El programa

TENDÈNCIES

Programa divulgatiu sobre les noves formes de creació cultural que sorgeixen a la xarxa. L’espai acosta als teleespectadors el cinema, l’art, la música i la literatura que es fan utilitzant com a plataforma la tecnologia 2.0, sense oblidar les noves formes de comunicació social nascudes al voltant d’internet.


http://www.laxarxa.com/tendencies
On s'emet?
Capítols

 • 25

  - 02/07/13

  Crafting, Albert Barba, Lectura social

  Avui a Tendències parlem d'una nova tendència, el crafting. Potser teniu amics que han començat a practicar patchwork. O que estan aprenent a restaurar mobles o a dissenyar bijuteria. Molts ho fan de forma autodidacta a través d’Internet, i comparteixen les seves experiències a les xarxes socials. Alguns, fins i tot, han aconseguit convertir el seu hobby en una feina remunerada. Continuarem parlant de lectura social. Llegir, des que es va inventar, sempre ha tingut un component social. Un grup de persones seien al voltant d’algú altre que llegia un llibre. Després van néixer els clubs de lectura. Amants de les lletres que es reunien en cafès per discutir i debatre sobre una novel·la, o un assaig. Avui dia, els devots de la lectura es continuen trobant a bars, llibreries o biblioteques, però també al núvol. I és que a internet, proliferen fòrums de lectura, xarxes socials de lectors, blogs i plataformes web dedicades a la literatura. Aquest estiu s’estrena al cinema la pel·lícula d’animació “Futbolín”, del director argentí Juan José Campanella, en què les figures del futbolí cobren vida per ajudar un jove. La cinta s’ha creat íntegrament amb animació digital en 3 dimensions i l’ha dut a terme un equip de professionals d’arreu del món, entre els que hi ha el banyolí Albert Barba. A més, recomanacions i agenda.

 • 24

  - 25/06/13

  Cap. 24 Sonar: Arts avançades | Makoto Tojiki | Entrevista a Vicent Partal | El telèfon just

  Un Pensador inspirat en el de Rodin que es desconstrueix o es construeix, segons es miri, entaforat en un enorme rectangle; matèria que es crea i recrea. Una escultura digital de l’artista italià Quayola i que era un dels plats forts del Sonar, el festival de música electrònica i arts avançades. A més, aparells per veure en tres dimensions les imatges al mòbil; gif animats pixelats fets de cartró, guitarres virtuals, i robots que avaluen si afinem o desafinem quan cantem i que ens preparen un còctel en funció de les nostres habilitats. L’artista japonès Makoto Tojiki s’inspira en les connexions entre la llum, les ombres, i el control d’aquests elements per crear les seves peces. I fa coses realment fascinants. Entrevistem Vicent Partal, director de Vilaweb, diari electrònic en català que enguany arriba als 18 anys d’existència i que ha estat guardonat amb el premio nacional de periodisme. Us presentem una iniciativa que vol canviar el món, o part del món. Es diu The Fairphone o el telèfon just i està fabricat seguint criteris de sostenibilitat ambiental i humana.

 • 23

  - 18/06/13

  Videoart i música, aprendre idiomes, videoclips interactius, joves i noves tecnologies

  Diuen que hi ha gent que té més facilitat per aprendre un idioma. I també que és més fàcil fer-ho quan som petits. Són dos temes que estan en discussió, actualment. El que sí podem afirmar és que les tecnologies ajuden a millorar les nostres competències lingüístiques. Perlem de documentals interactius. Històries que enlloc de ser linials, són polièdriques i ens permeten decidir com avançar en la història. El mateix passa amb els videoclips interactius, com el que us presentarem, una col·laboració entre Google i la banda de música canadenca Arcade Fire. Continuarem parlant de música, perquè sovint músics i artistes s’alien i formen estranyes però fascinants parelles de ball. Duos com Chris Cunningham i Portishead, Michel Gondry i Björk o Andy Warhol i the Velvet Underground han donat fruits fascinants, com els que ara s’exposen a la Virreina. Que Internet, les Xarxes Socials i els joves estan estretament units és una realitat. Però per a molts també és una realitat que els allunya dels adults. Si és així, com podem comprendre’ls?

