associació Projecte dels Noms.

 • 381

  - 20/05/11

  COMERÇ JUST I BANCA ÈTICA, CAMPANYA ROBA NETA,

  mira'l a

  - Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, a 81 municipis Ens acostarem a Lleida i a Mallorca, exemples de localitats dels Països Catalans que s’afegeixen a la XII Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, organitzada per SETEM, Intermón Oxfam, FETS, Alternativa 3 i la Xarxa de Consum Solidari. - Indignes condicions treballadores de la confecció Mentre les firmes internacionals de moda i les grans cadenes de distribució sedueixen la seva clientela amb l'actualització constant dels seus dissenys i amb els baixos preus dels seus productes, obreres de Xina, Marroc, Bangla Desh, Hondures o Romania, viuen envoltades de roba que confeccionen durant més de 12 hores diàries. En parlarem amb Albert Sales, el coordinador de la campanya roba neta a Catalunya. - La repressió no s’atura a Síria Continua la revolta a Síria contra el president Bashar al-Assad. Aquesta setmana la forta repressió militar contra els manifestants ha forçat centenars de sirians a creuar la frontera amb el Líban. - El TPI demana detenir el dictador libi I la comunitat internacional segueix encerclant el règim d’Al-Gaddafi. L'últim en sumar-se a l'ofensiva contra el líder libi ha estat el Tribunal Penal Internacional de La Haia, que demanarà una ordre de detenció contra ell i diveros dels membres del seu govern.

 • 380

  - 13/05/11

  COMERÇ JUST, TALLERS CREU ROJA, INTERMON OXFAM TRAILWALKER

  mira'l a

  - Un altre comerç és possible Catalunya és capdavantera en vendes de comerç just a l’Estat espanyol. Tot i la crisi, la població catalana segueix apostant per un comerç que s’entén com una crítica a l’actual sistema internacional i com la demostració que un altre comerç és possible. Fa deu anys es va iniciar en el món de la solidaritat i cooperació. Actualment coordina la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. Ernest Garro sosté que més enllà del consum del producte la lluita més important és la de canviar les regles del comerç internacional. - Tallers per voluntaris de Creu Roja Recentment s’ha escaigut el Dia Internacional de la Creu Roja. A casa nostra, malgrat la crisi i la disminució de les aportacions d'empreses, ha recaptat un 7% més de diners que el 2010. L’organització promou periòdicament tallers per voluntaris. - Un desafiament esportiu i també solidari És un desafiament esportiu i també solidari que pretén recollir fons per lluitar contra la pobresa. L’Intermón Oxfam Trailwalker ha comptat amb més de 200 equips a casa nostra.

 • 379

  - 06/05/11

  DISCRIMINACIÓ I CRISI, ASSASSINAT JOVE SAHRAUÍ, REVOLTES LÍBIA I SÍRIA

  mira'l a

  - La crisi i les retallades crispen i discriminen SOS racisme alerta que la crisi i les retallades impulsades pel govern fan créixer la discriminació i contribueixen a augmentar la crispació contra les persones immigrades. I així ho demostren els números. Durant el 2010 l'onegé va rebre 615 casos de racisme i xenofòbia, dels quals 217 es van derivar en actuacions concretes. - “Lluitarem fins que se’n restitueixi la seva dignitat” La policia marroquina va matar a trets el 21 de desembre el jove sahrauí Said Dambar. El govern del Marroc nega a la família el dret a una investigació independent i imparcial I el cadàver no ha rebut sepultura. La seva germana Jamila denuncia que si no permeten que es faci l’autòpsia al cos és perquè oculten alguna cosa. Diu que seguiran lluitant per un Sàhara lliure i per conèixer-ne la veritat. - Líbia i Síria segueixen reprimint els revoltats Els atacs de Gaddafi s'han intensificat a la ciutat de Misrata on s'ha bombardejat el port de la ciutat per blindar el pas d'ajuda humanitària. Paral·lelament, a Síria, la població revoltada és assetjada per terra i aire.

 • 378

  - 29/04/11

  MALÀRIA, COOPERACIÓ I IGUALTAT, CAMPS VOLUNTARIAT, WIKILEAKS

  mira'l a

  - Un nou fàrmac redueix les morts per malària Cada any 800.000 persones moren a causa de la malària, un 80% d'ells nens menors de 5 anys. Unes xifres encara preocupants tot i que la incidència de la malaltia s'ha reduït força en els últims anys. Coincidint en el dia contra la malaltia, Metges sense Fronteres ha descobert un nou fàrmac que redueix les morts en un 25%. - Cooperació que insta al camí cap a la igualtat L’Association Talassemante com a contrapart de Sodepau i amb el suport de la cooperació catalana promou un centre per a permetre la compartició d’espais i d’activitats entre els dos gèneres al Marroc. Es promouen cooperatives de dones perquè les vídues o solteres no acabin en la misèria. - Participar en un projecte solidari, a l’estiu S’ha obert el període d’inscripció per als camps de voluntariat que promou el Servei Civil Internacional. En parlarem amb l’Alice, la responsable dels camps. Són de curta durada, on persones d’arreu del món treballen conjuntament amb persones locals per un objectiu compartit. N’hi ha de diverses temàtiques. - Es va retenir a més de 150 homes innocents Wikileaks ha publicat 800 documents secrets del departament de defensa dels Estats Units que parlen de violacions dels drets humans i de mètodes il·legals en els interrogatoris als reclusos de la presó de Guantánamo. Es va retenir a més de 150 homes innocents durant anys.

 • 377

  - 21/04/11

  DIPLOMÀTICS INTERNACIONALS, WEB ONG'S, CRISI ALIMENTÀRIA, DETENCIÓ MUBARAK

  mira'l a

  - Un somni de futur: diplomàtics internacionals 400 universitaris d'arreu del món s’han donat cita al Cosmocaixa per posar en pràctica un somni de futur: ser diplomàtics internacionals. Han assistit al 'Model Nacions Unides de Barcelona', un simulacre del funcionament de l'ONU. Cadascun d'ells s’ha posat en la pell del diplomàtic d'un país. - Web que informa de les necessitats d’ONG’s Miaportacion.org va néixer fa uns mesos per donar resposta a la voluntat solidària de les persones. El web informa de les necessitats de diverses ONG's i associacions sense ànim de lucre perquè qui vulgui pugui col·laborar-hi. - La crisi alimentària ja és una realitat La crisi alimentària colpeja de nou i té com a detonants l’especulació alimentària i la petrodependència. Ho sosté Esther Vivas, activista i membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra. Vivas és autora de diversos treballs sobre el model alimentari i agrícola al món. -Detingut per corrupció i la mort de manifestants Mubarak ha estat detingut. S’acusa l’expresident egipci i els seus dos fills de corrupció i de la mort de diversos manifestants durant les revoltes contra el règim. Es recupera d’una crisi cardíaca a un hospital d’El Caire però sota custòdia policial.

 • 376

  - 15/04/11

  PRODUCCIÓ DE DONES, VICTÒRIA PLANAS, MEDIACIÓ A LÍBIA, RETALLADES COOPERACIÓ

  mira'l a

  -Enfortir les capacitats productores de dones En col·laboració amb l’Agència Rural de Desenvolupament de Kolda, al Senegal, la cooperació catalana enforteix les capacitats productores i el teixit associatiu de dones. Catalunya té una gran tradició de col·laboració en aquesta zona a nivell institucional a través de convenis amb el govern regional. - Ha trepitjat el terreny nombroses vegades Coneixerem la Victòria Planas, tècnica del Fons Català de Cooperació. Hi treballa des del 1996. Des d’aleshores ha trepitjat el terreny de la solidaritat a Centreamèrica, Mèxic i Carib. Un any després de la catàstrofe d’Haití, ha tornat a la zona. Ens revelarà quin impacte li ha causat el rostre de preocupació de la gent. - Mediació de la Unió Africana a Líbia Després de prop de dos mesos de conflicte armat a Líbia, el líder Moammar al-Gaddafi hauria acceptat, amb la mediació de la Unió Africana, l'alto el foc, la creació de corredors perquè hi arribi ajuda humanitària i una obertura al diàleg. - No a les retallades en cooperació La Federació Catalana per al Desenvolupament es concentrarà silenciosament fins que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat. Demanen uns comptes més responsables i solidaris, sense retallades als serveis socials ni en cooperació internacional.

 • 375

  - 08/04/11

  ACCÉS MEDICAMENTS, SALUT PER AL DESENVOLUPAMENT, GADDAFI I ANIVERSARI CASA AMÈRICA CATALUNYA

  mira'l a

  - Dificultats d’accés als medicaments Dos mil milions de persones, un terç de la població mundial, no pot accedir regularment a fàrmacs amb uns mínims de qualitat, i a causa dels alts preus el 85% no pot entrar al mercat dels medicaments. Deu milions d’infants moren cada any per no disposar de medicines i vacunes adequades. Una realitat que Yasmina Solanes tracta a “El medicament, un dret segrestat”. - Document de propostes “Salut per al desenvolupament” Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya han presentat el document de propostes de la campanya de sensibilització “Salut per al desenvolupament”, que han elaborat al llarg de 3 anys. Parlarem de les tres temàtiques diferents que han abordat amb la coordinadora de la campanya, Maria Elena García. - El podrien perseguir per crims contra la humanitat Segons la premsa britànica, Moammar-al Gaddafi estaria buscant una sortida negociada de Líbia a través d'un emissari a Londres. Mentrestant, els països aliats l'han amenaçat de perseguir-lo per crims contra la humanitat. - Casa Amèrica Catalunya, d’aniversari: 100 anys! La Casa Amèrica Catalunya ha celebrat el centenari de la seva fundació. L'entitat va néixer amb la por de l'empresariat català un cop Espanya va perdre les últimes colònies i vol continuar sent un enllaç comercial i cultural entre el continent americà i Catalunya.

 • 374

  - 01/04/11

  GESTIÓ AIGUA, CURTS DE DONES, DESPESA MILITAR

  mira'l a

  - Suport a la gestió de l’aigua a Bolívia La cooperació catalana dóna suport el Servei Geològic de Bolívia perquè s’aprofitin millor les aigües subterrànies i fer una gestió integral d’aqüifers. Tot per solucionar els problemes endèmics que arrossega la població d’El Alto, un municipi bolivià molt poblat. - Curts dirigits a dones Entrepobles ha impulsat el concurs “Dóna’m cine”, dirigit a dones, que ha documentat el nostre present des de la diversitat. Els curts participants mostren els somnis, les capacitats, les resistències, els reptes i la lluita de les dones per eliminar la discriminació. - Es privilegia la despesa militar per sobre la social Amb dades exhaustives, el Centre Delàs de Justícia i Pau constata que malgrat la crisi econòmica el Govern espanyol opta per continuar privilegiant la despesa militar per sobre de les despeses socials. En parlarem amb el coordinador de l’informe, Pere Ortega.

 • 373

  - 25/03/11

  DIA INTERNACIONAL CONTRA RACISME I XENOFÒBIA, ALBERT DAVÍ, FESTIVAL CINEMA SOLIDARI, LÍBIA

  mira'l a

  - Dia internacional contra el racisme i la xenofòbia SOS Racisme ha commemorat el dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia, amb l’acte “diguem prou!”, que ha reunit representants del món associatiu, acadèmic i cultural per denunciar la creixent vulneració dels drets dels immigrants. - Ha conegut diferents experiències a Dakar Albert Daví és professor de música. Ha estat a Dakar, al Senegal, en dues experiències ben diferents. Ha conegut les activitats de formació de noies amb poques possibilitats i una cooperativa de microcrèdits de dones per tirar endavant l’economia local. - Festival Internacional de Cinema Solidari A "municipis solidaris" ens acostarem a Navarcles. El municipi del Bages ha organitzat una nova edició d’El Festival Internacional de Cinema Solidari. Un certàmen que arriba als 8 anys d'edat i a mesura que creix guanya en salut. La fita: obrir-lo fora de casa. - “Hipòcrites i interessades” les intervencions a Líbia "Ni tiranies ni ocupacions", amb aquest lema la Plataforma Aturem la Guerra considera hipòcrites i interessades les intervencions militars d'Occident a Líbia. Mai fins ara cap ingerència ha ajudat, diu, a portar la democràcia a cap país. En són exemples l’Afganistan i l'Iraq.

 • 372

  - 18/03/11

  AGÈNCIA CATALANA COOPERACIÓ, JORDI CALVO, LÍBIA, POMES SOLIDARIES

  mira'l a

  - Catalunya i un altre món és possible La cooperació catalana participà per primer cop el 2005, a Porto Alegre, amb l’objectiu de traçar línies conjuntes entre la societat civil catalana i les institucions. A partir d’aleshores l’Agència Catalana de Cooperació pren part activa en tot allò que envolta el procés dels fòrums. - Alternatives al sistema hegemònic capitalista Jordi Calvo és investigador en moviments socials i membre del Fòrum Social Català. Enguany ha assistit a la trobada massiva que ha tingut lloc a Dakar. L’activista ens relatarà les alternatives que plantegen al sistema hegemònic que representa el capitalisme avui. - S’imposa i avança sense oposició Líbia continua protagonitzant el mapa de revoltes al món àrab. I és que les tropes de Moammar al-Gaddafi s'han imposat ja a bona part del territori i a mitja setmana han avançat sense oposició cap a Bengasi, el feu dels rebels. Els opositors al dictador reclamen a la comunitat internacional que actuï amb urgència. - Pomes solidàries per recaptar fons Un any més la fundació per l'esclerosi múltiple i uns supermercats proposen comprar pomes solidàries de cara a recaptar fons per a la investigació de la malaltia neuroimmunològica. Els beneficis es destinaran a la beca Martí i Pol, dedicada a la recerca de la malaltia

 • 371

  - 11/03/11

  DIGUEM PROU, CONFLICTES PAÏSOS ÀRABS

  mira'l a

  - "Diguem Prou!” és un acte polític i massiu, que vol mobilitzar a persones diverses en edats, ideologies, origens i cultures dissabte 19 de març al passeig Lluís Companys de Barcelona. Un manifest amb una vintena d’entitats denuncia la greu escalada de racisme que s’està patint en els àmbits social, polític i legislatiu. SOS Racisme denuncia les greus conseqüències que la discriminació té per l’estat de salut de la nostra societat. La portaveu de l’entitat, Jose Peñin, fa una crida a la societat catalana per dir prou al discurs excloent i feixista, al retrocés en les fites socials i aturar l’atac al mateix sistema democràtic. - Els seguidors del president confirmen haver recuperat el control de diverses poblacions de l'est de Líbia, però els rebels ho neguen i asseguren haver avançat cap a la capital, Trípoli. Tot plegat coincideix amb el desafiament de Mohammad al-Gaddafi. La Unió Europea ja anunciat que enviarà una missió d'observació. A altres països àrabs, sobretot del Magreb, també s'evidencien a través de les revoltes socials, les desigualtats i la manca de llibertat que pateixen els seus ciutadans. En tots els casos, ha estat la població, sobretot els joves, cansats d'aguantar aquestes condicions de vida, que han liderat espontàniament els importants canvis.

 • 370

  - 04/03/11

  CAMPS SETEM, REVOLTES MÓN ÀRAB

  mira'l a

  Els Camps de Solidaritat de SETEM són una oportunitat de conèixer de primera mà la realitat quotidiana dels països empobrits, la feina de les organitzacions i les dificultats a les que s’enfronten diàriament els seus habitants. Aquest mes els grups quedaran tancats i a l’abril s’iniciarà la formació i preparació dels grups. L’Itziar és navarresa i dóna classes de matemàtiques a la universitat. L’any passat va ser un mes a un poblet d’El Salvador participant a un dels camps de Setem. En coneixerem l’experiència i com li ha variat la concepció de la vida i els canvis que ha experimentat. A Líbia, Moammar al-Gaddafi resisteix al capdavant del govern i continua l'èxode de milers de persones. L'oposició s'està organitzant en un govern interí que lideri la transició arribat el moment. Les brigades que donen suport al líder libi són cada cop més cruels i no dubten a utilitzar metralletes i granades per acabar amb la rebel·lió. Des d'aquí pot semblar que totes les revoltes que protagonitzen els pobles àrabs responen a una mateixa causa però cada realitat, cada país, és un món. Si que es poden detectar alguns elements comuns: per exemple la joventut dels manifestants o el cansament d'uns ciutadans cap a una cúpula dirigent corrupte i autoritària.

 • 369

  - 25/02/11

  REVOLTES MÓN ÀRAB. ASSOCIACIÓ BANC FARMACÈUTIC, AMADEO PUEBLA, SOPARS CONTRA LA FAM

  mira'l a

  - Com una taca d’oli... Líbia, Bahrein, Marroc, Algèria o Iran. Les revoltes populars al món àrab ja són una constant en les darreres setmanes, s’estan estenen com una tacad’oli. A tots aquests indrets, els manifestants reclamen drets humans i llibertats, que els règims s’obrin i donin pas a una democràcia real i efectiva. - Medicines per als més necessitats Centenars de voluntaris recullen medicaments per fer-los arribar a persones amb risc d'exclusió social. La iniciativa és de l'Associació Banc Farmacèutic. Busca la complicitat de la ciutadania, que quan entra a la farmàcia, té l'opció de poder comprar medicaments destinats als col·lectius més necessitats. - Dóna suport als petits i grans dominicans El missioner Amadeo Puebla ha treballat durant nou anys a Barahona, a la República Dominicana. Entre els projectes als quals dóna suport destaquen una escola amb 1.200 alumnes que imparteix cursos de formació i alfabetització per a adults, i dos menjadors infantils que atenen més de 600 nens. - Sopars contra la fam, arreu del territori Les delegacions de Mans Unides promouen sopars contra la fam arreu del territori català. Un any més torna a ser el plat fort dels actes que s’organitzen en el marc de la 52a campanya contra la fam de l’entitat, enguany, recordem, amb el lema “el seu demà és avui”.

 • 368

  - 18/02/11

  DRETS HUMANS GUATEMALA, PALLAPUPAS, RETORN A EGIPTE

  mira'l a

  - Catalunya amb els drets humans a Guatemala La cooperació catalana contribueix a l’enfortiment de la Procuradoria dels Drets Humans de Guatemala per investigar l’aclariment de les violacions dels drets humans al país, tot donant suport a la gestió de la informació de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional. Les dictadures de Guatemala als anys 70 i 80 van torturar, assassinar i fer desaparèixer desenes de milers de persones. - La veu dels pallassos d’hospital Miquel Antoni Joan és el portaveu de Pallapupas, pallassos d’hospital i responsable de les accions de comunicació i màrqueting de l’entitat. Ens relatarà com s’ho fan per estendre els somriures entre els malalts i com promouen iniciatives com “músics amb nassos” per recaptar fons i donar a conèixer encara més l’ONG. -Els opositors guanyen una batalla El president d'Egipte, Hosmi Mubarak, ha dimitit després de divuit dies de revolta popular, i ha deixat el poder en mans de les forces armades. Això ha provocat un esclat d'eufòria tant a la plaça de l’Alliberament com a les portes del palau presidencial, on s'hi havien concentrat centenars de milers de persones. - El retorn esperat a un país alliberat Amb els canvis substancials produïts a Egipte són moltes les famílies originàries d'aquest país residents a Barcelona que han fet les maletes i han tornat a la seva terra per viure aquesta nova etapa des de ben a prop.

 • 367

  - 11/02/11

  MORTALITAT INFANTIL, CRISTINA ANTOLIN, EGIPTE, ELECCIONS MUNICIPALS

  mira'l a

  - Campanya contra la mortalitat infantil Mans Unides reclama als poders públics que compleixin els compromisos que han signat i assumit. Tots som responsables, diu l’entitat, dels més indefensos, els més menuts: ens obliga l’ordre jurídic i ens ho exigeix, sobretot, la responsabilitat moral. És el millor servei a la dignitat i als drets inviolables de tota la quitxalla. - Amb 10 euros se salva la vida d’un nen La missionera Cristina Antolín dirigeix un hospital a un barri marginal a la capital del Camerun. Mitja vida porta dedicada a l’Àfrica. Durant catorze anys, al Congo. Ens descriurà la situació que viu especialment la població infantil, i les malalties que han de combatre dia rere dia. - Els opositors no donen el braç a tòrcer Els egipcis continuen sense tenir-ne prou amb les reformes de transició que planteja al govern l'encara president del país, Hosni Mubarak. No marxaran de la plaça de l’Alliberament fins que Mubarak dimiteixi, una opció que encara no es contempla que passi fins al setembre, quan se celebrin eleccions - A les municipals, votarà el 0’1% d’extracomunitaris Les eleccions municipals seran les primeres en que podran votar alguns immigrants extracomunitaris amb situació regularitzada. Segons SOS Racisme, però, les traves burocràtiques per censar-se relegaran la participació dels immigrants al 0,1 per cent.

