El programa

Som tecnològics

Programa setmanal que ens apropa a les noves tecnologies, des de les seves utilitats fins a les últimes tendències. D’una forma didàctica, coneixerem l’ús, el profit i el funcionament de tot allò que fa referència a la tecnologia que utilitzem en el nostre dia a dia: novetats digitals, gadgets, les TIC a l'empresa, invents del passat i tota l'actualitat tecnològica del nostre entorn.


http://canal-taronja-central.xiptv.cat/som-tecnologics
On s'emet?
Capítols

 • 13

  - 01/07/15

  Estructures d'Estat

  En els últims temps es parla i molt d'Estructures d'Estat. Però si parlem de les TIC, quines són les necessitats tecnològiques d'un Estat? Què és el més primordial i necessari? I en cas d'esdevenir un nou Estat, què hauríem de tenir en compte pel que fa a les nostres telecomunicacions? En parlem amb diferents experts. Vilaweb, el diari digital degà a Europa celebra 20 anys. El seu director, Vicent Partal, ens explica com han revolucionat al periodisme, les novetats tecnològiques i totes les seves possibilitats, al llarg d'aquestes dues dècades. I el pàdel és un esport en auge. A la comarca d'Osona coneixerem com es gestionen unes pistes de pàdel des d'una aplicació mòbil. Si internet ha revolucionat la nostra vida, també ho ha fet en aquells aspectes més personals. Cada vegada són més les persones que utilitzen la xarxa per trobar parella i cada vegada són més les opcions que ens ofereixen diferents empreses dedicades a aquest sector. Ens en detalla tot el ventall possible, el nostre expert.

 • 12

  - 24/06/15

  Smart Cities

  L`Smart City (ciutat intel·ligent) és un nou concepte de ciutat que, a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, treballa per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. Coneixem l'experiència de Barcelona i també de la ciutat israeliana de Tel Aviv, premi mundial a millor ciutat intel·ligent del 2014 L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l'associació Viu Comerç i l'empresa Spotlio han creat l'aplicació Vilanova +, amb l'objectiu de fomentar la promoció i la realització d'activitats de la ciutat mitjançant l'ús d'aquesta plataforma mòbil L’empresa Tracetech és l’única al país que fabrica xips d’identificació digital per diferents tipus de productes. Aquesta tecnologia millora l’eficiència i reduir a 0 el marge d’error en l’entrega dels productes als clients. La internet de les coses proposa, com a visió tecnològica de futur, la possibilitat de poder connectar, a través d’internet, objectes habituals de la nostra vida quotidiana. Tindrem en un futur tots els objectes connectats entre si? El nostre expert dóna resposta a tota aquestes preguntes.

 • 11

  - 17/06/15

  Tecnologia per trencar barreres.

  La tecnologia també ajuda a trencar barreres. Sabrem quines són les aplicacions més destacades que hi ha avui dia i que ajuden a fer d'aquesta una societat més igualitària. El Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de Lleida ha analitzat en els últims 15 anys al voltant de 300 obres d'art d'artistes com Goya, el Greco, Zurbarán o Dalí. Descobrirem quina tecnologia utilitzen. D'altra banda l'empresa de distribució SERHS ha desenvolupat un nou model de gestió que millora l'eficiència i redueix el marge d'error, en les dietes dels pacients ingressats a l'hospital. Veurem com ho apliquen a l'Hospital Sant Jaume de Calella. I finalment, la nanotecnologia és un camp amb un gran potencial de desenvolupament que ha sorgit de la interacció de diferents disciplines científiques. Ens ho explica el nostre expert.

 • 10

  - 10/06/15

  Fundació TicSalut. Joves i robòtica. La UOC. La teletransportació és possible?