 • 22

  - 11/06/13

  Dret a saber, Nous hàbits de lectura, La finestra indiscreta, Marià Rosàs

  Avui a Tendències retem homenatge a Alfred Hitchock. Per a molts experts i cinèfils "La Finestra Indiscreta" n'és una de les obres mestres. Ara, un realitzador n'ha fet un timelapse, amb molta paciència i moltes hores de photoshop. El resultat és impressionant. Internet ha fet que per llegir no calgui obrir un llibre. Ho podem fer des del telèfon mòbil o des de la pantalla de l’ordinador. Alguns experts, com Javier Celaya, consideren que l’acte de llegir no està relacionat només amb els llibres. El mur del Facebook o fins i tot un vídeo també implica lectura. A la secció de prop, coneixerem en Marià Rosàs, que va canviar la seva feina en una multinacional per portar el negoci familiar de Bodegues. Per últim, parlem del dret a saber. Cada cop apareixen més plataformes de denúncia política a Internet. I és que hi ha una demanda molt forta de transparència política i la tecnologia la fa possible.

 • 21

  - 04/06/13

  Àlex Gallego, Videoart reivindicatiu, Bhappy, Llocs abandonats

  Avui a Tendències coneixem Àlex Gallego, dibuixant i il·lustrador que acaba de ser seleccionat per aparèixer al llibre d’art digital més important de tot el món, l’Exposé. Parlem de videoart compromès; l’art sempre ha tingut un paper reivindicatiu i ha estat una eina per promoure canvis socials. Ara potser tenim un context polític que afavoreix que els artistes hi reflexionin ajudats per les noves tecnologies que permeten que les seves obres es propaguin encara més. Al vídeo curiós, us ensenyem un seguit de llocs abandonats, que tenen una bellesa estranyament melancòlica. És com si el temps s’hagués quedat en suspensió, com si es difuminés.Per últim, a la secció De Prop, avui parlarem de l’aplicació que han creat tres joves manresans. Es diu Bhappy i permet compartit felicitat a través del mòbil.

 • 20

  - 28/05/13

  A Bao a Qu, exhibicionisme digital, tecnologies per l'art, Can Xalant

  Avui a Tendències us presentem l’Associació A Bao A Qu, que porta nou anys introduint el cinema, la fotografia i l’art en general en escoles i instituts. Parlem d'exhibicionisme digital: si bé a molta gent no li agrada que li facin fotos i surten disparats quan veuen una càmera, d’altres, no tenen cap mena de vergonya, i no tan sols es deixen retratar sinó que immediatament després pengen les fotos a les xarxes socials, encara que surtin en situacions realment compromeses. Què significa intimitat avui dia? Al vídeo curiós, aquesta setmana us ensenyem com els artistes sovint s’apropien de tecnologies d’altres àmbits, com ara làsers utilitzats per fer mapes acurats, o fins tot càmeres de consoles, com la kinect de l’Xbox, per crear les seves peces. Els troben altres aplicacions i aconsegueixen coses fascinants com les que us presentarem avui. I per últim, a la secció De Prop parlarem del centre d’art Can Xalant, que després de 8 anys donant suport a la creació, va haver de tancar les seves portes per manca de suport econòmic de la Generalitat.

 • 19

  - 21/05/13

  Cultura lliure, Barcelona Creative Commons Film Festival, Black Mirror, Visual Forensics

  La setmana passada encetàvem un especial sobre propietat intel·lectual i drets d'autor i en aquest capítol continuarem tractant aquest tema. Ens centrarem en la cultura lliure, les llicències creative commons i en el model de negoci per als artistes. A més, anirem al Barcelona Creative Commons Film Festival, que se celebra des de fa 4 anys a Barcelona. Mostra pel·lícules, curtmetratges, documentals fets amb llicències creative commons. I a diferència d’altres certàmens, aquest no tan sols es deixa sinó que anima a altres ciutats del món que el copiïn. Per altra banda, palarem de la sèrie de televisió britànica "Black Mirror", que explora la cara més fosca de l’ús que fem de les noves tecnologies. I acabarem presentant una empresa terrassenca que es dedica a un ofici molt singular: aplicant tecnologies punteres i coneixemens de diversos àmbits, Visual Forensics dibuixa el rostre de persones com Simon Bolívar o la reina Blanca D’anjou.

