El programa

TELEMONEGAL

Telemonegal és el programa de crítica televisiva de referència en el panorama comunicatiu català. Cada setmana, Ferran Monegal fa un repàs als continguts i tractament de les imatges que l'espectador veu per televisió i en fa una anàlisi, una crítica, una explicació, una ironia, o simplement, ens fa partíceps d'una visió totalment diferent. Sigui com sigui, el programa convida a la reflexió i ajuda a prendre una certa distància de la realitat televisiva.
On s'emet?
Capítols

 • 362

  - 18/12/11

  XAVIER TRIAS

  Aquesta setmana, el periodista Ferran Monegal tanca la temporada amb un convidat d’excepció, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Amb ell parlarà de la complicada relació que a vegades hi ha entre els polítics i el món de la televisió. Xavier Trias i Vidal de Llobatera és originari de Barcelona, on hi va néixer un 5 d’agost. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en pediatria, professió que va arribar a exercir a l’Hospital Infantil de la Vall d’Hebron. Militant de Convergència Democràtica de Catalunya des del 1979, la seva carrera política va començar a prendre alçada el 1981 quan entra a treballar al Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya. El 1984 és nomenat Director General de l’Institut Català de la Salut (ICS), càrrec que va ocupar fins que es va convertir en el nou Conseller de Sanitat del govern de Jordi Pujol. Era juliol de 1988. El 1996 esdevé Conseller de la Presidència i comença a treballar encara més estretament amb l’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol. El març del 2000 encapçala la candidatura de Convergència i Unió a les Eleccions al Congrés dels Diputats. El 2002 CiU el tria com a candidat per a l'alcaldia de Barcelona, càrrec que aconsegueix aquest juliol, després de 32 anys d’alcaldia socialista.

 • 361

  - 11/12/11

  ARIADNA OLTRA

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista la periodista Ariadna Oltra que farà una excepció en el seu horari televisiu habitual i assistirà a la sessió nocturna de crítica televisiva. Ariadna Oltra va néixer a Barcelona l'any 1979. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, els seus inicis els podem trobar a Localia, Ona Catalana i Canal S.E.T (Santa Eulàlia Televisió). Va ser després d’aquest periple que es va incorporar a TV3. Corria l’any 2008 i primer la vam veure presentant les notícies al canal 3/24. Aquest mateix any es va posar al capdavant d’Els matins d’estiu al costat de l’Espartac Peran i posteriorment la vam veure repetir aquesta tasca amb dos partenaires diferents; l’any 2009 amb el Jordi Eroles (company seu també del 3/24) i el 2010 acompanyada del Pol Marsà. A mitjans del mes de gener de 2011 va substituir la Raquel Sans, en baixa de maternitat, al capdavant del TN Vespre juntament amb el Ramon Pellicer. També va arribar a compartir pantalla amb el Josep Cuní, amb qui va estar diversos mesos presentant Els matins fins que aquest va marxar a 8tv. Des de principis de setembre d’aquesta temporada ella és l’encarregada de portar el timó del programa de matins de TV3 juntament amb l’Helena García Melero.

 • 360

  - 04/12/11

  ARTURO VALLS

  Aquesta setmana Ferran Monegal entrevistarà l’actor i presentador Arturo Valls, a qui també podríem anomenar “l’home de les mil cares” ja que s’ha posat al capdavant de multitud de projectes televisius i cinematogràfics. Originari de València, Arturo Valls Mollà va començar la carrera de Periodisme sense poder finalitzar-la, ja que de seguida va començar a treballar de reporter a Valencia Te Ve, una cadena local de la seva ciutat. El seu salt al telehipòdrom estatal va tenir lloc el 1998, de la mà de la primera edició del Caiga Quien Caiga, amb el Gran Wyoming al capdavant. Arturo era un dels reporters descarats que es va guanyar la fama a pols, a l'igual que els seus mítics companys, com ara Javier Martín o Sergio Pazos. Després de la finalització abrupta del programa l'any 2002, es reenganxà a la segona edició l'any 2005, aquest cop capitanejada per Manel Fuentes, amb qui va compartir taula durant tres temporades. Però si alguna cosa cal destacar d'Arturo Valls és la seva vessant actoral, intensament humorística, i que ha explotat a programes com ara UHF (Antena3, 2004), Gominolas (Cuatro, 2007), Vaya Tropa (Cuatro,2009) -on a més feia de presentador- o recentment a Palomitas (Tele5, 2011). Difícil es oblidar el seu paper del “xulesc” i seductor Jesús Quesada a Cámera Café (Tele5), personatge que va mantenir quatre temporades en pantalla (del 2005 al 2009). L’any passat també el vàrem veure "intentant sobreviure" a La Isla de los Nominados (Cuatro) i enguany fent de psicòleg a la sèrie de LaSexta BuenAgente, on comparteix "tòrrides" escenes amb la televisiva Patricia Conde. Compagina aquest paper amb la seva tasca de presentador al concurs d’Antena3 ¡Ahora Caigo!, que està tenint molt bona acollida per part del públic.

 • 359

  - 27/11/11

  BIGAS LUNA

  Aquesta setmana, el cineasta Bigas Luna visita el plató de Telemonegal i repassarà la seva extensa i variada trajectòria, dins la qual farem una menció especial a la nova campanya publicitària de KH7. Juan José Bigas Luna va néixer al barri de Sarrià de Barcelona un 10 de març Curiosament, els seus inicis no tenen res a veure amb la carrera cinematogràfica que desenvoluparia posteriorment. Primer va començar estudis d’Economia –que abandona ràpidament- i després descobreix el món del disseny industrial i d’interiors. Precisament, el 1969 crea junt amb el dissenyador Carles Ricart l’Estudi Gris, on ja comença a fer-se evident el seu interès per les emergents tecnologies de la imatge. És arrel d’aquesta passió que sorgeix el seu primer llargmetratge, Tatuaje, l'any 1976. Amb Bilbao (1977), es rebel·la com el cineasta vanguardista i trencador que avui coneixem, cosa que confirma amb el film posterior, Caniche (1978). Es trasllada aleshores als Estats Units on roda Reborn (1981) o Lola (1985), entre d’altres. Ja de tornada al seu país natal, realitza la coneguda trilogia de “Retratos Ibéricos”: Jamón Jamón (1992), Huevos de Oro (1993) i La Teta i la Lluna (1994); totes amb un marcat segell eròtic i amb una estreta i gairebé obsessiva relació amb el menjar, dos temes que li apassionen i que han estat sempre presents a les seves produccions posteriors. Aquest any ha revolucionat les nostres pantalles de televisió en posar-se a dirigir els nous anuncis del producte de neteja KH7, on hi ha deixat una empremta típicament "bigasluniana". Actualment viu al Camp deTarragona i es dedica al cultiu ecològic, a part de no parar de viatjar i preparar nous projectes.

 • 358

  - 20/11/11

  BIBIANA BALLBÉ

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista Bibiana Ballvé, que malgrat la seva joventut ja ha recorregut uns quants platós televisius. Nascuda a Matadepera un 28 de setembre, ja des de ben petita va començar a moure’s, en tots els sentits. Va acabar el batxillerat als Estats Units i la carrera de Comunicació Audiovisual a Alemanya. Va ser precisament en terres alemanyes que es va estrenar com a presentadora, concretament al programa Inside de la cadena musical VIVA, on hi va treballar durant sis anys. De tornada al nostre país va col·laborar en diversos mitjans, però el gran públic la vàrem conèixer arrel del programa cultural Silenci?, al Canal 33, on hi va romandre fins a finals del 2008. L'any 2009 es va associar amb Toni Puntí per presentar un nou magazine d’actualitat cultural a la mateixa cadena: Ànima. Des de maig del 2010 presenta Bestiari Il·lustrat (El 33), on cada setmana entrevista diferents "bèsties" del panorama cultural català i on podem gaudir de grans moments televisius. També des d’aquesta temporada l’hem poguda veure col·laborant a Els Matins de TV3

 • 357

  - 13/11/11

  RAMON GENER

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista Ramon Gener, l’actual presentador d’Òpera en texans, el programa revelació que El 33 ha presentat aquesta temporada i amb el qual molts espectadors ens hem apropat el desconegut món de l'òpera. Ramon Gener, originari de Barcelona, és en realitat llicenciat en Humanitats i en Ciències Empresarials. La seva formació musical va començar al Conservatori del Liceu, com a músic estudiant de piano. Poc després es va iniciar al cant sota la supervisió de la gran soprano Victòria dels Àngels i va completar els seus estudis a Varsòvia. El seu debut al món del cant va ser al Palau de la Música Catalana i amb el rol de protagonista a l’òpera Noye’s Fludd de Britten. A partir d’aquí es va prodigar per tota Europa amb òperes com ara Le nozze di Figaro (Almaviva), Carmen (Dancaire) i La flauta mágica (Sprechen). Durant la temporada 1999-2000 va trepitjar per primera vegada el Gran Teatre del Liceu amb Sly ovvero La leggenda del dorment risvegliato. Sembla que posteriorment va haver de deixar el "cant actiu" per circumstàncies personals, però tot i així mai ha deixat d'estar vinculat al món de la música. Com un cantant d’òpera com ell acaba presentat –i amb gran èxit- un programa a la tele? Doncs sembla que tot va partir d’unes xerrades “informals” sobre òpera entre amics, que poc a poc es van anar fent conegudes i reclamades arreu. Del restaurant "Tramonti" de Barcelona al restaurant "La Provença", d’allà al Cercle del Liceu i… més enllà.

 • 356

  - 06/11/11

  TONI ALBÀ

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista el còmic, actor i director català Toni Albà. Albà va començar formant-se en diferents escoles de teatre, com El Timbal, l’Institut del Teatre i l’escola Rogelio Rivel. Més endavant va completar els seus estudis teatrals a París, a l’escola de Jacques Lecoq. En televisió, l’hem pogut veure a multitud de programes, però es recorda per la seva participació per haver participat a La memòria dels cargols (TV3, 1999), 7 de nit (TV3, 2001-2001), Una altra cosa (TV3, 2002-2003), Boletaires (TV3, 2004-2005), Buenafuente (Antena 3, 2005-2006) i sobretot a Polònia i Crackòvia (TV3), on ha interpretat personatges com el Rei Joan Carles, Carod-Rovira, el sant pare Benet XVI i Carles Rexach. Aquest actor també té una llarga trajectòria en el món del teatre i ha participat en alguns llargmetratges, com Lisístrata o El Coronel Macià.

 • 355

  - 30/10/11

  ÒSCAR DALMAU I ÒSCAR ANDREU

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista a una de les parelles humorístiques de més èxit dels darrers anys: Òscar Dalmau i Òscar Andreu. Units des de la Pompeu Fabra, on van estudiar junts Comunicació Audiovisual han compartit trajectòria professional. Porten molts anys dedicant-se a la ràdio i junts han format part de l’equip de guionistes de Minoria Absoluta (RAC1, 2007) i Problemes domèstics (RAC1, 2004), entre d’altres. A la tele han estat responsables -en part- dels guions del Manel Fuentes a Amb Manel Fuentes (TV3, 2004) i del Polònia i el Crackòvia des del 2007 fins l’any 2010. Actualment triomfen a RAC1 amb el programa d’humor La Competència, ara ja a la seva tercera temporada; i que el 30 de setembre d’enguany van decidir portar a la tele des de la sala “Luz de Gas” (La Competència en Color, 8tv). Sembla, però, que encara els resta temps per encetar nous i innovadors projectes. Tot just aquest octubre acaben de dur a les pantalles de TV3 una nova sèrie d‘animació titulada Jokebox, on ells mateixos hi surten caricaturitzats. A part de la passió per les ones i el sentit de l’humor comparteixen el delit per la música. Mentre que l’Òscar Dalmau és un fanàtic del pop català (l’any passat va treure el disc recopilatori “Pop a la catalana”) i col·labora als cors d’Angelina i Els Moderns; en Andreu dedica les seves estones lliures a posar cara i veu a La Banda Municipal del Polo Norte, un grup de pop “experimental” que, per cert, ja ha tret dos discos.

 • 354

  - 23/10/11

  TATIANA SISQUELLA

  Aquesta setmana gaudirem de la simpatia i saber fer de la periodista Tatiana Sisquella, actual presentadora del programa Passat Particular de TV3 i conductora de les tardes de Catalunya Ràdio. Anem a conèixer una mica més la trajectòria d’aquesta gran professional, que mai deixa de buscar noves experiències. Tatiana Sisquella va néixer -citant les seves paraules- “una matinada tranquil·la de l’any 78 després de 12 hores de part intranquil”. Llicenciada en Comunicació Audiovisual, va fer les seves primeres passes laborals dins de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tanmateix, aviat va sentir la crida de les càmeres i els focus i va anar a parar a Barça Tv, on s’hi va estar 6 mesos coincidint amb l’època Rijkaard. Durant aquest temps va col·laborar a programes com ara Tenim un nom o Jugadors. De seguida, però, va notar una altra crida diferent, la de la ràdio. Així, es va unir a l’equip de RAC-1 on va participar a El Món de Xavier Bosch, a Volta i Volta, a la versió estival de Via Lliure i a l’espai d’humor Minoria Absoluta, entre d’altres. El 2009 rep la trucada de TV3 per presentar Sexes en Guerra, programa de caire divulgatiu alhora que desenfadat, on intentaven desmuntar tòpics referents al gènere. Poc després entrava a la taula de tertulians del Divendres (TV3), on l’hem poguda veure fins l’estiu passat. És al setembre d’enguany que la Tatiana ha fet una nova incursió televisiva, aquesta vegada amb un nou programa documental de TV3 anomenat Passat Particular. En aquest espai la Tatiana i el seu equip parteixen a la recerca del passat d’uns quants catalans, alguns d’ells famosos i d’altres anònims. La Tatiana combina aquesta tasca televisiva amb la conducció del magazine de tardes de Catalunya Ràdio, La Tribu, tasca que enceta després d’haver presentat el programa dels caps de setmana de la mateixa casa, El Suplement, durant la temporada anterior. No contenta amb tot això, encara li queda temps i energia per col·laborar al diari Ara en la secció d’Opinió, tasca que desenvolupa des del 2010.

 • 353

  - 16/10/11

  LORENA BERDUN

  Ferran Monegal entrevista aquesta setmana a Lorena Berdún, una de les sexòlogues més populars dels mitjans de comunicació. Lorena Berdún és natural de Madrid, on hi va néixer un 20 de novembre. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de La Laguna de Tenerife, ben aviat es va especialitzar en el camp de la divulgació sexual als mitjans de comunicació. Se la recorda per haver estat la veu sensata que ens parlava a través de la ràdio en el programa En tu casa o en la mía (1998-2002), de Los 40 Principales, on els oients trucaven per plantejar els seus dubtes sexuals. Això va ser el germen del que serien els seus projectes televisius posteriors. El primer més conegut va ser el programa Me lo dices o me lo cuentas (2002-2004), a Telemadrid, on també donava pautes sexuals alhora que entretenia al costat de col·laboradors com Josep Tomàs. Del mateix estil va ser Dos rombos, programa de La 1 de TVE que va estar dirigint i presentant des de l’any 2004 fins el 30 de juny del 2005. Posteriorment ens va sorprendre mostrant-nos una altra faceta, purament periodística. Va ser a l’espai d’entrevistes Balas de Plata, també a La 1 de TVE (2008), on la vam poder veure xerrant col·loquialment amb personatges tan diversos com Juan Echanove, Ana Belén o Gomaespuma. Lorena Berdún també ha tingut destacats papers a la ficció. Així, va protagonitzar el curt Running Lorena, del director José Talavera, que va compaginar amb la direcció de Dos Rombos. El seu paper més estel·lar li va venir de la mà de la sèrie Con dos tacones (La 1, 2005-2006), on encarnava una psicòloga amb disfuncions emocionals anomenada Cristina.

 • 352

  - 09/10/11

  FRANCESC CRUANYES

  Aquesta setmana, el periodista Ferran Monegal entrevista al periodista Francesc Cruanyes, actual director del programa 59 segons a TVE-Catalunya. Cruanyes, periodista de llarga trajectòria va trobar la seva vocació després de passar per les Facultats d’Història de l’Art i de Dret, on no s’hi va acabar de sentir del tot còmode. Des de sempre havia sentit la crida dels mitjans i la seva entrada en aquest món va ser a través de la ràdio, on hi va desenvolupar una llarga carrera. Va ser editor d’informatius a Ràdio Barcelona, Cap de Cultura a la SER Catalunya, director i presentador a RNE-Ràdio 4 i la COM, entre d’altres. Més tard, ja en premsa, va ser cap de Societat del diari Avui, per només esmentar alguns dels seus càrrecs. Després d’haver passat per aquests dos mitjans, ràdio i premsa, l’evolució natural era anar a la televisió, i allà és on va anar a parar cap a l’any 1987. Entra a treballar als Informatius de TVE Catalunya per romandre-hi durant més de 15 anys amb “especial dedicació” –tal com diu ell mateix- a l’edició i presentació de L’Informatiu Cap de Setmana, a què hi va dedicar llargues etapes de la seva carrera (l’any 1987, del 1991 al 1994 i del 1997 al 2003). En el terreny de programes, i sempre dins de la mateixa casa, ha estat presentador i coeditor del programa Impactes (1995), director adjunt de La Barberia (1995), sotsdirector del programa La Porteria (1996) i director i presentador del programa Capital Humà (2005). Des del 2007 és el director de l’edició catalana de 59 segons (La 1). També dirigeix la seva pròpia empresa, Lletranet S.L., dedicada a la redacció de continguts. Sorprenentment, també li queda temps per col·laborar en diversos diaris com ara El Periódico de Catalunya i el Diari de Girona. Amb ell, a part de repassar la seva carrera, Ferran Monegal intentarà que ens expliqui el moment que viu actualment TVE, que ha saltat a la palestra arrel d’un estrany intent de “censura” per part de la classe política.

 • 351

  - 02/10/11

  ADELA ÚCAR

  Ferran Monegal parla de la tasca del reporter televisiu amb la jove periodista Adela Úcar, coneguda arrel de la seva incorporació al programa 21 Días de Cuatro. Adela Úcar va néixer a Bilbao un 16 de març. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Navarra, va marxar ben aviat de la seva ciutat natal per anar a fer un postgrau en Direcció de Documentals a la University of Melbourne, a Austràlia, on hi va residir un any. L’any 2003 va començar la seva carrera en guanyar el concurs internacional del Discovery Channel Reel Race; on va fer sis mini documentals en cinc setmanes a través de les Filipines, Austràlia, Macao, Nova Zelanda i Papua Nova Guinea. A partir d’aleshores i durant els següents tres anys va enllaçar múltiples feines de producció en diversos documentals per a Discovery Networks, Discovery Channel i fins i tot per a Antena Neox (programa Ven de Viaje). El 2007 va fer el gran salt com a presentadora de las Guías Pilot-Globe Trekker, feina que va reprendre el 2010. Televisión Española tampoc ha deixat escapar els talents d’aquesta jove “reportera del món” i l’hem poguda veure a Mucho Viaje (La2, 2008) i posteriorment a Españoles por el mundo (La1, 2009). Va ser l’octubre del 2010 que va agafar el relleu de la periodista Samanta Villar al capdavant del 21 Días, programa a vegades polèmic que ha collit grans èxits d’audiència des dels seus inicis i que l’ha fet coneguda pel gran públic.

 • 350

  - 25/09/11

  FRANK DE LA JUNGLA

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista Frank Cuesta, més conegut com Frank de la Jungla. Tot i que va néixer a León, en Frank viu a Tailàndia des de fa més d’11 anys. Inicialment va marxar a Bangkok per muntar l’Acadèmia de Tenis de Nick Bollettieri (un dels grans del tenis) i veure com li anava. Des de bon principi en Frank va combinar aquesta feina amb la seva passió, els rèptils. Va estudiar herpetologia (rama de la zoologia que estudia els rèptils i els amfibis) i, un cop instal·lat definitivament a Bangkok, es va dedicar a recórrer tots els Parcs Nacionals de Tailàndia. La seva destresa amb els animals el va anar transformant a poc a poc en una mena de “policia d’animals”. Cada cop que un rèptil –o qualsevol altra espècie- es colava a una casa, apareixia en Frank al rescat. De fet, a aquest “Indiana Jones a l’espanyola” el vam conèixer primer arrel d’una aparició a Callejeros Viajeros (Cuatro), on ens vam quedar bocabadats amb la retransmissió d’un dels seus habituals “rescats” a un domicili tailandès. Ràpidament els de Cuatro van captar el seu potencial i naixia un personatge i un programa: en Frank de la Jungla. Acaba d' d’encetar la seva segona temporada i el seu èxit d’audiència no disminueix; sembla que el carisma desvergonyit de Frank agrada a l’audiència. A l'entrevista ens acompanyarà també Nacho Medina, director del programa i inseparable company de fatigues de Frank.