 • 366

  - 04/02/11

  MALÀRIA, KAREN KONING, PAGESOS SOLIDARIS A COLÒMBIA, JOVE PERIODISTA

  mira'l a

  - El full de ruta per eradicar la malària Segons un equip d'investigadors de tot el món, la malària podria quedar erradicada si se segueix un full de ruta. Uns 250 metges i especialistes de la malaltia han treballat durant dos anys per fer el full de ruta que s'hauria de seguir per aconseguir-ho. - Li reconeixen la feina humanitària per Palestina L’excomissionada de l’Agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins, Karen Koning Abuzayd, ha rebut el Premi per la Pau que atorguen l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya i la Diputació de Barcelona. El guardó li reconeix la feina humanitària feta a Palestina. - Coopeació catalana amb cooperativistes colombians La Fundació Pagesos Solidaris amb el suport de la cooperació catalana millora les condicions de vida dels treballadors temporals migrants i les seves famílies d’origen, a través de la promoció i participació en el desenvolupament productiu i social de les seves comunitats. - Premiada per tractar la realitat dels més pobres Una jove catalana ha guanyat el concurs per a joves periodistes de la comissió europea, que premia treballs que tracten sobre la cooperació i el desenvolupament en els països més pobres. El treball rau sobre la importància de l'educació.

 • 365

  - 28/01/11

  GEÒLEGS DEL MÓN, MARTA QUERALTÓ, IMMIGRANTS IL·LEGALS, PEP GUERDIOLA SOLIDARI

  mira'l a

  - Protegir una reserva natural a Nicaragua Geòlegs del Món amb el suport de la cooperació catalana treballa colze a colze amb l’Associació de Municipis Integrats per la Conca i Territoris de la Laguna de Apoyo de Nicaragua, que vetlla per la correcta gestió de l’indret i mira de treure’n rendiment a través del turisme sostenible. - Una jove mestra compromesa i activa La Marta Queraltó és mestra d’educació especial i està ben compromesa i activa amb el Sud. Tant és així que ha estat un any en una escola de nenes a Mali, amb diverses tasques. També un mes a Costa d’Ivori. Forma part de vols, voluntariat solidari. - A la baixa l’arribada d’immigrants irregulars A l’Estat espanyol van arribar l'any passat la meitat d'immigrants amb pasteres que al 2009. És una de les principals conclusions del balanç de la lluita contra la immigració il·legal durant el 2010, que confirma la tendència a la baixa de l'arribada d'immigrants irregulars. En l'última dècada, s'ha reduït un 80 per cent. - Un entrenador compromès des de sempre Pep Guardiola ha lliurat a l'ONG Pallassos sense fronteres un taló de 55.100 euros procedent de la recaptació d'un llibre solidari escrit per periodistes esportius. Guardiola és el padrí, va escriure el pròleg i va cedir la seva imatge per a la portada.

 • 364

  - 21/01/11

  CATALUNYA AMB HAITÍ, 1% DE GIRONA, REVOLTES A TUNÍSIA

  mira'l a

  - Catalunya amb Haití ONG’s catalanes organitzen la campanya de solidaritat amb Haití, que vol retre comptes de la feina feta per les ONG durant aquest any i denunciar tant la passivitat dels governs en els compromisos d’ajuda com les causes que han portat Haití a ser un dels països més vulnerables i empobrits del món. - Participació de municipis i entitats haitianes En la fase de reconstrucció en què treballa el Fons Català de Cooperació, ha identificat 7 projectes diferents a Haití. En parlarem amb el director, Bernat Moreno. La resposta s’ha fet en clau local: incidint en la participació dels municipis i les entitats haitianes. - Girona no renuncia a l’1% Girona no renunciarà als projectes de codesenvolupament al Sud. Tot i les retallades del govern, l’ajuntament fa un esforç amb les entitats per continuar amb les ajudes. De moment es presenta la convocatòria d’ajuts i el període de presentació de les sol·licituds. - La dictadura, ja és història Tunísia intenta recuperar la calma en una setmana de caos per les revoltes ciutadanes arreu del país. El Tribunal Constitucional ha eliminat qualsevol possibilitat que l'expresident Ben Ali torni al càrrec. Es podrien convocar eleccions abans de dos mesos.

 • 363

  - 14/01/11

  HAITÍ, ESPAIS BENVINGUDA EDUCATIVA, EXPOSICIÓ SAHRAUÍS

  mira'l a

  - Haití, un terratrèmol que dura segles Ara fa un any va provocar gairebé 300.000 morts. El terratrèmol d’Haití ha deixat encara avui més d'un milió i mig de persones sense llar i han de viure en campaments improvisats. L'ONU calcula que hi ha més de 1.000 assentaments improvisats. Haití era, i és, el país més pobre de l'hemisferi nord. - Promeses però no compromisos ferms Després del clam de la societat internacional, la cancel.lació del deute sense condicions a Haití és un fet. Però no totes les promeses fetes posteriorment al terratrèmol s’han convertit en compromisos ferms ni en desemborsaments efectius. En parlarem amb Iolanda Fresnillo, investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització. - Redefinir els Espais de Benvinguda Educativa Un estudi de la Universitat de Vic determina que els Espais de Benvinguda Educativa impulsats el 2008 a Vic i Reus no són segregacionistes, però en canvi, han tingut poc impacte escolar. La Universitat proposa redefinir els objectius d'aquest projecte perquè els nens aprenguin bé el català i els hàbits del sistema escolar. - Expo de suport a la causa sahrauí Fins al 31 d’aquest mes es pot visitar l'exposició "Sahrauís: condicions de vida i de treball als campaments de refugiats al desert del Sàhara", al vestíbul de CCOO de Catalunya, a la Via Laietana de Barcelona. Es pot descarregar el calendari des del web del sindicat.

 • 362

  - 07/01/11

  MEDICUS MUNDI, DESNUTRICIÓ INFANTIL, COMERÇ JUST, CÀRITAS

  mira'l a

  - Viatja cap a la utopia amb Medicus Mundi Medicus Mundi ha pretès regalar aquest Nadal un viatge de dos minuts per l’Àfrica, Amèrica i Àsia. Només fent clic a un vídeo que han distribuït per la xarxa, qui ho vulgui es pot deixar portar per la música, la paraula i les imatges de la seva gent del Sud. Diuen que la utopia no té preu. - Desnutrició infantil, prioritat necessària La desnutrició aguda infantil és una malaltia que té solució i que necessita una resposta global immediata. Al mapa mundi d’aquesta setmana ens fixarem què assenyala el document consensuat per Metges sense Fronteres, Save the Children i Acció contra la Fam. - Apropar el comerç just als joves “C de cacau” de comerç just pertany a la col·lecció Alfabet Solidari d’Intermón-Oxfam, adreçada a joves d’entre 6 a 10 anys perquè s’assabentin de la realitat del Sud. La Lourdes teixeix una senzilla i amena història que protagonitza el Kevin, un noi de Costa d’Ivori. N’és el fil conductor, juntament amb el tema de la producció del cacau. - Donar resposta a les necessitats detectades Per a moltes organitzacions com Càritas, durant la campanya de Nadal i les setmanes properes a aquestes dates, recapten gairebé el 70 per cent dels fons anuals, materials i econòmics. D’aquesta manera, donen resposta a les necessitats que es detecten en els més de 380 punts d'acció social repartits per Catalunya.

 • 361

  - 31/12/10

  AGERMANAMENT PUERTO CABEZAS I VILAFRANCA DEL PENEDÈS

  mira'l a

  Monogràfic sobre els 20 anys d'agermanaments de Puerto Cabezas i Vilafranca del Penedès. Un reportatge que hem elaborat per la tardor solidària a la capital altpenedesenca.

 • 360

  - 24/12/10

  PRODUCTORS CAFÈ, CANÇONS PER INFANTS, RESPONSABILITAT SOCIAL, CALENDARI SOLIDARI

  mira'l a

  - Amb els petits productors de cafè. La cooperació catalana, a través de Setem, promou tallers formatius per als membres de les cooperatives de productors, tot contribuint a la governabilitat democràtica de les comunitats i a l’enfortiment del teixit social. Es milloren les condicions de vida dels petits productors de cafè amb l’increment dels seus ingressos i l’accés al mercat peninsular a través del Comerç Just. - Cançons per als infants sense drets. Grups de l'escena musical catalana han participat en un disc de cançons de bressol solidàries. Miqui Puig va ser el primer en interpretar els dos temes de rigor, un dels quals enregistrat al disc Supernanas. Els guanys de les vendes atendran el col·lectiu global dels infants sense drets, enguany a través de Save the children. - “Responshabilitat s’escriu amb h”, d’habilitat. L’Observatori d’Economia Solidària ha publicat “Responshabilitat s’escriu amb h, 190 idees de responsabilitat social”, creat per centenars de persones a través de les xarxes socials. De les idees innovadores, senzilles i econòmicament viables en parlarem amb l’Anna Carballo. - Calendari solidari aprofitant aquestes dates I per tercer any consecutiu la Fundació Ànima ha posat a la venda un calendari Solidari on apareixen molts esportistes i personatges públics. També grups de música.

 • 359

  - 17/12/10

  LIU XIAOBO, TALLER ÒPTICA, POBRESA A BOLÍVIA, FESTIVAL CINEMA DRETS HUMANS

  mira'l a

  - Nobel de la Pau, cadira buida. Sense l'aprovació del govern xinès i amb el boicot d'una vintena més de països, s'ha lliurat a Noruega el premi Nobel de la Pau a Liu Xiaobo. El dissident xinès continua empresonat i per això no ha pogut recollir el guardó. A la Xina el mutisme és total. - Taller d’òptica al Senegal. La Fundació Ferreruela Santfeliu vol fer realitat aquest any el projecte d'obrir un taller d'òptica a la regió de Kolda, al Senegal. Ara fa un mes que tenia lloc la darrera expedició en aquest país africà amb l'objectiu d'operar a 200 persones de cataractes. - Reduir l’extrema pobresa a Bolívia El consorci Tinki Bolívia és una alternativa per reduir l’extrema pobresa i aconseguir un major impacte en les comunitats, municipis i famílies en un moment en què l’Estat encara és molt dèbil. Ajuda unes 25.000 persones. En parlarem amb Iván Ramiro Arancibia, de l’Instituto Politécnico Tomás Katari. - 2n Festival de Cinema de DDHH A Santa Coloma de Gramenet ha tingut lloc la segona edició del Festival Internacional de Cinema de Drets Humans. S’hi han exhibit gratuïtament catorze documentals i pel·lícules d'Argentina, Xile, França i Espanya. Els temes han estat variats.

 • 358

  - 10/12/10

  COOPERACIÓ CATALANA AL SÀHARA,COMERÇ JUST, VIH, AULES BENVINGUDA

  mira'l a

  Cooperació catalana al Sàhara El Front Polisari i la cooperació catalana col·laboren des de fa cinc anys amb la població refugiada a través dels diferents projectes de les entitats d’aquí que intervenen al Sàhara Occidental alliberat i als campaments de refugiats de Tindouf. Els àmbits bàsics d’actuació són la salut, l’educació i l’ajut humanitari. S’autoanomena “freak” del comerç just L’Olga Vaz, d’Alternativa 3 Terrassa, advoca perquè el comerç just es tracti amb més seriositat i implicació. Diu que és un valor afegit que l’entitat sigui alhora una cooperativa i una ONG. Al seu dia a dia sempre compra i consumeix productes diversos de comerç just. 33 milions d’infectats a tot el món El darrer informe del programa per al VIH de l’ONU estima que durant el 2009 més de 33 milions de persones s'han infectat a tot el món. A més, el perfil del malalt ha canviat durant els últims anys i s'ha incrementat el nombre d'infectats entre els menors de 30. Espais benvinguda Els Espais de Benvinguda Educativa NO serveixen per ensenyar el català als nens nouvinguts segons un estudi de la Universitat de Vic. Fa dos anys la Generalitat va posar en marxa cursos previs a l'escolarització per facilitar la integració dels alumnes immigrants.

 • 357

  - 03/12/10

  COOPERACIÓ CATALANA MOÇAMBIC, CAMPANYA UNICEF, CAMINADA PER LA PAU

  mira'l a

  - Cooperació catalana a Moçambic La cooperació catalana col·labora amb la Creu Roja de Moçambic en un programa de lluita contra la SIDA per contribuir a la reducció de la transmissió de la pandèmia, tot donant suport a les persones més vulnerables afectades pel virus. - Trajectòria solidària des de fa anys Canària d’origen, la Ruth viu a casa nostra des de fa set anys. Com a delegada de la Creu Roja Catalunya a l’estiu, ha estat als campaments de refugiats sahrauís. La primera vegada que ha trepitjat el terreny de l’acció humanitària. Ens valorarà l’experiència. - Nova campanya per combatre mortalitat Unicef posa en marxa una nova campanya per combatre la malaltia infantil als països del Sud. Hi col·labora el seu ambaixador des de 2003, Pau Gasol, que en aquesta ocasió i com explica l'anunci, s'ha canviat el nom pel de Kimbo, un nen africà malalt de xarampió. - Caminada per la Pau a Mataró El darrer divendres de novembre més de 600 alumnes han participat en una Caminada per la Pau pel Passeig Marítim de Mataró. L'objectiu és que nois i noies reflexionin sobre aspectes vinculats amb la pau, amb diverses activitats i caminant plegats.

 • 356

  - 26/11/10

  CONFLICTE SAHRAUÍ, BARCELONA ACCIÓ SOLIDÀRIA, JHOBANA ERIKA LOAYZA, DIA INTERNACIONAL INFÀNCIA

  mira'l a

  - Que s’actuï per aturar la barbàrie! Els activistes expulsats del sàhara pel govern marroquí ja són a casa. La catalana Isabel Terraza i el mexicà Antonio Velázquez s’han mostrat indignats amb tot allò que han vist a Al-aiun. Per salvar la vida han hagut d'amagar-se durant dies. - Seguiran ajudant, ara amb vaixells L'ONG Barcelona Acció Solidària continuarà fent arribar ajuda a l'Àfrica, però a partir d'ara ho farà en vaixells i no en grans camions. Així es millora la seguretat després del segrest dels 3 cooperants a l'última caravana que van fer, a banda de ser més ecològics. - Generar la participació dels de baix Jhobana Erika Loayza condueix projectes de promoció de les comunitats indígenes en el nou marc d'esperança per als més pobres en la Bolívia d'Evo Morales. Generen la participació de la gent des de baix, perquè se’ls escolti en els nivells superiors. - Dia Internacional de la Infància En motiu del Dia Internacional de la Infància, el cap de setmana passat, el programa municipal de la Infància i Adolescència de l’Hospitalet de Llobregat organitzava tota una jornada festiva a la plaça Francesc Macià amb un munt d’actes dedicats als infants.

 • 355

  - 19/11/10

  AUNG SAN SUU KYIN, SÀHARA OCCIDENTAL, CATALUNYA SOLIDÀRIA, MARGINACIÓ DONES IMMIGRANTS

  mira'l a

  - Alliberada la Nelson Mandela asiàtica Alliberada després de set anys i mig de captiveri pel govern de Birmània, la Nobel de la Pau Aung San Suu Kyin. Feia dies que s'especulava amb la seva posada en llibertat i finalment dissabte passat el règim militar va signar l'ordre que derogava el seu arrest domiciliari. Se la considera la Nelson Mandela asiàtica. - Setge informatiu al Sàhara Occidental Una setmana després de l'esclat de la pitjor crisi amb el govern del Marroc, ha continuat el setge informatiu al Sàhara Occidental. Els dos cooperants espanyols i un periodista francès han tornat i asseguren que la repressió continua provocant morts. - És un mitjà per generar desenvolupament David Minoves és el director general de Cooperació i Acció Humanitària de la Generalitat. Diu que Catalunya és un país solidari perquè ho és la seva gent. Advoca per la cooperació com un mitjà per generar desenvolupament i no pas com un fi. - Alerten de la marginació d’aquestes dones Ser dona, immigrant i treballadora a l’Estat espanyol és sovint sinònim de discriminació. Un estudi d'intermon Oxfam alerta de la situació de marginació de les dones que treballen a l’Estat i ajuden el seu país enviant diners. En canvi, no poden reclamar els seus drets perquè sovint viuen en una situació irregular.

 • 354

  - 12/11/10

  SETGE AL-AAIUN, BANC D'ALIMENTS, ÀNGEL CALVO, DISCURSOS XENÒFOBS

  mira'l a

  - Setmana de setge a Al-Aaiun Les versions sobre què passa al Sàhara Occidental són contraposades. I el bloqueig informatiu que imposen les autoritats marroquines impedeix aclarir els fets. El Marroc i el Front Polisari negociaran el desembre i gener sobre el futur de l’antiga colònia espanyola. - Tornem-hi que no ha estat res El Banc d'aliments organitza per segon any consecutiu una Gran Recaptació d'aliments per aquest 12 i 13 de novembre. Enguany hi haurà 315 punts de recollida a mercats i supermercats de tot Catalunya i es vol arribar als 400 quilos. - Treballar de valent per la pau El missioner Àngel Calvo treballa al Sud de Filipines des del 1972, any que va esclatar el conflicte armat entre musulmans i cristians a la regió de Mindanao. En aquests 38 anys ha treballat de valent per la pau, a través del diàleg i el desenvolupament. - Contra els discursos que criminalitzen Els signants del manifest antiracista reclamen al Parlament que actuï amb contundència contra aquells discursos o propostes que promouen la criminalització d'un grup per motius d'ètnia, nacionalitat, cultura o religió. Criden a la responsabilitat dels partits.

 • 353

  - 05/11/10

  ANIMACIONS PER LA PAU, ATEMPTAT TURQUIA, DRET A VOT

  Animacions per la Pau Es fomenta la creació d’animacions digitals a favor de la cultura de pau i augmentar el vincle de la comunitat artística amb el foment i la sensibilització per la pau. Els vídeos estan a disposició de persones i entitats que promoguin els valors propis de la Cultura de Pau. Jordi Armadans és des de fa un temps el director de la Fundació per la Pau, una entitat que s’hi va implicar a finals dels noranta. L’ha mogut des de sempre el propòsit de teixir un projecte de sensibilització de Cultura de Pau. Atemptat a un indret molt freqüentat Un atemptat suïcida a Turquia ha causat a finals de mes almenys un mort i 32 ferits a Istanbul, dos d'ells de gravetat. Els fets tenien lloc a la plaça Taksim, el centre neuràlgic de la ciutat i un lloc freqüentat diàriament per milers de persones. S’estén el dret a vot A les municipals de l’any que ve podran votar ciutadans de la Unió Europea i d’altres països que estableixin acords amb l’Estat espanyol. Ho podran fer amb permís de residència, haver viscut a els últims cinc anys i estar empadronat al municipi on es viu.