 • 18

  - 14/05/13

  Especial drets d'autor i propietat intel·lectual, Marc Muntanya, el pastor que tuiteja, Documental Press, Pause, Play; La pel·li més diminuta del món

  Avui a Tendències, fem un especial sobre els drets d’autor, la propietat intel·lectual i la pirateria. És il·legal que mirem un pel·lícula online o que ens descarreguem una cançó? Sovint tot això acostuma a generar bastant confusió, per això avui parlarem amb advocats, artistes, escriptors i entitats de gestió per intentar desembullar aquesta polèmica qüestió. Fa uns dies l’empresa IBM va sorprendre tothom establint un nou récord Guiness. Van aconseguir fer la pel·lícula més diminuta de la història, no de temps, sinó de mida. Els protagonistes són un grup d’àtoms que es mouen frame a frame. Marc August Muntanya és un jove garrotxí una miqueta peculiar. Es dedica a fer de pastor, un ofici molt antic i cada vegada menys habitual . Tot i això utilitza les noves tecnologies per connectar-se al món i donar una nova visió d’aquest ofici a través del 2.0. amb un twitter molt seguit on la gent pot conèixer la vida dels seus xais i cabres. Gràcies a la revolució digital, ara tothom té accés a les noves tecnologies i pot, a més de consumir continguts, crear-ne de nous. Així, podem esdevenir fotògrafs, realitzadors, músics.. Ara bé, aquesta emergència de creacions significa més talent? o el veritable talent s'ofega en un mar de mediocritat? Sobre això tracta el documental "Press, Pause, Play".

 • 17

  - 07/05/13

  Marcos Martín, Cinema Low Cost, Contradansa, The Me Bird

  En aquest capítol del Tendències coneixerem en Marcos Martín, dibuixant de còmics. A ell devem alguns dels millors episodis de The Amazing Spiderman, Daredevil o Doctor Extraño. Ara, juntament amb el guionista de la sèrie de televisió Lost, en Brian Vaughan, s’ha embarcat a fer un còmic en versió digital, The Private Eye. La idea, tornar a fer del còmic un producte massiu i econòmic. Fer una pel·lícula amb només 500 euros. Marketing o realitat? Cada cop hi ha més realitzadors que es passen al low cost per poder continuar fent cine, tot i la que està caient. Fan pel·lícules més intimistes, amb un equip de rodatge petitíssim i se les empesquen per trobar formes de distribució més econòmiques. El Festival de Cinema d’autor de Barcelona és un bon exemple de cinema de qualitat low cost. Aquesta setmana us ensenyarem un preciós curtmetratge que combina tècniques totalment artesanals amb tecnologia digital inspirat en un poema de Pablo Neruda. I per últim, a la secció De Prop, Gavà TV ens envia una peça sobre la mostra Contradansa que es pot veure aquests dies a l'espai Moritz, de Cornellà de Llobregat.

 • 16

  - 30/04/13

  Llegat digital, America Sanchez, l'art de Google Maps, Festival de fotografia mòbil D-IVE

  Les xarxes socials tenen encara pocs anys de recorregut. Potser per això de tant en tant sentim una nova repercussió d’exposar les dades personals al ciberespai. Pengem vídeos a Youtube, enviem tuits i adjuntem fotografies i documents als nostres correus electrònics. Però... us heu parat mai a pensar què passa amb tot això el dia que... moriu? Va fer els cartells i les campanyes publicitàries per a marques com Moritz, per a entitats com el Gran Teatre del Liceu i per a efemèrides com el Centenari del Barça. Amèrica Sánchez és el nom artístic del dissenyador gràfic Juan Carlos Pérez sanchez. Avui xerrarem amb ell, i és que és un outsider. En un món on tot és digital, ell reivindica la vella escola i no ha volgut mai utilitzar cap ordinador per treballar. Fa uns sis anys que Google va llençar Google Maps i Google Street View, dues aplicacions molt útils que ara els artistes agafen per crear. Des de fotògrafs que busquen els fets singulars o diferents, fins als que usen els dos programes com l’escenari per als seus curtmetratges. Carregar la réflex amunt i avall cada cop es porta menys. Com també passar-se hores al photoshop per retocar una imatge. Des que fa 11 anys els mòbils van començar a integrar una càmera de fotos i des que va aparèixer Instagram el 2010, la fotografia ha saltat de la réflex i les compactes als telèfon i les nostres butxaques. I d’allà a internet, a l’instant.