 • 349

  - 18/09/11

  JOSEP CUNÍ

  Comença una temporada més el mític programa de crítica televisiva de BTV pesentat per Ferran Monegal, Telemonegal, que enguany comença amb imatge renovada i un convidat de luxe, el periodista Josep Cuní. Josep Cuní va iniciar i desenvolupar gran part de la seva carrera professional a la ràdio. Va començar a Ràdio Juventut de Barcelona i Ràdio Terrassa, per passar posteriorment a Ràdio Barcelona. El 1984 va entrar a Catalunya Ràdio, on va esdevenir Cap de Programes Radiofònics de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. El setembre de 1995 es puja al carro de la recentment nascuda COM Ràdio per presentar Els matins. Cinc anys més tard trasllada el seu equip d’Els matins a una altra jove emisora, Ona Catalana. La col·laboració amb TV3 ha estat continuada al llarg de la seva carrera, així, ha estat imatge d’Així és la vida (1990), el debat L’Aventura Quotidiana (2001) o Coses que passen (2002). És, però, el 23 d’abril de 2004 que estrena Els matins, programa que esdevé de referència informativa a la franja matinal. D’altra banda, també ha tingut temps per presentar les Gales del Català de l’Any (la del 2006, 2007 i 2010), La Marató (2007,2008 i 2010); ha fet de moderador de debats polítics (del 2006 al 2011) i fins i tot ha tingut temps per fer de satanàs a Objectiu Pastorets (2008-09), o de crític sense escrúpols a la sèrie Dues Dones Divines (2011), entre moltes altres coses. Així doncs no és estrany el rebombori creat quan va anunciar que deixava TV3 a finals de juliol per marxar a 8tv a presentar un magazín que ja sabem que es titularà 8 al dia. Serà gairebé just després de la seva estrena que visitarà el nostre plató. Parlarem de tot això i de molt més. No us ho podeu perdre!

 • 348

  RESUM 4

 • 348

  - 11/09/11

  RESUM: JAVIER CAPITÁN I ANA GARCÍA-SIÑERIZ

 • 347

  - 24/07/11

  RESUM: MONTSERRAT CABALLÉ I JORDI ÈVOLE

 • 346

  - 17/07/11

  RESUM: JUANJO PUIGCORBÉ I MANOLO GIMÉNEZ

 • 345

  - 10/07/11

  RESUM: IÑAKI GABILONDO I EDUARD ESTIVILL

  Entrevista a Iñaki Gabilondo i a Eduard Estivill. (Reemissió)

 • 344

  - 03/07/11

  GLORIA LOMANA

  Telemonegal tanca temporada aquesta setmana amb tanquem temporada amb la flamant directora dels Serveis Informatius d’Antena 3 Gloria Lomana. Gloria Fernández-Lomana García va néixer un 16 de juny a Madrid. Va cursar estudis de Periodisme a la Universitat Complutense de Madrid. Els seus inicis professionals es remunten a l’any 1978, concretament a Radio Centro de Madrid i Radio Cadena Española. Un any després s’incorpora a Radio Toledo per dirigir-ne els serveis informatius. L’any 1982 entra a Televisió Espanyola com a redactora dels serveis informatius. El 1985 passa a la segona cadena, també en qualitat de redactora. El 1989 s’encarrega de coordinar la informació política i comença a presentar l’informatiu regional al Centre Territorial de Castella-La Mancha. El 1991 torna a la seu central dels informatius de TVE a Madrid. Cinc anys després passa a fer-se càrrec de la informació política dels Telediarios. És, però, l’any 1999 que Gloria Lomana ingressa en el que seria la casa on faria la major part de la seva carrera, Antena 3. Inicialment s’ocupa de coordinar la secció política dels Serveis Informatius de la cadena. En aquesta època també compaginava aquesta activitat amb col·laboracions a El Primer Café i posteriorment a La Respuesta, tots dos programes de la mateixa cadena. Des de juliol de l’any 2003, és directora dels Serveis Informatius.

 • 343

  - 26/06/11

  SERGIO SAUCA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita Sergio Sauca, l’home que presenta els esports a TVE. Sergio Sauca no havia acabat encara la carrera de Ciències de la Informació a la Complutense de Madrid, que ja treballava com a periodista a Radio España. Uns anys més tard, ingressa a l’ens públic per presentar l’espai Teledeporte, i el 1990 passa a fer-se càrrec de la informació esportiva de la primera edició del Telediario. S’hi va estar fins el 1993, any que ho va deixar per dedicar-se en cos i ànima a la Lliga de Campions de la UEFA, on desenvolupava tasques d’editor, presentador i comentarista. Entre les seves feines més destacades, hi podem trobar lacobertura dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, d’Atenas’04 i Pekin’08. També ha realitzat la cobertura dels Campionats del Món de Futbol dels Estats Units 1994, França 1998 i Sud Àfrica 2010; i les Eurocopes d’Anglaterra 1996 i Bèlgica-Holanda 2000, entre molts altres. I és que la tasca de “comentarista” és una de les facetes més destacades d’aquest gran professional, activitat que alguna que altra vegada li ha ocasionat algun problema del qual ja parlarem al programa… L’any 2004 torna al plató del Telediario per presentar les notícies esportives de cap de setmana i el 2009 passa a la segona edició diària de l’informatiu, on encara hi figura. Amb ell parlarem de l’infatigable tema dels esports als informatius i de ben segur obrirem debats interessants. No us ho podeu perdre!

 • 342

  - 19/06/11

  CESC CASANOVAS I MIREIA PORTAS

  Aquesta setmana tenim ració doble de convidat, i de luxe: ens visiten els cèlebres actors de Polònia Cesc Casanovas i Mireia Portas. Potser pel nom no us sonen, però en aquest cas i més que mai, per les seves obres els coneixereu. Anem a endinsar-nos una mica en la trajectòria d’aquest dos grans cracs del món de l’humor i la paròdia. Mireia Portas va néixer a Barcelona l’any 1972. Va començar la seva carrera en el món de la dansa i el musical, amb grans èxits com ara The Rocky Horror Show, West Side Story o Monjitas. També hi destaca una producció propia: Sòl, poniol, 2 tallats i un curt de café amb sacarina amb la compañía De Sobte. “Producte” de la factoria de Toni Soler, s’inicia amb ell a la ràdio (Minoria Absoluta, RAC1) i posteriorment fa el salt a les grans produccions Polònia (el 2007) i Crackòvia (el 2008), on interpreta múltiples personatges. A Polònia la podem veure incarnant la Carme Chacón, l’Esperanza Aguirre o la Reina Sofía; mentre al Crackòvia l’hem poguda veure a la pell de les mediàtiques Shakira i Sara Carbonero. En Cesc Casanovas és un altre monstre del món de la imitació. Nascut a Barcelona l’any 1974, forma part de l’elenc de Polònia des dels inicis (el 2006), a part de fer aparicions estel·lars al Crackòvia. Tanmateix, la seva trajectòria s’inicia molts anys enrere. Sorgit també de la factoria de Minoria Absoluta, l’hem pogut veure a Las Cerezas (La 1 2004-05), al programa de parodia política Mire Usté (Antena 3 2005-06) o a la sèrie de ficció Lo Cartanyà (TV3 2005-07), on interpretava el personatge de Bardagí. Al Polònia és un dels actors que acumula més imitacions. Des de Joaquim Nadal, Joan Puigcercós fins a la Pilar Rahola, cap personatge no se li resisteix a aquest gran professional. Com ja us podeu ensumar, tindrem un programa ben amè on les rialles hi són assegurades. No hi podeu faltar, us hi esperem!

 • 341

  - 12/06/11

  ANA GARCÍA-SIÑERIZ

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista la periodista i presentadora de televisió Ana García-Siñeriz amb qui parlarem de tota la seva experiència televisiva i dels seus projectes actuals. Ana García-Siñeriz Alonso, nascuda a Oviedo, és Llicenciada en Periodisme per la Complutense de Madrid i amb un Màster en Radìo de la mateixa universitat, s’inicia com a locutora d’una emissora local de Pozuelo de Alarcón (Radio Oeste de Madrid). El 1988 s’estrena a la petita pantalla com a copresentadora del programa de Televisió Espanyola Hablando claro al costat de Salvador Valdés. De la pública va saltar el 1990 a la privada Canal+ on va presentar els primers butlletins informatius de la cadena sota la batuta del director José María Izquierdo. El 1992 va iniciar la retransmissió de la Gala dels Oscar, on hi va ser present des del 1992 als 2005. De fet, els seus coneixements de cinema la van portar a presentar el programa cinematogràfic Primer Plano del 1993 al 1994, sempre a la mateixa cadena, Canal+. El seu salt definitiu, però, va tenir lloc el 1995 amb el programa Lo+Plus, un “talk show” diari presentat inicialment per Fernando Schwartz i Máximo Pradera. Ana García-Siñeriz va anar guanyant protagonisme fins que va acabar de copresentadora al costat de Schwartz. Posteriorment es van unir a l’equip Javier Coronas i Ramón Arangüena. El 2005 Ana passa a Cuatro, el nou canal de Sogecable, on es va encarregar primer d’amenitzar les tardes de la cadena al costat de Boris Izaguirre a Channel Nº4. El 2010 va presentar Matinal Cuatro, informatiu diari que s’emetia conjuntament a Cuatro i CNN+ i que va finalitzar la seva emissió el desembre de 2010, víctima de la fusió de Cuatro i Telecinco.

 • 340

  - 05/06/11

  MELCHOR MIRALLES

  Aquesta setmana el periodista Ferran Monegal rebrà un professional d’aquells que quan parlen no deixa indiferent ningú: el periodista Melchor Miralles. Lligat des de sempre al periodisme d’investigació i al reporterisme, es caracteritza per haver estat un eix clau en el desmantellament dels GAL. Melchor Miralles, nascut a Madrid, va iniciar-se en el món del periodisme l’any 1978 a Diario 16, on ell reconeix va aprendre tot el que sap d’aquest ofici. El 1989 va fundar, juntament amb Pedro J. Ramírez, el diari El Mundo. El 1994 es converteix en director d’El Mundo del País Vasco i el 1997 crea El Mundo TV, la productora de televisió i cinema de Unidad Editorial. El maig de 2008 és nomenat director general de VEO7, la televisió del Grup Unidad Editorial. El juny de 2010 abandona aquest Grup i actualment treballa des de casa i col·labora en diversos mitjans (Radio Nacional de España, Tele5, Canal Català… entre d’altres). Miralles també té una extensa carrera com a productor de cinema i televisió; a més a més, l’hem pogut veure com a presentador de diversos espais televisius com El año que vivimos peligrosamente (TVE1) o Investigación al descubierto (VEO7).

 • 339

  - 29/05/11

  QUIM GUTIÉRREZ

  Aquesta setmana, l’actor Quim Gutiérrez visitarà el plató de Telemonegal. Quim Gutiérrez, nascut a Barcelona, va començar la seva carrera artística quan tenia dotze anys a la sèrie Poblenou, emesa a TV3, i la continua al teatre amb obres com Unes polaroids explícites, Sábado, domingo, lunes i Romeu i Julieta. L’any 2000 torna a TV3 per interpretar el paper que llançaria la seva carrera definitivament, el de David Peris a El Cor de la Ciutat. 5 anys més tard va abandonar la sèrie, ja que tenia d’altres compromisos, tant de televisió com de cinema. L’any 2006 va estrenar dues pel·lícules: AzulOscuroCasiNegro, de Daniel Sánchez Arévalo, i Sin Ti, de Ramon Masllorens, així com la sèrie Génesis: en la mente del asesino, on dóna vida a Daniel Rocha, un jove policia científic. A més a més, segueix els estudis d’Humanitats. Darrerament ha estrenat la comèdia Primos sota la direcció, un cop més, de Sánchez Arévalo. També aquest any és un dels protagonistes, juntament amb la banda musical Els Amics de les Arts, de l’anunci “Què tenim” d’Estrella Damm.

 • 338

  - 20/05/11

  JAVIER CAPITAN

  Aquest dimarts, el periodista Ferran Monegal entrevistarà Javier Capitán, conegut per molts per ser el director i presentador de El Informal, programa que va marcar un abans i un després en la televisió. Javier Capitán, nascut a Barcelona, es va llicenciar en Ciències Econòmiques i va realitzar diversos cursos de màrketing. El 1985 es va incorporar a l’empresa Repsol, on va començar de becari i va acabar convertint-se en Subdirector de Màrketing Estratègic, tasca que va desenvolupar fins el 1993, quan decideix fer un canvi de rumb. Es revela com un “crac” en l’àmbit de l’humor polític, àmbit en el que s’anirà especialitzant. La seva primera incursió als mitjans de comunicació la trobem un any després, al 1986, a la cadena SER, dins el programa Vía Libre, on feia una secció titulada “El otro presidente” en la qual parodiava personatges de la plana política. Poc després s’incorpora a La Verbena de la Moncloa, dins la mateixa emissora, programa que va arribar a convertir-se en un clàssic de l’humor radiofònic. Després de passar per la SER, Ràdio Nacional d’Espanya, TVE1 i Antena 3 va estrenar El Informal a Telecinco, el programa que li atorgaria la fama. En els quatre anys que va durar el programa, Javier Capitán, al costat de Florentino Fernández, va estar molt ben acompanyat; primer per la reportera Inma del Moral i més tard per Patricia Conde. Després d’aquesta gran etapa, el vam veure en altres projectes com Madrid Reta a Telemadrid o El Negociador a TVE1. El 2008 fa incursió també en els mitjans 2.0 amb El Noticiero, el qual presentava a MobuzzTV al costat de Míriam Reyes.

 • 337

  - 15/05/11

  DR. RAMON VILA-ROVIRA

 • 336

  - 08/05/11

  ROSA CULLELL

  Aquesta setmana, el periodista Ferran Monegal entrevista Rosa Cullell, qui va arribar a ser considerada una de les 25 dones més influents d'Europa segons el diari The Wall Street Journal. Rosa Cullell va néixer a Barcelona un 14 de març. Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en Alta Direcció per l’escola de negocis IESE, va iniciar-se en la professió com a corresponsal del Mundo Diario a Londres i com a periodista a la BBC, a TVE-Catalunya i el diari El País. El 1989 es va convertir en directora de comunicació de La Caixa; en poc temps va passar a ser directora general adjunta i formar part del comité de direcció de l’entitat. Entre 2002 i 2005 va ser vicepresidenta de la cadena d’alimentació Panrico i consellera delegada de l’editorial Grup 62. El 2005 va ser nomenada directora general del Gran Teatre del Liceu, càrrec que va ocupar fins el 2008 quan va ser nomenada directora general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Va desenvolupar aquesta tasca fins el juliol del 2010, any què va abandonar el seu lloc per discrepàncies amb l’organisme. Des d’aleshores, Rosa Cullell s’ha consagrat a l’escriptura i, a part de col·laborar a El Periódico com a columnista d’opinió, acaba de treure el seu primer llibre, titulat El millor lloc del món (Ed. Amsterdam).

 • 335

  - 01/05/11

  JORDI ÉBOLE

  Aquesta setmana Ferran Monegal estarà acompanyat per un dels personatges més coneguts de la televisió, el periodista Jordi Évole, el “Follonero”. Jordi Évole va nèixer a Conellà de Llobregat un 21 de juliol. Llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, els seus primers treballs periodístics els va desenvolupar com a locutor esportiu al programa Carrusel Catalunya de Ràdio Barcelona. El seu primer contacte televisiu va ser amb la cadena local Viladecans Televisió com a videoperiodista i, posteriorment, com a redactor a Informativos Telecinco. El reconeixement professional, però, li va arribar com a guionista de La Cosa Nostra, a les ordres d’Andreu Buenafuente. Era l’any 2000. Aquesta incursió li va suposar l’entrada a la família d’El terrat, de la qual no n’ha sortit des d’aleshores. Va ser en un altre programa de la factoria El terrat, Una Altra Cosa, del qual n’era subdirector, on va desenvolupar el personatge del Follonero, gràcies al qual es va convertir en un dels personatges més coneguts i “estimats” de la televisió. El Follonero va acompanyar Buenafuente pel seu periple per Antena 3 fins arribar a La Sexta , sense perdre una mil·lèsima de la seva potent càrrega sarcàstica. Aquesta fina ironia va fer que el 2008, dins de La Sexta, li donessin un programa propi, Salvados. El que va néixer com una sèrie d’”especials” (Salvados por la campaña, Salvados por la iglesia, Salvados por la Eurocopa…) es va convertir en un element fixe i indispensable de la cadena. El 2008 va rebre un Premi Ondas per Salvados.

 • 334

  - 24/04/11

  MONTSERRAT CABALLÉ

  Aquesta setmana tenim una convidada d’excepció, l’excelsa soprano Montserrat Caballé. No cal descriure gaire aquesta prima donna de la música perquè és ben coneguda i estimada per tots, però intentarem fer un petit i humil recorregut per la seva extensa trajectòria. María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch va néixer a Barcelona un 12 d’abril de 1933. D’orígens humils, va estudiar 12 anys al Conservatori de Música del Liceu per després completar els seus estudis amb Eugenia Kemeny i Conchita Badía, a les quals atribueix la seva capacitat pulmonària. Entre el 1957 i el 1959 es va trasladar a Suïssa, on va perfeccionar la seva tècnica i va ampliar el seu repertori d’una manera inusual per a una cantant espanyola, incloent-hi autors com ara Mozart i Strauss. Això li va servir per a la seva etapa posterior a la òpera de Bremen, Alemanya, on es va especialitzar en els papers de bel canto entre el 1959 i el 1962. Va ser precisament al 1962 quan li va sorgir l’oportunitat de debutar al Liceu de Barcelona, on va estrenar l’Arabella d’Strauss. Era un 7 de gener de 1962. Una estrella anava prenent forma. Però no va ser fins el 1965, al Carneggie Hall de Nova York , que es va consolidar com a prima donna. Allà va haver de substituir de manera imprevista a Marilyn Horne en la Lucrecia Borgia de Donizetti. La seva actuació li va valer un miler de bones crítiques i va guanyar-se un lloc definitiu en l’elit de les cantants d’òpera. A partir d’aleshores no ha parat mai de treballar. Ha interpretat més de vuitanta pesonatges operístics i el seu repertori compta amb més de 130 títols. Els barcelonins li tenim especial estima des que la vam veure cantant mà a mà amb un intensíssim Freddy Mercury a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92. La cançó que van interpretar, Barcelona, formava part d’un disc, de nom homònim, fruit de la gran amistat que unia els dos intèrprets. Montserrat Caballé també és coneguda per la seva vessant solidària i l’hem vista vàries vegades a les gales de La Marató de TV3, entre moltes altres intervencions televisives que anirem desgranat al nostre pròxim programa.

 • 333

  - 17/04/11

  CARLES CAPDEVILA

  Aquesta setmana aTelemonegal tenim al plató al periodista Carles Capdevila, que darrerament és noticia per haver-se convertit en el flamant nou director del diari ARA. Carles Capdevila és llicenciat en Filosofia i Periodisme, i va començar a guanyar notorietat com a subdirector i guionista de Malalts de tele, i posteriorment del satíric Set de Notícies (ambdós a TV3), tots dos programes presentats i dirigits per Toni Soler. El 2000 entra com a director d’Alguna Pregunta Més? (Catalunya Ràdio), i vist el flagrant èxit del programa, l’APM? fa el salt a la pantalla amb el mateix equip i on acumula més èxits. Aquest any també neix Algunes imatges més, programa derivat de l’APM? però més enfocat al “zapping”. El 2007 en Carles deixa la direcció i passa a figurar com a productor executiu de la producció catalana. “Fan” de la canalla, el 2008 crea Qui els va parir!, (TV3) i més tard també crea el portal Criatures.cat, que podria qualificar-se com “el club Super3″ dels pares i mares catalans. Paral·lelament, del 2005 al 2009 col·labora a El Club d’Albert Om, on posa un punt d’humor amb les seves intervencions un punt esbojarrades. El 28 de novembre de 2010 dóna un gir a la seva carrera i es posa al capdavant del diari Ara com a director, on compta amb l’assessoria i l’excepcional suport de professionals de renom com ara Toni Soler, Albert Om, Antoni Bassas i Xavier Bosch. Actualment, a part de portar el diari, col·labora al Divendres, el programa de tarda de TV3, on forma part d’un col·loqui “per a +40 anys” on comenten fets d’actualitat, des de política fins a la visita del Papa.

 • 332

  - 10/04/11

  LUIS LARRODERA

  Aquesta setmana, Ferran Monegal entrevista el presentador Luis Larrodera. Luis Larrodera va començar la seva carrera com a locutor de ràdio, durant deu anys, en emissores locals de la seva ciutat natal, Saragossa. Els darrers anys, els va compaginar amb els primers passos a la televisió. L’any 1999, presenta a la cadena aragonesa Antena Aragón el programa Que viene el lobo, on va entrevistar Chicho Ibáñez Serrador. Aquesta entrevista va fer que Serrador es fixés en Larrodera i l’escollís per a presentar una nova edició del concurs més recordat de la televisió a Espanya: l’Un, dos, tres… Entre 2004 i 2005 tots els seus treballs els duu a terme sota el nom de Luis Roderas, idea de Chicho Ibáñez Serrador, fins que va recuperar el seu cognom l’any 2006. En aquest any torna a televisió amb el programa Alta tensión i posa veu al programa Supernanny. El 2006 va presentar El Traidor. En premsa escrita, Luis Larrodera ha col·laborat en diverses publicacions. Al 2007 ho va fer al diari esportiu Equipo, a la secció “Uno de los vuestros”. L’any 2008 va rebre el premi Micrófono de Oro de televisió. El 2009 va ser un any molt actiu per a Larrodera: va estrenar la tv movie El bloke. Coslada 0, a TVE; va participar a la segona temporada d’Euskolegas, a l’ETB; i va debutar a Antena 3 com a presentador amb el programa La gran oportunidad. Al 2010 va començar amb el seu debut al capdavant del programa d’entrevistes d’Antena 3 Pánico en el plató.