 • 352

  - 29/10/10

  NOVA POBRESA, ACTUAR CONTRA LES DESIGUALTATS, DIGNIFICACIÓ DE LES VÍCTIMES, VISITA BENET XVI

  mira'l a

  - Les entitats socials de L'Hospitalet noten que cada vegada hi ha més persones que necessiten ajuda per pagar el lloguer del pis o simplement pels aliments del dia a dia. És la nova pobresa, persones que per dificultats laborals han de demanar un cop de mà. La nova pobresa, a casa nostra. - Les desigualtats reclamen actuacions: Jordi Torres porta més de quatre anys amb diversos projectes solidaris. Primer amb Òptics pel món i després, a l’actualitat, amb Intermón- Oxfam. Ha treballat a Haití després del terratrèmol, en la vessant logística. Diu que les desigualtats reclamen d’actuacions fermes. - Dignificació de les víctimes : Lleida és en una de les úniques ciutats de l’Estat que reconeixerà, en un sol espai, totes les víctimes de la guerra civil, fos quin fos el seu bàndol. S’acaben al cementiri els treballs de dignificació de les fosses comunes, els primers a Catalunya en el nou reglament. - Mobilitzats per mostrar-ne el desacord: La visita de Benet XVI a Barcelona està aixecant tanta expectació com rebuig. Hi ha organitzacions que s'estan mobilitzant per mostrar el seu desacord amb la dimensió que està prenent el pas del pontífex per la ciutat.

 • 351

  - 22/10/10

  ELYSE, FONS CONTRA LA SIDA, TAULA DEL TERCER SECTOR SOCIAL DE CATALUNYA

  mira'l a

  Explicar als infants una catàstrofe La Judith sempre ha tingut una inquietud solidària. Sòcia d’Intermón des de fa uns anys, va deixar de ser-ne per entrar a una entitat més propera i personal “Sonrisas de Bombay”. Ha escrit “Elyse, un granet d’esperança a Haití”, amb il·lustracions d’Ana Ollé. Els beneficis del conte es donaran aviat a la comunitat religiosa Jesús María. Fons per lluitar contra la pandèmia El Rotary Club de Badalona ha lliurat els fons recaptats en un sopar benèfic a la Fundació Lluita contra la Sida, la Fundació Blanch i la llar d'acollida La Dida. Montilla, amb el tercer sector Coincidint amb el dia de la pobresa, les 29 entitats que formen part de la taula del Tercer Sector Social a Catalunya s'han compromès a redoblar esforços per acabar amb aquest problema. Són organitzacions que ja fa anys que ajuden als que més ho necessiten i ara demanen també més implicació de tota la societat catalana.Des de fa 18 anys el poble gitano té en aquestes jornades un espai de diàleg. En aquest temps han aconseguit que la seva veu sigui escoltada. Ara el repte és passar de les declaracions als fets

 • 350

  - 15/10/10

  NOBEL DE LA PAU, CAMÍ CAP A LA PAU

  mira'l a

  El dissident Liu Xiaobo és el primer guardonat de nacionalitat xinesa amb el Nobel de la Pau. La decisió és, a la vegada, un desafiament a Pequín que havia amenaçat el comitè de Noruega si premiava l'activista. La Laura té 28 anys i és educadora infantil. Ha estat un mes a Chiapas, Mèxic. Ha conegut la realitat dels productors del cafè de comerç just. L’ha mogut una motivació: observar una altra manera de viure i així ho ha fet. Per mitjà de 10 figures que representen els diferents agents que intervenen en un conflicte bèl·lic, l'espectador es pot posar a la seva pell per així entendre millor què suposa ser part activa d'una guerra. És l’exposició interactiva “Camí cap a la pau”.

 • 349

  - 08/10/10

  REUNIÓ EURO ÀRAB, JOAN DURAN, CASA D'INFANTS A BARCELONA, EQUADOR

  mira'l a

  Amb la primera reunió euro àrab a Catalunya s’establiran noves relacions perquè els països àrabs són una oportunitat de negoci pel país. El coneixement entre cultures i destacar la importància del món àrab dins de la unió pel mediterrani ha estat el leitmotiv de la trobada. L’artista de Belize, d’origen barceloní, Joan Duran, porta mitja vida a l’antiga colònia britànica. El va fascinar que no hi hagués res del món de l’art en aquest indret. És el director del projecte multinacional d’arts visuals a Centreamèrica amb artistes joves i emergents. S'ha inaugurat la primera 'Casa d'Infants' a Barcelona. La primera de 24 que es crearan entre aquest any i el que ve per donar cabuda a 300 infants i adolescents amb risc d'exclusió social. Els acolliran momentàniament mentre no se solucionen els problemes amb la família. Intent fallit de cop d'Estat a l’Equador. Durant unes hores, el president Rafael Correa va ser retingut per la policia en un hospital de Quito, fins que les forces especials el van poder alliberar. Correa ha anunciat que no hi haurà ni perdó ni oblit pels segrestadors.

 • 348

  - 01/10/10

  KITS ALIMENTS CREU ROJA, ASSOCIACIÓ INMIGRANTS EQUATORIANS

  mira'l a

  Kits d’aliments de primera necessitat La Creu Roja reparteix 125 mil paquets amb aliments de primera necessitat. Són kits destinats a persones i famílies que no tenen prou recursos ni tan sols per comprar menjar. A un centre distribuïdor a l'Hospitalet de Llobregat veurem com funciona. En Carlos estudia Dret a ESADE i, durant dos mesos, ha fet pràctiques solidàries a Guatemala en projectes de suport legal a les famílies i també a les dones de les comunitats indígenes. Arran de l’experiència viscuda, diu que ha connectat amb la seva professió. Fomentar la integració Badalona compta amb una nova associació formada pels inmigrants que provenen de l'Equador. Dies enrere, al centre cívic de la Salut, es constituïa l'entitat que vetllarà pels interessos del col·lectiu equatorià i en fomentarà la integració.

 • 347

  - 24/09/10

  FESTICLOWN PALESTINA, ANTICOOPERACIÓ, PP A BADALONA, BOMBARDEIG GRANOLLERS

  mira'l a

  Santa Coloma de Gramenet esdevindrà el primer cap de setmana d'octubre una gran pista de circ amb l'objectiu de recollir aportacions pel Festiclown Palestina, el primer Festival Internacional de Clown a la regió. Entre d'altres, s'hi donaran cita Tortell Poltrona o Leo Bassi. L’Ariadna propugna l’anticooperació. Un model que enllaci els vincles entre el Nord i el Sud deixant enrere l’assistencialisme als països empobrits. És membre de l’Observatori del Deute i la Globalització i militant activa de la campanya “Qui deu a qui?”. El PP defensa la política sobre temes d'immigració impulsades pel líder popular a Badalona, Xavier García Albiol, que repetidament ha donat mostres de xenofòbia populista. La visita de l’eurodiputada del govern Sarkozy aviva el discurs racista a la ciutat. Un grup de pacifistes japonesos han descobert que Granollers és l'única ciutat espanyola dins de l'Executiva Mundial d'alcaldes per la Pau i té clara la seva tasca. L'han triat per conèixer de més a prop dels detalls del bombardeig que Granollers va patir el 1938.

 • 346

  - 17/09/10

  AL QAIDA, POSTGRAU DE CULTURA DE PAU, PAKISTAN, ESTIU SAHARAUIS

  mira'l a

  - El captiveri més llarg d’Al Qaida Aquest estiu s’ha posat fi al segrest més llarg d'Al Qaida al Magrib. Albert Vilalta i Roque Pascual ja són a casa, després d'estar prop de 9 mesos en captivitat. Un període llarg i complex que ha estat marcat per diplomàcia i la prudència en les negociacions. - Una nova consciència La Celia ha obert un nou horitzó en l’àmbit de les humanitats amb el postgrau de Cultura de Pau a la UAB. Els cinc mòduls que ha cursat li han despertat una nova consciència a partir de la resolució dels conflictes. Destaca la dinàmica de grup i l’intercanvi de sabers. - L’ajuda ha trigat a arribar Les intenses pluges de l’estiu al Pakistan s'han cobrat prop de 2000 morts i han deixat 20 milions de damnificats, però els diners han trigat a arribar. La nutrició dels infants i les embarassades ha estat la principal preocupació de les ONG així com evitar les epidèmies. - Un estiu diferent La vintena d’infants saharauís que han estat sis setmanes a Girona ja són de nou als campaments de refugiats. Un estiu que han passat al costat de famílies i on han fet diverses activitats. Han tornat amb bons records i amb productes de necessitat per ajudar els seus.

 • 345

  - 25/06/10

  TRAVESSA SOLIDÀRIA "MÁS ALLÁ DEL DAKAR"

  Global Humanitaria s’encarregarà de construir i moblar la nova escola de primària de Bodouakro, a la Costa d’Ivori, que tindrà sis aules noves i serveis higiènics per a 300 nens. El centre compta també amb el suport del municipi i les autoritats educatives del país. El badaloní Juan Díaz coneix bé la realitat del país africà que està entre els menys desenvolupats del món, amb nivells elevadíssims d’analfabetisme. Retratarà les realitats de l’Àfrica i les dificultats que tenen els nens per anar a escola durant els 3 mesos de la travessa. Ronnie Lee ha estat executat a la presó de Utah, després de vint-i-cinc anys al corredor de la mort. És la tercera persona executada als Estats Units per un escamot d'afusellament des que la Cort Suprema va reinstaurar la pena de mort el 1976. Fins el 3 de juliol, cada dissabte, els mercats catalans s'ompliran de nassos vermells. L'ONG Pallapupas, Pallassos d'Hospital, duu a terme una campanya de sensibilització amb l'objectiu d'informar a la gent i recollir fons per als nens i joves que es troben ingressats.

 • 344

  - 18/06/10

  CÀRITAS I PROGRAMES SOCIALS

  mira'l a

  A Càritas han vist incrementat el nombre d'atencions per situacions econòmiques complicades durant l'any 2009. Es veuen obligats a limitar els ajuts i qualifiquen de qüestió d'estat la situació que es viu. Demanen a les administracions la màxima prioritat per als programes socials. La Claudia prové d’una regió del sud-oest de Colòmbia. Forma part d’una organització amb 34 anys d’història que aplega de manera unitària sindicats agraris i associacions camperoles, tot defensant el dret al territori per millorar-ne les condicions de vida. Israel ha aixecat el bloqueig a la franja de Gaza i permet l'entrada d'alguns aliments i begudes per primer cop en tres anys. Diu que és un acte de bona voluntat i que no té res a veure amb la pressió internacional després d'atacar el vaixell amb ajuda humanitària. Paral·lelament a l'alegria i la il·lusió, hi ha un corrent escèptic a Sud-Àfrica que critica l'espectacular inversió i que no té tant clar que el 12 de juliol el país sigui més pròsper que ara, tot i que inscrigui el seu nom a la història com la porta d'entrada del Mundial a l'Àfrica.

 • 343

  - 11/06/10

  DENÚNCIA COOPERANTS ISRAEL PER CRIMS CONTRA LA HUMANITAT

  mira'l a

  Els cooperants Manuel Tapial i Laura Arau presentaran a l’Audiència Nacional una denúncia contra Israel per evitar que la mort dels nou cooperants morts en l'atac a la flota de la llibertat quedi impune. Defineixen els fets com un crim contra la humanitat. El racisme i la xenofòbia, el procés de recuperació de la memòria històrica, la violència de gènere i la tortura són les assignatures pendents de l’Estat en matèria de Drets Humans. Catalunya també té deures pendents, segons l'informe d’Amnistia Internacional. Des de l’abril, Bolívia disposa d’un sòlid sistema nacional de comunicació, que té en compte la realitat de les comunitats indígenes. A què respon? Ens ho relatarà el realitzador indígena Nicolás Ipamo, que ha participat en docuficcions i llargmetratges. Una part dels aliments que rep el Banc d'Aliments de Barcelona prové de la Unió Europea, però enguany, per problemes burocràtics ha trigat cinc mesos a arribar. Ara es reparteixen cada dia 60 tones de menjar, a 300 entitats benèfiques de la província de Barcelona.

 • 342

  - 04/06/10

  PROGRAMA DE BARRIS D'ENGINYERIA SENSE FRONTERES AL CAMERUN

  mira'l a

  Enginyeria Sense Fronteres–Camerun, en col·laboració amb una contrapart local, millora els serveis urbans conjuntament amb un enfortiment de la cohesió social en diversos barris. Focalitzen les accions en la vialitat, els espais públics, l'aigua i el sanejament. Viu des de fa un temps a la demarcació de Girona. En Berlisk és un líder associatiu de la ciutat de Yaundé i destaca com a garantia les latrines ecològiques. Ens relatarà les problemàtiques de l’Àfrica subsahariana i el que reivindiquen davant les administracions. L'exèrcit israelià ha bombardejat indiscriminadament una flota que portava ajuda humanitària a Palestina al·legant que anaven armats. Una versió desmentida pels que hi viatjaven, dos residents a Vic que es troben bé. Han aparegut aquesta temporada al “Solidària”. Amb crits de boicot a Israel i acusant-lo de practicar terrorisme, centenars i centenars de persones han sortit al carrer. Exigeixen que s'acabi el bloqueig de Gaza, que s'embargui el comerç d'armes amb Israel i que el Parlament obri una comissió d'investigació.

 • 341

  - 28/05/10

  MESTRES PER BÒSNIA

  mira'l a

  L’ONG “Mestres per Bòsnia” promou estades en el marc d’un pla de reconciliació i renovació pedagògica que l’entitat té en marxa des de fa una dècada, amb la implicació de centres educatius catalans que mantenen un ferm compromís solidari i d’amistat. La col·laboració permet als educadors conèixer i compartir coneixements i experiències educatives i als alumnes de les escoles acostar-se a la realitat que viuen els joves bosnians i les conseqüències que encara es deriven del conflicte que van patir. Les vendes de comerç just no s'aturen, almenys a Catalunya. S'han més que triplicat en el període que va de l'any 2000 fins el 2008. A Catalunya creixen les vendes i al conjunt de l'Estat disminueixen. El 40% de les vendes són d'alimentació, sobretot de cafè i sucre. La Taula del Tercer Sector de Catalunya ha rebut la Creu d’Or de l'Ordre Civil de la Solidaritat Social, una distinció que atorga el Ministeri de Sanitat. Catalunya és l'única comunitat on les organitzacions socials han aconseguit unir-se en un sol organisme.

 • 340

  - 21/05/10

  ESPAIS D'EXPRESSIÓ DELS INDÍGENES

  mira'l a

  Durant uns dies s’ha apropat el públic en general als processos comunicatius dels pobles indígenes infonent-los els valors, les problemàtiques i les formes de vida d'aquests pobles llatinoamericans des de la seva pròpia veu i visió. Mariano Aguilar Estrada és un realitzador indígena independent, del poble tzeltal a Chiapas, Mèxic, i membre de l’organització llatinoamericana que promou els processos de comunicació assumits pels pobles indígenes. Hi ha més persones que busquen feina i, per tant, més necessitats socials. El govern català i les ONG no donen l'abast, i per això el Departament d'Acció Social ha demanat als ciutadans que facin la declaració de la renda que marquin la casella solidària. Diverses personalitats del món cultural i polític han volgut participar en l'acte en memòria de les víctimes de la Sida: 10.000 a Catalunya i 30 milions arreu del món.

 • 339

  - 14/05/10

  CAMPS DEL VOLUNTARIAT DEL SCI-CATALUNYA

  mira'l a

  Són una eina per a la construcció de la pau, la convivència intercultural, el treball i l’aprenentatge conjunt. Es col·labora en un projecte de treball voluntari i de temàtica diversa com l’ecologia, art i cultura, infància o recuperació històrica. N’hi ha centenars. L’Alice s’ocupa de l’Àrea de Voluntariat de SCI-Catalunya. Ha participat en 8 camps tant a França com a Itàlia, d’on és originària. Ens recordarà perquè va néixer ara fa just noranta anys el SCI i ens radiografiarà el perfil de persones que s’hi interessen. L'exposició “Puta Guerra!” de Jacques Tardi mostra la cruesa i l'absurditat de la guerra amb les seves il·lustracions. Inclou un total de 50 originals. El 65è aniversari de l'alliberament del camp de concentració alemany de Mathausen s'ha commemorat en el mateix escenari per part de diverses autoritats catalanes

 • 338

  - 07/05/10

  MOVIMENT INSPIRACTION I LA CAMPANYA DE CONDENACIÓ DEL DEUTE A HAITÍ

  mira'l a

  InspirAction és un moviment de joves que treballa activament per donar veu als que no en tenen i es fan ressò de les injustícies comeses al món. Actua conjuntament amb 650 contraparts locals de fins a 49 països. En un any, ja compten amb 8.000 socis a l’Estat. Pat Quinteiro és la portaveu d’InspirAction a casa nostra. Insisteix que tot i ser un moviment de joves està obert a tota la ciutadania. Ara centren els esforços en reclamar la condonació del deute a Haití. Ha treballat sempre vinculada al sector social. Un grup de joves catalans i pakistanesos preocupats per la difícil situació de convivència que es viu a Barcelona han elaborat dos documentals per millorar les relacions entre ambdós col·lectius. La Generalitat ha ampliat el programa de retorn voluntari d'immigrants i hi destinarà 500.000 euros. Queden exclosos països com el Marroc o Algèria, per la seva proximitat, i estats com Romania, perquè són dins la Unió Europea.

 • 337

  - 30/04/10

  CONTES DEL MÓN

  mira'l a

  Explicar contes és un art molt antic que es viu encara a totes les cultures. Així, es dóna a conèixer la infinita varietat de la cultura popular de tradició oral, la importància de la paraula i de les històries que expressen la manera de sentir i pensar de tots els pobles. Damià Caro ens esbossa els propòsits de l’entitat, sorgida ara fa quatre anys. Destaca l’experiència molt reeixida que ha suposat la primera convocatòria del concurs de podcast i de dibuixar contes del món, entre alumnes de 24 centres diferents. El Partit Popular va repartir el cap de setmana passat tríptics xenòfobs al barri de La Salut de Badalona, on es relacionava directament el fenomen de la delinqüència amb la immigració. Els col·lectius vexats demanen que no es difonguin estereotips erronis. La justícia argentina ha condemnat a 25 anys de presó l'últim dictador del país, Reynaldo Bignone, culpable de tortura, detenció il·legal i crims contra la humanitat. Se l'acusava, entre d'altres, de la desaparició de 30.000 persones i el robatori de 500 nadons.

 • 336

  - 23/04/10

  PALLASSOS SENSE FRONTERES A HAITÍ

  mira'l a

  Una delegació catalana de Pallassos sense Fronteres ha estat a Haití setmanes després del terratrèmol. Els espectacles han servit a uns dotze mil infants per recuperar un cert sentit de la normalitat, alleugerir l’estat d’estrès i transmetre missatges d’utilitat pràctica. Un d’ells n’és l’Enric Caso, de la companyia Letal, que encarna el personatge del “Melindro” allà on va. Diu que l’efecte terapèutic del somriure ha estat destacable. Amb la força anímica, així doncs, han ajudat a superar moments de tràngol a la població haitiana. Els militars congolesos han alliberat el metge espanyol Mario Zarza, segrestat al Congo a principis de mes. Durant el captiveri, els rebels li van afaitar tot el pèl corporal. Creien que els donaria poders màgics en la batalla, segons va dir un ministre del govern congolès. El projecte Carnet Jove Solidari destinarà un total de 100.000 euros en els propers dos anys a quatre cooperatives de productes de comerç just d'Sri Lanka, Costa Rica, el Marroc i l'Equador. Tot per millorar les condicions de vida d'aquestes comunitats.

 • 335

  - 16/04/10

  CLIPMETRATGES MANS UNIDES

  mira'l a

  226 vídeos, entre la categoria general i escolar, expressen la necessitat que el mon canviï. No es conformen amb les injustícies. La creativitat de la majoria ha sorprès el jurat del concurs. Fins a final de temporada emetrem els guanyadors i diversos finalistes. L’organització es mostra gratament satisfeta i aviat decidirà si el convoca anualment. Daniel Ortiz sosté que la força d’internet i les xarxes socials permet que el missatge de l’entitat arribi de manera més eficient i atractiva, especialment als joves. Des de Barcelona ha sortit en direcció a Mauritània un grup de "Dentistes sobre Rodes", la primera expedició després del segrest dels membres de Barcelona Acció Solidària. La nova normativa ha fet que haguessin de replantejar-se les condicions del viatge. Una defensora colombiana dels drets humans estarà un any a Granollers per allunyar-se de les amenaces que pateix per part dels sectors armats del seu país. Ha participat, amb una setantena més d’activistes, a l’assemblea general d’Amnistia Internacional.