 • 15

  - 23/04/13

  Especial Sant Jordi: Clubs de lectura virtuals, Mapa Litetari Català 2.0, Llibres i emocions, indústria editorial 2.0

  És Sant Jordi i hem preparat un programa especial dedicat als llibres. En paper i també en pantalla. Començarem parlant de lectura social. I és que d’un temps ençà, la proliferació de plataformes, dispositius de tota mena, xarxes socials de lectors i apps, fan que poguem comentar en temps real el que estem llegint amb altres persones. I sovint sense ni sortir del propi llibre. I com que ja ha arribat el bon temps i això convida a llegir a l’aire lliure i també a passejar, us presentarem una proposta que uneix les dues aficions: Mapa Literari Català 2.0. Una mena de catàleg d'autors de la literatura catalana, que els situa en el context geogràfic de la seva obra. Qui no ha entrat mai en una llibreria pel simple plaer de passejar entre novel·les, còmics, assajos, per tafanejar? Ens agrada agafar-los, tenir-los entre les mans. Fullejar les seves pàgines lentament. Fins i tot olorar-los. Alguns no aconsegueixen cridar la nostra atenció; d’altres, en canvi, ens captiven a la primera. Les editorials estan en ple procés de reconversió degut a internet i tecnologies com ara l’ebook. I aquests canvis afecten no tan sols a editorials, sinó també a col·lectius al voltant del món del llibre, com ara als autors, als il·lustradors, a les empreses de distribució.. Veurem com les noves tecnologies permeten explicar les coses de manera diferent.

 • 14

  - 16/04/13

  Idensitat , Emprenedors periodístics ,Luminaris , L'app de La Pegatina

  Fa 14 anys va néixer a Calaf, a la comarca de l’Anoia, Idensitat, un projecte d’art que buscava posar en contacte diversos creadors i els ciutadans del territori per desenvolupar dinàmiques socials. La idea era intervenir en l’espai públic, usant l’art com una eina de crítica. De Calaf, aquest projecte es va anar estenent per la resta del país. I enguany, Idensitat ha estat guardonat amb els Premis Ciutat de Barcelona. La Marea, Cafèambllet, Ets el que menges... La llista de nous mitjans de comunicació que estan apareixent a Internet és interminable. Tenen en comú que practiquen un periodisme independent, lliure d’interessos econòmics i polítics. Però... són rendibles? Seran el futur? En un món en què regna la llum i marca el ritme de la vida, un home normal i corrent té una idea que pot canviar el rumb de les coses. Aquest és l’argument del curtmetratge Luminaris, una animació en stop motion d’actors reals. La Pegatina és un grup de rumba i ska de montcada i reixac. Ara acaben de presentar una mena d’ aplicació videojoc per a mòbil. L’objectiu és donar a conèixer la música del grup i també promocionar-se entre els seguidors. Aquest reportatge ens arriba de l'Empordà televisió.

 • 13

  - 16/04/13

  Idensitat, Emprenedors Periodístics, Luminaris, La app de La Pegatina

  Fa 14 anys va néixer a Calaf, a la comarca de l’Anoia, Idensitat, un projecte d’art que buscava posar en contacte creadors de diversos àmbits i ciutadans per desenvolupar dinàmiques socials. La idea era intervenir en l’espai públic usant l’art com una eina de revulsiu social. Des de Calaf, aquest projecte es va anar estenent per la resta del país i enguany Idensitat ha estat guardonat amb els Premis Ciutat de Barcelona. La Marea, Cafèambllet, Ets el que menges... La llista de nous mitjans de comunicació que estan apareixent a Internet és interminable. Tenen en comú que practiquen un periodisme independent, lliure d’interessos econòmics i polítics. Però... són rendibles? Seran el futur? En un món en què regna la llum i marca el ritme de la vida, un home normal i corrent té una idea que pot canviar el rumb de les coses. Aquest és l’argument del curtmetratge Luminaris, una animació en stop motion d’actors reals. La Pegatina és un grup de rumba i ska de Montcada i Reixac. Ara acaben de presentar una mena d’aplicació videojoc per a mòbil. L’objectiu és donar a conèixer la música del grup i també promocionar-se entre els seguidors. És una història d'Empordà TV.

 • 13

  - 09/04/13

  La Bullipèdia, Blablablab, European Robotics Festival, McLaren i els animadors japonesos