 • 331

  - 03/04/11

  MANOLO GIMÉNEZ

  Aquest dimarts gaudim de la saviesa i els bons consells del policia Manolo Giménez, que molts recordareu per haver-lo vist amb Inés Ballester al programa matinal de La 1, Por la mañana. Manolo Giménez és policia de professió, va ser portaveu del Cos de Policia entre el 1980 i el 1996. Des de ben aviat va demostrar habilitat per la comunicació i la seva carrera va anar derivant cap als mitjans de comunicació. Va debutar parlant de successos a la ràdio, amb Arturo Pérez-Reverte al programa La ley de la calle (RNE, 1992 ). Per aquesta tasca es va emportar un Micròfon de Plata de l’Associació Professional d’Informadors de Ràdio i Televisió. Sota la direcció del mateix presentador, Pérez-Reverte, Giménez va fer el salt a la televisió amb Código Uno (La 1, 1993) on amb la periodista Margarita Landi, disseccionaven casos de l’actualitat més cruenta. A partir d’aquí va iniciar una llarga carrera de programes on es va especialitzar en el terreny de la crònica “negra”: va presentar Así son las cosas (1997), Dossier y Dossier Directo (1998) y Lo que me contaron los muertos (2004), tots a La 1 de TVE. En la mateixa tònica, també va presentar Se busca a Antena 3 el 1996. La fama, però, li va arribar el 2002 amb el matinal de La 1 Por la mañana, que va co-presentar amb Inés Ballester fins l’any 2007. Aquí relatava els successos d’actualitat, des dels més impactants fins als més pintorescos, i no dubtava en ficar-se en tot tipus de terrenys, com ara la crònica rosa. Actualment col·labora al programa Territorio Comanche (Telemadrid) presentat per Cristina Tàrrega, on també aborda casos de la seva especialitat, sense deixar de comentar qualsevol notícia que se li posi al davant. Aquesta setmana aprofitarem per mostrar algunes de les seves facetes i parlar sobre com un policia (actual Inspector en Cap en situació de segona activitat) ha aconseguit triomfar a la televisió.

 • 330

  - 27/03/11

  LUCÍA ETXEBARRÍA

  Aquesta setmana a Telemonegal conversem amb la llaurada escriptora Lucía Etxebarría, una de les autores contemporànies més consagrada i polifacètica, qui ens donarà una mirada literària de la televisió. Lucía Etxebarría de Asteinza és llicenciada en Filologia Anglesa i Periodisme. Abans de ser coneguda com escriptora va treballar a la revista musical Ruta 66 , va ser cap de premsa a Sony i també responsable de comunicació a l’FNAC-Callao de Madrid. Mentrestant, va anar cuinant a foc lent les obres que li aportarien la celebritat. < br /> La fama li va venir amb la novel·la Amor, curiosidad, prozac y dudas (1997), tot i que ja s’havia estrenat abans en el terreny de la novel·la llarga amb La historia de Kurt y Courtney. Aguanta esto (1996). El reconeixement per part de la crítica li va venir amb Beatriz y los cuerpos celestes (1998), amb què va aconseguir el Premi Nadal. La Lucía sempre ha complementat la seva feina literària amb les arts audiovisuals. L’any 1999, va realitzar el guió de la pel·lícula Sobreviviré (1999), amb David Menkes i Alfonso Albacete, amb els quals també va rodar I love you baby (2001). Aquest mateix any, el director Miguel Santesmases va adaptar la seva novel·la Amor, curiosidad, prozac y dudas a la gran pan talla amb l’ajuda de l’escriptora, tot i que amb grans llicències artístiques. El setembre de 2002 es va traslladar a Escòcia per impartir classes d’escriptura i guió a la Universitat d’Aberdeen, on va ser investida Doctora Honoris Causa. I l’any 2004 va rebre el Premi Planeta gràcies a Un milagro en equilibrio. Les seves idees fermes, la seves conviccions feministes i la seva manera de qüestionar el món l’han portada a visitar molts platós televisius, on no només parla de literatura sinó que també sobre política, canvi climàtic i conflictes internacionals, els camps d’interès d’aquesta gran professional no tenen barreres. L’hem pogut escoltar de tertuliana al costat de Susanna Griso a Espejo Público (Antena 3) i fins i tot l’hem pogut veure exercint de presentadora d’excepció al programa de La 2 Carta blanca (2006).

 • 329

  - 20/03/11

  MARTI ANGLADA

  Aquesta setmana tenim l’excorresponsal de TV3 Martí Anglada, conegut per les seves apassionades cròniques des d’Alemanya i últimament parodiat al Polònia (TV3). Un professional carismàtic amb qui aprofitarem per repassar el paper que els corresponsals exerceixen a la tele d’avui en dia. Martí Anglada és llicenciat en Dret i Ciències de la Informació per la UAB. Es va estrenar a la secció d’esports i successos del diari La Vanguardia, on curiosament la seva primera feina va ser cobrir els Jocs Olímpics de Münich de 1972. Ben avia t, però, la seva carrera va anar derivant cap a la política internacional i les corresponsalies. Dins de La Vanguardia en va portar a terme tres. La primera a Beirut-Tel Aviv (1977); una segona a Itàlia i El Vaticà, on hi va residir prop de tres anys (1978-1981); i l’última a la Gran Bretanya, a Londres (1981-1983), durant l’època de la Margaret Thatcher. Després es va incorporar a TV3 des de l’inici de les emissions diàries de la cadena, el 1984. Es va estrenar com el primer delegat que la cadena enviava a Madrid. Tres anys després, va ser el primer corresponsal a Washington, on va coincidir amb els darrers anys de presidència de Ronald Reagan i els primers de George Bush (del 1987 al 1990). Després de 13 anys a l’estranger, va decidir tornar a Catalunya on va dirigir Les Notícies del Canal 33 i va ser peça clau en el rellançament del diari Avui. El 2001 es va incorporar a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió com a Cap d’Actualitats. Posteriorment va esdevenir Cap d’Internacional de TV3, càrrec que va portar a terme durant set anys, just abans d’embarcar-se en el que seria el seu últim tram de corresponsalies, a Brussel·les i Berlín. Aquest període va durar no gaire més d’un any i mig, des del 2009 al 2010, any que el periodista va rebre la jubilació anticipada. En total, 38 anys de trajectòria professional que es poden definir breument: passió per la política internacional.

 • 328

  - 13/03/11

  TONI SOLER

  Aquesta setmana celebrem els cinc frructífers anys de Polònia amb el màxim representant d’aquest gran programa de TV3: Toni Soler! Antoni Soler i Guasch és llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, tot i que ben aviat la seva carrera va derivar cap al periodisme. Es va iniciar com a redactor d’informatius a Ràdio Ciutat de Badalona, poc més tard al diari AVUI i posteriorment a El Observador. A tots dos diaris es feia càrrec de la secció de política catalana. Més tard s’incorpora a l’equip de El Terrat; primer com a guionista a diversos programes d’Andreu Buenafuente (El Terrat, a Ràdio Barcelona o Sense Títol, a TV3) i ja després com a director del seu propi programa: Malalts de tele (TV3). L’any 2000 desenvolupa el seu humor àcid i corrosiu al programa de RAC1 Minoria Absoluta, emissió que segueix en antena i que ha estat premiada en moltes i diferents ocasions. També en aquesta tendència va presentar i dirigir el programa setmanal 7 de Notícies (TV3), que mesos després derivaria en el Set de Nit (tots dos a TV3). El seu humor també es va passejar per Las Cerezas (TVE) i al programa d’Antena3 Mire Usté . Això li va servir de c au de cultiu per crear l’exitós Polònia, que enguany compleix cinc anys d’emissió. El 2009 crea la seva pròpia productora, Minoria Absoluta, amb Queco Novell i el Manel Lucas, tots dos actors nostrats del Polònia. D’aquesta factoria en surten productes com ara Crackòvia (TV3) o La Escobilla Nacional (Antena3). Tornant al Polònia, que és la fita central que ocupa el pròxim programa; no cal dir que rarament un programa de sàtira política congracia tant a espectadors com a la crítica. Aquest dimarts aprofitarem per fer un recorregut del que han significat aquests cinc anys del Polònia, que no és poc. Us esperem!

 • 327

  - 06/03/11

  COCO COMÍN

  Aquesta setmana gaudim de les classes magistrals de la famosa coreògrafa Coco Comin. Coneguda per les seves intervencions a Operación Triunfo, la Coco és una artista de gran trajectòria que s’ha guanyat la seva pròpia “fama” a pols. Rosa Mª “Coco” Comin es va iniciar a l’Escola de les Dames Negres de Barcelona, i un cop titulada en Dansa per l’Institut del Teatre, el 1970 va crear la seva pròpia acadèmia,l’Institut de Dansa i Teatre Musical Coco Comin. De fet ha creat, dirigit i coreografiat més d’una desena d’obres de teatre musical, entre les que es troben Fama (Teatre Tívoli de Barcelona, 2004), Chicago (Teatre Arnau, 1996-97), Grease, El Musical de tu Vida (Teatre Victoria de Barcelona, 2006-2008) i Germans de Sang (Teatre Condal de Barcelona, 1994-95), entre molts d’altres. D’altra banda, però, en la seva vessant televisiva la recordem per haver estat jurat al costat del polèmic Risto a Operación Triunfo les edicions del 2008 i 2009. També va ser jurat a Objectiu Pastorets (TV3, 2008) i coreògrafa de l’obra posterior, Els Pastorets del segle XXI. Després, el 2009 va passar per les sales de ball de Fama ¡a bailar! per impartir una de les seves classes magistrals als alumnes, i també va formar part del grup de professors de Buscant La Trinca(TV3, 2010). Aquestes són les seves intervencions més conegudes, però si ens endinsem una mica més en la seva trajectòria veiem que es va estrenar com a jurat el 1997 a Bojos pel Ball (TVC) i un any més tard, el 1998, al magazín de tarda de Tele5 De domingo a domingo. Al món de la publicitat també hem pogut veure-la nombroses vegades, el que demostra que és un tot terrreny que domina tant els mitjans de comunicació com les sabatilles de ballet i que sap conjugar elegància, professionalitat i espectacle. Serà una entrevista singular, no us la perdeu!

 • 326

  - 27/02/11

  JUANJO PUIGCORBÉ

  Aquesta setmana a Telemonegal comptem amb la presència de Juanjo Puigcorbé. Tot i que darrerament és més conegut per la seva polèmica amb Globomedia, la productora de la Sexta, cal recordar que Juanjo Puigcorbé és un actor de llarga trajectòria, amb més de 72 pel·lícules i tv movies, una trentena d’obres teatrals i un munt de premis a les seves esquenes. Juanjo Puigcorbé va estudiar durant tres anys Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciatura que va abandonar per cursar Ciències Fisiques, també a la UAB. Després d’aquest intens periple “formacional”, es va interessar pel món de l’escena i es va apuntar a l’Institut del Teatre de Barcelona. Els seus inicis a televisió els datem al 1978 a TVE Catalunya, on es va estrenar amb Nit de meravella, una obra de teatre rodada per televisió. Poc després va protagonitzar, també a TVE Catalunya, El drama de les camèlies (1983), Les Guillermines del rei Salomó (1981) i El gran Miguel Servet, la sangre y la ceniza (1982), entre molts d’altres. Més darrerament l’hem pogut veure a Cuéntame cómo pasó (La 1), Aquí no hay quien viva (Antena 3) o Un chupete para ella (Antena 3). Però les seves darreres actuacions han tingut lloc en el camp de la reialesa. A Felipe y Letizia: deber y querer (Tele 5) donava vida al rei don Joan Carles, paper que per a molts ha estat una de les poques pífies de la seva carrera. Poc després, concretament a començament d’aquest any, va encarnar don Juan de Borbó -pare de l’actual rei- a Sofía (Antena 3). Aquest cop les crítiques van ser molt més favorables. Com podeu suposar, aquest és només un petit tast de la trajectòria d’aquest tros de professional. Ja acabarem d’endinsar-nos-hi, no us ho podeu perdre!

 • 325

  - 20/02/11

  ARACELI AIGUAVIVA

  Aquesta semana comptem amb l’experta opinió de la magistrada Araceli Aiguaviva, una professional de gran recorregut i experiència. Aprofitarem per tractar amb ella diferents casos “de jutjat”, que aquests dies abunden a la televisió. Araceli Aiguaviva és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, i exerceix al Jutjat de lo Penal nº17 de Barcelona des de l’any 1993. Abans havia exercit als jutjats d’Arenys de Mar i Palma de Mallorca. Gran activista, ha estat impulsora i membre de la Coordinadora de Laboralistes de Catalunya i participa molt activament en totes les activitats que tinguin a veure amb el seu barri, e l del Poblenou de Barcelona. Però quan la Ima. Sra. Dª Araceli Aiguaviva penja la toga, apareix una nova faceta, desconeguda per a molts i sorprenent per a tots. I és que la magistrada canta a l’Aiguaviva Quartet, una formació que combina el jazz clàssic, el blues i els temes llatins. La seva passió per la música li ve de lluny. Es va formar al Taller de Músics i l’Aula de Música Moderna, ha sigut vocalista de la big band La Farga Hot Jazz Band, i ha col·laborat amb diversos músics i formacions com ara Black Notes, Martin Poinsot o Llorenç Ametller. A dia d’avui l’Aiguaviva Quartet ja ha tret tres discs, l’últim -Deixa, de ritmes brasilenys- al febrer de l’any passat. Com vei eu, una professional carregada de sorpreses i segur que de “sentències” -absolutives o inculpatòries- dels molts esdeveniments que estem veient aquests dies per televisió. Una lliçó magistral que no us podeu perdre,

 • 324

  - 13/02/11

  EDUARD ESTIVILL

  Aquesta setmana Ferran Monegal té un programa d’allò més terapèutic de la mà del doctor Eduard Estivill, el guru dels somnis. Amb ell tractarem algunes “patologies televisives” i farem una ullada a la seva extensa trajectòria professional i personal. Eduard Estivill es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1973 i posteriorment es va especialitzar en Pediatria (1976) i Neurofisiologia Clínica (1979). El 1989 va fundar la famosa Clínica de la Son USP Institut Universitari Dexeus de Barcelona, que presideix fins l’actualitat, i a banda, també col·labora amb la Unitat d’Alteracions del Somni de l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès. La seva facilitat per la comunicació l’ha portat a diversos platós televisius, i fa escassament tres setmanes que té el seu propi programa a BTV, 36.5 amb el Doctor Eduard Estivill, on tracta diverses patologies com ara l’alzhèimer o la diabetis juntament amb pacients i experts en la matèria. Però no s’acaba aquí el retrat d’aquest professional, i és que una altra de les seves passions ha estat, i continua sent, la música. Després d’una estada a Califòrnia quan tenia 18 anys va conèixer en profunditat el moviment folk, fet el va portar a crear un grup a Barcelona, el Grup de Folk. I tot i la cu rta trajectòria d’aquest grup, actualment continua cantant i tocant la guitarra amb Falsterbo Martí, composat per ell, Montse Domènech i Isidor Marí.

 • 323

  - 06/02/11

  NACHO FRESNEDA

  Aquest dimarts el convidat de Telemonegal és l’actor Nacho Fresneda, conegut més popularment com el “Huari” de El cor de la ciutat (TV3), que actualment també podeu veure a BTV. Fresneda acumula una gran trajectòria a les seves espatlles, tant al teatre com al cinema i a la televisió. En la seva trajectòria professional cal esmentar que es va forjar a l’escena teatral amb obres de gran alçada com ara Don Juan Tenorio, MacBeth o Bodas de Sangre. A la gran pantalla l’hem vist a Tranvia a la Malvarrosa (1997), del director José Luis García Sánchez, o Atlas de geografia humana (2007), d’Azucena Rodríguez. Pel que fa a la televisió, molta gent el coneix com el “Huari” d’El Cor (TV3) però a nivell estatal el coneixen més aviat per la seva faceta “mèdica”, com a cap d’urgències de la sèrie Hospital Central (Telecinco, 2002-2008) o com el metge del poble a Amar en tiempos revueltos (TVE). Tornant a la televisió catalana, no podem oblidar de les seves actuacions a Mirall trencat (TV3, 2002) o a Infidels (2009). Darrerament l’hem vist interpretant al romà Octavio dins d’Hispania, La Leyenda, sèrie històr ica d’Antena 3.

 • 322

  - 30/01/11

  MONTSE ABBAD

  Ferran Monegal entrevista aquesta setmana l’actual directora de La 2, Montse Abbad. Abans d’arribar fins aquí, Abbad ha passat per un gran nombre d’experiències professionals, sempre lligades a la televisió. Va iniciar la seva carrera com a auxiliar de programes a TVE Catalunya, però aviat va voler ser creadora dels seus propis programes. Fent-se sòcia de la productora Oviedo TV, va estar al capdavant de programes com Els Joglars TVE i El Tricicle a TV3. El 1998 va fundar la seva pròpia productora, Coco, i el 2003 es va aliar amb El Terrat. El 2006 la van nomenar sotsdirectora de ficció a Antena 3, i més tard va retornar a TVE com a directora del centre de producció de Sant Cugat.

 • 321

  - 23/01/11

  ORIOL GRAU

  Aquesta setmana gaudim de l’enginy del polifacètic Oriol Grau que, a més d’actor, és guionista, director de teatre, ràdio i televisió i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, on imparteix l’assignatura de Comunicació No verbal des del 2002. Oriol Grau ha dedicat gran part de la seva carrera al teatre, tot i que també ha tingut temps per dedicar-lo a la televisió i altres mitjans. La seva carrera artística s’ha desenvolupat principalment dins de la factoria El Terrat. Als seus inicis el podem veure, per exemple, fent d’agitador de masses a Tot per l’audiència, que després va seguir amb Sense Títol, Sense Títol 2, Sense títol s/n, La cosa nostra i Una altra cosa , tots programes de TV3. I va ser durant La cosa nostra que va “néixer” el personatge que el marcaria: el Palomino, que va continuar “vivint” durant l’etapa de Buenafuente a Antena3. La seva faceta de director no ha estat menys extensa. Ha dirigit Plats bruts (TV3), Catalans a la romana (TV3), Moncloa ¿dígame? (Tele5) i 4 arreplegats (TV3) entre d’altres. També l’hem pogut escoltar a la ràdio col·laborant amb Xavier Sardà a La ventana (SER), a Fet a Barcelona (SER) o a Cent cinc per cent (RAC 105). Des del 2008 i fins el 2010 va ser cap de Programes d’Entreteniment de TV3, on va ser responsable de programes com ara Casal Rock, Buscant la Trinca, Sota terra o El Gran Dictat. Un cop tancada aquesta etapa es va dedicar en cos i ànima a codirigir la Teatre Sala Trono de Tarragona i a moltes altres coses que aquest dimarts ens explicarà. No us ho podeu perdre, us esperem!

 • 320

  - 16/01/11

  IÑAKI GABILONDO

  L’equip de Telemonegal enceta l’any amb un convidat d’excepció: Iñaki Gabilondo! José Ignacio Gabilondo Pujol –o Iñaki- es va llicenciar en periodisme per la Universitat de Navarra. Va començar a Ràdio Popular (COPE), amb 21 anys a San Sebastià, i sis anys després ja n’era el director. El 1969 va fer el salt a la cadena SER-Sevilla com a director d’informatius, i uns anys més tard es va incorporar als serveis informatius de la SER a Madrid per dirigir Hora 25. Dos anys després passa a ocupar la plaça de director d’informatius. D’allà va saltar a la televisió pública (TVE) també com a cap d’informatius, on el seu mandat va coincidir amb el 23-F, i va ser aleshores que el vam poder veure per primer cop a la televisió. De totes maneres, el terrabastall social i polític d’aquella època van forçar la seva sortida de l’ens. Després d’aquesta convulsa etapa es va convertir en el director de Radio Televisión 16, càrrec que va deixar per tornar a la SER, al capdavant de programes com Aquí la SER, Matinal SER o Onda Media, entre d’altres. Però no va ser fins el 1986 que va inaugurar el programa que marcaria tota la seva trajectòria professional, Hoy por hoy, que ha estat l’emissió que m& eacute;s oients ha tingut de tota la ràdio espanyola, arribant a convertir-se en tot un referent del mitjà. Mentrestant, anava fent les seves incursions a la televisió a programes com Iñaki, los jueves o Gente de primera . També va fer durant una època les entrevistes de l’informatiu de Luis Mariñas (Telecinco). El 2005 va deixar la ràdio per incorporar-se al serveis informatius de la cadena Cuatro, que naixia en aquells moments. Va presentar els informatius fins el 21 de gener de 2010, data en que va abandonar aquest projecte per presentar el magazín informatiu de CNN+ Hoy, programa que acaba de tancar portes, juntament amb tota la cadena, fa escassos dies. Amb ell parlarem de tot això i del que el temps ens deixi. No us podeu perdre, us hi esperem!!