 • 334

  - 09/04/10

  TALLER PER LA PAU, RECONSTRUCCIÓ A HAITÍ, CAMPEROLES AL SUD I UNA ACTIVISTA PARAGUAIANA

  mira'l a

  A Generació Solidària retrobarem un dels tallers per la pau que es treballen a les aules. Amb “La Teranyina” els escolars desenvolupen la capacitat col·lectiva de prendre decisions i resoldre conflictes. Fomenten la necessitat de cooperar i tenir confiança en el grup. Els països de la Conferència Internacional de donants per Haití destinaran gairebé 4.000 milions d'euros en dos anys per la reconstrucció del país. Europa i els Estats Units aporten el 70% del total d'una ajuda que ha superat totes les expectatives. Entrepobles en coordinació amb el grup de dones de Via Campesina promou el projecte anomenat “Camperoles, llavors de canvi”, amb què es pretén visibilitzar les aportacions de les dones rurals del Nord i del Sud, a l’economia rural i a l’alimentació mundial. Magui Balbuena és la secretària de relacions institucionals de la coordinadora nacional de dones rurals i indígenes de Paraguai, CONAMURI. Ha dedicat la seva vida a l’activisme i militància camperola. Ja va lluitar de jove contra la dictadura al seu país.

 • 333

  - 01/04/10

  FC BARCELONA, INFORME SOS RACISME, FESTIVAL BARCELONA PER XILE, PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA 2010

  mira'l a

  Utilitzant l’esport com a eina educativa i d’inclusió social, la Fundació del Futbol Club Barcelona ha creat diversos programes que, a casa nostra i a l’estranger, despleguen projectes que fomenten els valors cívics, l’accés als drets fonamentals i el benestar de la infància. Marta Segú n’és la directora general des del 2008. Li plantejarem què suposa per un club com el Barça la dimensió solidària que ha adquirit en els darrers anys, no només al Sud sinó també a casa nostra. I ens valorarà l’experiència de conèixer in situ els projectes desenvolupats. SOS Racisme ha presentat un informe que assenyala quins espais o actituds xenòfobs hi ha a Catalunya i s'han d'erradicar i alerta que s'ha produït un augment dels discursos racistes per la situació econòmica. La comunitat xilena de casa nostra va començar a buscar el suport de Catalunya i les institucions des de l’inici de la catàstrofe, fa poc més d’un mes. Tot l’esforç ha culminat amb el Festival Barcelona per Xile. El Premi Internacional Catalunya 2010 se l’endú l’expresident nord-americà Jimmy Carter pel paper clau en la defensa de la pau i la contribució a millorar la situació dels pobles més desfavorits. (Reemissió 13/08/2010)

 • 332

  - 26/03/10

  DOCUMENTAL SELVA PERUANA, TÀNGER - COSTA D' IVORI EN BICICLETA, DIA INTERNACIONAL CONTRA L'ELIMINACIÓ DE LA DISCRIMINACIÓ RACIAL

  mira'l a

  El documental “Amazònia, masato o petroli”, enregistrat al Perú, denuncia la política del govern contra els indígenes i camperols de la selva. El masato és la beguda que els dóna identitat. El petroli, no. L’ha produït la Lliga dels Drets dels Pobles i el periodista Josep Ramon Giménez n’és el director. Ens relatarà l’experiència de trepitjar sobre el terreny la selva peruana, del que hi ha volgut mostrar i de la seva actual faceta d’activista i cooperant en distintes ONG. Tot per aprofitar de forma altruista el capital humà. Un badaloní viatjarà amb bicicleta des de Tànger fins a Costa d'Ivori: més de 7 mil quilòmetres en un total de 6 països del nord-est d'Àfrica per aconseguir fons per a la construcció d'una escola. Diverses ciutats han celebrat actes de protesta en el Dia Internacional contra l’eliminació de la discriminació racial. A Barcelona, SOS Racisme organitzava una activitat lúdico-festiva.

 • 331

  - 19/03/10

  TALLERS D'ALTERNATIVES A LA VIOLÈNCIA

  mira'l a

  (Reemissió) Aquesta setmana veurem un dels tallers amb què la Fundació per la Pau estén l’ideari no violent entre els joves. Es provoca un conflicte per analitzar-ne després les causes i donar-hi possibles alternatives. L'Associació per a les Nacions Unides a Espanya i la Diputació de Barcelona han lliurat el trentè premi per la Pau que s’ha endut l'intel·lectual iranià Ramin Jahanbeglú. Toni Viader fa força anys que coordina diversos projectes de la Fundació per la Pau i darrerament es dedica a tallers, activitats i materials pedagògics per educar en la no violència de joves i adults. I finalment coneixerem la campanya de la Fundació d'esclerosi múltiple a través d'un equip de voluntaris de l'Hospitalet.

 • 330

  - 12/03/10

  ALLIBERAMENT ALÍCIA GÀMEZ

  mira'l a

  La cooperant Alícia Gámez, segrestada a Mauritània durant més de tres mesos, ha estat alliberada a mitja setmana. Segueixen a la zona Albert Vilalta i Roque Pasqual. Els tres es troben bé de salut. A “Etiòpia terra d'esperança", els rostres relaten les emocions que es viuen a Casa Afne, un centre d'acollida per a infants desemparats que l'associació de famílies de nens etíops gestiona des de fa anys. Benedetta Longo ha participat a un camp de solidaritat en una petita comunitat de productors de cafè just, al nord de Nicaragua. Ens explica que la formació prèvia mesos abans de viatjar-hi és cabdal i útil. Una vintena de nois i noies de 14 països de la zona euromediterrània participen en un projecte que treballa el foment de la Cultura de la Pau. Han estat rebuts recentment al Parlament. I l'activista saharauí Aminatu Haidar, juntament amb un miler de persones, s’ha manifestat pels carrers de Granada a favor de la independència del Sàhara Occidental.

 • 329

  - 05/03/10

  Camps de Solidaritat de SETEM

  mira'l a

  - Més de 4.500 persones han participat a Camps de Solidaritat des del 1991 a Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica en àmbits com l’educació, el Comerç Just o els Drets Humans. L’experiència implica participar en un cicle de formació i sensibilització desenvolupat en tres fases. víctor Maeso ha estat dos estius a Nicaragua i un altre a l’Índia. Ens explicarà què el va moure a participar en camps de solidaritat promoguts per Setem i un cop retornat, quins canvis experimenta. - El fotògraf Jordi Ribó i la il·lustradora Elena Frauca, de Granollers, han tornat del sud de l’Índia després de passar 20 dies a Anantapur. - Al Qaida ha exigit un rescat econòmic però el govern espanyol manté la cautela i no dóna informacions sobre les negociacions. - Una vintena d'entitats va convocar mobilitzacions el cap de setmana a Barcelona per reivindicar els drets de les persones immigrades.

 • 328

  - 26/02/10

  EL PENEDÈS I AL-HOCEIMA, JUNTS PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

  mira'l a

  El Penedès i una entitat del Rif tenen en marxa des de fa anys un projecte a Al-Hoceima de lluita per les polítiques d’igualtat de gènere. L’intercanvi fomenta espais de diàleg entre dues cultures. Rafael García Mora, jesuïta barceloní i nacionalitzat a Bolívia, condueix una organització escolar que arriba gairebé a 300.000 alumnes de les comunitats més desafavorides, les indígenes. El govern de Malí diu que les negociacions per a l'alliberament dels tres cooperants catalans segrestats podria estar arribant a la recta final. Tot i això, Espanya continua demanant discreció. Vint-i-vuit països es troben en situació desesperada. L'estudi anual d'Unicef assegura que caldrien més de 860 milions d'euros per millorar la situació dels nens i dones en aquests territoris.

 • 327

  - 19/02/10

  VÍDEOS SOBRE LA POBRESA AL MÓN, PREMI NOBEL VICENÇ FERRER, NOUS HABITATGES PER SITUACIONS D' EMERGÈNCIA

  mira'l a

  El segon concurs de vídeos i pobresa “El teu punt de vista pot canviar el món” ha doblat de moment el nombre de participants de la primera edició. Hi ha dues categories, la general i l’escolar. El panameny Luis A. Batista condueix un projecte de desenvolupament integral de comunitats camperoles al seu país. És un altre testimoni de la campanya contra la fam, defensa la terra de Mans Unides. La Plataforma Ciutadana pel Premi Nobel Vicenç Ferrer i la Fundació del mateix nom han creat un web i una campanya de microdonatius per subvencionar i donar suport a la candidatura del cooperant. Vint-i-vuit països es troben en situació desesperada. L'estudi anual d'Unicef assegura que caldrien més de 860 milions d'euros per millorar la situació dels nens i dones en aquests territoris. Creu Roja ha presentat un projecte de nous habitatges que han de substituir les tendes de campanya de les persones que es troben en una situació d'emergència per catàstrofes o desastres naturals.

 • 326

  - 12/02/10

  51 CAMPANYA CONTRA LA FAM DE MANS UNIDES

  Aquesta setmana ens acostem a Mans Unides. Per 51è any emprèn la campanya “contra la fam, defensa la terra” per donar a conèixer que els pobres són els més vulnerables davant la crisi del medi ambient i el canvi climàtic. Eugenio Bacaicoa ha viscut a Burkina Faso i al Txad. Ha estat el responsable per a l’Àfrica Occidental dels pares blancs. Denuncia les causes de la pobresa i el saqueig a què és sotmès el continent. Un dels noms propis és el de l’activista propalestina Ariadna Jové, detinguda a Israel el cap de setmana i que a mitja setmana es trobava en llibertat amb restriccions. No podrà accedir a Cisjordània. A Badalona, els immigrants empadronats a la ciutat poden seguir l'anomenat Programa d'acollida encara que no tinguin els papers en regla. Una iniciativa del consistori per ajudar a integrar-los. Cursos de formació preparen els nous voluntaris de Càritas, que donaran servei als que més pateixen els efectes de la crisi. Una situació que ha desbordat els serveis que donen les entitats socials.

 • 325

  - 05/02/10

  20 ANYS DE LA FCONGD

  (Reemissió) La Federació Catalana d’ONG al Desenvolupament (FCONGD) la integren 82 organitzacions i va ser fundada l’any 1989 per entitats que treballen els àmbits de la Solidaritat i la Cooperació Internacional. Francesc Mateu és, des de l’assembla del novembre passat, el president de la FCONGD. Ja formava part de la junta anterior i continua ara treballant pel sector de les ONG del país. El Grup d'Emergències Mèdiques del departament de Salut desplaçat a Haití ha estat rebut recentment pel president de la Generalitat, José Montilla. Coincidint amb el Dia Escolar de la No violència i la Pau, els alumnes de molts centres del país han recollit donatius per als damnificats d'Haití. El jugador blaugrana Xavi Hernández ha apadrinat el llibre que recull 35 històries solidàries d’esportistes d’èlit i ha lliurat un txec de gairebé 50.000 euros a la Fundació Àlex.

 • 324

  - 29/01/10

  HAITÍ: DEUTE I MISSIÓ DE L'ONU

  Desenes d'ONG demanen la cancel·lació del deute d'Haití, just en la setmana que arreu del món té lloc el Fòrum Social. Aquí els moviments socials debaten alternatives al model neoliberal que fa que poblacions com l'haitiana visquin en la pobresa i la desigualtat, al marge de terratrèmols. Fins a 300 efectius policials d'Espanya, França i Itàlia viatjaran a Haití per reforçar la missió de l'ONU. Els agents s'hi estaran un màxim de sis mesos. Ho han decidit els ministres d'Afers Exteriors dels 27 a Brussel·les. També han aprovat la creació d'una cèl·lula especial per coordinar els efectius dels 23 països que de moment han confirmat l'enviament d'ajut. Óscar Serrano és el coordinador de Nutrició de l’Equip d’Emergències d’Acció Contra la Fam a Port-au-Prince, des d'on ens envia el seu testimoni. Explica les expectatives quant a la situació nutricional per als propers mesos i acaba amb una reflexió sobre la relació dels haitians amb els “caps” estrangers. L'escoltarem enmig dels "retrats solidaris", que ens arriben de la zona afectada. I encapçala el repàs dels "apunts solidaris" l'alliberament dels tres cooperants catalalans segrestats a Mauritània és en mans del govern espanyol segons Al Qaida del Magreb Islàmic. Des de la presó, el líder del grup a Mauritània assegura que els tres cooperants estan bé.

 • 323

  - 22/01/10

  MOBILITZACIÓ CATALANA PER AJUDAR HAITÍ

  La Generalitat, diversos ajuntaments i un seguit d'ONG's i entitats catalanes s'han bolcat aquests dies per fer arribar l'ajuda als damnificats per la catàstrofe a Haití. Una setmana després, en repassem la pel·lícula dels fets, tràgics i colpidors. És en moments com aquests que l'empenta solidària de tots esdevé més cabdal que mai. Veurem la dotzena d'ONG's de casa nostra que treballen a la zona i que han obert comptes corrents per canalitzar tota l'ajuda. A través de les seves webs us podeu assabentar d'on i com fer els donatius i ajuts pertinents. També és possible fer-ho des del consolat d'Haití a Catalunya i Balears. Els testimonis dels supervivents són igualment esborronadors. Posarem veu a quatre cooperants que es trobaven en el territori devastat i que han aconseguit sortir-se'n. Miren a hores d'ara de refer-se com poden. Als apunts solidaris ens fixarem en la concentració un any després de la invasió de l'exèrcit israelià en territori palestí. Desenes de manifestants han clamat per la llibertat de Gaza, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i han recordat un cop més la sistemàtica vulneració de drets humans de l'Estat hebreu. (Reemissió 23/07/2010)

 • 322

  - 15/01/10

  "SOLIDARIS"

  “Solidaris” és un espai setmanal d’1 hora, els dissabtes al migdia, a Catalunya Ràdio. Per segona temporada, compta amb un reguitzell de col·laboracions. L’equip del programa s’ha desplaçat a diferents indrets per explicar què és fa en la cooperació catalana a tot el món. La periodista Rita Marzoa el dirigeix i el condueix. Diu que el programa li ha permès obrir una finestra per airejar la tasca periodística. Propugna que els continguts que tracten la cooperació i la solidaritat s’estenguin en els diferents àmbits de la graella. A mitja setmana, continuava el buit de notícies sobre els tres cooperants catalans segrestat. Al Qaeda, però, ha amenaçat de matar el ciutadà francès raptat tres dies abans si no s'alliberen quatre islamistes que es troben presos a Malí. L’artista tarragoní Menpo considera que els creadors han de jugar un paper fonamental en la defensa dels drets humans. Els protagonistes de la mostra solidària que ha presentat són els més desafavorits. Les obres destaquen per la gran qualitat dels detalls.

 • 321

  - 08/01/10

  ESPECIAL "COMERCIANT AMB JUSTÍCIA" SOBRE EL COMERÇ JUST A CASA NOSTRA

  Aprofitant els darrers dies de vacances, el programa ha editat un especial informatiu monotemàtic al voltant del comerç just. Titulat "Comerciant amb justícia", en 20 minuts, es repassen les característiques i peculiaritats d'aquesta tipologia de comerç. Entre els testimonis, s'entrevista a un gerent d'una cooperativa de comerç just peruana, voluntaris i responsables d'establiments d'aquests productes com en el cas de Sant Boi de Llobregat o Terrassa o regidors de Cooperació d'alguns consistoris; també es plantegen les iniciatives que han marcat aquest any passat i els darrers en aquest àmbit. Finalment, s'explicita que Catalunya és el territori de l'Estat que lidera les vendes i distribució d'articles i productes amb el segell de comerç just.

 • 320

  - 31/12/09

  JORNADA SOLIDÀRIA A L'INSTITUT, CASAL D'INFANTS DEL RAVAL I HOMENATGE A GAZA

  Els 735 alumnes d’aquest centre del Penedès han participat activament en una jornada solidària que els ha acostat una realitat desconeguda: la problemàtica dels joves del barri barceloní del Raval. Conferències i tallers i com a colofó final un mosaic solidari. Enric Canet és el director de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants, una entitat que neix al barri del Raval de Barcelona i que en aquests darrers vint-i-sis anys treballa per afavorir la vida d’uns nois i noies, sovint nouvinguts, amb desigualtat d’oportunitats. Gaza ha homenatjat amb una manifestació les 1.400 víctimes del bombardeig i bloqueig d'Israel sobre Palestina de fa just un any. Una delegació d'activistes catalans que viatjava cap a Rafah per assistir-hi ha estat retinguda per la policia egípcia. Novetats en el segrest dels tres cooperants catalans retinguts a Mauritània per Al Qaeda. Les autoritats de Malí, els interlocutors amb els segrestadors, donen per fet que avancen les negociacions. La clau de l'alliberament seria la intervenció d'un exrebel tuareg.

 • 319

  - 24/12/09

  MARXA PER LA LLIBERTAT DE GAZA, FI A LA VAGA DE FAM DE L'ACTIVISTA SAHRAUÍ I EXPOSICIÓ SOBRE ELS OBJECTIUS DEL MIL·LENI

  La Marxa per la Llibertat vol trencar el bloqueig sobre la Franja de Gaza i denunciar la flagrant violació del dret internacional que ha conduït a la crisi humanitària que pateix la població civil. Recorda ara a finals d’any el primer aniversari de l’atac israelià. A la veu solidària escoltarem la representant d’un grup de joves israelians que quan acaben l’etapa educativa després de l’institut es neguen a fer el servei militar. També entrevistarem a un jove palestí d’un moviment que propugna la resistència pacífica no violenta. Després de 32 dies en vaga de fam l'activista saharaui, Aminatu Haidar, ja ha tornat a casa gràcies a un salconduit del ministeri d'Afers Estrangers espanyol. La policia marroquina ha impedit que la premsa captés l'arribada de Haidar i les mostres de suport. “Perseguint un somni”, al Caixa Fòrum Lleida, difon els objectius del mil·leni entre la població i els més joves Els responsables de la campanya creuen que és important que la societat faci memòria als governants del món de les fites que ells mateixos proposen.

 • 318

  - 18/12/09

  CAMPANYA AMNISTIA INTERNACIONAL "EL PODER DE LA TEVA FIRMA", NOBEL DE LA PAU CONTROVERTIT, FESTIVAL DRETS HUMANS A SANTA COLOMA

  La campanya “el poder de la teva firma” d’Amnistia Internacional pretén aconseguir que els Estats Units i la Xina firmin dos dels tractats internacionals de drets humans més significatius. Dues lones gegants amb les firmes d’Obama i Hu Jintao busquen la complicitat ciutadana. Imma Guixé és la coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya des de fa un any i mig. Valora la gran responsabilitat que tenen tots els voluntaris de l’organització que denuncien també la vulneració de drets humans a casa nostra. El president nord-americà ha acabat justificant l'ús de les armes com a eina per assolir la pau. És conscient que el seu Nobel ha estat objecte d'una forta controvèrsia. El jurat argumenta que és un premi per estimular la pau i que Obama ja ha fet algunes passes en aquesta línia. El primer Festival de Cinema de drets Humans de Santa Coloma de Gramenet, durant tres dies, ha sensibilitzat la població sobre aquesta temàtica a través de cinema polític i social que ha convidat a la reflexió sobre el significat de la violència i la dignitat humana.