  En el programa d'aquesta setmana coneixerem la Fundació TicSalut, l'organisme que treballa per impulsar el desenvolupament i la utilització de les TIC i el treball en xarxa en aquest àmbit a Catalunya. L'escola Pau Claris de la Seu d'Urgell aposta per introduir els alumnes en el món de la robòtica. El centre urgellenc va rebre el mes de febrer passat el segon premi del concurs Mobile Learning Awards, en la modalitat de micro narracions audiovisuals, en el marc del Mobile World Congress de Barcelona. Avui veurem com s'ha viscut aquesta experiència. Ens endinsarem a la UOC, la universitat oberta de Catalunya. El seu neixement va suposar un model innovador, basat en un nou model educatiu relacionat amb les TIC i que permet més facilitat a l’hora d’estudiar. Sempre hem vist la teletransportació en pel·lícules de ciència-ficció, StarTrek o la Guerra de les Galàxies. Doncs no sembla ser tanta ficció i potser estem més a prop d’aconseguir-ho del que ens pensem. El nostre expert ens respon a tots els mites sobre aquest tema.

 • 9

  - 03/06/15

  Projecte Galileo

  Europa està desenvolupant el seu propi projecte GPS, i ho fa sota el nom de Galileo. Quina és la importància de tenir el nostre propi localitzador? En quin punt es troba el projecte? I per a què serveix apart de guiar-nos quan anem amb el cotxe? Descobrim una de les aplicacions de les Google Glass: dins un quiròfan. L'Hospital Clínic comença a utilitzar-les per rebre informació en el moment de l'operació alhora que envia informació a especialistes fora d'ell. Olot acaba de construir una illa energètica que la fa única a Espanya. Aprofitant les obres de construcció del nou edifici de la Plaça Mercat, l'empresa Wattia Innova juntament amb Gas Natural van proposar instal·lar un sistema de calefacció i refrigeració a partir d'energies renovables i netes. Què és la intel·ligència artificial? Seran les màquines més intel.ligents que nosaltres en un futur pròxim? El nostre expert ens ho explica. Tot això en el programa d'aquesta setmana.

 • 8

  - 27/05/15

  Wearables

  Avui dia se sent a parlar molt dels “wearables”, us explicarem que són i ens endinsarem en un d’ells: Les ulleres intel·ligents. També us parlarem de la realitat virtual i la realitat augmentada i quin és el seu present i el seu futur. Coneixerem ‘Girona in’, una aplicació per a dispositius mòbils, que permet consultar informació i accedir a diversos continguts sobre la ciutat d'una manera fàcil, ràpida i des de qualsevol lloc on estigueu Visitarem el servei meteorològic de Catalunya, per saber quina tecnologia utilitzen per fer que cada dia les previsions del temps siguin més acurades. I a la part final el nostre expert ens explica què són els “Business Angels”, és a dir, els àngels inversors. Una bona recepta per a tots aquells que vulguin emprendre un negoci.

 • 7

  - 20/05/15

  Sincrotó Alba

  Visitem el Sincrotró Alba, una de les instal·lacions punteres al món en investigació i descobrirem un projecte que ara per ara s'està desenvolupant en aquestes instal·lacions de Cerdanyola del Vallès. A Sant Cugat han instal·lat uns carregadors de mòbils al carrer, un element tecnolòlogc a una de les ciutats més Smart City de Catalunya. I anem fins el Masnou, on els comerciants s'uneixen per aplicar descomptes a través d'una app. Tot això de la mà de l'empresa Moneder.cat. Què és la democràcia electrònica? Quines gestions podem fer a través d'internet? Podrem algun dia votar des del nostre telèfon mòbil? El nostre expert ens dóna resposta a tot això.

 • 6

  - 13/05/15

  Projecte ITER: un Sol a la Terra

  ITER es perfila com a l'alternativa al petroli o a les nuclears convencionals. Veurem al programa com funciona aquest projecte ITER, anomenat Sol a la terra per reproduir el fenòmen al nostre planeta, en quin punt es troba i si serà la nova energia neta del futur. Xnergic és un projecte que pretén despertar vocacions tecnològiques entre els joves. La iniciativa és de tecnocampus, a Mataró. I a Barcelona anem fins les oficines de Infojobs per veure com el mètode de cerca de feina és ja, essencialment, en xarxa. I el nostre expert ens delimita la línia entre la realitat i la ciència ficció dels cíborgs.