  Diuen d’ell que és el Dalí de la cuina. Creatiu, innovador, avantguardista, transgressor... A Ferran Adrià se li han atribuït molts adjectius. Però potser la seva faceta menys coneguda és la de guru de les noves tecnologies. El nostre xef més internacional està fent una gira per les universitats espanyoles per explicar als joves que la creativitat i les tecnologies de la informació tenen un paper molt important per transformar la societat. En els darrers anys ha aparegut un nou perfil d’artistes per als quals l’adjectiu “pluridisciplinar” es queda curt. Més enllà de l’encreuament de disciplines, i amb la investigació científica i tecnològica en el centre del procés creatiu, el col.lectiu Blablablab en són l’exemple perfecte. Recordeu Norman McLaren, el brillant realitzador escocès pioner del cinema experimental? Doncs el treball d’aquests japonesos potser us el recorda.... El projecte es diu Koukou. Animació abstracte amb veus reals superposades i paraules sense sentit en japonès. A Tarragona fa uns dies, 600 estudiants d’entre 6 i 23 anys van participar a l’European Robotics Festival, la major competició de robots construïts amb peces LEGO del món. Fins a la ciutat catalana van venir 70 equips d’arreu del món que van posar a prova els seus coneixements d’enginyeria. És una història que ens arriba dels companys de Tac 12 televisió.

 • 12

  - 02/04/13

  Altres formes de viatjar, Dear Photograph, Entrevista a Albert Cuesta

  Viatjar mai no va ser tan fácil com avui. Gràcies al 3G i a la connexió a internet, els telèfons mòbils intel·ligents, esdevenen veritables assistents de viatge. Hipereficients, personalitzats i ràpids, ens permeten consultar d’un cop d’ull l’itinerari o saber si el nostre vol porta retràs. A més, les xarxes socials i els blocs, estan propiciant que apareguin noves tipologies de viatgers. Aquells que no volen només ser turistes sinó barrejar-se amb la cultura d’origen. Continuarem de viatge amb un grup de clicks de playmobil aficionats al surf en stopmotion. I també farem viatges en el temps, del passat al present a través del projecte fotogràfic Dear Photograph. Per últim, i canviant de tema, entrevistem Albert Cuesta, periodista especialitzat en noves tecnologies de Cardedeu. Fa més de 15 anys va crear la primera llista de correus a Catalunya i encara avui dia es fa servir.

 • 11

  - 26/03/13

  Guionista de videojocs, Cibersexe, United Visual Artists, Les nostres vides dibuixades

  Diàlegs enginyosos, històries addictives i personatges complicats comencen a fer-se un lloc a les aventures gràfiques “made in spain” gràcies a la figura emergent del guionista de videojocs. Coneixerem el lleidatà Josué Monchan, pioner de l’ofici al nostre país | Imagineu-vos que la vostra parella està a mil km de distància. Us hi podeu comunicar per Skype, o enviar-vos whatsapp o xatejar o mails.. Però… ehem ehem.. què passa amb els sexe? | Són seguramente un dels col·lectius d’artistes més interessants que hi ha actualment. Treballen amb la llum i amb la interacció i tenen peces realment espectaculars. Potser pel nom, UVA, les sigles d’United Visual Artists, no els coneixeu però.. i si us diem que són els que van fer els audiovisuals espectaculars dels Massive Attack a la darrera gira de concerts? | I acabarem amb un projecte d’animació que podreu veure d’aquí ben poquet a través de La Xarxa. Es tracta de "Les nostres vides dibuixades", una sèrie d'animació tradicional. Parlem amb la productora que hi ha al darrera, GROC.

 • 10

  - 19/03/13

  Crafting, Antoni Gutiérrez-Rubí, Lego League a Olot, Documental "Side by Side"

  Cada cop és més freqüent que ens apuntem a cursets de patchwork. O per aprendre a restaurar mobles o a dissenyar bijuteria. Moltes persones ho fan de forma autodidacta a través d’Internet, i comparteixen les seves experiències a les xarxes socials. I, paradoxalment, algunes fins i tot han aconseguit convertir el seu hobby en una feina remunerada. Estem parlant d’un nou fenomen: el crafting. Des que han començat a sortir a la llum els casos de corrupció d’alguns polítics, no han deixat de sortir plataformes a Internet denunciant la seva mala praxis. O potser ha estat al revés: gràcies que els ciutadans s’han agrupat en xarxa, tenim més transparència política. Antoni Gutiérrez-Rubí ens parla sobre aquesta simbiosi entre Internet i política. Anem a Olot, on els alumnes de l’Institut olotí del Bosc de la Coma preparen robots i circuïts per participar al torneig del First Lego League. Per últim, parlem sobre el futur del cinema. Als darrers anys, els crítics del setè art, els actors, realitzadors, debaten si val la pena lluitar per mantenir les pel·lícules en 35mm amb vida. I això és justament el leit motiv del documental "Side by Side", produït i presentat per Keanu Reaves. El docu parteix de la pregunta: com la manera de fer cine està canviant en l’era digital.