 • 317

  - 11/12/09

  DOCUMENTAL "CUANDO LA TIERRA LLORA", CARAVANA BARCELONA ACCIÓ SOLIDÀRIA, MOVIMENT MUNDIAL EN FAVOR DE LA INFÀNCIA

  L’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres i Entrepobles han estrenat a Barcelona “Cuando la Tierra llora. Operación Diablo”, un documental de misteri i suspens polític que mostra la persecució patida pels defensors dels drets humans a Cajamarca, al Perú. El mateix Diablo és el pare Marco Arana, fundador del Moviment Terra i Llibertat que pretén convertir-se en partit polític i fer front a l’actual proposta del govern peruà a les properes eleccions presidencials. Se l’ha espiat i amenaçat per defensar els camperols. Els cooperants de la Caravana Barcelona Acció Solidària han arribat aquesta setmana. No hi són tots. Falten els tres que a mitja setmana continuaven segrestats. Al país africà, el Govern continua treballant per solucionar el segrest que ha reivindicat Al Qaeda. Barcelona és la nova seu permanent del Moviment Mundial en favor de la infància, una iniciativa promoguda per Nelson Mandela. El compromís amb els drets dels nens i l'èxit de Catalunya per atraure entitats i institucions internacionals, alguns dels motius de la decisió. (Reemissió 16/07/2010)

 • 316

  - 04/12/09

  CONFERÈNCIA EUROPEA DE SOLIDARITAT AMB EL POBLE SAHARAUÍ, MARXA MUNDIAL DE LES DONES, FUNDACIÓ ART AIDS

  Barcelona ha tornat a demostrar la seva solidaritat en acollir la trenta-cinquena edició de la Conferència Europea de Solidaritat amb el Poble Sahrauí. Representants de trenta-dos països han analitzat el present de la regió i han decidit com actuar-hi l’any vinent. Miriam Nobre coordina el secretariat internacional de la Marxa Mundial de les Dones, que es troba al Brasil des de fa tres anys. Va néixer per clamar contra la pobresa i la violència a les dones al Quebec i s’ha estès ja per molts països. L’any que ve les veus de les dones al món es faran sentir més que mai. La Fundació Art Aids és una organització sense ànim de lucre que combat la sida amb l’art contemporani. Convida a artistes de diversos països a crear obres que tractin sobre la malaltia amb l'objectiu de conscienciar la societat. Vestits de negre i amb espelmes, un centenar de manifestants han reclamat el retorn de les tropes espanyoles de l'Afganistan. Les protestes s’han viscut paral·lelament en d’altres ciutats de l’Estat.

 • 315

  - 27/11/09

  CONCERT AMB COMPROMÍS PER ERADICAR LA FAM, CARAVANA SOLIDÀRIA A L'ÀFRICA OCCIDENTAL

  400 persones han participat al concert solidari a la sala Apolo per erradicar la fam. Demanen al Nobel de la Pau, Al Gore, que realitzi un documental per conscienciar el món de la desnutrició severa i aguda que pateixen 19 milions de nens. Cal pressionar els governs, sobretot. L’han organitzat conjuntament l’ONG Acció contra la Fam i la banda barcelonina indie Klaudia. En parlarem amb en Nacho, el seu cantant. El directe s’ha anomenat “No Hunger Concert” i ha reunit a Love of Lesbian, tot un referent del pop-rock nacional, a més d’un discjòquei. L’exitosa Caravana Solidària duu a l’Àfrica occidental material mèdic o escolar transportat en una quinzena de camions. L’organitza per novè any consecutiu la Barcelona Acció Solidària, juntament amb ONG’s i diversos ajuntaments. Hi col·laboren una cinquantena de voluntaris. 200 tambors han sonat per recaptar fons per a l'hospital de Sant Joan de Déu de Sierra Leone, el país més pobre del món. Els hospitals catalans de la mateix institució hi envien material i professionals voluntaris en el marc del programa "Apadrina el tractament d'un nen".

 • 314

  - 20/11/09

  CAMPANYA ROBA NETA , MARXA PER LA PAU A BCN I LA MOSTRA "UN OBJECTIU A L'ÀFRICA"

  La Campanya Roba Neta és una coalició internacional d’organitzacions i sindicats que exigeix el compliment dels drets dels treballadors i les treballadores de la indústria de la confecció. Milers pateixen condicions laborals intolerables a canvi de salaris mínims. L’Albert Sales duu cinc anys treballant a Setem en aquesta campanya, que ara coordina a nivell català. Ens repassarà a quins països se centren les denúncies per vulneració de drets laborals i ens comentarà quines són les qüestions reiteratives que fan els ciutadans. L'equip de la Marxa Mundial per la Pau i la No Violència que està viatjant per més de 100 països de tot el planeta ha fet una estada curta però intensa a Barcelona. A la biblioteca josep soler vidal de Gavà es pot veure l’exposició audiovisual “Un objectiu a l’Àfrica”. S’engloba en un projecte de cooperació internacional per difondre i apropar el món de la imatge al poble de Garmi, a Malí, on els recursos bàsics són limitats.

 • 313

  - 13/11/09

  CAMPS DE REFUGIATS PALESTINS AL LÍBAN, CONFERÈNCIA D'ALCALDES PER LA PAU, RECOl·LECTA BANC D'ALIMENTS

  Per la delegació catalana que ha conegut la realitat dels camps de refugiats palestins al Líban, s’aconseguirà una pau duradora quan s’acabi l’ocupació israeliana i es creï un estat sobirà en les fronteres del 1967. Denuncien que als més de 350.00 refugiats se’ls restringeixen els drets. El músic palestinocatalà Nabil Mansour és un dels integrants de la delegació, que va oferir un concert solidari en un dels camps de refugiats. Es mostra esperançat pel futur de la població palestina. Granollers ha estat l’escenari de la primera conferència d’Alcaldes per la Pau amb una cinquantena de municipis participants. En sortirà una declaració per la pau perquè els municipis tinguin una veu pròpia per defensar la pau mundial. Més de dues-centes tones d'aliments s’han recollit en una sola setmana. El Banc dels Aliments de Catalunya està molt satisfet amb la recol·lecta especial que va organitzar fa uns dies per fer una mica més fàcil la vida de moltes famílies.

 • 312

  - 06/11/09

  RECONÈIXER EL PERIODISME SOLIDARI I UN JOVE QUE HA CONVISCUT AMB COMUNITATS DEL SUD

  El Quart Memorial Joan Gomis ha premiat un article sobre soldats israelians i un documental d’exiliats colombians. Els guardons promocionen un periodisme solidari que vol divulgar experiències de treball a favor de la pau o de lluita contra les desigualtats. Ludovic Nau, francès, de 29 anys, ha participat per segon estiu a un camp de solidaritat de Setem. Si l’any passat era al Senegal, aquest a Chiapas, on ha conegut la realitat dels productors de cafè just. Ha conviscut amb els companys en una comunitat d’indígenes. La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, ha fet una nova advertència a l'Iran. Clinton ha dit a Jerusalem que s'està esgotant la paciència dels Estats Units per resoldre el problema de la crisi nuclear al règim dels aiatol·làs. (Reemissió 02/07/2010)

 • 311

  - 30/10/09

  LABORATORI ANTIRACISTA '09, SETEM, MES DE LA SOLIDARITAT, LANCY DODEM

  El Laboratori Antiracista’09 impulsat per SOS Racisme Catalunya i el Moviment Laic i Progressista s’ha celebrat durant tres dies a Gràcia. És un espai d’acció, de participació, d’intercanvi i d’acció que s’han centrat vehementment, això sí, en la denúncia del racisme i la xenofòbia. Montse Perals ha estat per segon estiu participant en un camp de solidaritat de Setem. Aquesta vegada ha estat coordinadora del grup desplaçat al Camerun. Diu que l’impressiona veure els infants amb responsabilitats d’adults i com es trenquen els esquemes de víctimes. Centenars de persones a Vilafranca han celebrat aquest octubre el mes de la solidaritat, sota el lema "Fem pinya per la pau". Les entitats de cooperació internacional amb representació a la ciutat han muntat diverses activitats encarades a donar informació dels seus projectes. Una xerrada a Vilanova i la Geltrú ha comptat recentment amb la presència de Lancy Dodem, el primer nen apadrinat de la Fundació Vicenç Ferrer. Una entitat nascuda fa quaranta anys per ajudar les castes índies més desafavorides.

 • 310

  - 23/10/09

  FAIRTRADE-COMERÇ JUST, DIA INTERNACIONAL PER L'ERRADICACIÓ DE LA POBRESA, MOSTRA 'SER NEN A BURUNDI'

  El segell Fairtrade-Comerç Just busca gent amb superpoders a Barcelona. L’associació del segell Fairtrade-Comerç Just acosta aquest mes als consumidors una altra perspectiva sobre el consum responsable amb un grafitti participatiu i amb forma piramidal. La Cooperativa de cafè la Florida de Perú compta amb uns 1.200 agricultors, als quals el sistema de comerç just els ha salvat, literalment, la vida. El cultiven a 1.600 metres sobre el nivell del mar. El seu gerent, César Rivas, ha estat present en l’acció del mes de Fairtraid-comerç just. Aquest cap de setmana s'han fet manifestacions a un centenar de ciutats d'arreu del món per commemorar el "dia Internacional per l'Erradicació de la pobresa". A Barcelona unes 200 persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume per reclamar la fi de la misèria. El cafè del Teatre de Lleida ha acollit la mostra "Ser nen a Burundi" coincidint amb el vintè aniversari de la signatura de la Convenció dels Drets dels Infants. El periodista Joan Simó tramet sobretot als més petits com viuen l'educació a d'altres països com l'Àfrica.

 • 309

  - 16/10/09

  FRAGMENTS DE VIDA COMPARTITS PER DONES DE TOT EL MÓN, LA VEU D'UN CAMPEROL ESTIGMATITZAT I EL FLAMANT NOBEL DE LA PAU

  Caixafòrum Lleida estrena temporada amb la primera exposició etnogràfica sobre el món femení que es programa al país. "Dones, Mirall de Cultures" presenta un viatge amb una selecció d'atractives peces de tots els continents del Museu etnològic de Munic. Fragments de vida que comparteixen les dones de tot el món. El segon activista acollit a Catalunya és fundador d’una organització camperola colombiana dedicada a la lluita per la terra i la defensa integral dels drets humans. Com altres membres d’aquesta entitat, ha estat estigmatitzat i vinculat a processos judicials poc clars. L'escoltarem a la "veu solidària" de la setmana. El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha proclamat guanyador d'aquest prestigiós guardó. Les crides per al desarmament nuclear i el compromís per a la pau mundial són els motius que ha donat l'Institut Nobel d'Oslo. De reaccions, però, n'hi ha hagut de tot tipus. 13 vehicles i material humanitari per a Àfrica. Ho fan arribar els Conductors Solidaris de Catalunya, que han sortit de Barcelona cap al Senegal, Guinea Bissau, Mali i Burkina Faso. És el segon comboi solidari que viatja fins a una de les zones més pobres d'Àfrica.

 • 308

  - 09/10/09

  SETMANA PER LA PAU AL GARRAF, UN PASSI DE DOCUMENTALS SOLIDARIS I LA VEU D'UN ESTUDIANT COLOMBIÀ PERSEGUIT

  Exposicions, jornades formatives, presentacions de llibres i una marxa per la pau. Són alguns dels actes de la quarta Setmana per la Pau que ha organitza el Consell Comarcal del Garraf, centrada en experiències de construcció de pau desenvolupades per joves. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha acollit un passi de documentals solidaris dins del festival Docúpolis, una iniciativa del programa “Tots per Tots”, de COM Ràdio, que vol contribuir a la difusió de vídeos fets per oenegés. Interior i l’Ajuntament de Barcelona protegeixen defensors dels Drets Humans i acullen durant mig any dos activistes colombians. Aquesta setmana coneixerem el jove activista que dirigeix una de les dues organitzacions estudiantils més importants del país. Espanya és el quinzè país del món on es viu millor, per davant de Dinamarca, Regne Unit o Itàlia. Ho revela un estudi fet per l'ONU a més de 180 estats: estudia la qualitat de vida dels ciutadans a partir de xifres del 2007, abans que comencés la crisi econòmica.

 • 307

  - 02/10/09

  COOPERAR AMB ADVERSITATS, LA VEU D'UNA DEFENSORA DELS DRETS DELS POBLES I L'IMPULS DE L'ALIANÇA DE CIVILITZACIONS

  La cooperant Vicky Sherpa va rebre fa uns dies una forta pallissa de la policia del Nepal durant una manifestació relacionada amb les escoles que ha fundat en aquest país. Sherpa diu que el govern vol quedar-se amb les donacions que rep l’ONG. De fet, ja li han bloquejat els comptes bancaris. Rita Huybens és la presidenta de la Lliga dels Drets del Poble. La seva és una trajectòria de més de vint-i-cinc anys militant en la causa prodrets humans dels pobles. L’entitat treballa amb els conflictes i problemàtiques del Congo, Colòmbia o Txetxènia. Discurs escuet però contundent, el de Zapatero a l'Assemblea General de les Nacions Unides. El president espanyol ha instat la cambra a agafar les regnes de la governabilitat mundial i donar-li, per primer cop a la història, un multilateralisme basat en l'aliança de civilitzacions. Loteria de Catalunya va recaptar durant el 2008 16 milions d'eurus de benefici. Aquesta quantitat es destinarà a finançar set projectes socials per a la gent gran i per a persones amb disminució psíquica.

 • 306

  - 25/09/09

  UN CONSORCI DE TRES ENTITATS ENGEGA LA CAMPANYA "COLÒMBIA, PAU EN MOVIMENT"

  “Colòmbia, pau en moviment” denuncia que l’Estat colombià fracassa en la responsabilitat de respecte dels drets humans a la població. La campanya és fruit del consorci entre Cooperacció, la Lliga dels Drets dels Pobles i Entrepobles, que duen a terme un programa de sensibilització. Laura Badillo és delegada de la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colombia, una organització pacifista i feminista que pressiona des del 1996 per la negociació del conflicte armat, la visibilització dels efectes que té la guerra en la vida de les dones i aconseguir-ne les llibertats. Dilluns se celebrava el Dia Internacional de la Pau de les Nacions Unides però hores abans moltes ciutats ja havien organitzat actes ben diversos. Al Vallès es va caminar per la Pau i la No Violència, i a l'Auditori de Barcelona es va meditar per la germanor. Un fàrmac que costa només 20 cèntims l'any podria reduir un terç els casos de malària entre els bebès africans. Així ho publica un estudi en què ha participat l'Hospital Clínic de Barcelona. La distribució del medicament evitaria uns sis milions de nous casos en recent nascuts cada any.

 • 305

  - 18/09/09

  ARRENQUEM TEMPORADA AMB JOVES BRIGADISTES I UNA PERIODISTA QUE CONTRIBUEIX AMB EL MISSATGE PROPAU

  Un grup de joves ha participat aquest estiu en la quarta brigada dels Amics de Puerto Cabezas que ha anat a aquesta població nicaragüenca agermanada amb Vilafranca. Han col·laborat i ofert suport als projectes que estan en marxa. La periodista Lourdes Vergés porta dos anys i mig a la Fundació per la Pau. N’és la responsable del gabinet de premsa i comunicació. Les informacions solidàries l’han interessat des que estudiava. Diu que contribuir a la difusió de missatges en pro de la pau és un goig. Els quatre bancs d'aliments de Catalunya reparteixen més de 500 mil litres de suc de fruita per a les persones en situació d'extrema pobresa. Per espreme’l s'ha fet servir fruita massa madura per vendre's al mercat, però que continua estant bona. Dies enrere es va celebrar el Dia del Cooperant. La Creu Roja és una de les xarxes de cooperació més importants del món que té molt clara quina és la seva missió. En total compta amb més de 110 delegats repartits entre l’Àfrica i Amèrica.

 • 304

  - 10/09/09

  UNA PUBLICACIÓ AMB COMPROMÍS PERIODÍSTIC I UNA MOSTRA QUE DEFUIG ESTEREOTIPS FEMENINS

  ONGC, una publicació trimestral que s’ha convertit des que va néixer, el 1998, en un espai de trobada, d’exposició i de reflexió de les accions i els projectes que generen les organitzacions catalanes dins i fora de les nostres fronteres. Francesc de Dalmases n’és el director. Ens explicarà què els va conduir a impulsar la revista, de com ha evolucionat a còpia dels onze anys. La mostra “Mirada en construcció”, les dones immigrades del Sud han aportat la seva veu, defugint així l’estereotip de no tenir vida pròpia que ofereixen els mitjans de comunicació.

 • 303

  - 04/09/09

  ELS ESTUDIANTS ES CONSCIENCIEN AMB UN CÒMIC I AMB UN TALLER AMÈ D'UN CANTAUTOR BARCELONÍ

  Mans Unides ha presentat el còmic “Què està passant?”, una publicació d’humor per sensibilitzar els joves i despertar el seu compromís per lluitar per un món més just. L’autor n’és el periodista Alfons López. Afirma que no és fàcil resumir en un còmic les causes de la pobresa. Estudiants del Col·legi Scala Dei de Barcelona assisteixen a un taller solidari en què coneixen, de manera amena, els 8 Objectius del Mil·leni per acabar amb la pobresa, participen a un esqueix teatral, parafrasegen una cançó que els fa pensar i juguen on line.

 • 302

  - 28/08/09

  RUTA QUE REFLEXIONA SOBRE UN FENOMEN ACTUAL I UNA FUNDACIÓ AMB LABORS ASSISTENCIALS

  A “Destinació Elinkine” es recull un viatge per l'Àfrica Occidental seguint la ruta que milers d'emigrants subsaharians fan cada any. L’exposició reflexiona sobre el fenomen migratori i dóna a conèixer l'experiència dels que van venir de l'Àfrica i viuen avui a Catalunya. La Fundació Privada NEPP realitza des de fa sis anys labors humanitàries, assistencials i sanitàries a persones amb deficiències tan físiques com psíquiques. Moçambic, Guinea Equatorial i Guinea Bissau són els països principals on duen a terme els projectes. Jordi Domingo Ribas presideix la Fundació NEPP. L’ha atret des de sempre el continent africà, el gran oblidat del món.

 • 301

  - 21/08/09

  L'EXPOSICIÓ "BASADA EN FETS REALS" ENS ACOSTA ELS INFANTS EN CONFLICTES ARMATS

  L’exposició interactiva “Basada en fets reals” té un caràcter innovador, perquè parteix d’una aproximació sensitiva de la realitat dels infants en situació de conflicte armat. Miguel del Corro és un jove missioner argentí amb qui coneixerem la realitat que li ha tocat viure. L'altra veu solidària de la setmana és la de la fotoperiodista freelance Vanessa Escuer, coautora d'una mostra sobre les entranyes de Terra Santa. Aquest any hem sabut que Catalunya encapçala el rànquing de territoris de l'Estat espanyol on es compra més comerç just. La sensibilitat dels catalans en els productes de comerç just és un fet, amb estadístiques a la mà.

 • 300

  - 14/08/09

  EL DOCUMENTAL "Y EL CINE MARCHA..." I LA 50a CAMPANYA DE MANS UNIDES CONTRA LA FAM

  Amnistia Internacional ha produït en col·laboració amb Mediapro el documental “Y el cine marcha. Una historia del cine al servicio de los Derechos Humanos”, que commemorat el seixantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Jaume Casassas és el coordinador de l'Àrea Intercanvis Nord-Sud SETEM-Catalunya. Repescarem la conversa que el programa ha mantingut amb ell aquesta temporada, com també escoltarem de nou el missioner dels Pares Blancs a Mali Asensio Iguaran. Mans Unides llença la campanya cinquanta de lluita contra la fam, coincidint a més amb el mig segle d’història de l’ONG de l’Església, que ja ha avançat que des d’ara i fins l’any que ve celebrarà l’efemèride amb una exposició, un vídeo i un llibre retrospectius.

 • 299

  - 07/08/09

  60è ANIVERSARI DECLARACIÓ DRETS HUMANS, EXPOSICIÓ 'SER NEN A BURUNDI'

  Recordarem per començar el seguit d'actes que es van fer en la setmana dels drets humans a casa nostra, coincidint amb el seixantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Dues dones defensores dels drets humans tornaran a ser la nostra veu solidària de la setmana. Rosario Vázquez és la responsable de la campanya contra les mines anti-persona Colòmbia. Sultana Khaya, de 27 anys, és testimoni directe d'una víctima de l'opressió i de la brutal repressió de les forces marroquines al Sàhara Occidental. També ens aproparem de nou a l’exposició “Ser nen a Burundi”, amb fotografies de Joan Simó i recuperarem la conversa amb l'’especialista en Participació Ciutadana Joan Riera és la veu solidària d’aquesta setmana. Fa quatre anys que treballa a Intervida i en veurem retrats solidaris que ens ha cedit ell mateix.