 • 319

  - 09/01/11

  RESUM TEMPORADA 2010

  El programa d'avui recupera dues entrevistes de Ferran Monegal amb: - Quique Jiménez, “Torito”, qui actualment treballa com a reporter al programa del cor 'Vuélveme loca', de Tele5. - Núria Yánez, "Fresita", exconcursant de Gran Hermano

 • 318

  - 26/12/10

  JOSÉ MANUEL LARA

  Aquest dimarts ens acomiadem fins al gener amb un convidat de luxe: José Manuel Lara, president del Grup Planeta i també del Grup Antena 3. José Manuel Lara Bosch és fill de José Manuel Lara Hernández, qui va crear el Grup Planeta, quan el seu fill tenia tres anys. Uns anys més tard seria nomenat conseller delegat, i finalment, en morir el seu pare, es posaria al capdavant de l’empresa familiar. Llicenciat en Econòmiques per la Universitat de Barcelona, es va estrenar professionalment a la Librairie Larousse de París, al mateix temps que anava guanyant pes dins de la immensa estructura de l’imperi Planeta . Des de l’any 2003 és el president i principal accionista del Grup Antena 3 (que comprèn Antena 3 Televisión, Onda Cero Radio y Europa FM) a través de Planeta DeAgostini. També és accionista de La Razón i del diari gratuït ADN. La seva presencia s’estén fins a l’Amèrica Llatina, on és el major propietari de la Casa Editorial El Tiempo i del primer canal de televisió de Bogotà, City TV. Seria impossible esmentar tots els projectes que aquest gran empresari té en marxa però, com a programa de televisió que som, ens centrarem en l’aspecte televisiu. Us assegurem que tindrem per estona.

 • 317

  - 19/12/10

  SERGI SCHAAFF

  Avui convidem algú que sap par parlar de televisió amb plena coneixença, el realitzador Sergi Schaaff. Amb ell analitzarem diversos programes mítics de la seva factoria, on els concursos mereixen un apartat especial. Sergi Schaaff i Casals és llicenciat en Ciències de la Informació per UAB, i el seu nom està lligat a Televisió Espanyola on va començar a treballar als anys 60. Aleshores va dirigir Aquí el segundo programa o La carretera es de todos . Als estudis de TVE a Miramar va estar al capdavant de títols com ara la sèrie de televisió Ficciones o el famós programa infantil Un globo, dos globos, tres globos. També comença aleshores a desenvolupar productes de factoria catalana, com ara Terra d’Escudella , Festa amb Rosa Maria Sardà o Lletres catalanes . Després d’un breu pas per TV3, on va rodar Vídua, però no gaire , torna a TVE Catalunya per convertir-se en director de l’ens. Aquí comença una etapa de grans èxits com ara Si lo sé no vengo amb Jordi Hurtado, El tiempo es oro, La vida es juego (ambdós amb Constantino Romero al capdavant), entre molts d’altres. Menció especial mereix el programa Saber y ganar, que roman en la graella televisiva des del 1997 (tretze anys en pantalla!). Amb Sergi Schaaff repassarem aquestes grans etapes i reviurem molts moments televisius que han marcat més d’una generació.

 • 316

  - 12/12/10

  JORGE SANZ

  Aquesta setmana visita el programa l'actor Jorge Sanz. Nascut a Madrid el 26 d’agost de 1969. Fill de militar i una empresària, va debutar ben jove en el cinema de la mà de la seva mare, que el va portar al seu primer càsting amb nou anyets. D’aquí sorgiria el seu primer paper com a fill de Jane Birkin a La miel (1979) de Pedró Masó, on també hi participava el gran José Luis López Vázquez. Tanmateix, la seva consagració interpretativa vindria de la mà de Crónica del Alba. Valentina (1982), un paper per a molts inoblidable i que va marcar irremediablement tota la seva carrera, malgrat la seva curta edat. Gràcies a la seva versatilitat aviat es converteix en un habitual del cinema espanyol. Encara adolescent, el podem trobar a Mambrú se fue a la guerra (1986), de Fernando Fernán Gómez o El año de las luces (1986), de Fernando Trueba, on coincideix amb la que serà una de les seves companyes habituals, Maribel Verdú. Amb el director Vicente Aranda madura com a actor. Amb Si te dicen que caí (1989) aconsegueix el Goya al millor actor. També cal destacar el seu paper a Amantes (1991) y Libertarias (1996), on comparteix cartell amb Victoria Abril, una altra de les seves “inseparables”. Va ser amb Belle Èpoque (1992), però, que Jorge Sanz es projecta més enllà de les nostres fronteres (el film va guanyar l’Oscar a Millor Pel·lícula Estrangera), amb Fernando Trueba com a director. Tot i que no ha parat mai de fer pel·lícules, durant aquests darrers anys Jorge Sanz ha passat desapercebut pels espectadors i és ara que retorna a la palestra amb l’enginyosa sèrie documental de David Trueba Qué fue de Jorge Sanz. Amb ell parlarem de tot el seu llarg periple pels escenaris, de les seves aparicions i desaparicions, i sobretot, passarem una estona molt agradable.

 • 315

  - 05/12/10

  JORDI PORTABELLA

  Aquest dimarts comptem amb la presència del regidor i candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Barcelona Jordi Portabella, amb qui aprofitarem per tractar el paper dels polítics als mitjans de comunicació just en un moment crucial pel destí de molts ells. Jordi Portabella és llicenciat en Biologia per la UB i té un Màster en Enginyeria Ambiental per la UPC, a banda d’una llarga trajectòria política, que va començar de ben jove. Va ser membre de la Crida a la Solidaritat, un moviment catalanista a favor de la normalització de la llengua catalana. Entre d’altres funcions, també ha estat vicepresident de la Plataforma Pro seleccions esportives catalanes. El 1987 es va unir a les files republicanes, de les quals va ser diputat en la quarta i cinquena legislatura del govern de Catalunya, portaveu adjunt i membre de la Junta de Portaveus al Parlament de Catalunya. Com a tinent d’alcalde s’ha fet càrrec de múltiples àrees de govern, especialment les relacionades amb temes econòmics (Turisme, Comerç, Mercats), urbanístics (Bicicleta), i política animal (va ser president del Zoo de Barcelona). Després de dos mandats consecutius amb el PSC i ICV, l’any 2007 Portabella va decidir passar a l’oposició al no estar d’acord amb les directrius generals del partit i considerar que el model estava antiquat. Així doncs, ERC passava a l’oposició després de vuit anys al capdavant de la política catalana. Amb ell aprofitarem per abordar diferents aspectes de la vida dels polítics i sobretot com tot això queda reflectit a la petita pantalla .

 • 314

  - 28/11/10

  JAVIER CÁRDENAS

  Aquesta setmana visita el plató de Telemonegal el presentador de televisió i locutor de ràdio Javier Cárdenas. Cárdenas va començar a la ràdio amb tal sols 9 anys al programa Peques Unic de Radio Juventud, i amb 16 anys retransmetia partits de futbol per a Antena 3 Radio. Amb els anys, també ha passat per M80 Radio (Cadena SER), Radio España, Onda Rambla y Cadena Dial, entre d’altres. La seva incursió al món de la televisió la va fer de la mà del seu cunyat, Alfonso Arús, i el programa Força Barça (TVE), que va tenir gran èxit. Després va continuar amb Arús com el reporter més descarat de Al ataque (Antena 3), programa que li va donar notorietat a través del descobriment de personatges com Carlos Jesús o “el niño del mechero”. Va presentar Vídeos de Primera (a TVE i Antena 3), i després va presentar programes com El candelabro (Tele 5), La Parodia Nacional (Antena 3) y Gente con chispa (Telemadrid), fins que el 2001 s’incorpora a Crónicas Marcianas (Tele 5), on fa pujar a l’estrellat altres personatges com Carmen de Mairena, Pozí o La Pantoja de Puerto Rico, entre molts d’altres. Després de la intensa etapa de Crónicas torna a col·laborar de nou amb Alfons Arús i la seva germana Angie Cárdenas al programa Tan a gustito (TVE). De totes maneres, no només ha fet ràdio i televisió. El 2004 va presentar la pel·lícula FBI: Frikis Buscan Incordiar, una ferotge crítica contra els personatges de l’anomenada telebrossa amb gran èxit de taquilla. Actualment presenta el magazín Levántate Cárdenas a Europa FM amb gran èxit d’oients. Amb ell repassarem una dilatada trajectòria televisiva!

 • 313

  - 21/11/10

  JOSÉ CABRERA

  Aquesta setmana el plató de Telemonegal rep la visita de l’expert en psiquiatria forense i habitual dels platós televisius (com ara Cuarto Milenio, entre d'altres), José Cabrera. José Cabrera Forneiro té una llarga trajectòria acadèmica com televisiva. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat Complutense de Madrid el 1979 i deu anys després es va doctorar en la mateixa universitat. Es va especialitzar en Psiquiatria i també es va diplomar en Salut Pública. Però aquí no es para l a seva formació. El 1987 es va diplomar en Psiquiatria Militar per l’Exèrcit de Terra, en Criminologia i també en Medicina Legal i Forense pel Ministeri de Cultura, Educació i Esports. Així mateix, forma part de l’Academia Médica Quirúrgica Española i és assessor científic de la Confederación Española de Federaciones y Asociaciones de Familias de Enfermos Mentales (FEAFES). Tot i això, la seva trajectòria laboral no s’acaba aquí. José Cabrera també ha estat lligat a la docència durant 20 anys, impartint diverses matèries a diferents universitats (la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Valladolid, etc.). Potser per la seva extensa formació i sobretot per la seva gran capacitat comunicativa, é s un col·laborador habitual de les televisions des de fa més de quinze anys. S’ha mogut per tots els platós televisius, públics i privats, sense deixar-se ni un. Les seves intervencions a Cuarto Milenio (Cuatro) són especialment controvertides, ja que fàcilment ens el podem trobar diseccionant un -fals- cadàver o parlant dels orígens del cristianisme primitiu. Cap tema se li escapa a aquest gran professional. Com veieu, espera un programa molt interessant, no us ho podeu perdre!

 • 312

  - 14/11/10

  QUIQUE JIMÉNEZ "TORITO"

  Ferran Monegal entrevistarà aquesta setmana el showman i presentador menorquí Quique Jiménez, més conegut com Torito, nom amb què Jordi González el va batejar l’any 2002, quan el va fitxar per al programa Vitamina N. Des de llavors, Torito ha fet de reporter en espais dedicats a la premsa rosa com Pecado Original, TNT o Tal cuál lo contamos. Actualment treballa de col·laborador a Vuélveme Loca, de Tele 5

 • 311

  - 07/11/10

  PEP ANTON MUÑOZ EL PERIS

  Aquesta setmana tindrem el plaer de tenir a Telemonegal un dels actors amb més “cor” de l’escena; el Pep Anton Muñoz, el “Peris” d’El Cor de la Ciutat. L’any 1956, a Barcelona, neixia una estrella dels escenaris; en Pep Anton Muñoz i David. Es va estrenar a l’escena teatral el 1976 amb l’obra El bon samarità, al Teatre Grec de Barcelona. Des d’aleshores no ha parat de fer obres de teatre que ha anat compaginant amb la seva intensa trajectòria televisiva. A part de ser un dels personatge més inoblidables d’El Cor de la Ciutat (2000-09), també ha format part d’un altre culebrot mític: Nissaga de Poder (1997-98). També l’hem pogut veure a Crims (2000) o a Serrallonga (2008), entre moltes altres intervencions. El Pep Anton també té una intensa i prolífica trajectòria com a actor de doblatge. Ha posat la seva veu a Hugh Grant, James Woods, Jack Lemmon, James Stewart… El 2009 va rebre el Premi Gaudí a millor actor secundari per la seva actuació a la pel·lícula Farewell-Gutmann (2008, Xavi Puebla). Però, si d’alguna cosa el Pep pot estar realment satisfet, és d’haver enamorat una població sencera amb un personatge, el “Peris”, del qual en parlarem -i molt- al Telemonegal.

 • 310

  - 31/10/10

  MARIA CASADO

  La presentadora del Telediario del cap de setmana i 59 segundos (TVE), Maria Casado, és la convidada d’aquesta setmana a Telemonegal. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, els seus inicis professionals es remunten a Ràdio 4-RNE. Després, va tenir una breu estada a Catalunya Ràdio, on va produir El Matí de l’Antoni Bassas, i va retornar a Ràdio Nacional per ser sotsdirectora del magazine Amb molt de gust (2003), conjuntament amb la periodista Sílvia Tarragona. A l’estiu presentava i dirigia la versió estival del programa anomenada L’estiu amb molt de gust. A TVE la seva entrada es va produir el 2005 com a redactora dels serveis informatius. La seva professionalitat i saber fer la van portar a presentar el Telediario de cap de setmana el febrer de 2006, on hi continua actualment. No contenta amb això, també ha co-presentat Informe Semanal i s’ha encarregat del 59 Segundos, primer la versió catalana a La 2 (2007-2009), i des de setembre de 2009 la nacional, que compagina amb el Telediario 2. Amb ella s’analitzarà l’estat actual de la televisió pública i es conversarà sobre molts altres temes relacionats amb els mitjans de comunicació.

 • 309

  - 24/10/10

  MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

  Aquesta setmana Ferran Monegal entrevista a un dels polítics i periodistes més influents de l’actualitat: Miguel Ángel Rodríguez Bajón, popularment conegut com a MAR, tot i que també se’l coneix com “l’home que va portar Aznar a la Moncloa”. Miguel ángel Rodríguez es va iniciar molt d’hora en l’àmbit polític, i als 22 anys ja era el portaveu de la Junta de Castilla y León, que presidia José Maria Aznar. Amb el nomenament d’aquest com a candidat del Partit Popular a les eleccions generals de 1996, va passar a ser el Director de Comunicació del Partit, amb 32 anys. Després va abandonar la política activa i va passar a ser el president de l’agència de publicitat CARAT España (del 1999 al 2006). Paral·lelament, ha col·laborat amb la FAES (Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales, liderada per Aznar). La seva relació amb la televisió és bastant prolífica. Ha estat tertulià de la cadena COPE i col·labora habitualment a 59 Segundos (La 1), a Espejo Público (Antena 3), Alto y Claro (Telemadrid) y La Noria (Telecinco). També és el fundador de la primera pàgina informativa purament televisiva (nuevatelevision.es). I director del seu propi programa a Popular Tv des de març de 2006 fins a desembre de 2008 (La noche de Miguel Ángel Rodríguez). La seva última creació ha estat MOVILGOL, una empresa que funciona per internet i que envia els gols de la Lliga del Futbol de Primera Divisió a mòbils amb tecnologia 3G. Ferran Monegal intentarà centrar-se en la seva vessant televisiva i en la seva opinió respecte els mitjans de comunicació.

 • 308

  - 17/10/10

  NÚRIA YÁÑEZ, "FRESITA"

  Avui el plató de Telemonegal rep la visita de l’exconcursant de Gran Hermano, Núria Yáñez, més coneguda popularment com a ‘Fresita’. ‘Fresita’ va saltar a la fama quan va concursar i va guanyar la cinquena edició de Gran Hermano (Tele 5) l’any 2003. Fins a aquest moment s’havia estat movent pel món del turisme. Just abans d’entrar a la “Casa” va estar treballant com a recepcionista en un càmping de Salou (el Sangulí). A Gran Hermano es va fer famosa pel seu caràcter càndid i la seva relació platònica amb l’italià Nicol a Di Matteo. Es va guanyar el favor de l’audiència, i des d’aleshores ha treballat com a comentarista en múltiples plataformes televisives, i fins fa poc va estar presentant un Call Tv anomenat Va de Fresi, a Canal Català. Actualment té molts projectes que ella mateixa ens explicarà, no falteu a la cita!

 • 307

  - 10/10/10

  ALBERT OM

  Ferran Monegal convida aquesta setmana al periodista Albert Om, qui exprimirà la llimona televisiva i també comentarà la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Albert Om és llicenciat en Ciències de la Informació, i ha treballat tant en premsa com en ràdio i televisió. Del 2000 al 2004 va dirigir i presentar a RAC 1 L’hora del pati, programa amb què va ser guardonat amb el Micròfon de Plata. Al 2004 va fer el salt a TV3, on primer va dirigir i presentar el programa d’entrevistes Jo vull ser i després va guionitzar i copresentar el mític Malalts de tele. També va ser a partir d’aquest any que encetà el que seria un dels seus programes més identitaris: El club. Aquest espai va tancar definitivament les seves portes el juliol de 2009 després de 1.000 programes i 5 anys en antena. Actualment el podem veure visitant la casa de personatges cèlebres a El convidat; una estrena de TV3 que ja està gaudint d’una gran acollida tant per part de l’audiència com del públic.

 • 306

  - 03/10/10

  JORDI GONZÀLEZ

  Ferran Monegal conversarà aquesta setmana amb el veterà presentador de televisió Jordi González, actualment al capdavant del magazín La Noria, a Telecinco. Amb 48 anys, aquest periodista barceloní acredita una llarga trajectòria a la ràdio i a la televisió. Amb 17 anys va debutar davant dels micròfons de Radio Popular de Reus. També ha treballat a Catalunya Ràdio, Ràdio 4 i RAC1. En televisió, ha conduït programes a TVE (La Palmera, 3x4), TV3 (Això no és tot, Les mil i una), Antena 3 (Abierto Al Anochecer) i Telecinco. A la cadena de Paolo Vasile ha presentat dues edicions de Gran Hermano i des de fa tres anys lidera La Noria amb gran èxit d’audiència.

 • 305

  - 26/09/10

  TERESA FORCADES

  La monja benedictina Teresa Forcades és la convidada del programa Telemonegal d’aquesta setmana. Forcades és monja, metge i teòloga, i es va fer coneguda sobretot arran d’un vídeo a Internet on raonava el seu rebuig contra la gestió de la Grip A per part de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i sobretot, per part de les farmacèutiques. Aquest fet la va fer saltar als platós de moltes televisions i la va fer reconeguda gairebé mundialment. També ha estat polèmic el seu posicionament pro-avortista i les seves visions feministes, difícils de trobar en un entorn monàstic com el seu. Nascuda el 1966 a Barcelona, es va llicenciar en medicina per la Universitat de Barcelona. Va continuar els seus estudis als Estats Units, on va aconseguir el títol d’especialista en Medicina Interna. Més endavant, i amb una beca de la Universitat de Harvard sota el braç, es va traslladar a Cambridge, on es va graduar com a Master Divinitas amb una tesis sobre el diàleg multicultural. Una mica més tard va entrar a l’ordre benedictina de Sant Benet i va compaginar les seves tasques monàstiques amb l’estudi de la medicina i la teologia. Al 2004 es va doctorar en Salut Pública també per la Universitat de Barcelona. Amb ella parlarem del seu fenomen i de l’impacte que les seves declaracions han tingut a la televisió. Teologia, medicina i televisió, un còctel impagable. Us ho perdreu?

 • 304

  - 19/09/10

  JUAN LUIS GALIARDO

  El segon convidat de Telemonegal d’aquesta temporada és l’actor Juan Luis Galiardo, amb qui parlarem de la seva última estrena teatral, El Avaro, i de tot el seu recorregut televisiu que ha estat un dels més prolífics del panorama actual. I com sempre, Ferran Monegal a la primera part del programa exprimirà la llimona televisiva de la setmana. Estudiant d’econòmiques i d’Enginyeria Agrònoma, ho va deixar per dedicar-se de ple a la interpretació. Titulat a la ja desapareguda Escola Oficial del Cinema, el seu debut cinematogràfic al 1960 li va obrir les portes del setè art i va passar a s er conegut com el galà oficial durant els anys 60 i 70. A principis dels vuitanta, però, va marxar cap a Mèxic, on va col·laborar en diversos culebrots (La colorina, Quiéreme siempre). Superat aquest parèntesis, va tornar a Espanya i va crear la seva pròpia productora, Penélope Films, de la qual han sorgit títols tan famosos com Turno de oficio (1986-87) o El disputado voto del señor Cayo (1986). L’any 2000 va guanyar el Goya a la millor interpretació masculina amb Adiós con el corazón, i actualment està protagonitzant l’obra teatral esmentada anteriorment, El Avaro, comèdia que li està reportant grans èxits.

 • 303

  - 12/09/10

  JOAN MANEL TRESSERRAS

  Estrenem temporada amb un convidat d’excepció, Joan Manuel Tresserras Gaju, l’actual Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació. Joan Manuel Tresserras va néixer a Rubí (Barcelona) l’any 1955. Doctorat en Ciències de la Informació, va donar classes a la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona a més de ser-ne director, del 1991 al 1993, i coordinador del 1997 al 1999. Al 2000 va entrar a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió com a conseller, al mateix temps que esdevenia membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), on era el responsable de l’àmbit de recerca, estudis i publicacions. Just l’any que va deixar el CAC, el 2006, va esdevenir Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació. És conegut també per haver impulsat, el juny d’aquest any, la nova Llei del Cinema de Catalunya. Amb ell parlarem d’això i de molts altres temes vinculats a l’àmbit de la cultura i els mitjans de comunicació.