 • 9

  - 12/03/13

  Animac, Hanna Heilborn i el documental d'animació, La Postfotografia, L' Escala

  La setmana passada se celebrava el Festival Internacional de cinema d’animació ANIMAC, a Lleida. Enguany centrava la seva atenció sobretot en el documental d’animació. Entre els treballs que s’hi van mostrar hi havia els de Hanna Heilborn, realitzadora sueca. Des de fa anys escull l'animadoc per explicar històries dures com ara l’esclavisme. A més de fer un repàs al que es va poder veure a l'ANIMAC, entrevistem la Hanna Heilborn. Cada dia es pugen 300 milions de fotografies al facebook. Vivim envoltats d’imatges, potser saturats. Les instantànies ja no capten l’instant decisiu, com deia Cartier Bresson, sinó tots els instants. I aquesta proliferació massiva fa que ens qüestionem l’autoria de les imatges, la funció, el valor. Diuen que hem entrat en una nova etapa, l’era de la postfotografia. Una mostra a l’Arts Santa Mònica explora aquest concepte i planteja interrogants i reptes de cara al futur Seguim al Santa Mònica perquè a l’escala d’entrada hi ha una intervenció escenogràfica que proposa una mena de joc de miralls al visitant. Un seguit de càmeres repartides per l’espai físic capten el que passa i ho decomposen, barrejant-lo amb escenes somiades i desdibuixant els conceptes de temps i espai.

 • 8

  - 05/03/13

  Festival de dansa i nous mitjans IDN, Lifelogging, Projecte Choros, Concurs d'instagram

  Avui a Tendències anem al Mercat de les Flors per assistir a una nova edició del Festival IDN, imatge, dansa i nous mitjans. Amb un programa que s’allargava dues setmanes i una forta aposta per la producció local, a l’IDN es van poder veure propostes que hibridaven dansa i arts visuals. Nous formats per descobrir i noves maneres de crear a través de les arts del moviment. Continuarem parlant de dansa, en aquest cas del projecte "Choros": Una ballarina que es mou i que es composa de desenes de ballarines que fan els mateixos gestos i que aconsegueixen traçar una bella coreografia. Música, dansa i multiplicació de la imatge són els tres ingredients d'aquest projecte. Es tracta d’un curt experimental dels directors Michael Langan i Teraj Maher, que explora i potencia la percepció que tenim del moviment. Canviem d'àmbit i anem a la fotografia i les xarxes socials. Un mòbil i un compte en una xarxa social. Això és tot el que necessitem per mostrar al món les nostres fotografies, els nostres vídeos. Vivim obsessionats amb capturar tots els moments de la nostra vida. Aquesta possibilitat condiciona les relacions socials de formes insospitades. Si la nostra vida està emmagatzemada al núvol, caldrà que fem servir la nostra memòria? Si es pot documentar tot, podrem mentir? El lifelogging obre una sèrie d'apassionants dilemes ètics. Per últim, a Girona, l'Associació de naturalistes ha endegat un concurs de fotografies a través d'Instagram.

 • 7

  - 26/02/13

  Interaccions Tangibles; Impressions 3D; e-Salut

  -Ens posem malalts i el primer que fem molts és escriure els símptomes que patim al Google, a veure què surt. Ja no cal despenjar el telèfon per demanar hora amb el nostre metge de capçalera, ho podem fer per Internet. I ara es pot controlar la nostra salut de forma remota, a través d’aplicacions mòbils o de la telemonitorització. És l’era de la e-Salut. -Trobar maneres de comunicar-nos de manera més fàcil i natural amb les màquines. Això és el que persegueix el disseny interactiu. I Barcelona durant una setmana es va convertir en la capital mundial d’aquesta disciplina. S’hi va celebrar la 7a edició de la Conferència TEI. Experts de tot el món s’hi van trobar per parlar sobre els darrers avenços i els futurs reptes en la interacció persona-màquina. -A Tokyo, on si no? Ha obert un cafè molt especial, on a part de prendre una beguda pots imprimir-te els teus dissenys en tres dimensions. De moment, sembla ser que és el primer al món. Parlem de la moda do it yourself, que està portant cada cop més gent a fer-se els seus propis dissenys de coses i a imprimir-se’ls.