 • 298

  - 31/07/09

  SUPERVIVENTS D'HIROSHIMAI NAGASAKI, TRENKALÒS

  Un centenar de supervivents dels bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki van ser a Barcelona a finals d'any en l’embarcació que estén l’ideari pacifista per arreu del món. Promouen, així, l’abolició de les armes nuclears. Mig miler de llibres de cooperació i solidaritat es van poder triar i remenar durant una setmana a les Cotxeres de Sants de Barcelona al novembre. Trenkalòs Grups en moviment ha promogut la mostra bibliogràfica i un seguit d’activitats en paral·lel com ara exposicions i conferències. Un dels joves cooperants de Trenkalòs. Bernat Guixer, de 22 anys, ens rebel·la què l’ha empès i motivat a actuar solidàriament I recordarem com el Tractat Internacional contra les bombes de dispersió és un fet, des de finals de l'any passat.

 • 297

  - 24/07/09

  MOSTRA DE DOCUMENTALS I FILMS DE SALUT, COLATINO

  Ens tornarem a apropar a la mostra de documentals i films de salut per al desenvolupament de finals d'any passat que convoquen Farmacèutics i Medicus Mundi Catalunya. I la veu solidària d’aquesta setmana prové de les organitzacions de comerç just de Chiapas, a Mèxic. Delmar López insisteix que aquests productes són diferenciats a la resta, amb un valor afegit, i que ara, en temps de crisi, es justifica encara més la seva raó de ser. Recuperarem de nou la història d'un periòdic "CoLatino", el més antic de Centreamèrica, que es fa de manera artesanal però sobretot destaca que és una cooperativa de treballadors. El seu director, Francisco Valencia, ens desvelarà els secrets més ben guardats de la publicació i de com és el seu periodisme.

 • 296

  - 17/07/09

  CURTS AMB FONS, FEMINISME ISLÀMIC

  La peruana Romy García es una de les investigadores que ha participat en l’estudi sobre la violència masclista al món, una xacra social que s’accentua encara més en els països amb conflictes armats. L’obra l’edita Entrepobles. S’ha presentat la segona edició del concurs “curts amb fons” que gira al voltant de la solidaritat, la cooperació, la realitat dels joves i els valors espirituals. Fins a finals de març de l’any que ve hi ha temps de participar en una de les quatre categories L’exministra de Cultura del Senegal Penda Mbow, una reconeguda activista dels drets de les dones al seu país ens parla de feminisme islàmic i advoca per una veritable implicació de les dones en el ple desenvolupament del tercer món.

 • 295

  - 10/07/09

  EL RACÓ DEL MÓN, DJ'S CONTRA LA FAM

  Recuperem l'entrevista amb el sacerdot kenià que es va formar a Terrassa durant sis anys i que des del seu país d'origen porta ara un projecte solidari per fer possible l'educació als joves. Coneixerem de nou El Racó del Món, al Prat de Llobregat, un centre d'informació sobre cooperació i comerç just que actua a l'hora de botiga amb articles i productes ben diversos. I l'Associació Sòcio-Cultural Dj's contra la fam organitzava a l'octubre el quart festival benèfic de música electrònica i arts visuals. El que es va recaptar s'ha destinat a entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat social.

 • 294

  - 03/07/09

  LA FUNDACIÓ CRISTAL

  Aquesta setmana recuperem l'entrevista a la mestra gironina Cristina Mas, que a Nicaragua ha impulsat la Fundació Cristal per abastar d'educació als nois i noies de la zona. Veurem la web solidària de l'entitat, i abans ens haurà relatat, doncs, la seva experiència en primera persona. L'estiu passat un grup de joves, "vivim del cuentu", va promoure-hi una biblioteca infantil. La Noe és una de les integrants, que protagonitza l'espai de la generació solidària. També recordarem el concurs "curts amb fons", de Mans Unides i el festival d'animació sobre la pau, que va tenir lloc a la tardor. A més, tindrem espai per a una veu solidària més: la de l'editor fotogràfic Salvador Rodés que ha retratat Belize, on ha captat la realitat social de la zona.

 • 293

  - 26/06/09

  FUNDACIÓ EDUCATIVA A UN POBLAT DE KÈNIA I LA VEU DEL SEU IMPULSOR

  Fa un any es va crear la Fundació Educativa Leshan a Kènia per millorar l'accés a l'educació prioritzant els més desafavorits de l'àrea de Loyangalani: orfes, nens abandonats o infants de famílies amb escassos recursos econòmics. Precisament, Leshan S. Lebasha presideix la Fundació Educativa. Una família catalana el va apadrinar fa uns anys i va poder viure aquí i aprendre castellà. Sovint torna a Catalunya per buscar col·laboració per als apadrinaments i ara, per a finançar el projecte. L'Índia ha perdut un pare: el líder de la lluita contra la pobresa, Vicenç Ferrer. Va arribar a Bombai el 1952 com a jesuïta on va posar en marxa el primer sistema de cooperació cap als camperols més pobres, coneguts com els intocables. Tenir bona salut, un habitatge i una feina, factors clau per evitar l'exclusió social. Però la base és la formació. L'informe del Síndic demostra que el 66% de les persones pobres o amb problemes de marginalitat no tenen cap estudi o només la primària.

 • 292

  - 19/06/09

  COMBATRE LA MALALTIA QUE DESFIGURA ROSTRES I LA VEU D'UNA ENCISADA PER L'ÀFRICA

  Fa 13 anys que la Fundació Campaner combat la malaltia de la noma al Níger. De caràcter infecciós i propiciada per la desnutrició, desfigura el rostre dels nens als països més pobres. La Fundació els cura i els recomposa la cara amb la cirurgia plàstica. La Montse Valldosera és dissenyadora gràfica i aficionada als viatges i a la fotografia des de fa anys. Amb la mostra itinerant “africagràfica” retrata el Marroc o el Senegal, i dóna suport a una casa d’acollida i un hospital per a infants orfes a una illa de Kènia. Els treballadors de l’ajuntament de Girona, que així ho volen, aporten el 0,7% del sou a Cooperació. En són una seixantena, i decideixen a quin projecte en concret el destinen complementant, així, la partida destinada a la convocatòria d’ajuts propis de la ciutat. La infància i l'adolescència són les dues etapes clau per prevenir els factors que poden fer caure algú en l'exclusió social. El més important de tots és el nivell d'estudis. Així ho corrobora un informe del Síndic de Greuges i l'Obra Social La Caixa.

 • 291

  - 12/06/09

  PER NO CAURE EN L'OBLIT I LA VEU D'UNA PROTESTA

  Amnistia Internacional ha recordat a Barcelona el vintè aniversari de la repressió de la plaça de Tiananmen amb un acte simbòlic col·locant aquest nom a la plaça de Catalunya. Tot plegat per denunciar que continuen els empresonaments per aquells fets. Precisament, un dels joves estudiants que protestaven, avui intel·lectual xinès, Zhang Lun ens revelarà quina és la situació dels defensors dels drets humans al país. Lun va ser el cap de seguretat dels estudiants aquell 1989. Vilanova i la Geltrú destina l'1% dels ingressos propis a la cooperació i la solidaritat. La capital del Garraf compta amb un Consell de cooperació on estan representades totes les entitats del municipi i que treballa seguint dues línies d'actuació. 20 fotografies amb protagonistes coneguts per tots formen part de l'exposició del fotògraf de Granollers Jordi Ribó i que ha nascut per al concert benèfic "Mou-te pels quiets".

 • 290

  - 05/06/09

  L'INFORME ANUAL D'AI SOBRE L'ESTAT AL MÓN DELS DRETS HUMANS I LA VEU DEL PIONER DE L'OBJECTOR DE CONSCIÈNCIA

  Manifestacions reprimides, dissidència silenciada, defensors dels drets humans agredits o gent obligada a abandonar les seves llars. L’informe 2009 d’Amnistia Internacional recull alguns dels abusos més greus que s’han comès en tot el món. Pepe Beúnza, pioner de l’objector de consciència a l’Estat espanyol, i jutjat per un consell de guerra, ens explicarà la seva experiència i trajectòria personal, que l’han portat a desenvolupar un llarg compromís amb el treball per la pau. Badalona és una de las ciutats que està a punt d’assolir el compromís de destinar el 0,7% dels recursos propis a la cooperació. El municipi del Barcelonès creu fermament en la creació d’un model propi de cooperació i solidaritat. Amb l’actual crisi, la Creu Roja fa un sobreesforç per fer front a les sol·licituds d'ajuda que creixen dia a dia, sobretot pels casos de famílies en què tot els membres estan a l'atur. A Catalunya, tres-centes mil famílies no reben cap prestació.

 • 289

  - 29/05/09

  MÉS FILMS I DOCUMENTALS DE LA SALUT PER AL DESENVOLUPAMENT, MOLINS DE REI I L'1%

  Dins la campanya de sensibilització “Salut per al desenvolupament”, Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya conviden la població a participar a la mostra de films i documentals que tindrà lloc els mesos de maig i juny a diversos espais de Barcelona. Francesc Álvarez és el director de Medicus Mundi Catalunya des de fa cinc anys i mig. Protagonitza la veu solidària d’aquesta setmana. Ens acostarem a les línies d’estratègia de l’entitat i els territoris en què operen, que Álvarez ha trepitjat gairebé en bona part. Molins de Rei també aporta l’1 % del pressupost municipal a la cooperació amb el Sud. Prioritza la sensibilització a la ciutat a través de les escoles. La població del Baix Llobregat està agermanada amb un campament de refugiats sahrauís i una localitat nicaragüenca. El museu militar del Castell de Montjuïc ha tancat portes per convertir-se en el centre de la pau de Barcelona. Les set mil peces que hi ha es traslladen al castell de Figueres, tot i que les que serveixin per explicar la història de la fortalesa es quedaran dins.

 • 288

  - 22/05/09

  MOSTRA "LA SALUT, UN DRET UNIVERSAL?"

  Amb l’exposició audiovisual “la salut, un dret universal?”, els universitaris prenen consciència de la desigualtat a l’accés als medicaments i poden donar suport a la campanya de Medicus i Farmacèutics Mundi amb una simple signatura. L’iraquià Yaroub Akram Alí, llicenciat en Belles Arts i Llengua Espanyola, treballava en una ONG en el moment de l’ocupació nord-americana i va ser empresonat. L'octubre de 2006 va abandonar l’Iraq després de la nova onada de matances sectàries. Lleida destina l’1% del pressupost municipal a la cooperació internacional, que representa uns 800.000€ anuals. Per facilitar la integració dels nouvinguts a Lleida, l’any 2003 van sorgir els grups mixtes amb ONG, persones immigrades i d’altres a títol individual. SOS Racisme denuncia que els immigrants són molt més vulnerables en l'actual situació de crisi. L'ONG considera que l'enduriment de les lleis d'immigració, per part de Madrid i Brussel·les, s'està traduint en comportaments xenòfobs.

 • 287

  - 15/05/09

  CENTRE DE RECURSOS PER LA PAU I LA SOLIDARITAT, PROJECTE WASH, FESTA DEL COMERÇ JUST I LA BANCA ÈTICA

  El Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat, a Girona, és un centre pioner i dinàmic que després de gairebé quinze anys d’existència ha esdevingut un centre de referència d’àmbit català. El fons bibiliogràfic i audiovisual comprèn més de 3.000 registres. Des de fa sis anys, Mataró ha assolit l’1%, materialitzat en uns 600.000€ anuals. Una vintena d’ONG de la ciutat estan agrupades al Consell de Cooperació que es considera el lloc de trobada entre les entitats i l’ajuntament. La ciutat manté quatre agermanaments. Mariona Miret col·labora des del 2002 en projectes de sanejament d’aigua a països desenvolupats. Actualment s’encarrega del projecte WASH d’Acció Humanitària d’Intermón-Oxfam, des de Barcelona. Diu que treballar en situacions d’emergència enganxa. Amb un gran espectacle aeri i una batucada multitudinària, a la plaça Catalunya de Barcelona, s’ha donat el tret de sortida de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2009, que impulsen diverses entitats a 85 municipis catalans els caps de setmana d’aquest mes.

 • 286

  - 08/05/09

  DEFUGIR ESTEREOTIPS DE LES DONES DEL SUD

  Amb la mostra “Mirada en construcció”, les dones immigrades del Sud han aportat la seva veu, defugint així l’estereotip de no tenir vida pròpia que ofereixen els mitjans de comunicació. L’exposició s’emmarca en un programa de treball d’ACSUR-Las Segovias. La seva coordinadora a Catalunya, Lola Badenes, porta quinze anys en els moviments de cooperació i solidaritat. Entre altres coses, ens comentarà quines són les línies d’actuació de l’entitat i quins reptes s’han d’encarar en el futur més immediat, que veu amb optimisme. L’Ajuntament de Reus focalitza tres regidories a millorar la qualitat de vida de les persones més desfavorides. La de Solidaritat i Cooperació treballa per millorar la situació als països del Sud. En l’últim any ha destinat el 0’7% del pressupost a partides solidàries. A Girona, s’ha lliurat la convocatòria de subvencions a projectes de solidaritat, cooperació i foment de la cultura de la pau d’aquest any, amb una extraordinària resposta: s’han presentat més de 20 projectes de cooperació i prop de 20 projectes de sensibilització.

 • 285

  - 30/04/09

  EL CENTRE INTERNACIONAL DE LA PAU, LA VEU D'UN JOVE ANTIOTAN

  El Centre Internacional de la Pau, al Castell de Montjuïc, ha començat a funcionar amb un curs que forma professionals de 16 nacionalitats diferents per ser negociadors humanitaris en conflictes. El consorci que el gestionarà continua sent la incògnita. L’estudiant Gerard Sentís, de 22 anys, és un dels catalans que participa a la campanya No a l’OTAN. Fa unes setmanes, com veurem en imatges, va ser a Estrasburg demanant que es dissolgui una organització que considera que no afavoreix la pau. L’ajuntament de Terrassa destina l’1% dels ingressos anuals a la solidaritat i cooperació internacional, amb un pressupost en l’últim any de 780.000€, que distribueix el Consell Municipal de Solidaritat. La ciutat compta amb 57 entitats solidàries registrades. A Girona, s’ha lliurat la convocatòria de subvencions a projectes de solidaritat, cooperació i foment de la cultura de la pau d’aquest any, amb una extraordinària resposta: s’han presentat més de 20 projectes de cooperació i prop de 20 projectes de sensibilització.

 • 284

  - 24/04/09

  PROMOURE UN SERVEI CIVIL CATALÀ PER LA PAU

  S’ha presentat la proposta per promoure un Servei Civil Català per la Pau, un conjunt d’intervencions no violentes, professionalitzades i estables en conflictes internacionals. S’organitzen en base a una estratègia coordinada per la societat civil amb el suport dels governs. Per al secretari general d’Interior la gent ha d’entendre que per prevenir els conflictes s’ha de comptar amb forces de pau, la solució gairebé més eficient. Joan Boada assegura que els camins de la pau s’han de desbrossar amb més recursos econòmics i no militars. La política de cooperació del Vendrell va estretament lligada a les iniciatives que s’impulsen des de les associacions locals amb seu al mateix municipi. La capital del Baix Penedès està agermanada, per cert, amb cinc municipis. La cimera de l'ONU sobre racisme d’aquesta setmana a Ginebra ha estat polèmica per la crítica intervenció del president de l'Iran contra Israel. En protesta per les seves paraules, la delegació europea ha abandonat la sala pel to antisemita de la trobada.

 • 283

  - 17/04/09

  REVISTA "ONGC"

  Entrarem a la redacció d’ONGC, una publicació trimestral que s’ha convertit des que va néixer, el 1998, en un espai de trobada, d’exposició i de reflexió de les accions i els projectes que generen les organitzacions catalanes dins i fora de les nostres fronteres. Francesc de Dalmases n’és el director. Ens explicarà què els va conduir a impulsar la revista, de com ha evolucionat a còpia dels onze anys. Amb el 37è número a punt de sortir, destaca la satisfacció personal i professional de la tasca que hi desenvolupa. L’Hospitalet de Llobregat va ser la primera ciutat de Catalunya que va dissenyar un Pla Director de Cooperació Municipal. Ara desenvolupa el Pla Estratègic de Cooperació Internacional 2008-2011, amb un nou model de relacions per als pobles desafavorits.

 • 282

  - 10/04/09

  TALLER SOLIDARI AMB SOBRINO DEL DIABLO

  Estudiants del Col·legi Scala Dei de Barcelona assisteixen a un taller solidari en què coneixen, de manera amena, els 8 Objectius del Mil·leni per acabar amb la pobresa, participen a un esqueix teatral, parafrasegen una cançó que els fa pensar i juguen on line. Qui el condueix per encàrrec de Mans Unides és el cantautor barceloní i exprofessor de llengua, el Sobrino del Diablo. Fa una pila d’anys que, amb els seus temes, denuncia la injustícia i la desigualtat social. Convida els joves a pensar i els fa interactuar. Aquesta setmana estrenem l’apartat “municipis solidaris”, on ens fixarem amb les polítiques de solidaritat i cooperació de pobles i ciutats del país, des d’ara i fins a final de temporada. Vilafranca del Penedès és el nostre punt de partida. L’ONG Cooperacció ha presentat la seva proposta d'estades solidàries, amb la voluntat d'oferir aquesta possibilitat a persones que vulguin conèixer la feina que duen a terme en tercers països i després acostar-la a casa nostra.

 • 281

  - 03/04/09

  SENSIBILITZAR ELS JOVES AMB EL CÒMIC "QUÈ ESTÀ PASSANT?"

  Mans Unides ha presentat el còmic “Què està passant?”, una publicació d’humor per sensibilitzar els joves i despertar el seu compromís per lluitar per un món més just. Se’n distribueixen seixanta mil exemplars per explicitar així les causes de la pobresa. L’autor n’és el periodista Alfons López. Afirma que no és fàcil resumir en un còmic les causes de la pobresa, però l’esforç li ha valgut la pena perquè “els adolescents, el futur de la societat, sàpiguen ja des d’ara com funciona realment el nostre món”. Són força els nouvinguts que s’acullen al programa del retorn voluntari que impulsa el govern espanyol. Coneixerem el cas d’un veí de L’Hospitalet, d’origen bolivià. La crisi l’ha deixat en una situació complicada i a hores d’ara rumia retornar al seu país. Cooperacció col·labora des de fa anys en la tasca de sensibilització de les dones al Marroc, sobre els seus drets i la seva implicació en la vida associativa, cultural i política. L’ONG ha donat a conèixer el projecte específic per buscar la implicació de noves persones.

 • 280

  - 27/03/09

  CAMPEROLES, LLAVORS DE CANVI I LA VEU D'UNA DONA RURAL MILITANT AL PARAGUAI

  Entrepobles, en coordinació amb el grup de dones de Via Campesina, promou el projecte anomenat “Camperoles, llavors de canvi”, amb què es pretén visibilitzar les aportacions de les dones rurals del Nord i del Sud, a l’economia rural i a l’alimentació mundial. Magui Balbuena és la secretària de relacions institucionals de la coordinadora nacional de dones rurals i indígenes de Paraguai, CONAMURI. Ha dedicat la seva vida a l’activisme i militància camperola. Ja va lluitar de jove contra la dictadura al seu país. Amnistia Internacional ha demanat que no es faci servir el context de crisi econòmica per rebaixar els drets dels immigrants. Amb una acció al carrer han demanat al govern que respecti aquests drets ara que s'està treballant en diverses reformes legislatives. L’any passat a Àsia van ser executades més persones que en cap altra part del món, ja que la Xina va dur a terme més execucions que tots els altres països junts. En canvi, a Europa només un Estat, Bielorússia, continua utilitzant la pena de mort.

 • 279

  - 20/03/09

  ESTENDRE LA PSIQUIATRIA A L'ÀFRICA A TRAVÉS DE LA FUNDACIÓ NEPP

  La Fundació Privada NEPP realitza des de fa sis anys labors humanitàries, assistencials i sanitàries a persones amb deficiències tan físiques com psíquiques. Moçambic, Guinea Equatorial i Guinea Bissau són els països principals on duen a terme els projectes. Jordi Domingo Ribas presideix la Fundació NEPP. L’ha atret des de sempre el continent africà, el gran oblidat del món. Diu que la felicitat s’aconsegueix a través de l’ajuda als altres. Per això fa més de quaranta anys va començar a col·laborar en accions solidàries. Per Suport Tibet els cinquanta anys d’exili del catorzè dalai-lama no han fet més que confirmar que el govern xinès no és democràtic i que manipula la seva pròpia població. D’aquí que organitzacions com aquesta informin la gent del que passa realment a la zona. Els periodistes de l’Alt Penedès han donat suport, amb les seves signatures, al xinès Shi Tao, un periodista i poeta que les autoritats del seu país mantenen empresonat per haver difós informacions que el govern considera perjudicials.