 • 302

  - 18/07/10

  JOSEP CUNÍ

  El periodista JOSEP CUNÍ és el convidat 301 del programa Telemonegal. El presentador i locutor de ràdio va començar la seva carrera professional a Radio Juventud de Barcelona, Radio Terrassa i Ràdio Barcelona (Cadena SER). L’any 1984 va recalar a Catalunya Ràdio on va exercir de cap de programes. Al cap de deu anys aproximadament va fitxar per COM Ràdio, on va presentar el magazín matinal Els matins de Josep Cuní durant quatre temporades. Després es va traslladar amb el seu programa i el seu equip a una nova Ona Catalana, on va estar durant 3 anys. En l’àmbit televisiu ha presentat diferents programes a TV3, com L’aventura quotidiana, Coses que passen i Els matins, el magazín matinal que dirigeix i presenta en l’actualitat. Josep Cuní exprimirà la llimona televisiva amb Ferran Monegal i donarà la seva particular visió dels mitjans de comunicació, sobretot de la televisió.

 • 301

  - 11/07/10

  MANUEL CAMPO VIDAL

  ‘Telemonegal’ celebra 300 programes amb Manuel Campo Vidal. Telemonegal, el programa on la tele critica la tele sense embuts i sense corporativismes, celebra els 300 programes en antena amb el president de la Academia de las Ciencias y las Artes de Televisión, Manuel Campo Vidal. El periodista, sociòleg i enginyer industrial Campo Vidal té una llarga trajectòria en el món de la televisió. Ha treballat a TVE i la cadena SER, i va ser director d’Antena 3. A BTV ha dirigit i presentat els programes Barcelona: ciutadans en temps de guerra i El somni de Barcelona. Actualment dirigeix la productora Lua i l’Institut de Comunicació Empresarial

 • 300

  - 04/07/10

  FERMÍ FERNÁNDEZ

  L’actor FERMÍ FERNÁNDEZ substitueix l’escriptora MARIA DE LA PAU JANER en el programa d’avui de Telemonegal. Fermí Fernández sempre ha tingut una trajectòria molt lligada a la productora d’El Terrat d’Andreu Buenafuente. Des de 1996 ha participat als programes Sense títol, Una altra cosa, La cosa nostra (tots aquests a TV3) i actualment a Buenafuente (La Sexta), així com també a l’Homo Zapping de José Corbacho (Antena 3). També col·labora al programa Crackòvia (TV3), i des d’aquest mes de juny presenta Sota terra (TV3), un programa d’arqueologia, història, humor i aventura. El director i presentador del programa, Ferran Monegal, conversarà amb ell sobre la seva trajectòria, les seves imitacions, i sobre la seva impressió dels mitjans de comunicació, com sempre, en especial la televisió. Podeu deixar les vostres preguntes pel convidat i els vostres suggeriments al grup del Facebook o bé al blog del programa!

 • 299

  - 27/06/10

  EDUARD PUNSET

  L’advocat, economista i comunicador científic EDUARD PUNSET és el convidat del proper programa de Telemonegal. Figura clau de la transició democràtica espanyola formant part de les files d’UCD, també ha estat assessor de grans empreses, professor de destacades institucions en matèries d’economia, màrqueting noves tecnologies i innovació. Des de 1996 dirigeix i presenta el programa de divulgació científica Redes (TVE) i també col·labora mensualment al programa Buenafuente de La Sexta. El director i presentador del programa, Ferran Monegal, conversar&ag rave; amb ell sobre el seu afany per fer arribar la ciència al gran públic a través de la televisió. Com sempre podeu deixar les vostres preguntes pel convidat i els vostres suggeriments al grup del Facebook o bé al blog del programa!

 • 298

  - 20/06/10

  MARC PARROT

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el compositor i cantant MARC PARROT, conegut molt popularment en el seu moment com El chaval de la peca. Parrot repassarà la seva trajectòria musical vinculada a la televisió i donarà la seva opinió respecte els mitjans de comunicació en l’actualitat. MARC PARROT va iniciar la seva carrera musical el 1990 amb el grup Regreso a las minas, tot i que després va publicar en solitari Sólo para locos i Sólo para niños. Es va convertir en fenomen mediàtic arran de la seva actuació en una gala de cap d’any de TV3 com El Chaval de la peca, personatge que reinterpretava clàssics de la cançó espanyola i amb el que va realitzar més de 250 concerts aamb èxit. Al cap d’uns anys i de tres discs, s’acomiada del personatge i amb els diners guanyats munta el seu propi estudi de gravació per fer les seves produccions. Torna a publicar discs en solitari, com ara Dos maletas, Mentider i Interferència. Paral·lelament col·labora amb la part musical de La Marató de TV3 durant diverses edicions, i l’any passat va saltar a la televisió com a director musical del programa Casal Rock, que consistia en dirigir una coral de 25 persones de més de 70 anys, amb gran acceptació del públic.

 • 297

  - 13/06/10

  JAVIER CORONAS

  El showman i humorista JAVIER CORONAS conversa el proper dimarts amb Ferran Monegal. Coronas va començar a comunicar en cadenes locals de Barcelona fins que es va traslladar a Saragossa, on va debutar a la televisió amb la secció CCC (Cosas Curiosas de Coronas) dins el programa Que viene el lobo (Antena Aragón). Ramón Arangüena el va descobrir allà i se’l va endur a Lo + Plus (Canal +) on va assolir la fama a nivell nacional. Paral·lelament també va treballar a Lo que es la vida (RNE) i l’any següent Canal + li va donar programa propi, el + Te Vale XXL. Després es va incorporar a la plantilla de Cuatro, on ha treballat a Los 4 de Cuatro, Nos pierde la fama, Soy el que más sabe de televisión del mundo, Noche Hache i Estas no son las noticias. Javier Coronas exprimirà la llimona televisiva i la seva trajectòria als mitjans de comunicació amb el director i presentador del programa, Ferran Monegal.

 • 296

  - 06/06/10

  BIBIANA BALLBÉ

  La presentadora Bibana Ballbè és la convidada d’aquesta nova edició de Telemonegal. Ballbè es va fer coneguda gràcies al programa de joventut i cultura alternativa Silenci? (Canal 33), tot i que abans havia treballat per la cadena alemanya de música VIVA, on va participar en programes com Planet VIVA, Chartsurfer, Was geht ab? i Ritmo. També ha col·laborat a El Club d’Albert Om (TVC), i fins el passat desembre va presentar amb Jordi Puntí el programa Ànima (TVC). Actualment col·labora al programa La segona hora de RAC1, i des d’aquest mes de maig presenta Bestiari il·lustrat al Canal 33. Ballbè donarà la seva opinió sobre l’actualitat televisiva i repassarà amb Ferran Monegal la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació.

 • 295

  - 30/05/10

  PEP CRUZ

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actor Pep Cruz, qui farà un repàs a l’actualitat televisiva de la setmana i també a la seva trajectòria vinculada amb els mitjans. Pep Cruz és enginyer, actor i director de teatre. Va començar la seva carrera artística fent funcions d’actor i director a Girona , a més de portar també espectacles de titelles. Posteriorment es va incorporar a Dagoll Dagom i també va fundar la seva pròpia companyia, Per-versions. En televisió ha presentat el concurs humorístic de TVC Moltes gràcies, i també ha actuat en sèries de televisió (Tres Estrelles, El comte Arnau, Oh Europa, La memòria dels cargols i Ventdelplà). Ha participat i actuat en multitud d’obres de teatre (Cyrano de Bergerac, La Sra. Florentina i el seu amor Homer, El florido pensil, Mar i cel, etc.), pel·lícules (Si te dicen que caí, Los mares del sur, El amante bilingüe) i telefilms (La femme et le partin, Restauració).

 • 294

  - 23/05/10

  XAVIER BOSCH

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista Xavier Bosch, qui repassarà la seva trajectòria televisiva i donarà la seva opinió respecte els mitjans de comunicació. Xavier Bosch ha treballat a la ràdio, a la televisió, a la premsa, i també ha publicat una obra de teatre i diversos llibres (La màgia dels reis, Se sabrà tot, entre d’altres). Un dels primers programes en els que va treballar és Un tomb per la vida i Aquest any, cent! (TVC), i també va ser creador i realitzador conjuntament amb Antoni Bassas de l’espai humorístic Alguna pregunta més? a Ca talunya Ràdio. L’any 2000 salta a la nova RAC1 amb la direcció del programa Al primer toc. Seguidament va presentar Café Baviera i també les retransmissions dels partits del FC Barcelona. L’any 2004 agafa la direcció del matinal El món a RAC1, programa amb el que guanya prestigi, fins que uns anys més tard passa a ser director del diari Avui, càrrec que va exercir durant aproximadament un any. Actualment presenta el programa d’actualitat política i econòmica, Àgora (TVC).

 • 293

  - 16/05/10

  PAULA VÁZQUEZ

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita la presentadora Paula Vázquez, qui repassarà la seva extensa carrera televisiva i comentarà també l’actualitat del mitjà. Paula Vázquez va començar com a model, tot i que de seguida va saltar a la televisió de la mà de Chicho Ibáñez Serrador que la va fitxar per fer d’hostessa a Un, dos, tres...responda otra vez (TVE). Des d’aleshores, la seva carrera televisiva ha estat imparable: No te olvides el cepillo de dientes, Sonrisas de España, Mira quién viene esta noche, La parodia nacional i la sèrie Canguros (totes a Antena 3). A Telecinco, ha presentat Inocente, inocente, El juego del Euromillón i Gran Hermano 3, a banda de gales especials com la de cap d’any. Va tornar a Antena 3 per presentar El gran test, Por ti, La isla de los famosos, Lo más i Cantas o qué. Després va presentar Misión Eurovisión a TVE i va saltar a Cuatro, on ha presentat diverses edicions de Fama, ¡a bailar! i Pekín Express, i on prepara un nou reality anomenat The Italian Dream que s’estrenarà la temporada que ve.

 • 292

  - 09/05/10

  JON SISTIAGA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista i reporter Jon Sistiaga, qui comentarà l’actualitat televisiva i les seves aventures relacionades amb el món del reportatge i la televisió. Jon Sistiaga ha treballat quasi tota la seva vida com a reporter. Ha estat a conflictes de Ruanda, Irlanda del Nord, Colòmbia, Pròxim Orient, Kosovo, Afganistan, Tailàndia, Mèxic, Corea del Nord i Guinea Equatorial. També va ser reporter a la guerra d’Iraq, junt amb el càmera José Couso, que va ser assassinat en tràgiques circumstàncies degut a un atac de les forces nordamericanes contra l’Hotel Palestina. Guard onat amb els premis Ortega y Gasset (2003) i Reporteros Sin Fronteras (1999), actualment treballa al grup PRISA, a programes de Cuatro i la Cadena SER. La setmana passada va estrenar un nou programa de reportatges, REC: reporteros Cuatro.

 • 291

  - 02/05/10

  JAUME BARBERÀ

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista Jaume Barberà, qui comentarà l’actualitat televisiva i la importància dels programes d’entrevistes a la televisió pública i de l’estat crític d’aquest format en l’actualitat. Jaume Barberà va començar la seva carrera als serveis informatius de TV3 presentant el TN Vespre i col·laborant a El cau de Josep Maria Puyal. El 1993 va iniciar Paral·lel 33 (Canal 33), que va ser en un principi un programa de debat i més endavant va evolucionar cap a un magazine amb entrevistes en profu nditat i actuacions en directe. L’èxit entre l’audiència va ser tan gran que TVE va proposar-li fer l’adaptació per l’àmbit nacional. El programa va iniciar-se l’any 2000 i va rebre el nom de Cosas que importan. El 2002 va tornar a TV3 per presentar Bon dia Catalunya, i el 2004, en finalitzar aquest magazine matinal, va tornar als serveis informatius per cobrir notícies com la del tsunami al sud-est asiàtic, on va ser corresponsal. Actualment presenta el programa d’entrevistes Singulars, on presenta figures anònimes, però que porten a terme tasques rellevants per a la societat.

 • 290

  - 25/04/10

  MIREIA SEGÚ

  Telemonegal rep la visita de la periodista Mireia Segú, actualment al capdavant de l’informatiu infantil Info K del Canal Super 3. Segú va començar la seva trajectòria professional al setmanari El Pati de Valls, vinculat al grup d’El Punt, i més tard va treballar al diari El Punt de Tarragona, a l’emissora Ona Valls i a Canal Reus TV. A TV3 ha passat per programes com En Directe, 30 Minuts, El Cim, Generació D i Qui els va parir!. També ha estat redactora d’Informatius.

 • 289

  - 18/04/10

  RISTO MEJIDE

  El convidat d’aquesta setmana a Telemonegal és el polèmic Risto Mejide, qui donarà la seva particular visió dels mitjans de comunicació i també comentarà la seva carrera vinculada amb els mèdia. Risto Mejide va començar en l’àmbit de la publicitat on va exercir de director creatiu a importants agències (Bassat Ogilvy & Mather, Saatchi & Saatchi, Euro RSCG, entre d’altres). La seva faceta mediàtica va iniciar-se com a jurat a El invento del siglo (Antena 3, 2006), un programa que no va funcionar i des d’on va saltar a formar part del jurat d’Operación Triunfo (OT). Allí va nèixer el seu personatge: desagradable, sense pèls a la llengua, i a vegades fins i tot maleducat, però va aconseguir grans èxits d’audiència. Aquest personatge li va portar la popularitat i a partir d’aquest moment va incrementar la seva participació en televisió, com Paranoia Semanal (Antena 3, 2007) o Channel nº4 (Cuatro, 2007); i també a la ràdio, primer a Protagonistas amb Luis del Olmo a Punto Radio, i més tard amb Julia Otero a Julia en la Onda a Onda Cero. A l’edició d’OT de 2008, degut a una disputa amb Jesús Vázquez va ser destituït del seu càrrec. Després d’aquesta polèmica, va presentar G-20 (Telecinco) programa del qual va ser també director i que també va desaparèixer de la graella sobtadament. A banda de la seva activitat televisiva, ha publicat dos llibres El pensamiento negativo (2008) i El sentimiento negativo (2009); i actualment és professor a l’escola de disseny Elisava i Director Creatiu de la seva pròpia agència publicitària Aftershare.TV.

 • 288

  - 11/04/10

  JOSÉ LUIS GALLEGO

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista ambiental i escriptor José Luis Gallego, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. José Luis Gallego ha publicat més d’una quinzena de llibres sobre ecologia domèstica, natura i sostenibilitat. Col·laborador habitual en premsa escrita (El Periódico, El País), ràdio (Julia en la onda de Onda Cero i El matí a 4 bandes, de RNE) i televisió en temes de naturalesa i medi ambient. Precisament en televisió presenta i dirigeix la sèrie de divulgació ambiental Terra Verda (La 2), i també col·labora amb una secció a Els Matins (TV3) i al programa de BTV, El temps del Picó.

 • 287

  - 04/04/10

  RAMON FONT

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el president del Consell Audiovisual de Catalunya Ramon Font, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació, en el dia de l'apagada analògica i després de què 101 "Ferrans Monegals" hagin "enterrat" la televisió de tota la vida i hagin donat la benvinguda a la TDT. Ramon Font va formar-se en periodisme a l’Escola Oficial de Barcelona. Ha estat responsable de les redaccions de la SER i de TVE; director de RNE a Catalunya i també de TVE Catalunya. El 1 992 va dirigir la Ràdio Olímpica durant els Jocs Olímpics de Barcelona. Per iniciativa pròpia, va deixar la direcció de TVE Catalunya i va marxar a Portugal, on va exercir de corresponsal de la SER. Més endavant ho va ser també de l’Agència Catalana de Notícies, de RNE i de TVE. A Portugal també va ser consultor de Lisboa’94 Capital Europea de la Cultura i l’Exposició Universal el 1998. Per la seva trajectòria professional al país, va ser nomenat president de l’Associació de la Premsa Estrangera a Portugal. El 2006 va ser nomenat secretari de Comunicació del Govern de la Generalitat, tot i que després va reprendre el contacte amb Portugal convertint-se en conselle r de Porto Canal TV. Des de febrer del 2009 exerceix el càrrec de president del CAC, Consell Audiovisual de Catalunya. El 30 de març ens acomiadem de la televisió analògica amb Ramon Font, parlant de l’actual situació dels nostres mitjans audiovisuals.

 • 286

  - 28/03/10

  JOSÉ SACRISTÁN

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actor de reconegut prestigi i àmplia trajectòria en cinema, teatre i televisió, José Sacristán. Sacristán va deixar la seva feina de mecànic per seguir la seva vocació teatral. Integrant del grup d’actors de l’anomenat “landisme”, la seva carrera va donar un gir important a partir de la transició, amb pel·lícules com 'Un hombre llamado Flor de Otoño' y 'Asignatura pendiente'. Amb més d’un centenar de pel·lícules i multitud d’obres de teatre a les seves esquenes , també ha destacat com a director (Soldados de plomo, C ara de acelga y Yo me bajo en la próxima, ¿y usted?). En televisió, ha participat a Hora Once (La2), Teatro de siempre (TVE), Estudio 1 (TVE), Gatos en el tejado (TVE), Quién da la vez (Antena 3) i Éste es mi barrio (Antena 3).

 • 285

  - 21/03/10

  LUJÁN ARGÜELLES

 • 284

  - 14/03/10

  MARTA TORNÉ

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actriu i presentadora Marta Torné, qui donarà la seva opinió sobre l’actualitat televisiva i també la seva trajectòria relacionada amb els mitjans de comunicació. Marta Torné va començar col·laborant en petites emissores de ràdio (Nou Barris, Molins de Rei, Ràdio Estel...), i les primeres incursions televisives les va fer amb CityTV, primer com a col·laboradora del programa BCNMagazine, després al Vitamina N amb Jordi González i al POPCityCLUB amb Enric Escudé. Amb González va saltar a l’àmbit nacional amb el programa TNT (Tele 5), que va compaginar amb Pecado Original a la mateixa cadena. La van seguir programes com Condició Femenina, El programa del verano, Gran Hermano...però l’autèntica popularitat li va arribar amb la interpretació a la sèrie d'èxit El internado (Antena 3).

 • 283

  - 07/03/10

  ÒSCAR DALMAU

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista i presentador Òscar Dalmau, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva trajectòria relacionada amb els mitjans de comunicació. Òscar Dalmau va treballar com a guionista i col·laborador de Manel Fuentes a Problemes Domèstics (Catalunya Ràdio) i també a La Noche con Fuentes (Tele 5). Conegut per ser la popular veu de Caçadors de bolets (TV3), també ha estat guionista i locutor d’ Alguna Pregunta Més (Catalunya Ràdio) i guionista a Polònia i Crackòvia (TVC). Aquesta tardor va començar a presentar El Gran Dictat (TV3) i també copresenta amb Òscar Andreu La competència (RAC1).

 • 282

  - 28/02/10

  JOSEP MARIA FLOTATS

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actor i director de teatre Josep Maria Flotats, qui donarà la seva particular visió dels mitjans de comunicació i de la seva relació amb la televisió. Josep Maria Flotats és un actor format a l’Escola Nacional Superior d’Art Dramàtic d’Estrasburg. Des d’aleshores va iniciar una carrera de llarga trajectòria, sobretot en el món del teatre. A París, va formar part de la companyia Théâtre de la Ville i la Comédie Française. Després va formar la seva pròpia, Companyia Flotats, i també es va implicar amb el desenvolupament del Teatre Nacional de Catalunya, del qual va ser nomenat fundador i director. Dos anys més tard va ser destituït del càrrec i es va instal·lar a Madrid on va crear la seva pròpia productora. Al llarg de la seva carrera professional ha rebut nombrosos reconeixements, sobretot a Espanya (com la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts) i França (amb la Legió d’Honor, la màxima distinció cultural del país).

 • 281

  - 21/02/10

  CARLOS NAVARRO, "EL YOYAS"

  L’exconcursant de Gran Hermano 2, Carlos Navarro conegut també com "el Yoyas”, és el convidat de la setmana a Telemonegal. Navarro comentarà els fets televisius d’actualitat i també la seva participació a diferents programes de televisió. Carlos Navarro, "el Yoyas” va entrar a la segona edició de Gran Hermano (Tele 5) amb 24 anys, sent un pastisser a l’atur. Al cap de 18 dies va ser expulsat de la casa per una actitud una mica agressiva amb els seus companys, especialment amb na Fayna, amb qui va establir una relació sentimental. Després del seu pas per la casa ha aparegut en nombrosos programes de televisió, la majoria de vegades com a contertulià. D'aquesta manera, ha passat per Cronicas Marcianas (Tele 5), La isla de los famosos (on també va participar com a concursant), A tu lado (Tele 5), amb el Follonero a Salvados (La Sexta) i actualment col·labora al programa Catalunya Opina (Canal Català). Un personatge televisiu que va aprofitar també la fama per obrir un bar de copes, publicar un llibre de poesia, i inclús gravar un parell de cançons d’estiu.