 • 6

  - 19/02/13

  We love code; Llums intel·ligents; Harbisson, el 1er cyborg; Micromutek

  Coneixerem una parella singular, els WeloveCode. Dos asturians que es van trobar a Barcelona i van començar a treballar en artesanies digitals. Des de videomappings, fins a aplicacions interactives, plantes que no paren de xerrar i tuitejar les seves necessitats i altres focs d’artifici escenogràfics | Us presentarem un simpàtic llum robot capaç de reaccionar a l’entorn i aprendre | Neil Harbisson assegura que és el primer home cyborg del món. El 2003 es va implantar un aparell amb una càmara al davant del front que va unit al cervell i que li tradueix les freqüències de llum en sons. Perquè el Neil només pot veure en blanc i negre. I és així com aquest jove pot escoltar literalment els colors. Ara dos joves reusencs han guanyat un prestigiós concurs internacional amb un curt de tres minuts sobre la vida d’aquest cyborg | La setmana passada es va celebrar la quarta edición del Micromutek, el festival internacional de creativitat digital i música electrònica. Instal·lacions i peces artístiques que exploren el rol de la tecnologia en l’art digital, conferències, tallers i concerts de música electrònica.

 • 5

  - 12/02/13

  Simona Levi, Expo Objectes Sonors, Noves maneres de viatjar, Tango

  Entrevistem Simona Levi, artista multidisciplinar i activista, és una de les veus més reconegudes en la defensa de la lliure circulació del coneixement i una de les fundadores de la plataforma X.net, que defensa Internet com a eina de transformació social. Anem al Goethe Institut de Barcelona, on aquests dies s’exposa una mostra de l’alemany Erwin Stache: 'Objectes sonors', procedents de màquines industrials reciclades, reutilitzades i reinventades Viatjar mai no va ser tan fàcil com avui. Gràcies al 3G i a la connexió a internet, els telèfons mòbils intel·ligents, esdevenen veritables assistents de viatge. Hipereficients, personalitzats i ràpids, ens permeten consultar d’un cop d’ull l’itinerari o saber si el nostre vol porta retràs. A més, les xarxes socials i els blocs estan propiciant que apareguin noves tipologies de viatgers: aquells que no volen només ser turistes sinó barrejar-se amb la cultura d’origen. I per últim, 36 persones interaccionen en una habitació, en un loop continu, i representen 36 moments, que es van superposant uns als altres en una mateix espai. És el que passa en un curtmetratge hilarant, que és a més una delícia visual i que va guanyar un Oscar al millor curt el 1983. Es diu Tango i al darrera hi ha el polac Rybczynski

 • 4

  - 05/02/13

  PROJECTE SUMMA, UN MÓN DE XARXES, LES BIBLIOTEQUES MÉS MAQUES DEL MÓN, BETES I CLICKS

  Lis Costa i Josep M Jordana són Habitual video team, un tàndem d’apassionats pel videoart. Estan al darrera de festivals com el FLUX o el cicle de video d’autor FLUX CLUB. I a més, porten des dels anys 90 movent-se per sales petites documentant la cultura més alternativa i underground de Catalunya. Ara han decidit digitalitzar tot el material de què disposen i posar-lo a l’abast de tothom a través de’una web: summa-hvt. Per què certes parades del Bicing, a Barcelona, sempre estan buides, i d'altres sempre estan plenes? Per què s’ha expandit la comunitat índia a Lloret de Mar? Per què Messi juga millor amb el Barça que amb la selecció argentina? La resposta a aquestes preguntes es troba a la teoria de xarxes. Llegir ens fa somiar, imaginar, pensar, créixer, divertir-nos. Potser fins i tot feliços. Per a molts les biblioteques i llibreries són llocs màgics on s’amaguen secrets d’altres èpoques! Fem una volta al món per visitar algunes de les més boniques del món. L'Anna Codina és la jove gironina al darrere de Betes i Click, un dels blogs sobre tecnologia amb més seguidors del nostre país. Curiositats, temes interessants, posts amb alguns trucs i ajudes, notícies i molt més amb una voluntat clarament divulgativa.