 • 278

  - 13/03/09

  UN RECORREGUT PER LA RUTA DELS EMIGRANTS I UNA JOVE PARTICIPANT A UN CAMP DE SOLIDARITAT

  A “Destinació Elinkine”, es recull un viatge per l'Àfrica Occidental seguint la ruta que milers d'emigrants subsaharians fan cada any. L’exposició reflexiona sobre el fenomen migratori i dóna a conèixer l'experiència dels que van venir de l'Àfrica i viuen avui a Catalunya. La Carlota Montserrat és una de les moltes joves que ha pres part en un dels Camps de Solidaritat de SETEM. L’estiu passat va ser durant un mes al Senegal, en una perifèria propera a la capital. Va estar en un centre de formació de dones, tot coneixent una nova realitat. Unes dues-centes persones s’han concentrat a la plaça de la Catedral de Barcelona per denunciar els crims d'Estat comesos a Colòmbia en els últims anys. És la segona protesta que es fa per aquestes dates simultàniament a ciutats colombianes i de tot el món L'oficina de SOS Racisme rep cada any prop de 700 consultes, i la majoria es queden en això. Però en una tercera part hi ha indicis de delicte, i es porta el cas als jutjats. Segons l’entitat, la situació econòmica actual pot haver influït en els casos de discriminacions

 • 277

  - 06/03/09

  UNA MIRADA DES DE TERRA SANTA, AMB LA FOTOPERIODISTA QUE L'HA CAPTADA

  Amb l’exposició fotogràfica “mirada des de les entranyes de Terra Santa”, dues fotoperiodistes pretenen transmetre la realitat que s’hi viu a través de diferents àmbits: la religió, el conflicte, les fronteres i el dia a dia en el que es veuen sotmesos tots els seus habitants. A la veu solidària escoltarem precisament una de les dues autores de la mostra. Vanessa Escuer ens narrarà què la va motivar a fer un viatge de vint dies al Pròxim Orient i a altres racons del món, acompanyada en tot moment de la seva càmera fotogràfica. El govern espanyol farà una excepció aquest any perquè les ONG petites puguin accedir al finançament del 0,7% de l'IRPF per a projectes socials. El Tercer Sector Social de Catalunya considera que és un pedaç i no soluciona el problema de fons del finançament Pròrroga d’un any, només Catalunya és el territori, del conjunt de l’Estat espanyol, líder en vendes de productes de Comerç Just amb un creixement d’un 22% de mitjana anual durant el període 2000-2007. A finals de 2007 el valor final de les vendes va ser de prop de 5 milions d’euros. Líder en venda de Comerç Just

 • 276

  - 27/02/09

  MIGUEL CALIXTO DEL CORRO, ROY LITTLE SUN

  L’exposició “Basada en fets reals”, de Save the Children, dóna veu a tots els nens que tenen les seves vides trencades per causa dels conflictes armats, i pateixen els efectes de guerres fetes pels adults. 43 milions d’infants no van a classe per aquests conflictes. Miguel Calixto del Corro és un jove missioner argentí que treballa des de fa tres anys a Mindanao, al sud de Filipines. És professor en una escola de formació professional, que es va crear amb el suport de Mans Unides. Ens narrarà la seva experiència i vivències. La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, ha demanat a la ministra de Política Social, Mercedes Cabrera, que rectifiqui i que les ONG's de totes les comunitats autònomes puguin accedir a les subvencions amb càrrec a l'IRPF. Malestar a les entitats catalanes. El guia espiritual Roy Little Sun impulsa unes escultures que contenen una flama que no s'apagarà fins que la pau al món no sigui una realitat. Fa un temps va descobrir la Garrotxa i aquí també hi vol posar una de les seves espelmes permanents.

 • 275

  - 20/02/09

  RAMON CARBONELL, ASSOCIACIÓ AMICS DE PUERTO CABEZAS

  Al juny farà deu anys que es va crear l’Associació d’Amics de Puerto Cabezas, ciutat nicaragüenca agermanada amb Vilafranca, que ha donat a conèixer aquí la realitat social i cultural d’allà, mitjançant campanyes de sensibilització, informació i d’intercanvis. El penedesenc Ramon Carbonell fa sis anys que forma part de l’Associació Amics de Puerto Cabezas, una regió que ha conegut en quatre ocasions. Durant aquest temps hi ha notat els canvis polítics, socials i econòmics, sobretot arran de l’huracà Fèlix fa un any i mig. Una vintena d’entitats gambianes de les comarques gironines i l’Alt Maresme han posat en comú les accions de cooperació i sensibilització que es fan al seu país d’origen. També han identificat les principals problemàtiques que dificulten aquesta tasca. A la Casa Elizalde, de Barcelona, s’ha pogut veure aquests dies l’exposició “Mirades Africanes”, de Quim Fàbregas. Fotografies que mostren les emocions de les persones receptores del projecte hidroagrícola de Julangel, a Gàmbia, amb l’anhel de tenir un futur més digne.

 • 274

  - 13/02/09

  ÀNGELS MATARÓ, ASSOCIACIÓ PER A LES NACIONS UNIDES

  Amb motiu dels vint anys de la signatura de la Convenció sobre els drets dels infants, s'ha presentat un llibret-CD que repassa els drets dels nens i nenes a tot el món. El propòsit final és el de fer una crida a favor de la infància. Àngels Mataró participa des del 1968 a l'Associació per a les Nacions Unides, amb seu a Barcelona, i fa vint anys que forma part de la junta. Dóna a conèixer els objectius de l'ONU i treballa per difondre els principis, i tot el que representa, la Declaració Universal . La lluita contra l'ablació és una de les prioritats del departament d'Interior. En els últims anys s'ha fet un intens treball per eradicar aquesta pràctica entre la comunitat subsahariana de Catalunya. Una feina que ara s'ha estès als països africans. L'ONG Motos per la Pau formada per policies duen a terme cada any un projecte humanitari. En aquesta ocasió tenen previst fer arribar material sanitari al Camerún. L'Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes ja fa dos anys que els dóna injeccions, gases i medicaments.

 • 273

  - 06/02/09

  CAP. 273

 • 272

  SETEM camps de solidaritat, LEONARDO URRUTIA,MEMÒRIA DEL CITE, CIMERA SOBRE SEGURETAT ALIMENTÀRIA MADRID

  SETEM - Catalunya ha obert el període d'inscripcions per als Camps de Solidaritat d'aquest estiu, que arriben aquest any a la dinovena edició. Són trenta camps distribuïts en disset països del Sud. El termini finalitzarà el proper 13 de febrer. El periodista Leonardo Urrutia, fundador de l'ACAPS, va recórrer i creuar gran part del Sàhara Occidental, amb el Front Polisario, als anys vuitanta. De l'experiència viscuda n'ha publicat reportatges periodístics i també el llibre "Sàhara: deu anys de guerra". Comissions Obreres ha donat a conèixer la memòria de l'any passat del Cite, el Centre d'Informació per a treballadors estrangers que té el sindicat, on es constata que el nombre d'immigrants que treballa de manera irregular al nostre país ha crescut. La fam afecta mil milions de persones al món. Tot i això, el secretari general de l'ONU ha dit que es pot eradicar. Ban Ki Moon ha clausurat la cimera sobre seguretat alimentària que s'ha fet a Madrid. Zapatero s'ha compromès a lluitar contra la fam.

 • 271

  Jaume Casassas, coordinador de l'Àrea d'Intercanvis Nord-Sud de SETEM-Catalunya.

  Amnistia Internacional ha produït en col·laboració amb Mediapro el documental "Y el cine marcha. Una historia del cine al servicio de los Derechos Humanos", que commemora el seixantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Jaume Casassas és el coordinador de l'Àrea d'Intercanvis Nord-Sud de SETEM-Catalunya. Una entitat on ja fa onze anys que hi va començar a treballar. Ens repassarà la seva trajectòria i ens descriurà quines són les tasques que hi duu a terme a hores d'ara. Un exdetingut a Guantánamo, que hi va estar tres anys i mig, ha denunciat aquests dies en diverses xerrades que va ser torturat i maltractat de manera reiterada. A més, també ha acusat la policia espanyola de col·laborar amb els serveis secrets d'aquest centre. Més de 300 professors i investigadors d'universitats catalanes han demanat al departament d'Innovació que no fomenti les relacions amb Israel fins que no respecti els Drets Humans i compleixi les resolucions de l'ONU que vulnera.

 • 270

  270 - CÈLIA RAMON, AMNISTIA INTERNACIONAL CAT.

  Una expedició de vint-i-cinc penedesencs han passat deu dies als campaments de refugiats sahrauís participant en dos projectes. L'un sobre l'organització d'una llar d'infants i l'altre per netejar els campaments de refugiats amb joves d'Smara. Cèlia Ramon fa dos anys que s'ocupa del departament de Comunicació d'Aministia Internacional a Catalunya. Ens narrarà la seva experiencia, que considera com a gratificant. Els catalans s'han manifestat contra l'atac israelià al territori palestí. Més de dues-centes mil persones segons els organitzadors van recórrer dissabte el centre de Barcelona per demanar que el govern d'Israel aturi d'una vegada per totes les seves ofensives. Demanen pau des d'Israel: els Shministim són estudiants que han estat empresonats per rebutjar d'entrar a l'exèrcit que ocupa els Territoris Palestins. El 18 de desembre va marcar l'inici d'una campanya global per alliberar-los de la presó.

 • 269

  JOAN RIERA, ESPECIALISTA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

  Al Palau Robert de Barcelona es pot contemplar aquests dies l'exposició "Ser nen a Burundi", amb fotografies de Joan Simó. Un recull de totes les històries dels nens i nenes burundesos que van quedar reflectides en reportatges televisius l'octubre del 2006. L'especialista en Participació Ciutadana Joan Riera és la veu solidària d'aquesta setmana. Fa quatre anys que treballa a Intervida com a responsable dels projectes socioculturals. En el darrer any s'ocupa de l'àrea de comunicació i sensibilització a Catalunya. Desena d'activistes s'han encadenat a la seu del departament d'Innovació, Universitats i Empresa per exigir la ruptura de tots els convenis de cooperació que la conselleria de Josep Huguet manté amb l'Institut Israelià de Tecnologia i l'empresa Alvarion. A Terrassa, per aquests festes, s'ha fet el tercer quinto solidari per recollir fons per l'entitat Kambacat que treballa amb la construcció de pous d'aigua a Kènia.

 • 268

  25 ANYS AJUNTAMENTS DEMOCRÀTICS

  El primer programa de l'any inclou un reportatge sobre els 25 anys dels Ajuntaments democràtics, lligats a la cooperació al desenvolupament i als agermanaments.

 • 267

  REGALS DE COMERÇ JUST, COOPERANT AL MARROC, PACTE NACIONAL PER LA IMMIGRACIÓ, VIDEOCLIP 60è ANIVERSARI DRETS HUMANS

  Ens fixarem aquesta setmana amb els regals que podeu fer per aquestes festes a les botigues de comerç just. Productes i articles de tot tipus i per a tots els gustos. Serem a un establiment d'Intermón-Oxfam a Barcelona i a El Racó del Món, a El Prat de Llobregat. A la "generació solidària" coneixerem la Gemma, una jove de 16 anys d'El Prat que col·labora amb projectes solidaris de la ciutat. Ara fa un any amb la família va ser al Marroc, i en destaca el contacte amb la gent de la zona. D'això, en veurem retrats solidaris. La Generalitat ha presentat el text definitiu del Pacte Nacional per a la Immigració. Gairebé el 14% de la població catalana és immigrant. Els nouvinguts que es formin a l'ensenyament reglat català tindran dret, automàticament, al permís de treball. I als "apunts solidaris" veurem un videoclip del seixantè aniversari dels drets humans. És un DVD d'animació que enuncia els trenta articles de la Declaració Universal. Artistes espanyols n'han cedit les seves cançons.

 • 266

  SETMANA DELS DRETS HUMANS

  Una caravana, una lectura pública, un repic de campanes o una taula rodona. Són alguns dels molts actes que s'han fet en la setmana dels drets humans a casa nostra, coincidint amb el seixantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Dues dones defensores dels drets humans són la veu solidària de la setmana. Rosario Vázquez és la responsable de la campanya contra les mines anti-persona Colòmbia. Sultana Khaya, de 27 anys, és testimoni directe d'una víctima de l'opressió i de la brutal repressió de les forces marroquines al Sàhara Occidental. La Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament ha denunciat aquesta setmana davant el Parlament la desequilibrada distribució de les partides pressupostàries. Entén que el govern català incompleix, de nou, els seus compromisos per arribar al 0,7. I aquesta setmana ens connectarem a l'espai youtube d'Enginyeria Sense Fronteres, que dia rere dia acosta als internautes les accions i projectes de cooperació que duen a terme als països d'origen.

 • 265

  DRETS HUMANS I QUOTIDIANITAT -VETERINARIS SENSE FRONTERES-LLIBRES I RETRAT SOLIDARIS

  "L'Alfabet dels Drets Humans". Així es titula la mostra d'aquests dies al metro de Barcelona. La idea és que la Declaració dels Drets Humans és alguna cosa propera a les persones. Cada lletra ens mostra la diversitat de percepcions que en tenim. Ferran García treballa a Veterinaris sense Fronteres, al departament d'Investigació i Xarxes i coordina la campanya "No et mengis el món". Ens parla a bastament d'aquest nou projecte de desenvolupament rural de l'ONG i ens repassa la seva trajectòria. Per fer front a la discriminació femenina a l'Índia, Mans Unides i una organització d'aquest país compten amb grups de quinze o vint dones. D'aquesta manera, reben formació sobre els seus drets i poden intercanviar experiències.I a la part final, us recomanarem quatre novetats editorials, entre les quals una exhaustiva i crua anàlisi a la doble moral dels països poderosos. I us emetrem la resta de retrats solidaris d'un grup de joves catalans que han estat a Cuba en les últimes setmanes.

 • 264

  BERNAT GUIXER, COOPERANT DE TRENKALÒS

  Mig miler de llibres de cooperació i solidaritat s'han pogut triar i remenar durant una setmana a les Cotxeres de Sants de Barcelona. Trenkalòs Grups en moviment ha promogut la mostra bibliogràfica i un seguit d'activitats en paral·lel com ara exposicions i conferències. Precisament la veu solidària de la setmana la protagonitza un dels joves cooperants de Trenkalòs. Bernat Guixer, de 22 anys, ens rebel·la què l'ha empès i motivat a actuar solidàriament i ens parla de la seva experiència de quatre anys en el món de la cooperació. Les setze organitzacions de la Campanya Amb Palestina al Cor, han demanat al Parlament català que adopti mesures de pressió contra Israel fins que aquest país acompleixi la llei internacional i Drets Humans, fent-se ressò de la crida de la societat civil palestina El Tractat Internacional contra les bombes de dispersió és un fet. Es prohibeix l'ús, producció, transferència i emmagatzematge de bombes de dispersió i és el pas més important de la comunitat internacional en matèria de desarmament en més d'una dècada.

 • 263

  KIM MANRESA, FOTOGRAFIA SOBRE LA MALÀRIA

  Un centenar de supervivents dels bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki han estat a Barcelona ara fa uns dies en l'embarcació que estén l'ideari pacifista per arreu del món. Promouen, així, l'abolició de les armes nuclears. El fotoperiodista Kim Manresa ens explicarà amb quines experiències viscudes es queda i quins són els reportatges que destaca més de la seva dilatada trajectòria. Ha enllestit un llibre sobre els premis nobel de literatura i en prepara un altre sobre la malària. Justament una exposició d'aquest fotoperiodista, "Escoles d'altres móns" encapçala els apunts solidaris de la setmana. La mostra aplega cinquanta imatges que ha anat recollint durant anys de treball. Unes fotografies que no deixen indiferent ningú. Prop de mig miler de persones han tornat a sortir al carrer a Barcelona contra les tropes a l'Afganistan i contra l'OTAN. Els manifestants han denunciat que el govern espanyol s'ha deixat en l'operació militar més de 1.100 milions d'euros.

 • 262

  FRANCISCO VALENCIA, RESPONSABLE "COLATINO"

  A través de la mirada crítica del fotoperiodista Kim Manresa, es mostra a la Universitat Pompeu Fabra la vida quotidiana d'un diari que no es rendeix. És el "CoLatino", de El Salvador. Deslligat dels poders fàctics, i com a cooperativa, és tot un referent social per a la població. A la veu solidària precisament conversarem amb el responsable d'aquest mitjà. Francisco Valencia ens desvelarà com s'ho fan, de manera artesanal, perquè cada vespre vegi la llum. També parlarem dels ítems informatius i dels actors que els interessa tractar. Global Humanitària porta cinc anys amb el projecte 'Protect' de lluita contra la pederàstia a Cambotja. Ha ofert assistència legal i psicològica a més de 140 menors víctimes d'abusos sexuals. D'això tracta l'exposició fotogràfica que hem visitat aquest mes a Barcelona. Activistes d'Amnistia Internacional han recordat les responsabilitats de drets humans que comporta la internacionalització de les empreses. Aprofitant la cimera "Globalitzant les companyies xineses", d'aquesta setmana, han fet sentir la seva veu amb pancartes diverses.

 • 261

  DELMAR LÓPEZ, "MÁS CAFÉ" COMERÇ JUST CHIAPAS

  Dins la campanya de sensibilització "salut per al desenvolupament", de Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya, aquest mes es projecten a diferents espais de la geografia catalana documentals i films a propòsit de la manca d'accés als medicaments. Barcelona destina una part important del seu pressupost de cooperació a finançar projectes humanitaris impulsats per ONG. Aquest és el cas de les obres de sanejament que Enginyers Sense Fronteres duu a terme en un barri de la capital de Moçambic, Maputo. La campanya "Benvinguda Palestina" commemora els seixanta anys d'ocupació d'Israel. Entre altres activitats al llarg d'aquest novembre, hi ha exposicions. En veurem dues, a Barcelona, que visualitzen de forma didàctica les causes i orígens del conflicte entre israelians i palestins. I la veu solidària d'aquesta setmana prové de les organitzacions de comerç just de Chiapas, a Mèxic. Delmar López, de "Más Café", insisteix que aquests productes són diferenciats a la resta, amb un valor afegit, i que ara, en temps de crisi, es justifica encara més la raó de ser.

 • 260

  II CONCURS D'ANIMACIONS PER LA PAU, CAMPANYA ARMES SOTA CONTROL

  La Fundació per la Pau lliura els premis de la segona edició del Concurs d'Animacions per la Pau. Entrevistarem a dures periodistes de la ciutat de Puerto Cabezas(Nicaragua) que han estat 15 dies coneixent la realitat comunicativa del Penedès. La Campanya Armes Sota Control celebra el tractat de comerç d'armes. El Palau Robert de Barcelona acull una exposició sobre la immigració i també l'Hospitalet exposa una mostra sobre l'educació al Marroc.

 • 259

  PENDA MBOW, ACTIVISTA DRETS DONES

  L'exministra de Cultura del Senegal Penda Mbow, una reconeguda activista dels drets de les dones al seu país ens parla de feminisme islàmic. I advoca per una veritable implicació de les dones en el ple desenvolupament del tercer món. S'ha presentat la segona edició del concurs "curts amb fons" que gira al voltant de la solidaritat, la cooperació, la realitat dels joves i els valors espirituals. Fins a finals de març de l'any que ve hi ha temps de participar en una de les quatre categories. La novena Festa de la Solidaritat de Vilafranca del Penedès es tanca amb la Jornada de Convivència. S'hi ha llegit un manifest que propugna la necessitat de continuar lluitant per defensar els drets humans a tot el món. I justament les violacions de drets humans causen i agreugen encara més la pobresa al món. En un document d'Amnistia Internacional es constata com la pobresa és una barrera insalvable en l'accés a la justícia.