 • 280

  - 14/02/10

  JOSEMA YUSTE

  Ferran Monegal convida aquesta setmana a l’actor i humorista Josema Yuste, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva carrera vinculada amb el teatre i la televisió. Josema Yuste és humorista, va conèixer el 1977 a Millán Salcedo i Fernando Conde, amb qui formarien ‘Martes y Trece’, tot i que amb el temps només van continuar Yuste i Millán. A banda de les seves múltiples actuacions televisives amb el duo (Aplauso, ¡Hola, hola 89! Viendonos, El retonno, etc.), també van presentar del 1984 al 1997 (exceptuant el 1993) les campanades de l’especial de cap d’any a TVE sent líders d’audiència. Paral·lelament, també ha fet teatre (Hair, Gospel, Contacto Peculiar, Un hombre solo, Nadie es perfecto), televisió (Todos los hombres sois iguales, Por fin has llegado) i cinema (El robobo de la jojoya, Aquí huele a muerto, La corte del Faraón). L’any passat va estrenar junt amb Florentino Fernández l’obra Una pareja de miedo, i també el programa setmanal ¿Y ahora qué? A TVE.

 • 279

  - 07/02/10

  GODOY

  Ferran Monegal convida aquesta setmana a l’humorista uruguaià Godoy, qui donarà la seva particular visió dels mitjans de comunicació i també la seva opinió sobre l’actualitat televisiva de la setmana. Wellington Ángel Romero Godoy és conegut popularment com Godoy. Va començar treballant als teatres de Madrid i fent petites incursions en televisió, fins que el 1974 s’instal·la a Barcelona per engegar la seva carrera en solitari. Al poc va començar amb l’art dels monòlegs quan encara era un fenomen minoritari, amb un total domini de llenguatge, jugant amb les paraules, els equívocs, l’absurd i fugint dels tòpics. Ha dut a terme, com actor i director, els espectacles Humor in situ, Con el culo al aire, Humor y tango, Desde España con humor, El humor es cosa de uno i Esperando a... Godoy. El passat desembre va estrenar al Capitol Verás que todo es mentira, on hi han col·laborat Andreu Buenafuente i Berto Romero.

 • 278

  - 31/01/10

  JOSÉ LUIS BALBÍN

  Ferran Monegal convida aquesta setmana al periodista José Luis Balbín, qui comentarà la seva trajectòria amb els mitjans de comunicació i també què en pensa dels continguts televisius de la setmana. José Luis Balbín va començar al diari La Nueva España d’Oviedo. Seguidament s'incorpora al diari Pueblo (Madrid), del que és corresponsal a Bonn, Orient Mitjà i París. El 1976 estrena La Clave, un espai de tertúlies en directe pioner a TVE, cadena en la que dirigeix els informatius entre 1982 i 1983, mentre José María Calviño era el director de RTVE. Aquest li va donar el seu major mom ent de popularitat, però també problemes amb la censura. Malgrat tot, el programa continua en antena fins desembre de 1985, data del seu cessament. Uns anys més tard La Clave tornaria, aquest cop a Antena 3, en la qual es manté fins el 1993. Després centra l’activitat amb l'espai Hora zero d'Antena 3 Ràdio, i un cop va tancar l’emissora s'incorpora a la Cadena Cope com tertulià del programa La Linterna, primer, i de La Mañana, més tard. També treballa a Ràdio Voz, on dirigeix La voz de José Luis Balbín fins el febrer de 1997, data del seu nomenament com director de Comunicació i Programes del Museu del Prado. L’any 2000 funda i dirigeix La Clave, un setmanari d'informació general que deixa d'existir el 2008.

 • 277

  - 24/01/10

  MAG LARI

  Ferran Monegal convida aquesta setmana al seu programa a l’il·lusionista Mag Lari, qui comentarà la seva relació amb els mitjans de comunicació i també què en pensa sobre els continguts televisius en general. En Mag Lari va iniciar-se a la màgia professional el 1994, arran del seu debut al teatre Llantiol de Barcelona. Llicenciat en filologia catalana, els premis van marcar la seva trajectòria: l’any 1995 aconsegueix el primer premi nacional de màgia còmica i l’any 2002 el premi al millor espectacle Estrelles de la màgia a Tàrrega. Ha protagonitzat diversos programes de màgia a TVC, col·labora habitualment a Buenafuente (La Sexta), Els Matins de Catalunya Ràdio amb Manuel Fuentes i publica regularment un còmic de màgia a la revista Cavall Fort.

 • 276

  - 17/01/10

  LLUÍS BASSAT

  En el primer Telemonegal de l’any ens visita el publicista Lluís Bassat, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva relació amb els mitjans de comunicació. Lluís Bassat va fundar l’agència de publicitat Bassat&Asociados (1975), que després es va convertir en Bassat Ogilvy al ser participada per la multinacional Ogilvy&Mather (1980). Té una dilatada experiència en el món empresarial, publicitari i comunicador, per exemple com assessor de comunicació de la Generalitat de Catalunya i com encarregat de la creació i realització de les cerimònies d’inauguració i cloenda dels jocs olímpics Barcelona’92, entre d’altres. Tot i que en el món de la publicitat té un gran reconeixement, es va fer conegut pel públic general al presentar-se com a candidat a la presidència del FC Barcelona els anys 2000 i 2003. Fa uns mesos La Sexta el va triar com l’empresari encarregat de dirigir el programa El aprendiz, una seqüela espanyola de l’èxit nordamericà The Apprentice.

 • 275

  - 27/12/09

  MANEL FUENTES

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista Manel Fuentes, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva relació amb els mitjans de comunicació. Manel Fuentes va començar alternant els seus estudis de periodisme amb treballs a magazines de RNE o Radio Miramar, i fins hi tot va guanyar un Premi Ondas al millor programa de ràdio local exaequo, premi que va repetir el 2001 amb Problemes Domèstics de Catalunya Ràdio. Es va fer popular com col·laborador a Cronicas Marcianas (Tele 5), i més tard la mateixa cadena li va concedir programa propi amb La Noche con Fuentes y cía, que també va rebre un O ndas. A TVC va presentar Amb Manel Fuentes i el 2005 va liderar la tornada del Caiga quien Caiga (Tele 5) mentre seguia fent ràdio, monòlegs i doblatges. El 2009 va tornar a la televisió per presentar Malas Compañías (La Sexta), i des del setembre d’aquest mateix any que presenta El matí de Catalunya Ràdio. El mes passat va rebutjar una oferta per presentar Pánico en el plató (Antena 3) després de les crítiques rebudes d’alternar dues feines a la vegada, essent el seu un càrrec públic a la ràdio catalana.

 • 274

  - 20/12/09

  LLUIS LLONGUERAS

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el perruquer estilista Lluís Llongueras, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva relació amb els mitjans de comunicació. Lluís Llongueras és estilista especialitzat en perruqueria i amo d’una cadena de perruqueries que porten el seu nom. Després d'uns inicis difícils i més de 50 anys de carrera a les seves espatlles, té negoci repartit arreu del món. És considerat també pioner en algunes iniciatives relacionades amb la perruqueria, com per exemple l’obertura del primer saló unisex a Espanya o com a precursor de les desfilades de pentinats. Grà cies a un consell del que va dir el seu amic Salvador Dalí ("el que no es publica no existeix"), Llongueras ha sabut valer-se dels mitjans de comunicació per donar a conèixer els seus treballs.

 • 273

  - 13/12/09

  CRISTINA PUIG

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita la periodista i presentadora del programa 59 segons, Cristina Puig, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Cristina Puig ha treballat durant sis temporades com a segona presentadora i col·laboradora de El Club (TVC) d’Albert Om. Anteriorment havia treballat al departament d’informatius de Catalunya Ràdio, i també a RAC1. En aquesta última emissora també va fer la versió estival del programa El món a RAC1 substituint en Xavier Bosch, i des d’aquest setembre és la presentadora del programa d e debat polític 59 segons a TVE Catalunya.

 • 272

  - 06/12/09

  MÒNICA RANDALL

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actriu i presentadora de televisió Mònica Randall, qui comentarà l’actualitat televisiva i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Mònica Randall va estudiar a l’Institut del Teatre de Barcelona i va començar a treballar en el teatre (Cena de matrimonios, Pisito de soltero) i en el cinema (La Revoltosa, Los Héroes del oeste, Verano 70) quasi al mateix temps, fent sobretot espagueti western i comèdies costumbristes. Cap als anys 70, continua amb la seva faceta d’actriu cinematogràfica (Retrato de familia, La escopeta nacional) i també eacute; treballa a la televisió com a presentadora, amb els programes Mónica a medianoche y Tele-Revista. A la dècada dels 80 va espaiant les seves aparicions televisives i la veiem a Cosas (amb Joaquín Prat i Marisa Abad) i al programa d’entrevistes Rasgos. Des d’aleshores ha participat en sèries de televisió com Juntas pero no revueltas i Ana y los siete, i després de més de 30 anys retirada dels escenaris teatrals aquest any va interpretar La comedia española, dirigida per Sílvia Munt.

 • 271

  - 29/11/09

  ENRIC SOPENA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista Enric Sopena, qui comentarà els continguts televisius de la setmana i també la seva opinió sobre els mitjans de comunicació. Enric Sopena va fer els seus primers passos professionals a Ràdio Barcelona – Cadena Ser. Després va passar a formar part de la redacció de La Vanguardia i més tard al Diari de Barcelona, publicació que va dirigir en dues ocasions. A finals dels anys 70 va entrar a Radio España on dirigia i presentava l’espai La nit, i ja a la dècada dels 80 el van fer cap dels serveis informatius de TVE Catalunya. Després també va ser director dels serve is informatius de TVE, va tornar a dirigir el Diari de Barcelona i més tard també va dirigir RNE. A finals dels 90 el van fer director de COM Ràdio fins l’any 2000, i a partir d’aleshores ha participat en taules de tertúlia política en programes com Día a día (Tele 5), 59 segundos (TVE), Los desayunos de TVE i també La Noria (Tele 5), activitats que compagina amb la direcció del diari progressista digital Elplural.com.

 • 270

  - 22/11/09

  SANDRA BARNEDA

  La convidada d'aquesta setmana del Telemonegal és la presentadora Sandra Barneda. La periodista. nascuda a Barcelona, ha treballat tant a ràdio com a televisió. A la seva trajectòria destaca el seu pas per Catalunya Radio, TVE Catalunya, Antena 3, Telemadrid, TV3, La 2 i Telecinco. Actualment, Sandra Barneda presenta el court-show cada migdia 'De buena ley' a Telecinco, hereu del programa 'Veredicto'. Barneda també ha estat presentadora de programes com ara 'Vacances Pagades' (2008, TV3); La séptima silla (2009, Telecinco); o Fábrica de ideas (2008, La 2). Fa anys enrere va conduir l'informatiu de Telemadrid i l'informatiu de cap de setmana a Antena 3.

 • 269

  - 15/11/09

  PEDRO PIQUERAS

  Pedro Piqueras és el convidat d'aquesta setmana al programa presentat i dirigit per Ferran Monegal. El periodista manxec va començar la seva trajectòria al 1977 com a Redactor de Radio Exterior i redactor de l'Àrea Internacional de RNE. Anys més tard va ser nomenat Director d'Informatius de cap de setmana, Director del 24 Horas i Director d'Informatius 2. Onze anys després va ingressar a la plantilla d'informatius de Televisión Española com a director de Telediario al llarg de cinc anys. Tot seguit va iniciar una nova etapa professional a Antena 3 Televisión com a director i presentador de la segona edició d'Antena 3 Noticias i el programa Espejo Público. Després d'aquests anys a Antena 3, va tornar a TVE i a RNE com al seu director. El 2006 la cadena privada Telecinco fitxa el periodista com a director d'Informatius en substitució de Juan Pedro Valentín. Piqueras a més és el presentador de l'edició de les 15h.

 • 268

  - 08/11/09

  RAMONCÍN

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el músic i tertulià Ramoncín, qui comentarà l’actualitat televisiva i també les seves incursions en els mitjans de comunicació. Ramoncín va començar com a cantant en un grup de rock amb tendències del punk, anomenat Ramoncín y WC?, que es va fer conegut per cançons com El rey del pollo frito, entre d’altres. A partir d’aleshores va continuar la seva carrera musical amb més o menys èxit, fins que va fer el salt a la televisió amb el concurs Lingo, a TVE. També es va fer contertulià habitual de diversos programes com Moros y Cristianos y Crónicas Marcianas (Tele 5). Moltes vegades polèmic, ha estat membre de la junta directiva de l’SGAE durant 20 anys, i la passada temporada va fer de jurat d’Operación Triunfo (Tele 5) fins al vuitè programa.

 • 267

  - 01/11/09

  JUANRA BONET

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actor, humorista i periodista Juan Ramón Bonet, més conegut com Juanra Bonet. El presentador comentarà els fets televisius de la setmana amb el presentador Ferran Monegal i també explicarà part de la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Juanra Bonet va començar fent una secció als programes Els invisibles i El buscaraons a la Cadena SER. Com actor, ha treballat en sèries com De moda, El cor de la ciutat, Me lo dijo Pérez, Con mucha marcha i Estados alterados Maitena. També ha fet de col·laborador en diversos programes: Fes-t’ho mirar, fes-t’ho de nit, El rayo i Les 1000 i una; i va presentar Qui corre vola per TVC i No me cortes a TVE. L’any 2005 va passar a formar part de l’equip de Caiga quien caiga, i des de febrer d’aquest any presenta El Intermedio a La Sexta.

 • 266

  - 25/10/09

  EL TRICICLE

  En el Telemonegal d’aquesta setmana tenim una vista molt especial, la d’El Tricicle. La companyia formada per Carles Sans, Joan Gràcia i Paco Mir conversa amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i sobre la trajectòria d’El Tricicle vinculada als mitjans de comunicació. El Tricicle es va fundar com a companyia de teatre el 1979, després que els tres components es coneguessin a l’Institut del Teatre. Van començar interpretant petits esquetxos al carrer utilitzant només la mímica, fins que la seva originalitat mica en mica els va anar portant pels teatres de Barcelona, d'Espanya i d’arreu del món gràcies a espectacles com Manicomic, Slastic o Entretres. També han participat en televisió amb Tres estrelles, Chooof! i a La peixera de BTV, entre d’altres. El seu universal sentit de l’humor, i l’absència de text parlat en les seves obres els ha facilitat l’exportació de les seves creacions a tot tipus de països.

 • 265

  - 18/10/09

  TINET RUBIRA

  En el Telemonegal d’aquesta setmana ens visita el realitzador de televisió Tinet Rubira, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre els temes televisius de la setmana i sobre la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Tinet rubira va començar treballant als anys 80 a RNE a Catalunya, fins que va fer el salt a la gran pantalla presentant Plastic (TVE). Des d’aleshores ha dirigit més de quaranta projectes televisius a Espanya, Portugal i Argentina. Ha estat vinculat a Gestmusic Endemol els últims catorze anys com director de programes (Operación Triunfo, Hotel Glam, La Granja, etc.) i com director creatiu de Portalmix des de 2008. Recentment s’ha incorporat com a director creatiu i soci de la productora LaQuimera.

 • 264

  - 11/10/09

  XAVI CORAL

  En el Telemonegal d’aquesta setmana ens visita el periodista Xavier Coral, qui repassarà amb Ferran Monegal l’actualitat del món dels mitjans de comunicació i la seva trajectòria professional. Xavier Coral va començar en el món de les ràdios i les televisions locals al municipi de Terrassa. Durant 11 anys ha estat presentador de diferents telenotícies (TVC), i també ha conduït el programa de debat Àgora, al canal 33. Aquesta temporada s’estrena com a presentador de programes d’entreteniment amb Divendres, que copresenta amb Espartac Peran.

 • 263

  - 04/10/09

  JUAN JOSÉ MILLÁS

  Ferran Monegal conversarà aquesta setmana amb Juan José Millás per conèixer l’opinió d’aquest escriptor sobre la televisió actual. Millás va néixer a València el 1946 i amb sis anys la seva família va traslladar-se a un barri humil de Madrid. Va començar a escriure de molt jove, compaginant aquesta afició amb diferents feines. La seva obra literària ha estat reconeguda amb diversos premis, com el Nadal per la novel·la La Soledad era esto (1990) o el Planeta per la novel·la autobiogràfica El mundo. Actualment col·labora amb el diari El País i el programa La Ventana de la Cadena Ser.

 • 262

  - 27/09/09

  SAMANTA VILLAR

  En el Telemonegal d’aquesta setmana, ens visita la periodista Samanta Villar, qui comentarà el que ha donat i dóna de si la televisió i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. A més, també s’introduiran reflexions entorn el programa en què participa, 21 días (Cuatro), un docureality on la periodista es posa durant 21 dies i 24 hores diàries, en la pell de diferents grups de persones per comprendre i mostrar com són les seves vides. Samantha Villar va començar la seva carrera professional treballant a TVC com ajudant de realització. Després va saltar com a presentadora d’informatius a Viladecans Televisió, per passar el 1999 a presentar l’agenda cultural de Barcelona Televisió. Després va presentar els informatius territorials de TVE Catalunya durant sis anys fins que el 2005 es va convertir en reportera d’España Directo (TVE). També ha estat presentadora del canal de notícies 3/24 (TVC), però no va ser fins el gener d’aquest mateix any que es va posar al capdavant del programa 21 días, a Cuatro.

 • 261

  - 20/09/09

  JOSÉ MONTILLA

  En el segon programa de la temporada de Telemonegal ens visita el president de la Generalitat de Catalunya José Montilla, qui comentarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva. A més, per la seva qualitat de cap del govern de Catalunya, també es tractaran temes que afecten a les televisions i els mitjans de comunicació en general, com la supressió de la publicitat en les cadenes de titularitat pública, o l’estat de la implantació de la TDT, entre d’altres. José Montilla és el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya des de juny de l’any 2000, membre de la Comissió Executiva Federal, del Comité Federal del PSOE i actual president de La Generalitat de Catalunya des de l’any 2006. Anteriorment va ser ministre d’Indústria, Turisme i Comerç (2004-06) en el govern de Rodríguez Zapatero.

 • 260

  - 13/09/09

  GRAN WYOMING

  En el primer programa d’aquesta nova temporada de Telemonegal, ens visita el presentador de televisió José Miguel Monzón, més conegut popularment com El Gran Wyoming. El presentador i director del programa, Ferran Monegal, farà un repàs a la seva trajectòria professional i comentaran conjuntament el panorama televisiu actual, ara que les cadenes comencen la nova temporada. El Gran Wyoming és metge, humorista, director, escriptor, músic i presentador de televisió. Era el metge d’un poble quan va decidir fer el salt al món de l’espectacle, primer amb la música i després amb la televisió. El primer program a que va presentar és Silencio se juega, i després van venir La noche se mueve i El peor programa de la semana (tots a TVE). Més tard arribaria el que va ser el seu programa estrella, Caiga quien caiga (Telecinco) que va guanyar una trentena de premis i reconeixements, i va tenir gran èxit. Després va fer La azotea de Wyoming (TVE), que va durar molt poc fins que finalment li va arribar el programa satíric que presenta actualment a La Sexta, El intermedio. Paral·lelament, també ha dirigit el seu primer treball documental, El Severo me duele (2007) un reportatge de denúncia sobre suposades irregularitats mèdiques a l’Hospital Severo Ochoa de Madrid.

 • 259

  - 26/07/09

  ARTUR MAS

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el cap de l’oposició al Parlament de Catalunya Artur Mas, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva. Artur Mas va començar la seva carrera política com regidor de l’Ajuntament de Barcelona l’any 1987. Uns anys més tard va saltar a la política autonòmica com a conseller de Política Territorial i Obres Públiques amb el president Pujol, i més tard com a conseller d’Economia i Finances. Des de maig de 2004 és el cap de l’oposició al Parlament, tot i que en l'anterior legislatura va arribar a ocupar el càrrec de primer conseller de la Generalitat de Catalunya. També és el president de la Federació de Convergència i Unió i secretari general de Convergència Democràtica

 • 258

  - 19/07/09

  ENRIC COMPANY

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el reporter d’España Directo (TVE) Enric Company, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre el panorama televisiu actual i sobre la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Enric Company és presentador de televisió i monologuista, que va començar la seva carrera televisiva amb els programes L’illa dels pingüins i El magatzem (Canal Reus tv). Després de passar per altres emissores locals, on va arribar a presentar un programa de monòlegs (Parlar sol, a la XTVL) també va treballar a Catalunya Avui (La 2), fins que va fitxar com a reporter d’España Directo (TVE), programa amb el qual li va arribar la popularitat. Ambtot, sempre ha combinat la seva faceta televisiva amb el món del teatre i dels monòlegs, on hi té una participació activa.

 • 257

  - 12/07/09

  MÒNICA TERRIBAS

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita la periodista i directora general de Televisió de Catalunya (TVC), Mònica Terribas, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva, la de TVC, i també la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Mònica Terribas va començar com a redactora dels serveis informatius de Cadena 13, tot i que quasi tota la seva carrera l’ha desenvolupat a TVC, on va entrar gràcies a Joaquim Maria Puyal per treballar a La vida en un xip. Des d’aleshores, ha desenvolupat tasques de coordinació, guió i direcció en diferents programes de Televisió de Catalunya: Tres pics i repicó, Un tomb per la vida, Persones humanes, Som i serem, Avisa’ns quan arribi el 2000 i Temps era temps. Abans de ser nomenada directora general, va ser editora i presentadora de La nit al dia, programa que va guanyar multitud de premis i reconeixements, com el Premi Nacional de Televisió 2007 i el Ciutat de Barcelona del mateix any, entre d’altres.