 • 3

  - 29/01/13

  JORGE DREXLER | ENTENDRE LA MÚSICA, DON MARINELLI, JORDI ABELLÓ

  Jorge Drexler, el cantautor uruguaià guanyador d’un Oscar, és un músic inquiet, que no li valen les fórmules fetes. Un explorador incansable. S’ha passat prop d’un any per parir tres temes inacabats, que prenen forma quan els toquem, quan els intervenim. Drexler fa servir les tecnologies com a aliades. Si el seguiu a Twitter, ja sabreu que aquesta xarxa social és per a ell una màquina de crear versos. Xerrem amb ell sobre xarxes socials Continuem parlant de música o més aviat disfrutant de la música. O del concepte de la música. Bussejant per la xarxa hem trobat una preciosa animació que tracta d’indagar sobre què és la música i per què ens agrada tant. El resultat és sens dubte de gran bellesa. Don Marinelli és tot un personatge amb fila de Buffalo Bill. Dirigeix el Centre de Tecnologies de l’entreteniment a la prestigiosa Universitat nordamericana Carnegie Mellon, on pensen com els videojocs o els robotets es poden aplicar a les expos d’un museu per fer-les més atractives Per últim, coneixem Jordi Abelló. Quan li pregunten, respon que ell és un humanista. Darrerament se n’ha parlat molt, d’aquest artista reusenc, perquè ha aconseguit exposar a dins de bancs, retrats que ha fet de banquers devorats per voltors. Com? Amb l’ajuda dels smartphones.

 • 2

  - 22/01/13

  CINEMA COLLAGE, VIDEOCLIPS CIÈNCIA FICCIÓ, FRIKIDS

  El cinema es recicla, remescla i reutilitza. Es fan noves pel·lícules a partir de "found footage", en super 8, o s'expliquen noves històries composant seqüències de films dispars. Amb la tècnica del collage es dóna vida a materials més propis de les arts plàstiques que del cinema. Parlem de "cinema collage". Un grup de nens amb poders especials telekinètics estan empresonats en un asil. Però... s’escapen i durant alguns moments se senten nens normals. Aquest és un dels videoclips que conformen la trilogia èpica amb regust de ciència ficció vuitentera que han fet els realitzadors francesos Fleur & Manu per a la banda M83. Utilitzem cada dia infinitat de productes tecnològics, des del telèfon mòbil a la televisió o l’ordinador. I tanmateix no tenim ni idea de com funcionen! Els nens i les nenes tampoc. La qual cosa és encara més il·lògica, perquè el seu present ja i el seu futur passaran per relacionar-se amb les màquines i saber parlar amb elles. Frikids tracten de posar-hi remei. I, a més, fomenten el pensament crític cap a l’ús d’aparells tecnològics a través del joc i la cooperació.

 • 1

  - 15/01/13

  ALTRUISME 2.0, STEAMPUNK, FINGERPAINTERS

  Fins fa poc, quan volíem aprendre un idioma, ens apuntàvem a una acadèmia. Si necessitàvem fer la declaració de renda, ens buscàvem una gestoria. Ara moltes persones comencen a intercanviar aquests serveis. Bancs del temps i voluntariat online, xarxes socials de favors, microdonacions... L’objectiu és el mateix: transformar el món. I Internet ens aporta noves i variades formes de ser altruistes. Fa 30 anys, tota una generació d’escriptors als Estats Units, que sentien malestar respecte a l’època massa tecnològica en què vivien, van retrocedir en el temps per començar a reinventar futurs que mai no van existir. Neixia així el moviment Steampunk. Ara al Museu de les idees i els invents li’n dediquen una mostra Cada cop són més els artistes que es llencen a canviar la tela i els pinzells per la pantalla de l’iPad i els dits. Se’ls anomena fingerpainters i aconsegueixen fer coses tan impressionants com aquestes:

 • 1

  ALTRUISME 2.0, STEAMPUNK, FINGERPAINTERS

  Fins fa poc, quan volíem aprendre un idioma, ens apuntàvem a una acadèmia. Si necessitàvem fer la declaració de renda, ens buscàvem una gestoria. Ara moltes persones comencen a intercanviar aquests serveis. Bancs del temps i voluntariat online, xarxes socials de favors, microdonacions... L’objectiu és el mateix: transformar el món. I Internet ens aporta noves i variades formes de ser altruistes. Fa 30 anys, tota una generació d’escriptors als Estats Units, que sentien malestar respecte a l’època massa tecnològica en què vivien, van retrocedir en el temps per començar a reinventar futurs que mai no van existir. Neixia així el moviment Steampunk. Ara al Museu de les idees i els invents li’n dediquen una mostra Cada cop són més els artistes que es llencen a canviar la tela i els pinzells per la pantalla de l’iPad i els dits. Se’ls anomena fingerpainters i aconsegueixen fer coses tan impressionants com aquestes.
Ens productor

Canal Blau

Rambla de l'Exposició 69, edifici Neàpolis
08800, Vilanova i la Geltrú
Barcelona

http://www.canalblau.cat

cbtv@canalblau.cat