 • 258

  ROMY GARCÍA, ESTUDI VIOLÈNCIA MASCLISTA AL MÓN

  S'ha celebrat en el marc de la Manresa Solidària, el desè Fòrum sobre economia solidària que un any més ha facilitat un espai de reflexió i intercanvi d'experiències per poder construir un altre tipus de globalització: la que universalitza els drets humans i la justícia. La peruana Romy García es una de les investigadores que ha participat en l'estudi sobre la violència masclista al món, una xacra social que s'accentua encara més en els països amb conflictes armats. L'obra l'edita Entrepobles. Entre 18.000 i 27.000 persones esperen en corredors de la mort a tot el món. Amnistia Internacional confia en una moratòria universal de les execucions. Els principals botxins continuen sent la Xina, el Pakistan o els Estats Units. Aquesta setmana us oferim una galeria de fotografies dels aiguats que ha patit el campament de refugiats sahrauís d'Smara, que han derruït més de 1.700 habitatges. Sortosament, no hi ha víctimes.

 • 257

  BONIFACI KIMONDOLO, SACERDOT KENYA

  Boniface Kimondolo es va formar a Terrassa durant sis anys, i cada any hi torna per visitar els membres de l'entitat que porten un projecte solidari al seu país d'origen, Kenya, on treballa per fer possible l'educació als joves. Aquest sacerdot és la nostra veu solidària. Coneixerem "El Racó del món", al Prat de Llobregat, un centre d'informació sobre Cooperació i Comerç Just i que actua a l'hora de botiga amb articles i productes ben diversos. Aviat celebraran el tercer aniversari. L'Associació Sòcio-Cultural djs contra la fam ha organitzat el quart festival benèfic de música electrònica i arts visuals. El que s'ha recaptat es destinarà ara a entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat social.

 • 256

  CRISTINA MAS, FUND. CRISTAL A NICARAGUA

  -La mestre gironina Cristina Mas porta anys a Nicaragua, on ha impulsat una escola a través de la Fundación Cristal. En ella es troben 80 infants escolaritzats. -El grup “Vivim del cuento” ha creat una biblioteca a Nicaragua. Noe, una de les seves integrants, ens explica l’experiència. -La 2ª festa de la cooperació catalana. -Vilanova i comarca organitzen actes en el marc de la 3ª setmana per la pau: Aquest any es dedica a l’Àfrica.

 • 255

  SALVADOR RODÉS, FOTÒGRAF SOLIDARI A BELIZE

  Durant vuit dies joves d'Eslovàquia, França, Irlanda i Catalunya han conviscut al barri del Raval per conèixer la seva realitat intercultural. N'han elaborat un reportatge fotogràfic i hem parlat amb una de les joves participants. A la iniciativa solidària ens aproparem al documental "No és un joc", que va néixer fruit de l'exposició fotogràfica que portava el mateix nom, impulsada per la secretaria de formació i cultura de Comissions Obreres de Catalunya. L'editor fotogràfic Salvador Rodés, de Barcelona, ens narrarà la seva pròpia experiència a Belize, on ha captat la realitat social de la zona. Serà la veu solidària d'aquesta setmana. I com que ja està actiu el portal de la campanya del 60è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans des del Solidària us recomanem precisament el seu portal www.dretshumans.cat/60aniversari

 • 254

  COOPERACIÓ A LES FESTES DE LA MERCÈ

  Durant les Festes de la Mercè de Barcelona hi ha hagut espai per a parlar dels projectes de cooperació i ajuda al desenvolupament de l´ajuntament de Barcelona. També a les mateixes festes barcelonines hi ha estat present la Confederació Catalana d´ONGs, en un estand que ha reunit a totes les entitats federades que han volgut mostrar al públic els seus projectes. Dins la seva campanya “Do it Yourself”, INTERVIDA ha presentat recentment un documental sobre l´explotació laboral infantil a Bangladesh. I aprofitant el 30 aniversari de la legalització a Espanya d´Amnistia Internacional la ciutat de Barcelona ha aprofitat aquestes Festes de la Mercè per homenatjar l´entitat.

 • 253

  DIA DEL COOPERANT

  El passat 8 de setembre va ser el Dia del Cooperant i també el dia internacional de la Alfabetització. Des del consistori de Gavà s'ha fet una crida a totes les institucions democràtiques perquè ajudin les ong's i els cooperants a aconseguir els objectius marcats a la Declaració del Mil·leni. Parlarem també sobre tots els problemes que comporta l'analfabetisme. Diferents ong's proposen materials per aportar continguts relacionats amb la solidaritat i Cooperació a les escoles. Avui parlarem del documental "Tots som Ulises", realitzat per Càritas Parroquial de Tàrrega. Al reportatge acompanyarem la colla castellera dels xicots de Vilafranca en el seu viatge al Marroc.

 • 252

  VALDENIA APARECIDA, DEFENSA DRETS DONES

  Al programa d'avui veurem un reportatge sobre la 3ª edició del festival internacional de curtmetratges Actúa, que organitza Intermón Oxfam. Aquest any el tema central és el consum responsable. El següent reportatge ens parlarà de l'estat dels Drets Humans al Brasil, sobretot pel què fa a les dones. A l'entrevista tindrem l'oportunitat de parlar amb l'advocada Valdenia Aparecida, que se veu assetjada al seu propi país per la seva defensa dels drets de les dones.

 • 251

  Cap.

 • 250

  ASSOCIACIÓ IWITHORG I AMICS PUERTO CABEZAS

  Al programa d'avui parlarem de l'associació "iwithorg". També coneixerem l'associació dels "Amics Puerto Cabezas", de Vilafranca del Penedès.

 • 249

  FRANCESC GINER, EXPERIÈNCIA EN CAMPS DE SOLIDARITAT

  Al capítol d'avui parlarem sobre la situació dels drets humans a Colòmbia. També parlarem sobre els camps de solidaritat que cada any organitza Setem Catalunya. En Francesc Giner ens parlarà de la seva experiència personal en aquests camps.

 • 248

  HENRY GUÀRDIA, CENTRE ESTUDIS PEL DESENVOLUPAMENT SOCIAL

  (Primera emissió 13/08/08) Al programa d'avui recordarem el projecte "El meu país d'allà" de l'ONG Aigua per al Sahel. També parlarem de les desigualtats existents entre els països poseidors de materies primeres com el petroli i els països que les exploten. I Després amb en Henry Guàrdia, que forma part d'un centre d'estudis pel desenvoupament social.

 • 247

  SECTOR AUDIOVISUAL DE L'OBREAL

  Al primer reportatge d´avui parlarem sobre els jocs on-line. Jocs que diverses ONG posen a l´abast del públic juvenil amb l´objectiu de sensibilitzar sobre problemàtiques actuals. Al segon reportatge del programa parlarem de l´Obreal, un Observatori dedicat a estudiar les relacions entre la Unió Europea i l´Amèrica Llatina. Tot seguit, a l´entrevista, parlem amb el sector de material audiovisual, que es dedica a fer reportatges, documentals i altres iniciatives per reforçar a la pràctica les àrees de treball en les que Obreal Treballa.

 • 246

  JOAN MANUEL CABEZAS, CREADOR ONG ORÍGENS

  Al primer dels reportatges parlarem sobre l´associació Pallassos sense Fronteres, que aquest 2008 celebra el seu quinzè aniversari. I en el següent reportatge coneixerem ORÍGENS, una associació cultural que promou la recerca dels valors comuns de totes les identitats i tradicions. Tot seguit, a l’entrevista, parlem amb Joan Manuel Cabezas, un antropòleg català que juntament amb companys de professió han creat aquesta associació.

 • 245

  FRANCESC VENTURA, RESP. ONG NOVES TECNOLOGIES PER L'AFRICA

  45. Distribuït el 25/07/08 En el primer dels reportatges coneixerem el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Una organització dedicada a gestionar els recursos econòmics què els ajuntaments i altres institucions volen dedicar a la cooperació al desenvolupament. El segon reportatge versarà sobre la ONG ‘Noves Tecnologies per l’Àfrica’, que es dedica a reciclar ordinadors ens desús per donar a conèixer aquests mitjans tecnològics a les poblacions més desafavorides.A l’entrevista, parlarem amb Francesc Ventura, el màxim responsable d’aquesta ONG.

 • 244

  JORDI NOÉ, DIR. ONG ALTERNATIVA

  En el primer reportatge coneixerem l´obra fotogràfica de la Fina Sensada i la feina de l´Associació Humanitària de Solidaritat, que la fotògrafa ha retratat en les missions de l´associació a la República del Txad. El segon reportatge d’avui ens portarà a conèixer ALTERNATIVA, una ONG que coopera amb poblacions indígenes desde 1986. Jordi Noé, director de l’ong ALTERNATIVA, ens explicarà en el temps de l’entrevista, els seus projectes amb l’ONG catalana.

 • 243

  SISCU BAGES, PERIODISTA

  En el recopilatori d'aquesta setmana us oferim el reportage sobre ·El procés d'elaboració dels productes de comerç just" i el reportatge ·El programa Tots x Tots de Com Ràdio", a més d'una entrevista amb el periodista Siscu Bages.

 • 242

  Cap.

 • 241

  EXPOSICIONS: IMPORTÀNCIA DE L'AIGUA, CONVIVÈNCIA I DIÀLEG

  Al programa d'avui visitarem dues exposicions: la primera tracta de la importància de l'aigua, i de fer un bon ús per a què tots en podem gaudir. La segona tracta sobre la convivència i el diàleg entre persones de diferents religions.

 • 240

  ANDRI STAHEL, CÀTEDRA UNESCO SOSTENIBILITAT UPC

  S´han celebrat les jornades “Per una gestió dels fluxos migratoris responsable i coordinada amb el desenvolupament dels països d’origen”. Les jornades han servit també per presentar el Llibre Verd del Codesenvolupament. La Universitat Progressista d´Estiu de Catalunya ha organitzat la xerrada “Caritat o polítiques públiques?” sobre les polítiques de desenvolupament dels Estats del Nord. El missioner jesuïta Manuel Díaz Garriz està fent diverses xerrades per Catalunya amb el títol de “L’Índia immensa, progrés i pobresa”, en què parla sobre l’obra solidària dels missioners catalans i navarresos al Gujerat. En el reportatge d´avui parlarem de la 3ª edició del Festival Actua, d´Intermón Oxfam. Un festival de curtmetratges que vol servir d´eina de canvi i mobilització social A l´entrevista parlarem amb Andri Stahel, doctor en ciències socials i professor col·laborador a la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC. Amb ell parlarem sobre la possibilitat d´un decreixement en el nostre sistema econòmic actual.

 • 239

  ALDÈNIA PARECIDA, DEFENSORA DRETS DE LA DONA

  En el capítol d'avui coneixerem l'espot que s'ha realitzat amb motiu de la setmana mundial contra la violència armada.
  S'han celebrat al Garraf unes jornades sobre educació per al desenvolupament i cooperació adreçades a les entitats i l'administració de la Comarca.
  Diferents entitats han convocat una roda de premsa per donar a coneixer el veredicte del tribunal permanent dels pobles sobre les violacions que cometen diverses empreses transnacionals. Al reportatge d'avui coneixerem la situació actual al Brasil. L'entrevista serà amb l'advocada Aldènia Parecida, assetjada pel seu treball en defensa dels drets de la dona.

 • 238

  Cap.

 • 237

  AMPARO ROSA SALAS, CAMPANYA COLOMBIANA ACCIÓN CONTRA MINAS

  Amnistia Internacional ha presentat el seu informe anual sobre l´estat dels drets humans al món. Aquest any el document coincideix amb el 60 aniversari de la declaració de drets humans. El cicle “Fàrmacs en un món global” acaba amb un seminari sobre “L´accés als medicaments com a dret humà”. El programa “Tots x Tots” de Com Ràdio tanca el "Cicle del Llibre Solidari" que aquest any ha arribat a la seva quarta edició. En el reportatge d´avui parlem sobre la situació dels drets humans a Colòmbia. Un país que viu immers en un conflicte armat des dels anys 60. I a l´entrevista parlem amb la Amparo Rosa Salas, activista de la Campanya Colombiana de Acción contra Minas

 • 236

  ROMINA QUERALT, RESP. VOLUNTARIAT SERVEI CIVIL INT.

  La Festa del Comerç Just continua celebrant-se a diferents ciutats de Catalunya durant aquest mes de maig. Amb motiu del 60è aniversari de la neteja ètnica de la resistència palestina, es va celebrar a Barcelona la Festa “Amb Palestina al cor”. Membres de la Campanya BBVA Sense Armes fan una acció de protesta contra les inversions en armament del Banc Santander. Al reportatge d´avui coneixerem la ONG Servei Civil Internacional. Una xarxa que treballa per la formació en la pau. I al temps de l´entrevista parlarem amb la Romina Queralt, responsable de l´àrea de voluntariat del Servei Civil Internacional. Ens parlarà sobre aquesta entitat i sobre l´experiència dels camps de treball.

 • 235

  ESTHER VIVAS, CAMPANYA ABOLICIÓ DEUTE EXTERN

  S´ha celebrat una conferència sobre sindicalisme i drets humans en el marc dels actes de la comissió de l´1 de maig. L´Escola de cultura de Pau ha publicat el seu anàlisi quinzenal sobre conflictes al món. Un gran nombre d´ONG estan duent a terme tasques d´ajuda a Myanmar després de la catàstrofe provocada pel cicló Nargis. En el reportatge d´avui parlem sobre el deute extern i les conseqüències que té per als països del sud el seu pagament. I a l´entrevista parlem amb l´Esther Vivas. Activista del moviment altermundista ens parla sobre les campanyes per l´abolició del deute extern.

 • 234

  RAMON BARTOMEUS, DIR. IWITH.ORG

  La Ruta Pacífica de Dones de Colòmbia continua el seu cicle de xerrades arreu de Catalunya. Parlen dels 50 anys de conflicte armat i de la manera diferent en que aquest fet afecta a homes i dones. Esther Vivas ha publicat el llibre “En pie contra la deuda externa”. Un treball que analitza la historia del moviment contra el deute extern a nivell internacional i de l´estat espanyol. El Centre d´Estudis per la Pau i la ONG Justícia i Pau han celebrat aquesta setmana una xerrada sobre els reptes actuals del moviment per la pau. En el reportatge d´avui parlarem sobre el Primer Forum Alternative Channel que ha tingut lloc aquesta setmana a Barcelona. Aquest forum, organitzat per Alternative Channel i Iwith.org [aiwizorg], ha apropat les noves tecnologies de la informació i la comunicació a les ONG. I al temps de l´entrevista, Ramón Bartomeus, director d´Iwith.org, ens parlarà sobre el canal d´internet Alternative Channel.

 • 233

  CAP.

 • 232

  JORDI PONTS, DIR. SETEM-CATALUNYA

  Neix “Cubelles cooperació”, una nova revista per apropar als ciutadans del municipi els problemes dels països subdesenvolupats. Carlos Gómez Gil i L´Observatori del Deute en la Globalització han publicat el llibre “La ilegitimidad de los créditos FAD. Treinta años de historia”, sobre els crèdits d´ajuda al desenvolupament de l´estat espanyol. 1050 nens i nenes de les escoles de Sitges han participat en el VI Concurs de dibuix infantil dels Jornades Solidàries, que aquest any portava com a lema “La terra que volem”. La manca d’aigua i el canvi climàtic, han estat les temàtiques més recurrents dels dibuixos participants. Al temps del reportatge ens apropem a SETEM-Catalunya, la ONG que porta treballant des de 1968 per sensibilitzar a la població sobre les desigualtats que existenixen entre el Nord i el Sud. I a l´entrevista parlem amb el Jordi Ponts, director de SETEM-Catalunya, amb el que aprofundirem sobre el treball d´aquesta organització.

 • 231

  TICA FONT, MEMBRE CENTRE DELÀS

  Amnistia Internacional continua la recollida de signatures per exigir al govern xinès que respecti els drets humans. "A seixanta anys de la declaració universal dels drets humans” és el títol de la conferència que Teresa Freixas va donar en el marc de “Els dilluns dels drets humans” que organitza Justícia i Pau El Comité d´Ajuda al Desenvolupament ha publicat les dades de l´Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic de l´any 2007. Al temps del reportatge parlem sobre el moviment pel decreixement. Un estil de vida que busca alternatives al model de creixement econòmic actual. A l´entrevista estarem amb la Tica Font, membre del Centre Delàs d´Estudis per la Pau. I amb ella parlem sobre la violència i la pau.

 • 230

  ARCADI OLIVERES, PRES. JUSTÍCIA I PAU

  L´Escola de Cultura de Pau, acaba de publicar l´"Anuari 2008 de processos de pau" i "Alerta 2008!". El Centre d'Estudis Amazònics ha organitzat les Jornades de debat "Investigació pel desenvolupament i cooperació internacional". El 13 d´abril es celebra el dia de Darfur. Reportage sobre els 40 anys de Justícia i Pau i entrevisa amb Arcadi Oliveres, President de Justícia i Pau.

 • 229

  CARLOS GÓMEZ GIL, SOCIÒLEG

  Dins del marc de la celebració dels seus primers quaranta anys, l´ONG Justícia i Pau ha dut a terme les jornades “Arrels culturals, econòmiques i socials del consumisme” i la presentació del seu llibre “Quaranta anys de Justícia i Pau”. S´ha celebrat a Barcelona la desena Festa de l´Aigua. Una cita anual de sensibilització entorn de l´aigua i el medi, organitzada pel departament de medi ambient i habitatge. La Fundació Iberoamericana per al Desenvolupament ha iniciat la campanya dirigida als joves “Facis el que facis, mou-te cap als Objectius del Mil·lenni!”. En el reportatge coneixerem Iwith.org , una entitat dedicada a ajudar ONGs mitjançant les noves tecnologies. I al temps de l´entrevista parlarem amb en Carlos Gómez Gil. Sociòleg, professor i autor de nombrosos estudis sobre polítiques de cooperació, immigració i ajuda oficial al desenvolupament, ens parlarà del paper de les ONG avui en dia en el context de la globalització.

 • 228

  EDUARD IBÁÑEZ, DIR. JUSTÍCIA I PAU

  La Fira de Sensibilització per la Transformació Social té en aquesta edició el decreixement com a tema central. Enginyeria sense fronteres presenta, amb motiu del dia mundial de l´aigua, un manifest reclamant compromisos polítics per acabar amb la manca d’accés a l’aigua potable i al sanejament. Membres de la campanya “BBVA sense armes” participen a la Junta d´Accionistes del BBVA del passat 14 de març, denunciant la participació de l´entitat en indústries militars. Al temps del reportatge coneixerem el projecte “El meu país d´allà”, amb el que l´ONG Aigua per al Sahel ha guanyat el Premi Cercle Solidari dels Supermercats Condis. I a l´entrevista parlarem amb l´Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau, que ens parlarà sobre la seva tasca a la ONG i sobre la influència pública d´aquestes organitzacions.

 • 227

  Cap. 227

 • 226

  Cap. 226

 • 225

  Cap. 225

 • 224

  Cap. 224

 • 223

  Cap. 223

 • 222

  Cap. 222

 • 221

  Cap. 221

 • 220

  Cap. 220

 • 219

  Cap. 219

 • 218

  Cap. 218

 • 217

  Cap. 217

 • 216

  Cap. 216

 • 215

  Cap. 215

 • 214

  Cap. 214

 • 213

  Cap. 213

 • 212

  Cap. 212

 • 211

  Cap. 211

 • 210

  Cap. 210

 • 209

  Cap. 209

 • 208

  Cap. 208

 • 207

  Cap. 207

 • 206

  Cap. 206

 • 205

  Cap. 205

 • 204

  Cap. 204

 • 203

  Cap. 203

 • 202

  Cap. 202

 • 201

  Cap. 201
Ens productor

Penedès TV

Pl. Penedès, 4 4rt
08720, Vilafranca del Penedès
Barcelona

http://www.rtvvilafranca.cat

rtv@rtvvilafranca.cat