 • 256

  - 05/07/09

  ELISENDA ROCA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita la periodista Elisenda Roca, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre el panorama televisiu actual i la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Elisenda Roca és periodista. Amb 17 anys es va posar davant els micròfons de Ràdio Joventut, i més endavant també va passar per Radiocadena Española i Antena 3 Radio. El 1990 salta a la televisió amb Los segundos cuentan (Antena 3) fins que un any més tard presenta el programa que li portarà la popularitat, Cifras y Letras (TVE) i que va presentar fins el 1996. Després de col·laborar a Les mil i una de Jordi González (TV3), va tornar al món de la ràdio amb Les tardes amb Elisenda Roca (Com Ràdio). Fa uns anys va fitxar per Barcelona Televisió, on ha presentat els espais Plats pel cap, Joc de paraules i el magazín que presenta actualment, La Tarda.

 • 255

  - 28/06/09

  TXUMARI ALFARO

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’expert en medicina natural i presentador de televisió, Txumari Alfaro, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre temes relacionats amb el món de la televisió, i les seves aparicions en diferents programes i seccions. Txumari Alfaro tenia un centre mèdic naturista, fins que el 1996 es va convertir en rostre conegut de la televisió al presentar La botica de la abuela (TVE). Dos anys més tard es va incorporar a l’equip de Sabor a ti (Antena 3) d’Ana Rosa Quintana, fins que l’any 2000 va presentar La botica deTxumari (també a Antena 3) amb escàs èxit. Després va col•aborar a l’espai A tu lado (Tele 5), amb la secció Los consejos de Txumari. La seva presència en televisió ha estat marcada moltes vegades per la polèmica de molts dels seus tractaments

 • 254

  - 21/06/09

  JAVIER PONS

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el director de Televisió Espanyola, Javier Pons, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre el panorama televisiu actual i també sobre la seva evolució dins els mitjans de comunicació. Javier Pons va començar a ràdio Reus com a periodista esportiu i dj. També va passar per Ràdio Salou i Ràdio Lleida, fins que als anys 90 va saltar al grup Prisa, on va engegar el programa Hablar por hablar, de Gemma Nierga. Més endavant el van nomenar director de Cadena M80, fins que l’any 2001 va passar a formar part d’El Terrat. Pons ha estat impulsor de programes com Dos rombos (TVE), Homozapping (Antena 3), Una altra cosa (TV3), BFN (La Sexta), i A pèl (TV3), entre d’altres.

 • 253

  - 14/06/09

  ESPARTAC PERAN

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el presentador Espartac Peran, qui conversa amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i també sobre la seva relació amb els mitjans de comunicació. Espartac Peran va començar la seva tasca periodística a Ràdio Mataró, Cadena 13 Maresme, Ràdio Argentona i Ràdio Arenys, entre d’altres. Es va fer popular com a presentador del trànsit a Els matins de Josep Cuní, qui ha substituït en l’edició d’estiu del programa, junt amb la Lídia Herèdia i l’Ariadna Oltra. Des de fa dues temporades presenta amb èxit el programa Bocamoll ( TVC), que divulga la llengua i la cultura catalanes.

 • 252

  - 07/06/09

  PEP PLAZA I JORDI RÍOS

  Aquest diumenge Ferran Monegal entrevistarà els humoristes i imitadors Pep Plaza i Jordi Ríos. Els dos han estat els primers en imitar Ferran Monegal, a banda de molts altres personatges públics. Pep Plaza ha treballat en els programes televisius Set de nit, Senyores i Senyors, Homo Zaping, El Club i Crackòvia, imitant personatges com Josep Guardiola o Jordi Pujol. D’altra banda, Jordi Ríos ha treballat a Una altra cosa, Buenafuente, Homo Zaping i també col·labora a Crackòvia. Entre els personatges que ha caracteritzat hi ha Carmen Sevilla o Bin Laden.

 • 251

  - 30/05/09

  PERET

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el cantant Pere Pubill Calaf, més conegut com Peret, qui conversa amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i també sobre la seva vinculació amb els mitjans de comunicació. Peret és cantant, guitarrista i compositor català d’ètnia gitana i una de les figures més representatives de la rumba catalana. Va començar actuant en locals de la costa, i no va ser fins que va marxar a Madrid a la dècada dels 60 que va començar a fer-se a conegut. Des d’aleshores, han estat moltes les cançons que ha interpretat i que han tingut gran èxit, com per exemple El muerto vivo, Borriquito, Una lágrima o Saboreando, entre moltes altres.

 • 250

  - 24/05/09

  JOSÉ ANTONIO LABORDETA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el cantautor, professor, escriptor, presentador i polític aragonès José Antonio Labordeta, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i també sobre la seva vinculació amb els mitjans de comunicació. José Antonio Labordeta va començar com a professor d’institut en excedència i des d’aleshores la seva trajectòria ha estat polifacètica. Ha escrit llibres de poesia, novel·la, viatges i centenars d’articles periodístics. També va ser diputat per la Chunta Aragonesista al Congrés dels Diputats durant dues legislatures, tot i que segurament la seva faceta de presentador és una de les més populars gràcies al programa Un país en la mochila, on Labordeta recorria l’Espanya interior mostrant la cara més desconeguda del país i de la gent que hi viu.

 • 249

  - 17/05/09

  SECUN DE LA ROSA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actor, autor i director de teatre Secun de la Rosa, qui conversa amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i també sobre la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Secun de la Rosa va estudiar interpretació a l’escola de Cristina Rota, fet que li va obrir les portes al món professional. Tot i que és més conegut pel gran públic pels seus treballs a la televisió i al cinema com actor còmic (Los dos lados de la cama, Mortadelo y Filemón. Misión salvar la tierra) és també autor i director de nombroses funcions de teatre, per les que ha reb ut diversos premis. Actualment el podem veure a Saturday Night Live (Cuatro) i a Aída (Tele 5).

 • 248

  - 10/05/09

  NÚRIA ESPERT

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actriu i directora escènica Núria Espert, qui comenta amb Ferran Monegal el que ha donat de si la setmana televisiva i també la seva opinió respecte els mitjans de comunicació. Núria Espert va començar en el món del teatre quan tan sols tenia 12 anys, i des d’aleshores ha esdevingut una de les actrius catalanes amb més trajectòria professional, inclús a nivell internacional. Després de més de 50 anys de carrera, ha interpretat i dirigit obres per tot el món. Les últimes en les que ha participat són, al teatre, Hay que purgar a Totó (2007 ), Play Strindberg (2006) i La Celestina (2003). En cinema, Barcelona (un mapa) el 2007, i Actrices (1996). Actualment la podem veure al TNC amb Rosa Maria Sardà, interpretant La casa de Bernarda Alba, de García Lorca

 • 247

  - 03/05/09

  DAVID CANTERO

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista i escriptor David Cantero per comentar amb Ferran Monegal el que ha donat de si la setmana televisiva i també la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. David Cantero és des de l’any 2004 el presentador dels caps de setmana al Telediario de TVE, tot i que les primeres incursions en el món de la informació van ser a la premsa escrita, com a col·laborador de diaris Pueblo i Diario 16. L’any 1982 ja es va incorporar a TVE, on ha desenvolupat pràcticament la carrera, i és també autor de la novel·la Amantea.

 • 246

  - 26/04/09

  QUEQUÉ

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’humorista Héctor de Miguel Martín, conegut artísticament com Quequé, per comentar amb Ferran Monegal els continguts televisius de la setmana i també la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Quequé va començar en el món de la televisió després de guanyar el certamen de monòlegs d’El Club de la Comedia. Després, va treballar a La corriente alterna (Telecinco), Splunge (TVE) i La Noche...con Fuentes&Cía (Telecinco), feines que va combinar amb petites incursions al teatre (5hombres.com, Noches de cómicos). També va estar durant 3 anys al capdavant de la secció La Guerra de los medios, a Noche Hache (Cuatro), i a principis d’aquesta temporada es va estrenar com a presentador a Estas no son las noticias (Cuatro).

 • 245

  - 12/04/09

  JOSEP MARIA BACHS

  Aquesta setmana a Telemonegal ens el periodista i escriptor Josep Maria Bachs, qui repassarà amb Ferran Monegal els continguts televisius de la setmana i també la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Josep Maria Bachs va començar treballant per Radio Juventud, i l’any 1984 el van posar al capdavant del programa Tres i l’astròleg (TVC). Després va ser el presentador de Filiprim (1985-89), el magazín La parada (1989) i els concursos Dicciopinta (1990), 2/4 de Bachs (1991) i 10 del 3 (1993). El 1993 Chicho Ibáñez Serrador l’escull per presentar una nova edició del m&iacut e;tic Un, dos, tres a TVE-1, en substitució de Jordi Estadella. Després, va tornar a TVC amb Si l’encerto, l’endevino (1997) i A+a+ (2003). Properament estrenarà un nou programa a Barcelona Televisió.

 • 244

  - 05/04/09

  NÚRIA ROCA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita la presentadora de televisió Núria Roca, qui repassarà amb Ferran Monegal els continguts televisius de la setmana i també la seva activitat relacionada amb els mitjans de comunicació. Núria Roca, que va començar la seva trajectòria professional a la televisió de manera casual, ha treballat a Canal 9 (La sort de cara, Fem tele), Televisión Española (Waku, Waku), Telecinco (Buenas Tardes, Nada personal), Antena 3 (La isla de los famosos) i, darrerament, a Cuatro (Factor X i Tienes talento, entre d'altres).També ha publicat dos llibres, l'últim, Los caracoles no saben que son caracoles (2009).

 • 243

  - 29/03/09

  JOSEP MARIA MINGUELLA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’exjugador i exagent de fubtolistes Josep Maria Minguella, qui repassarà amb Ferran Monegal els continguts televisius de la setmana i també la seva activitat relacionada amb els mitjans de comunicació. Josep Maria Minguella, és exfubtolista, exrepresentant de jugadors i excandidat a la presidència del FC Barcelona. Comentarista mediàtic, va publicar un llibre anomenat Quasi tota la veritat, on desvetllava la seva experiència com agent de futbolistes del Barça. Alguns dels jugadors que va aconseguir portar a l'equip són Maradona, Romàrio, Stoichkov, Rivaldo i Messi. També és un dels col·laboradors habituals del programa La Porteria de Barcelona Televisió.

 • 242

  - 22/03/09

  TOÑO TEJERINA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el guionista i col·laborador d’El Hormiguero, Toño Tejerina, qui comentarà amb Ferran Monegal la setmana televisiva i també la seva activitat relacionada amb els mitjans de comunicació. Toño Tejerina, és filòsof de formació i guionista de professió. Va estar durant cinc anys treballant a La Ventana (Cadena SER), i va debutar a la televisió amb un dels seus monòlegs a El Hormiguero de Pablo Motos (Cuatro), en una secció que van nomenar El diable sobre rodes, ja que fa ús de l’humor negre i el cinisme des de la seva condició de disminuït, doncs al néixer va patir una paràlisi cerebral. També ha publicat el llibre Sobrevivir a la mutación (Ed. Cabezabajo) on agafa com a referent els còmics de súperherois per parlar de la seva situació, com sempre, des de la perspectiva de l’humor.

 • 241

  - 15/03/09

  LIDIA HEREDIA

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita la periodista Lídia Heredia, qui comentarà amb Ferran Monegal la setmana televisiva i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Lídia Heredia és llicenciada en periodisme, i va començar la seva carrera a Ràdio Ciutat de Badalona, la seva ciutat natal. També ha treballat com a redactora i presentadora dels informatius de Tele 5, així com Ràdio Barcelona-Cadena SER i Onda Rambla. L’any 2000 va fitxar per TVC, i des d’aleshores ha estat reportera d’En directe i redactora i conductora dels informatius 3/24 i TN Vespre. Des de fa aproximadament d os anys acompanya en Josep Cuní a Els Matins. Per acabar, el passat mes de desembre va copresentar amb Raquel Sans La Marató de TV3.

 • 240

  - 08/03/09

  FERNANDO GONZÁLEZ, "GONZO"

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista Fernando González, més conegut com “Gonzo”, qui comentarà amb Ferran Monegal el que ha donat de si la televisió aquesta setmana i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Fernando González “Gonzo” va començar a RNE de Santiago de Compostela fent informació esportiva i després va passar per TVE Galicia. Va saltar a la fama fent de reporter a Caiga Quien Caiga (Tele 5) on realitzava les seccions ¡Proteste ya! i Cadena de favores. L’estiu passat va tenir programa propi, El método Gonzo (Antena 3), en principi una continuació de la secció ¡Proteste ya! però per temes d’audiència es van introduir continguts del cor, fet que a Gonzo li va resultar incòmode i va decidir deixar el programa.

 • 239

  - 01/03/09

  MARCEL GORGORI

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el periodista i escriptor Marcel Gorgori, qui comentarà amb Ferran Monegal els continguts televisius més rellevants de la setmana i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Marcel Gorgori és el director i presentador del programa En clau de vi del Canal 33 de TVC, i també presenta Històries d’Òpera a l’emissora Catalunya Música de Catalunya Ràdio. Anteriorment, havia presentat al Canal 33 els programes sobre òpera Nit d’Arts i Va d’Òpera, i havia estat locutor de Flaix FM.

 • 238

  - 22/02/09

  LUIS EDUARDO AUTE

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita el músic, cantautor, director de curtmetratges, pintor i poeta, Luis Eduardo Aute, qui comentarà amb Ferran Monegal alguns continguts televisius de la setmana i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Luis Eduardo Aute va néixer a Manila, però amb 10 anys va venir cap a Espanya. Persona multidisciplinar des de molt jove, va començar amb la pintura, tot i que es va fer més conegut amb la seva faceta musical, que li va arribar més tard. Les seves cançons més conegudes són Rosas en el mar, Dentro, De alguna manera y Las cuatro y diez, entre moltes altres.

 • 237

  - 15/02/09

  CONCHA VELASCO

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actriu, cantant i presentadora de televisió Concha Velasco, qui comentarà amb Ferran Monegal alguns continguts televisius de la setmana i també la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Conchita Velasco va començar molt jove en el món del teatre i el cinema, i ha interpretat més de 100 pel•lícules (Las chicas de la Cruz Roja, Historias de la televisión, entre moltes altres), nombroses obres de teatre (Abelardo y Eloísa; Carmen, Carmen; Filomena Maturano), diferents sèries de televisió (Compañeros, Motivos personales) i també ha presentat programes televisius (Sorpresa, ¡Sorpresa!; Mi abuelo es el mejor). L’últim serial en què ha participat és Herederos (TVE), on interpretava la maligna Carmen Orozco i que va acabar fa uns dies.

 • 236

  - 08/02/09

  MARUJA TORRES

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita la periodista i escriptora Maruja Torres, que conversarà amb Ferran Monegal sobre els continguts televisius de la setmana i sobre la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Maruja Torres ha treballat com a corresponsal de guerra en conflictes al Líban, Panamà, Israel, El Salvador i Guatemala, i també és articulista per al diari El País, on porta molts anys col•laborant. L’any 2000 va guanyar el Premi Planeta amb la seva novel·la Mientras vivimos, i a principis d’aquest any va ser guardonada amb el Premi Nadal per la seva última obra Esperadme en el cielo.

 • 235

  CARLES CANUT

  Aquesta setmana a Telemonegal ens visita l’actor i director de teatre Carles Canut, que conversarà amb Ferran Monegal sobre els continguts televisius de la setmana i sobre la seva carrera vinculada al món interpretatiu en particular i als mitjans de comunicació en general. Carles Canut també dirigeix la Fundació Romea per a les arts escèniques, un referent teatral a Barcelona i Catalunya. Fa col·laboracions en l’àmbit esportiu, com per exemple al diari Marca, la publicació Blanc i Blau i al programa La Porteria de Barcelona Televisió.

 • 234

  ISABEL GEMIO

  El convidat d'aquesta setmana és ISABEL GEMIO.

 • 233

  FERRAN ADRIÀ

  El convidat d'avui al programa és el cuiner Ferran Adrià.

 • 232

  ERNEST BENACH

  El programa d’avui, a més de repassar el tractament que fan del Nadal les diferents televisions generalistes (amb publicitat, beneficiència i diversos “pessebres vivents”), rep aquesta setmana la visita d’Ernest Benach.

 • 231

  PABLO CARBONELL

  Entrevista a Pablo Carbonell Ens visita Pablo Carbonell, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i sobre la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Pablo Carbonell és un polifacètic actor, director i reporter, i va debutar en televisió amb el mític programa La Bola de Cristal (TVE). Paral•lelament va formar el grup musical Los Toreros Muertos, i a partir d’aleshores va començar a col•laborar amb el Gran Wyoming i Buenafuente. Des d’aleshores, ha participat en el talent show Tu sí que vales (Cuatro), s’ha incorporat com actor a Hospital Central (Tele 5) i des de setembre condueix El Intermedio (La Sexta) la nit dels divendres. Tot això compaginat amb la seva activitat cinematogràfica, com actor (en diverses pel•lícules) i com director de Atún y Chocolate (2004).

 • 230

  JUAN LUIS CEBRIÁN, CONSELLER DELEGAT PRISA

  El convidat d'aquesta setmana és Juan Luis Cebrián, Conseller Delegat del Grup Prisa.

 • 229

  PAQUI PEÑA

  Aquesta nit ens visita Paqui Peña, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i sobre les seves intervencions davant la pantalla. Paqui Peña és reportera de Está Pasando a Tele 5, i actualment copresenta l’edició del cap de setmana del mateix programa junt amb el periodista Daniel Domenjó. Es va començar a fer coneguda arran de la seva manera de fer els reportatges, especialment un en què va tenir una incidència amb un castell de sorra d’un home que havia tardat 16 dies en acabar-lo.

 • 228

  VICENTE ROMERO

  Aquesta nit ens visita el reporter de TVE Vicente Romero, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i sobre la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació, especialment com a enviat especial arreu del món. Vicente Romero és redactor dels serveis informatius de TVE, on ha realitzat més de 200 reportatges per Informe Semanal, prop de 40 per En Portada, i incomptables cròniques pel Telediario, la majoria com enviat especial per tot el món, sobretot en conflictes armats. També ha dirigit dues sèries documentals (Imágenes perdidas y Imágenes prohibidas), ha publicat llibres de reportatges (El alma de los verdugos, Misioneros en los Infiernos, entre d’altres) y també ha redactat novel·les (Los placeres de La Habana o El miedo es un camello ciego).

 • 227

  RAQUEL SANS

  Aquest diumenge Ferran Monegal conversarà amb la periodista Raquel Sans sobre l’actualitat televisiva i la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Raquel Sans és presentadora del Telenotícies vespre a Televisió de Catalunya, juntament amb Ramon Pellicer. Va començar en el món de les televisions locals i, tot i que ha treballat a la ràdio, la major part de la seva trajectòria ha estat vinculada als serveis informatius de TVC. Fa dues setmanes va encapçalar la cobertura informativa que aquesta cadena va desplegar als Estats Units per seguir les eleccions nord-americanes.

 • 226

  DAVID FERNÁNDEZ, CHIKILICUATRE

  Aquesta nit l’actor, humorista i doblador de cinema David Fernández visita el plató de Telemonegal. Com sempre, a la segona part del programa Ferran Monegal conversarà amb l’actor sobre la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació, un cop passada ja la ressaca Chikiliquatre, i sobre l’actualitat televisiva de la setmana. David Fernández va començar en el món del teatre formant part de la companyia La Cubana, tot i que va es va fer més conegut després d’aparèixer en diferents programes de televisió (com Una altra cosa a TVC i Buenafuente a la Sexta). Es va fer especialment famós amb el personatge de Rodolfo Chikilicuatre, el qual l’audiència va triar per participar com a representant espanyol en el Festival d’Eurovisió 2008.

 • 225

  JOSEP LOBATÓ

  Aquesta nit el presentador i locutor de ràdio i televisió Josep Lobató visita el plató de Telemonegal. Ferran Monegal obrirà el debat sobre tot allò que ha donat de si la setmana televisiva, i també repassarà la trajectòria del convidat vinculada als mitjans de comunicació. Josep Lobató va començar en el món de les ràdios i televisions locals de ben jove, tot i que la primera gran oportunitat la va tenir de la mà del grup Flaix, on sortia tant a Flaix TV com a Ràdio Flaixbac. En aquesta última, va triomfar durant cinc temporades amb el Prohibit als Pares, del qual també va publicar un parell de llibres. Després, a la televisió va presentar Discovery en el Fórum (Discovery Channel), Prohibit als tímids (TV3); Channel Fresh, El Sexómetro i Money, money (Cuatro); ¡Quiero Bailar! (a TVE) i, finalment, Circus, más difícil todavía (Cuatro). Paral·lelament, des de l’any 2006 ha presentat Ponte A Prueba a Europa FM, que li va valdre el premi Ondas al millor programa de la radio a Espanya l’any 2007.