 • 5

  - 06/05/15

  Robots

  En el programa d'aquesta setmana coneixerem lal transició que viu la robòtica, que acabarà d'aquí a un temps essent un element central a les nostres vides. Vilafranca del Penedès s'apunta a les smart city, i ho fa amb la utilització de sensors als semàfors que regulen el trànsit en cruïlles especialment conflictives. Anirem fins al Camp Nou, però no per parlar de futbol, sinó d'un club que és lider al món a les xarxes socials i que innova any rera any per continuar liderant l'adaptació a les noves tecnologies, i ser el primer també fora del terreny de joc. L'ús que en fem d'Internet augmenta cada dia, i les possibilitats que la Xarxa ens ofereix sembla no tenir límits, però quin ha de ser el nostre comportament? El nostre expert ens en dóna tots els detalls.

 • 4

  - 29/04/15

  La supercomputació

  En el programa d'aquesta setmana ens apropem al món de la supercomputació, per saber el seu present i futur al nostre país. La ciutat de Reus ja té un element més d'Smart City, s'ha instal·lat a la ciutat uns sensors per controlar l'aparcament en zones indegudes com la de càrrega i descàrrega. Visitarem VIcens VIves per saber com s'ha adaptat aquesta editorial de més de 150 anys d'història dins del món tecnològic i, concretament, el dels llibres de text. I a la part final del programa el nostre expert ens recorda el bon ús que cal fer de les xarxes socials.

 • 3

  - 22/04/15

  Com es conjuguen l'educació i la tecnologia?

  Parlem amb una escola jesuïta de Lleida per veure els avantatges d'incorporar la tecnologia a l'ensenyament. Anem fins a Igualada per descobrir el centre 4Dhealth i l'Eric Bertran ens endinsa a la Vall d'Hebron per mostrar-nos el projecte d'unes infermeres que han utilitzat la tecnologia per millorar el seu dia a dia. A més, el nostre expert ens resol dubtes sobre què és la Mobile World Capital.

 • 2

  - 15/04/15

  El cotxe elèctric

  Aquesta setmana descobrirem en quin punt es troba el desenvolupament del cotxe elèctric i com serà la seva evolució cap a la connectivitat i la intel·ligència. També anem fins a Lleida on descobrirem un nou mètode per a l'alimentació de les truges en el seu procés de gestació, un sistema que ha nascut a Catalunya i que s'implanta a diferents països del món. I a Manresa coneixerem un nou sistema que gestiona el reg de la ciutat per fer-lo més eficient. A la part final del programa, el nostre expert ens parlarà sobre els drones, un dels aparells que ha revolucionat molts sectors i que segur que serà un dels nous negocis del futur.

 • 1

  - 08/04/15

  Seguretat a la xarxa

  En el programa d'aquesta setmana ens centrem en la importància de tenir una bona seguretat quan ens endinsem dins el món digital. Parlem amb totes les veus implicades: mossos d'esquadra especialitzats en la protecció a la xarxa, un hàcker i un expert que ens dóna la informació necessària per protegir les nostres dades. A més, visitem la fàbrica Moritz perquè ens expliquin com utilitzen les noves tecnologies en l'elaboració de la cervesa, i des d'una escola de Gurb coneixerem què és el projecte Desendolla't. I a la part final del programa l'expert en tecnologia, Carles Flamerich, resoldrà els nostres dubtes sobre els efectes de les ones electromagnètiques.
Ens productor

La Xarxa / Canal Taronja Central

Travessera de les Corts, 131-159. Recinte Maternitat, pavelló Cambó
08028, Barcelona
Barcelona

http://www.laxarxa.com

laxarxa@laxarxa.com