 • 224

  TOMÀS GUASCH

  Aquesta nit Ferran Monegal entrevista el periodista esportiu Tomàs Guasch, per comentar tot allò relacionat amb la televisió i el món dels esports i per repassar la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Tomàs Guasch és periodista, actualment subdirector de la publicació esportiva diario AS, tot i que col·labora espontàniament en diversos mitjans de comunicació, tant en ràdio com en televisió. Madridista i espanyolista, també ha escrit el llibre Ànima de carrer (2004), un recull de vivències personals del davanter espanyol Raúl Tamudo.

 • 223

  EVA HACHE

  Aquesta nit Ferran Monegal entrevista l’actriu, còmica i presentadora de televisió Eva Hache, per comentar tot allò relacionat amb la televisió i per repassar la seva trajectòria vinculada als mitjans de comunicació. Eva Hache és llicenciada en filologia anglesa tot i que de molt jove ja feia teatre. La seva aventura televisiva va començar quan va participar com a monologuista al concurs d’El Club de la Comedia (Paramount Comedy), on va guanyar. Des d’aleshores, ha col•laborat amb Fuentes...y cía (Tele 5), Splunge (TVE) i amb sèries com Siete Vidas (Tele 5) i Casi Perfectos (Antena 3). Finalment, va tenir programa propi durant tres temporades, anomenat Noche Hache, a Cuatro, sent la primera dona en aconseguir presentar un late night i assolint un dels majors èxits de la cadena. En teatre, també ha actuat a 5mujeres.com i Hombres, mujeres y punto, entre d’altres.

 • 222

  BORIS IZAGUIRRE

  Aquesta nit Ferran Monegal entrevista el showman televisiu Boris Izaguirre, per comentar el que ha donat de si la televisió aquesta setmana i per repassar la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Boris Izaguirre va començar a la seva Veneçuela natal fent guions per a telenovel·les (Rubí, La dama de rosa). Després va col·laborar com a guionista en diversos programes espanyols, sobretot a Tele 5, però no va ser fins Crónicas Marcianas que li va arribar la popularitat. Col·labora també en diverses revistes (El País Semanal, Fotogramas, Zero, Marie Claire) i a La Ventana (Cadena SER) de Gemma Nierga. Fins l’any passat copresentava amb Ana García Siñeriz Channel nº4 a Cuatro. I l’any 2007 va ser finalista del Premi Planeta amb la seva novel·la Villa Diamante.

 • 221

  LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH

  El convidat d'aquesta setmana será el cardenal i arquebisbe de Barcelona LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH.

 • 220

  SERGI MAS

  Aquesta nit Ferran Monegal entrevista al periodista Sergi Mas, per comentar els continguts televisius de la setmana i repassar la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació. Sergi Mas és periodista i actor. Al llarg de la seva carrera periodística ha treballat i ha col·laborat en multitud de programes i mitjans, dels quals destaquem Força Barça, La costa nostra, La columna (els tres a TVC), Al ataque (Antena 3) i Envasat al 8 (8tv). Actualment participa a l’espai de sàtira política Polònia, col·labora als programes radiofònics Minoria Absoluta i Tu diràs (RAC1), i Atrévete (a Cadena Dial).

 • 219

  FERNANDO SÁNCHEZ DRAGÓ

  Aquesta nit Ferran Monegal entrevista a Fernando Sánchez Dragó, per comentar els continguts televisius més actuals i fer un repàs a la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació.
  Fernando Sánchez Dragó és assagista, novel•lista, crític literari, conferenciant i presentador d’espais radiofònics i televisius. Ha escrit més de 25 llibres i rebut diversos premis literaris, entre ells el Planeta. En televisió, va començar a TVE amb programes com La noche o Negro sobre blanco, després a Canal 9 va presentar El faro de Alejandría i, finalment, a Telemadrid Las noches blancas y Diario de la noche.

 • 218

  BERTO ROMERO

  Aquesta nit Telemonegal entrevista a Berto Romero per comentar els continguts televisius més actuals i repassar la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació.

 • 217

  CAROLINA FERRE

  Aquesta nit Telemonegal enceta nova temporada amb la convidada Carolina Ferre, per comentar els continguts televisius més actuals i comentar la seva carrera vinculada als mitjans de comunicació

 • 200

  PROGRAMA 200 AL PALAU DE LA MÚSICA

  En motiu del programa 200 del Telemonegal, el programa es farà des del Palau de la Música Catalana. Ferran Monegal ha preparat un programa especial en el qual comptarà amb dos convidats, Júlia Otero i Pepe Rubianes. Com sempre, en la primera part del programa Monegal farà un repàs del que ha estat aquestes cinc temporades dins el panorama televisiu. Durant aquestes cinc temporades, Telemonegal ha analitzat els continguts televisius amb personatges relacionats directament amb el món de la tele, com Carles Francino, Jorge Javier Vázquez, Javier Nart, Paula Vázquez, Manuel Campo Vidal, Francesc Escribano, Eduard Punset, Jesús Vázquez, Ramon Pellicer, Àngels Barceló, i un llarg etcètera de persones vinculades a la televisió. Telemonegal ha obtingut una quota mitjana del 9’5% dels programes en directe durant el primer trimestre de 2008, amb una tendència continuada en augment des de la primera temporada.

 • 57

  JUAN CARLOS ORTEGA, EMPAR MOLINER I ÀLEX TORIO

  Juan Carlos Ortega, Empar Moliner i Àlex Torio, a Telemonegal Aquesta nit ens visiten els directors i guionistes del programa Herois Quotidians, per comentar els continguts televisius de la setmana i que ens expliquin com treballen i preparen el programa. Herois Quotidians és un programa de TVC recent estrenat, on es combinen elements d’humor i de fals documental, amb una mirada irònica i àcida sobre allò que es considera políticament correcte. Procura fer una mirada lúcida, divertida i surrealista dels tòpics i prejudicis de la nostra societat feta pels tres presentadors del programa.

 • 56

  SUSANNA GRISO

 • 55

  EDU SOTO

  Edu Soto visita Ferran Monegal! Aquesta nit l’actor Edu Soto visita Ferran Monegal per comentar la setmana televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació. Edu Soto és actor. Tot va començar quan es va presentar a un càsting d’El Terrat on havia de fer de friki, i així va néixer el personatge de Mario Olivetti. Un cop incorporat a l’equip, van venir els personatges d’El Neng (el més exitós), el Notario o Miguel Chiclé, entre d’altres. Ha participat en diversos programes de televisió i en sis pel•lícules, entre elles Tapas (2005), Chuecatown (2007) i l’última, fent de Mortadelo a Mortadelo i Filemón. Misión: Salvar la Tierra (2008). Actualment, és col•laborador a Boqueria 357 (TVC).

 • 54

  ALBERT CASTILLÓN

  Aquesta nit ens visita el periodista Albert Castillón, qui repassarà amb Ferran Monegal la setmana televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació. Albert Castillón és periodista. Els seus inicis es remunten al món de la ràdio, on ha fet informatius, programes i musicals. Va treballar durant 3 anys a TVE Catalunya, va presentar Sal y Pimienta en les autonòmiques i des de 2002 ha dirigit Castillón en compañía, emès a Local Media tv. L’any passat va presentar Los más buscados, i actualment se’l pot veure a El rastro del crimen, ambdues d’Antena 3.

 • 53

  ÒSCAR NEBREDA

  Aquesta nit ens el dibuixant i coeditor de la revista El Jueves, Òscar Nebreda, qui repassarà amb Ferran Monegal la setmana televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació.
  Òscar Nebreda és humorista gràfic i un dels fundadors, durant l’època de la transició, de la revista satírica El Jueves, junt amb José Luis Martín. Anteriorment també havia treballat a les revistes satíriques Por Favor, Barrabás i Papus i ha col•laborat en diversos programes de televisió.

 • 52

  MAYRA GÓMEZ KEMP

  Aquesta nit ens visita la presentadora Mayra Gómez Kemp, qui repassarà amb Ferran Monegal la setmana televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació. Mayra Gómez Kemp és actriu, cantant i presentadora de ràdio i televisió. Especialment coneguda per presentar durant sis temporades el programa Un, dos, tres...de TVE, al llarg de la seva carrera ha guanyat quatre TP’s de Oro a la millor presentadora. Últimament se l’ha pogut veure a El Club de Flo (La Sexta), i també com a col·laboradora de diversos programes de televisió i ràdio. Revisat.

 • 51

  JORDI ÉVOLE

  Aquesta nit ens visita l’humorista i guionista de televisió Jordi Évole, conegut popularment com El follonero, qui repassarà amb Ferran Monegal la setmana televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació. Jordi Évole és principalment guionista, tot i que també ha treballat com a periodista a la Cadena SER i Telecinco. L’any 2000 va entrar a treballar a El Terrat amb La cosa nostra (TVC) d’Andreu Buenafuente, i anys més tard, va començar a fer-se conegut gràcies al personatge de El follonero. Actualment té un programa propi a La Sexta, Salvados por la iglesia, gràcies a l’èxit obtingut per l’anterior, Salvados por la campaña.

 • 50

  LLUM BARRERA

  Aquesta nit ens visita l’actriu Llum Barrera, qui repassarà amb Ferran Monegal la setmana televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació.
  Llum Barrera és periodista de formació tot i que finalment va decidir dedicar-se a l’interpretació. Va començar participant en diferents obres de Els Comediants i el Tricicle, i es va fer especialment coneguda per sèries de televisió com Hospital Central (Tele 5) El comisario (Tele 5) i Aquí no hay quien viva (quan es feia a Antena 3). Fins fa poc, treballava per a la sèrie de TVC, Zoo.

 • 49

  PEDRO ERQUICIA

  Aquesta nit ens visita el periodista Pedro Erquicia, qui repassarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació, sobretot a Televisió Espanyola (TVE).
  Pedro Erquicia és periodista, i ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera professional a TVE. En els inicis es va vincular als serveis informatius de la casa treballant per diversos programes, fins que a finals dels 80 va dirigir Telemadrid, durant 2 anys. Posteriorment, va tornar a TVE i es va ocupar de la direcció i presentació de Documentos TV, fins que es va jubilar el passat mes d’abril.

 • 48

  FRANCINE GÁLVEZ

  Aquesta nit ens visita la periodista i presentadora de televisió Francine Gálvez, qui repassarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació.
  Francine Gálvez va començar als serveis informatius de La2, on després, amb 23 anys, va presentar l’edició de cap de setmana, sent la primera persona de color a Espanya que ho feia. Més tard, fora de l’àrea d’informatius, va treballar als programes Oxígeno (TVE), Mamma Mía (Telemadrid), Noche y día (Antena 3), Rumore, rumore (Antena 3) i Confianza ciega (Antena 3). Posteriorment va tornar a TVE, on va fer Voluntarios i el concurs Palabra por palabra. L’estiu de 2007 va copresentar Aquí hay tomate amb Víctor Sandoval.

 • 47

  PAZ PADILLA

  Aquesta nit ens visita la humorista i actriu andalusa Paz Padilla, qui repassarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació. Paz Padilla va començar en el món de la televisió al programa Genio y Figura (Antena 3), després va passar per Inocente Inocente (TVE) i també va ser col·laboradora de Crónicas Marcianas (Tele 5). En cinema, ha participat en les pel·lícues Raluy, una noche en el circo (1999) i Marujas Asesinas (2001) i, en televisió, ha treballat a ¡Ala...Dina! (TVE) i Mis adorables vecinos (Antena 3).

 • 46

  ÀNGEL CASAS

  Aquesta nit ens visita el periodista Àngel Casas, qui repassarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació.
  Àngel Casas és periodista. Va començar a Radio Juventud, però tot seguit es va incorporar a TVE col•laborant al programa musical Popgrama i després fent el seu propi anomenat Musical Express. Tot seguit va saltar a TVC on va presentar Àngel Casas Show, que li va donar molta popularitat a Catalunya. I després d’uns quants anys, va tornar a TVE on va treballar a Un día es un día, Tal Cual, Los unos y los otros, Esto es lo que hay i l’últim programa, Senyores i Senyors.

 • 45

  Mª ANTONIA IGLESIAS

  Aquesta nit ens visita la periodista i escriptora Mª Antonia Iglesias, qui repassarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació. Mª Antonia Iglesias va començar la seva carrera professional en premsa escrita, fins que es va incorporar als serveis informatius de TVE. Va ser directora d’Informe Semanal i també directora dels informatius de la casa fins el 1996. Des d’aleshores, col·labora al diari El País on ha publicat moltes entrevistes, i també fa d’analista en diferents tertúlies d’actualitat, tant en ràdio com en televisió. Alguns dels seus llibres són Maestros de la República (2006) i Cuerpo a cuerpo. Cómo son y como piensan los políticos españoles (2007).

 • 44

  MÀGIC ANDREU

  Aquesta nit ens visita el mag Màgic Andreu, qui comentarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i les reflexions que es puguin derivar d’aquesta. Màgic Andreu va començar la seva carrera de màgia còmica el 1979, i es va convertir en un dels primers il·lusionistes del país. Ha combinat la seva carrera artística com a mag amb activitats empresarials (a través de la seva productora) i solidàries (fundador de l’Associació Son-Risas Sin Fronteras). També fa conferències i cursos de comunicació basats en l’il·lusionisme com a tècnica de comunicació social (dirigits a estudiants de la UPC i a executius d’Espanya).

 • 43

  MIQUI PUIG

  Aquesta nit ens visita el cantant Miqui Puig, qui comentarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i la seva participació en els mitjans de comunicació. Miqui Puig va ser el fundador i cantant del grup musical Los sencillos, on va estar durant 16 anys. Dos anys després de dissoldre’s, va iniciar una nova etapa en solitari, i més endavant ha fet actuacions com a Dj en festivals com el Sónar o el Primavera Sound. L’any 2007 va formar part del jurat del programa de Cuatro, Factor X, i actualment desenvolupa la mateixa funció de jurat a Tienes Talento, també de Cuatro.

 • 42

  ROGER DE GRÀCIA

  Aquesta nit ens visita el periodista Roger de Gràcia, qui comentarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i part de la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació.
  Roger de Gràcia és llicenciat en comunicació audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus inicis es remunten al món de la ràdio, on ha treballat per Catalunya Ràdio, Ràdio Barcelona i RAC1. A TVC va ser col·laborador del magacín de tardes La columna i també del Polònia, però on ha destacat com a presentador és al programa Caçadors de paraules, que actualment presenta també a TVC.

 • 41

  JOSEP TOMÀS

  Aquesta nit ens visita el periodista i guionista Josep Tomàs, qui comentarà amb Ferran Monegal l’actualitat televisiva i part de la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació.
  Josep Tomàs va començar en diversos programes de TVC (La columna, Set de nit, Malalts de tele), passant també per cadenes d’àmbit espanyol com Antena 3 i Tele 5. També és conegut per la seva col·laboració en programes de temàtica sexual, com ¿Me lo dices o me lo cuentas? (Telemadrid) i Dos Rombos (TVE). Actualment presenta Todos a 100 (La Sexta), totes produccions de El Terrat.

 • 40

  OLGA VIZA

  Aquesta nit visita el Telemonegal la periodista Olga Viza, qui comentarà l’actualitat televisiva, la seva trajectòria professional vinculada als mitjans de comunicació i la seva participació com a moderadora del segon cara a cara entre Zapatero i Rajoy just el dia abans de visitar Telemonegal.
  Olga Viza és periodista. Va començar a TVE fent informació esportiva, i després ha treballat per Antena 3, Tele 5, La Sexta i Ràdio Nacional d’Espanya. Premi de l’Acadèmia de Televisió a la millor comunicadora d’informatius del 2002, la seva especialitat han estat els esports: Ha cobert 6 Jocs Olímpics, 3 mundials de futbol i diverses competicions de tenis, motociclisme i Formula 1.

 • 39

  POL IZQUIERDO

  Aquesta nit ens visita el periodista Pol Izquierdo, que comentarà amb Ferran Monegal els aspectes televisius que, per un motiu o un altre, tenen més rellevància de la setmana.
  Pol Izquierdo és periodista de TVC des de l’any 1996. Allà va començar com a ENG en els serveis informatius, i també va firmar alguns dels reportatges de 30 minuts. Posteriorment, ha desenvolupat la seva carrera a programes com El talp, El cim, En camp contrari, La classe del barça, Veterinaris i Caçadors de bolets.

 • 38

  FERNANDO SCHWARTZ

  Aquesta nit ens visita l’exdiplomàtic i escriptor Fernando Schwartz, qui se sotmetrà a les preguntes de Ferran Monegal sobre l’actualitat de la televisió en particular i els mitjans de comunicació en general.
  Fernando Schwartz va ser diplomàtic durant 25 anys i ambaixador d’Espanya a Kuwait i els Països Baixos. Posteriorment es va incorporar al grup PRISA, com a conseller editorial de El País i després com a director de comunicació. Durant quasi 10 anys va copresentar amb Máximo Pradera i Ana García Siñeriz Lo + Plus a Canal +, i ha publicat nombrosos llibres, un d’ells El desencuentro, Premi Planeta 1996.

 • 37

  JAIME PEÑAFIEL

  El convidat d’avui, Jaime Peñafiel
  Aquesta nit ens visita el periodista Jaime Peñafiel, qui conversarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat de la televisió i sobre els límits del periodisme del cor, sobretot en la seva vessant monàrquica.
  Jaime Peñafiel va començar com a corresponsal de guerra cobrint conflictes, però des que va entrar a treballar per la revista ¡Hola! La seva carrera va fer un gir i va començar a cobrir temes entorn l’aristocràcia, sobretot les monarquies europees. En els últims anys ha col•laborat en nombrosos programes de televisió i en el diari El Mundo, entre d’altres.

 • 36

  JOAN PERA

  Aquesta nit l’actor de doblatge, teatre i cinema, Joan Pera, parlarà amb Ferran Monegal sobre l’actualitat televisiva i sobre la recent estrena de la sèrie de TVC que protagonitza, 13 anys i un dia, on comparteix elenc artístic amb el seu fill, Roger.
  Joan Pera ha treballat sobretot en teatre, quasi sempre dins el gènere de la comèdia, on ha compartit escenari amb l’actor català Paco Morán. També és conegut per doblar l’actor i director novaiorquès Woody Allen, qui li va oferir un petit paper en la pel·lícula que va rodar el passat estiu a Barcelona, titulada Vicky Cristina Barcelona.

 • 35

  BRUNO ORO I AGNÈS BUSQUETS

  Aquesta nit Bruno Oro i Agnès Busquets visiten Telemonegal per comentar el panorama televisiu actual i la manera com es treballa l’humor en el camp de la política.
  Bruno Oro és l’actor que interpreta a Polònia els personatges d’Àngel Acebes, María Teresa Fernández de la Vega, Artur Mas i Mateu Prados, la “versió catalana” de Matías Prats. Per la seva banda, l’actriu Agnès Busquets fa les imitacions de la Carme Ruscalleda, la Mònica Terribas, l’Imma Mayol i la princesa Letizia.

 • 34

  MÀRIUS CAROL

  Aquesta nit, Ferran Monegal convida el periodista i escriptor Màrius Carol per comentar l’actualitat televisiva i també, com a especialista en temes relacionats amb la Casa Reial, l’annus horribilis del Rei Joan Carles.
  Periodista i escriptor, Màrius Carol és actualment el director de comunicació del Grup Godó i col•laborador de diversos mitjans de comunicació. Ha publicat diversos llibres, com Contra periodistes, Tipus d’interès o Catalans o “polacs”, i també ha escrit algunes monografies sobre Salvador Dalí. Amb la novel·la Les seduccions de Júlia va guanyar el Premi Ramon Llull de novel·la l’any 2002.

 • 33

  ELEUTERIO SÁNCHEZ, "EL LUTE"

  El primer convidat de l’any de Telemonegal serà Eleuterio Sánchez "El Lute". El Lute parlarà amb Ferran Monegal sobre televisió i els mitjans de comunicació.
  El Lute, a qui el règim franquista va convertir en l’enemic públic número 1, va ser indultat a principis dels 80 després de gairebé 20 anys de presó. Ara acaba de publicar el segon volum de les seves memòries, Mi libertad.

 • 32

  - 03/01/10

  Cap. 32

 • 31

  - 06/09/09

  Cap. 31

 • 30

  - 30/08/09

  Cap. 30

 • 29

  - 23/08/09

  Cap. 29

 • 28

  - 16/08/09

  Cap. 28

 • 27

  - 09/08/09

  Cap. 27

 • 26

  - 02/08/09

  Cap. 26

 • 25

  Cap. 25

 • 24

  Cap. 24

 • 23

  Cap. 23

 • 22

  Cap. 22

 • 21

  Cap. 21

 • 20

  Cap. 20

 • 19

  Cap. 19

 • 18

  Cap. 18

  Recull dels millors moments del programa.

 • 17

  Cap. 17

  Recull dels millors moments del programa.

 • 16

  - 19/04/09

  Cap. 16

 • 15

  Cap. 15

 • 14

  Cap. 14
Ens productor

BTV

Plaça d'en Tisner, 1
08018, Barcelona
Barcelona

http://www.btv.cat

barcelonatv@btv.cat